İş Dünyası Çalışmaya Devam Ediyor

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, bu yılın ocak ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,3 artarken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 1,1 arttı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 9,4, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7,8 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 3,5 arttı. Ocak ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek artış yüzde 3,4 ile ara malı imalatında gerçekleşti.

Ana sanayi gruplarına bakıldığında, ocak ayında bir önceki aya göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ara malı imalatı yüzde 3,4, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 1,9 artarken, dayanıklı tüketim malı imalatı yüzde 3,5, sermaye malı imalatı yüzde 1,7 ve enerji imalatı yüzde 1,1 azaldı.

TÜİK tarafından açıklanan sanayi üretim endeksi ile ilgili değerlendirmede bulunan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ise şunları dile getirdi: “ Yatırımlar için çok önemli bir gösterge olan ara malı ve sermaye malı imalatındaki artışın desteğiyle sanayi üretiminde yılın ilk ayında arındırılmamış geçen yılın aynı ayına göre artış yüzde 7.3 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Bu tablo, şartlar ne olursa olsun hızını kesmeden büyük bir gayretle çalışmalarına devam eden bir iş dünyasının varlığına işaret ediyor. Türk iş dünyası bu azmi ve kudretini kaybetmeden üretmeye devam ederken onların daha iyi koşullarda hizmet edebilmeleri, daha fazla üretim yapabilmeleri ve ülkemizin kalkınmasını kolaylaştırmaları sağlanmalıdır. İş dünyasının bu gayreti desteklenmelidir. Biz iş dünyasının temsilcileri olarak inanıyoruz ki; Üreten bir Türkiye, iş dünyasının omuzlarında yükselecektir.”

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayinde en yüksek artış bir önceki aya göre yüzde 11,6 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 7,8 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, yüzde 7,1 ile diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı takip etti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, ocak ayında, bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,9 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,3 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,9 azaldı.

Haber Tarihi : 11/3/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::