Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 90. Yılı vesilesiyle ziyarete gelen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam'ı ağırladı.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ve Meclis Başkanı Akgün Altuğ ev sahipliğinde gerçekleşen ziyarete Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, MKYK Üyesi Çiğdem Erdoğan Atabek, Ak Parti İl Başkanı Recep Uncuoğlu, AK Parti İl Yönetim Kurulu Üyeleri, SATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Mecls Üyeleri, Komite üyeleri,  Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu Üyeleri iştirak etti.

SATSO'da Bakan Heyecanı

Toplantının açılış konuşmasının yapan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Sakarya'nın 14 yıllık bakan özlemi olduğunu vurgulayarak bu anlamda ilimizin bir bakana kavuşması hem iş dünyası hem de Sakarya halkının sorunlarının çözümünü kolaylaştırmak adına büyük bir kazanım olduğuna dikkat çekti.

Kösemusul'dan Karasu Limanı Ve Demiryolu İçin Destek Talebi

Kösemusul “Sakarya'daki birlikteliğimizle, sinerjimizle ve gücümüzle Sakarya'ya olan sosyal ve ekonomik anlamda sorumluluğumuzu daha fazla çalışarak yerine getireceğimizi düşünüyorum” diye konuşarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam' a teşekkürlerini sundu. Başkan Kösemusul,  Bakan Ayşenur İslam'a hitaben konuşmasında “Karasu Limanı ve Demiryolu'nun tamamlanması ile Karadeniz'den dünyaya açılan bir Sakarya hayal ediyoruz. Sakarya iş dünyasının bu konuda desteğinize ihtiyacı var. Bölgedeki liman ve demiryolu çalışmalarının tamamlanması ilimiz ekonomisine ciddi katkı sağlayacaktır. Çalışmaların hızlandırılması konusunda desteğiniz bizim için önemli” diye konuştu.

 

İstikrara Vurgu

Son 12 yılda Türkiye'nin ekonomik büyümesinin hızlı bir ivmeyle olduğuna dikkat çeken Bakan İslam Türkiye'nin ekonomik büyümesinin temelinde istikrar ve kararlılık var ve bu istikrar ve kararlılığı seviyoruz. Çünkü bu istikrar ve kararlılık dolayısıyla şuandaki cari başarılarımızı elde ettiğimizi düşünüyoruz. Türkiye'nin her alanda büyümesinin temelinde ülkemize ve ülkemizin insanına duyduğumuz güvenin var olduğunu düşünüyoruz” diyerek disiplinli politikaların önemine değindi.

Dünya genelinde yaşanan ekonomik krizlerin Türkiye tarafından çok fazla hissedilmediğine vurgu yapan Bakan Ayşenur İslam ,“Dünyadaki ekonomik krizlere Türkiye maruz kalmaması açısından çok şanslı bir dönem geçirdi. Krizler Türkiye'ye teğet bile geçmedi çoğu zaman ” diyerek ekonomik anlamda da sosyal manada da Türkiye'nin krizleri çok iyi yönettiğine dikkat çekerek bu krizleri Avrupa ülkeleri ve komşu ülkelerin derin yaralar alarak geçirdiğini dile getirdi.

11 Yılda Türkiye Ekonomik Hacmi 3,6 Kat Arttı

2002 ve 2013 dönemi Türkiye ekonomisi kıyaslamalar üzerinden değerlendiren Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam  “2002'de bizim ekonomik hacmimiz 232 milyar dolar olarak görülüyor ama geçtiğimiz yıl kasım ayı verilerine baktığımızda 11 yıllık süreçte 223 milyar dolara ulaştığını görüyoruz. 11 yılda ekonomik hacmimizin 3.6 kat arttığını tespit edebiliyoruz. Bu sözünü ettiğimiz krizlerin Türkiye'yi ne kadar az etkileyip etkilemediği konusunda çok objektif bir veridir.  Türkiye'miz 2014 yılında dünyanın en büyük 16. Ekonomisi, 2023 hedefimiz 10. Büyük dünya ekonomisi olmak. Mali disiplini korumada kararlılığımızı her geçen gün gösterdiğimizi düşünüyoruz.

“AB İle Karşılaştırıldığında Kamu Borç Yükü En Düşük Olan 4. Ülkeyiz”

Ülkemizin kamu açıklarını kapatma konusunda son derece başarılı politikalar izlendi. Avrupa birliği tanımlı brüt kamu borcunun milli gelire oranını mesela 2002'de %74 olarak görüyoruz, 2013 sonunda bu rakam %36'ya düşmüş durumda. Avrupa birliği üyesi 27 ülke ile karşılaştırıldığında kamu borç yükü en düşük olan 4. Ülke Türkiye.  2009 ile 2013 arasında 4 yıllık dönemde, Türkiye'nin bütçe açığı %5.5'tan %1'e düştü. Bu da yine göz ardı edilmemesi gereken ekonomik bir veri. Ekonomik büyüme oranımız, 2002-2013 yılları arası %5'tir.  2009 ile 2013 yılları arasındaki 4 yıllık dönemde ise Türkiye ortalama %6'lık bir büyüme sergiliyor.

2002 yılında 23.5 milyar dolar olarak devraldığımız milli borcumuz bugün biliyorsunuz sıfırlanmış durumda hatta bizim IMF ye ihtiyaç duydukları taktirde kredi açabileceğimiz hakkında bir vaadimiz var. Geçmiş yollarla bugün ki Türkiye ekonomisini karşılaştırdığımız zaman yine bu söylediklerimle eş değer bir veri olarak kabul edilmeli.

Kayıtdışı İstihdamla Mücadele İstihdamda Artış

Bakan İslam, kayıt dışı istihdam ile mücadele konusunda “Kayıt dışı istihdam çok ciddi şekilde üzerinde mücadele ettiğimiz bir konu 2002'de % 57'lerde olan oranlar,  2013'te %37.5'tir. Bu hala daha mücadele ettiğimiz bir durum. 0'a kadar indirmeyi arzu ediyoruz ve sizlerden destek bekliyoruz.

Dünyada krizlerin yaşandığı bir dönemden bahsetmiştik. Bu dönemde Türkiye'de istihdam 6 milyon kişi artı. Rakamlara bakarsak bizde 6 milyon kişinin istihdam edildiği bu süre içerisinde 2009-2014 arasındaki 5 yıllık süreçte Avrupa'da 5 milyon istihdam kaybı var.” dedi.

Döviz Rezervleri

Döviz rezervleri ile ilgili de bilgi veren Bakan İslam “2002'de 28 milyar dolar döviz rezervimiz 2013'de 136 milyar dolara yükseldi. Doğrudan ve dolaylı yatırım konusunda gayet iyi bir konumdayız. 2002 öncesinde bu rakam 15 milyar dolar, 2003-2013 yılları arası 133.7 milyar dolar yabancı yatırım yapıldı. Cumhuriyet tarihi boyunca gelen doğrudan yabancı yatırımın %90'ı son 10 yılda Türkiye'ye girdi. Türkiye uluslararası yatırımlarda 24. Sırada,   gelişmekte olan ülkeler arasında yatırımlar bakımından 14. Sırada,  Asya bölgesinde özellikle son 6 yıldır en fazla uluslararası yatırımı alan ikinci ülkedir.  2012-2013 yıllarında uluslararası şirketlerin projeleri için 476 teşvik belgesi vermiş bulunuyoruz. Bu projelerde ön görülen yatırım tutarı 20 milyar 300 milyon.” Dedi.

Yabancı ve Yerli Yatırımlara Teşvikler

İslam “Haziran 2012'den Kasım 2013'e kadar olan dönemde 108.5 milyar lira tutarında 6881 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendiğinin altını çizerek “Bu belgelerde 357.88 kişilik ilave istihdam umuyoruz. Tabi teşvik sistemi sadece yabancılara değil aynı zamanda yerli yatırımcılarımız içinde son derece önemli iyi fırsatlarımız var. Türkiye ekonomisindeki istikrar tüm dünya tarafından örnek gösteriliyor, göz önünde bulunduruluyor. Ükemizde ortaya çıkarılmaya çalışılan bir takım karışıklıklar bir takım ekonomik sarsma hareketleri, sosyal sarsma hareketleri başarıya ulaşamıyorsa,  bütün girişimler başarıyla alt edilebiliyorsa ekonominin iyi idare edilmesi ve istikrarlı bir Türkiye'nin yaratılması gerçeğindendir.

Dünya perspektifinden değerlendirildiğinde Türkiye'nin hem ekonomik hem de yaşanabilirlik seviyesi bakımından yukarılara yükseldiğini belirten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam “Türkiye ekonomisi 2013 yılı 3. çeyrek itibari ile OECD ülkeleri içinde 2. G20 ülkeleri içinde ise en hızlı büyüyen 4. Ekonomidir. OECD verilerine göre Türkiye önümüzdeki 10 yıl hatta önümüzdeki 20 yıl boyunca en hızlı büyüyecek ekonomilerden biri olacaktır.  Yine OECD verilerine baktığımızda Türkiye insanı gelişmişlik açısından daha önce orta düzeyde yer alırken 2012 yılından itibaren yüksek insanı gelişmişlik düzeyi kategorisine ilerlemiş durumdadır. Ayrıca Türkiye OECD ülkeleri içerisinde gelir dağılımını en hızlı düzelten ülkelerden biri.

Sakarya Ekonomisi

Sakarya ekonomisi ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Bakan İslam “ 90 yaşındaki Sakarya Ticaret Ve Sanayi Odası ile ülke ekonomisine son derece önemli bir katma değer sağlamaya devam ediyoruz. Sakarya'nın ekonomi dış ticaret ve vergi gelirleri her geçen gün artıyor. Gerek yeni işletmelerin iş hayatına katılması, gerekse mükelleflere sağlanan kolaylıklarla Sakarya'nın vergi miktarı açısından artık ölçülebilir derecede arttığını görüyoruz. Biz üreten ve ürettiğini dünyaya pazarlayan bir şehir ve bir sanayi olmak istiyoruz bu yolda da ciddi ilerlemelerimiz var.

İhracat oranlarına baktığımızda ise 2002 de 428 milyon dolar olan ihracat oranı 2013te 2.2 milyar dolar. Sakarya'da dış ticaret hacminde 3 kat artış var. 2023 yılı hedefleri kapsamında da büyük Türkiye için tüm gücümüzle sizler ve bizler yürüyüşümüzü inşallah sürdürmeye devam edeceğiz.

Tablo takdim edildi.

Ziyaretinden dolayı teşekkür eden SATSO Meclis A. Akgün Altuğ ve Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam'a Nazar Ayet Tablosu takdim ettiler.

 

 


Haber Tarihi : 13/3/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::