Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Kosova Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Rrahim Morina'yı makamında ağırladı.

SATSO Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Üyeleri ve Kosova ile ticari bağları bulunan, yatırımcı üye firmaların da yer aldığı ziyarette konuşan Başkonsolos Morina, Türkiye Kosova ticari ilişkileri ve ekonomik işbirliği çalışmaları hakkında bilgi vererek iki ülke arasındaki ortak tarihi ve kültürel bağların ticari bağlarla da güçlendirilmesi adına girişimlerde bulundukları bilgisini verdi.

Kosova Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Rrahim Morina “Kosova ithalatında ve ekonomik ilişkilerde Türkiye 3. sırada yer alıyor. 2014 yılında 2. sıraya yükselmesi bekleniyor. Güçlü ekonomik ilişkilerimiz bulunan Sırbistan'ın yerini Türkiye aldı.  Sırbistan şu anda 4. sırada bulunuyor, çünkü Kosova ekonomik anlamda hızla gelişiyor” dedi.

Türkiye'den hammadde olarak makine ve aksamları ithal ettiklerini belirten Morina, serbest ticaret anlaşması imzalandığını da hatırlatarak “Kosova Türkiye için cazip bir ülkedir. Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya gibi pazarlara kotasız dolaşım imkanlarından Türkiye faydalanabilir. Ticari anlamda bu durum %30 avantaj sağlamaktadır” dedi.

Kosova'ya davette bulunan Kosova Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Rrahim Morina doğrudan yatırımların yanı sıra Kosova'da mevcut bulunan firmalarla ortaklık anlaşmaları da yapılabileceğini, ülkenin ticari yabancı yatırımcılara yönelik ciddi avantajlar sağladığını ifade etti. Türkiye'den bir saatlik uçuş mesafesinde sadece ticari değil turistik ve tarihi zenginliği de bulunan Morina, Kosova'nın et ve et ürünleri üretiminde yüksek kaliteyi garanti ettiğini de belirterek “Kosova'yı mutlaka görmelisiniz” dedi.

Söz konusu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul; Türkiye ve Sakarya'nın bulunduğu jeostratejik öneme dikkat çekerek “Coğrafi olarak ülkemiz önemli bir yerde.  Hızla gelişen ülkeler arasında yer alıyor. Sakarya da bu gelişmenin içinde ciddi hedefleri olan stratejisini buna göre belirlemiş önemli bir bölge.

Ülkemizin 2013 yılında Kosova'ya ihracatı 210.914 milyon Avro, Kosova'dan ithalatı ise 7.4 milyon Avro olmuştur. Son yıllarda, iş adamları, üniversiteler, belediyeler, ticaret odaları ve sivil toplum örgütleri arasındaki temaslar artarak devam etmektedir. 2013 Yılında Sakarya'dan 1.248.000 dolarlık ihracat yapılmış olup, 2014 yılı ocak ve şubat ayları toplam ihracat rakamı 199.000dolardır. Türk özel sektörünün Kosova'daki yatırımlarının bugünkü değeri toplam 335,4 milyon Avro'ya ulaşmıştır. Bu bağlamda ticari ilişkilerin daha da güçlenmesi adına iki ülkeye olumlu katkıları olacak çalışmalarda adım atmaktan memnuniyet duyarız” dedi.

Ziyarette Başkan Kösemusul, Başkonsolos Rrahim Morina'ya 90. yıl logolu tabak hatırası takdim etti.

 

Haber Tarihi : 26/3/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::