SATSO'da 2014 yılının ilk müşterek meslek komiteleri toplantısı gerçekleştirildi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) bünyesinde faaliyet gösteren meslek komitelerinin, sorun ve önerilerini dile getirdikleri “Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı”,  SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu'nda yapıldı. Toplantı, SATSO Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ ve Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul yönetiminde gerçekleşti.

Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul şunları dile getirdi:

“Odamızın 2014 ilk dönem müşterek meslek komiteleri toplantısına hoş geldiniz. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak her zaman ifade ettiğimiz gibi biz, üyelerimize “SATSO iyi ki var.” dedirtmek için çalışmalar yapıyoruz. İstişareyi çok önemsiyoruz. Sorunlarımıza müşterek çözüm üretebilmek için istişare ortamı çok önemlidir. Meslek Komitelerimiz, Oda – Üye kaynaşmasında en önemli görevi üstlenen, vazgeçilmez organlarımızdır. Meslek komitelerimiz bizler için çok önemli ve kıymetlidir. Komitelerimizin mesleki ya da şehrimizin sosyo ekonomik sorunlarına karşı olan duyarlılığı, aktif ve örnek çalışmaları bizleri mutlu etmektedir. Geçtiğimiz yıl rekor sayıda toplantı, karar ve faaliyetlerle, Odamız işleyişine son derece önemli katkıda bulunduklarından dolayı şahsım ve Yönetim Kurulum adına, Meslek Komitelerimize çok teşekkür ediyorum.  2014 yılı inşallah geçtiğimiz yıldan daha başarılı geçecektir. Mesleki gruplarımızın başarısı Sakarya'mızın başarısıdır. Sakarya'mızın başarılı olması, büyümesi, kalkınması demek, Türkiye'nin başarılı olması ve aydınlık yarınlara hızla kavuşması demektir. Meslek komitelerimizin yeni dönem çalışmalarında gurur duyacağımız başarılara imza atmasını Yüce Allah'tan temenni ediyorum”

Başkan Kösemusul'un ardından konuşan Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ ise, ticaret ve sanayi odalarının, şehirlerde en etkin ve en büyük sivil toplum örgütleri olduğunu dile getirerek bu örgütleri etkin yapan rollerden en önemlisinin mesleki ve sektörel sorunlara çözüm bulması olduğunu ifade etti.

Altuğ konuşmasının devamında toplam 199 komite üyesi mevcut olduğunu belirterek bu komitelerin sorunlara köprü olmak anlamında büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Komiteler Sorunlarını Anlattı

21. Meslek Komitesi Başkanı Levent Bayraktar komite faaliyetleri hakkında bilgi vererek Komite faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Komite öncülüğünde Automekanika İstanbul 2013 Fuarı'na iştirak ederek meslek grubu üyelerinin sektörel gelişmeleri yakından takip etmelerine yönelik bir fırsat olduğunu ifade etti. Bayraktar konuşmasının devamında projeleri hakkında bilgi vererek meslek liseleri ile işbirliği çerçevesinde öğrencilerin staj yaparak meslek öğrenme imkanlarının genişletilmesi ve işverenlerin de eleman yetiştirme konusunda öncü olmalarına vesile olacağına inandıklarını ifade etti.

Levent Bayraktar ayrıca bundan sonraki süreçte haksız rekabetle mücadeleye önem vereceklerini dile getirerek tüketicilerin menfaatinin korunması için yedek parça satışı yapanların uzmanlaşmış olması gerektiğini ifade etti.

Pert araçların tekrar piyasaya sürülerek halkın mağdur edildiğini de belirten Bayraktar, pertten dönen araçlara sigorta yapılmadığı gibi alım satımının da yapılmasının yasaklanması gerektiğini ifade etti.

18. ve 34. Meslek Komiteleri adına konuşan Meclis Üyesi Hüseyin Emanet ise “Marka şehir için gayrimenkul geliştirme projeleri şart” diyerek bu konuda yerel yönetimlerin girişimde bulunması gerektiğini şehrin yatırımlar için planlama, alt ve üst yapı çalışmalarını tamamlanması gerektiğini vurguladı.

Emanet “Ticari yatırım için planlama ve alt yapısı önemli artık yatırımcılar buna dikkat ediyor. Bunları başarmış şehirler önde ilerliyor. Bunun için ortak bir akıl geliştirmeliyiz, imar yönetmeliğinde emsal çalışması var yükseklik katsayısının netleştirilmesi gerekiyor. Sakarya'yı yatırım ve cazibe merkezi haline getirmeliyiz. Kentsel dönüşüm bu çalışmaların temelini oluşturuyor.” diyerek yapılacak çalışmalarda SATSO'nun müdahil olması gerektiğini vurguladı.

23. Meslek Komitesi'nden Meclis Üyesi Vahap Gün sanayi sektörünün sorunlarına değinerek “Sanayicilerimiz olarak ciddi bir iş gücü sıkıntımız var. Nitelikli iş gücünden vazgeçtik, eleman yetiştirmek için bile ne yazık ki eğitim alma ve çalışma disiplinine sahip, meslek edinme arzusu olan elemanlar bulamıyoruz” dedi.

Gün konuşmasının devamında 3600 gün yasasının işverenler açısından yarattığı mağduriyeti de dile getirerek “3600 gün yasası ile yetiştirdiğimiz ustalarımızı kaybediyoruz. 3600 günü dolduran işçi kıdem tazminatı talebiyle karşımıza çıkıyor” diyerek yasanın daha önceki dönemlerde tazminatını alıp giden işçilerin kısa süre sonra başka bir işte çalışmaya başlamasını engelliyordu yeni düzenleme ile bu uygulama ortadan kaldırıldı ve işveren mağduriyeti arttı” diye konuştu.

Gün ayrıca sanayicilerin SATSO Meclisinde yeterince temsil edilmediği konusuna da değindi.

12. Meslek Komitesi'nden Meclis Üyesi İzzet Dönmez ise SATSO Meclis üyelerinin de katılımı ile gerçekleştirilen Diyarbakır Gezisi için teşekkür ederek iş dünyasının birbirini tanıyabilmesi için bir fırsat olduğunu dile getirdi. Dönmez “Güneydoğu sorunu ile ilgili barış süreci iyi yönetilmezse oradaki halkla sulh sağlanamazsa dünya bir araya gelse birlikteliği başka türlü tesis edemez.” Diyerek bu süreçte iş dünyası ve tüccarlara da görev düştüğünü ve bu tür ziyaretlerin olumlu olacağına inandıklarını dile getirdi.

27. Meslek Komitesi'nden Muzaffer Güneş ise ülke genelinde toplu indirim marketlerinin sayısının hızla arttığına dikkat çekerek artan market sayıları ile ilgili örnekler verdi. Kısa sürede hızla artan sayının yerli tüccarı ve birleşmemiş küçük esnafı zor duruma düşürdüğünün de altını çizen Güneş, “Perakende sektörü tekelleşiyor, ya birlikte yol alacağız ya da birlikte yok olacağız. İlimizde 140 toplu indirim marketi var bu, organize olmamış küçük esnafı yok etme çabasıdır. OSB'lerden ziyade, bölgesel çalışmalar yapılmalı, kaliteli iş gücü sağlanmalı, yetenekli elemanlar çekilmeli Sakarya'da büyüme böyle sağlanmalı.” diye konuştu.

16. Meslek Komitesi'nden Meclis Üyesi Oktay Topçu ise komite faaliyetleri hakkında bilgi vererek ulusal anlamda sektörü rahatsız eden tüketicileri de mağdur eden belli başlı konularda SATSO Yönetimi öncülüğünde girişimde bulunduklarını ve çözüm bulduklarını ifade etti. Haksız rekabet ile mücadele ettiklerinin de altını çizen Topçu, “çantacı” olarak tabir edilen ve sigorta poliçesi kesen kişilerin haksız kazanç sağladıklarını ve haksız rekabeti beraberinde getirdiğini belirtti.

5. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Adnan Atasoy daha önceki süreçte komite olarak talep ettikleri spor lisesinin Arifiye eğitim kampüsünde yapıldığını ancak stadyum ve atletizm pistine uzak olduğunu ifade etti. Sakarya'nın yerel turistlere sunulması için gerekli çalışmaların yapılmasını ve bu konud ciddi, kalıcı girişimlerin olması gerektiğini ifade etti.

Atasoy “Sakarya'nın tanıtımı için turistik argümanların ortaya çıkması lazım bor madeni gibi kullanılmayı bekliyor. İlimizin tanıtımı konusunda çeşitli dokümanlar hazırlanabilir”

24. Meslek Komitesi Başkanı Şerafettin Keskin “Komite çalışmaları kapsamında eğitim kurumları ve sanayi işbirliği konusunda büyük bir adım attık” diyerek meslek lisesi tekstil bölümü ile sektörde faaliyet gösteren şirketlerin ihtiyacına yönelik eğitim vermeleri için ortak çalışmalara başladıklarının bilgisini verdi.

Keskin Sedaş'ın elektrik kesintisi uygulaması nedeniyle işyelerinin zor durumda kaldığını belirterek sıkıntıları da dile getirdi.

19. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Ali Dayıoğlu ise AB uyum yasaları çerçevesinde karayolu yolcu ya da yük taşımacılığı yapmak için 14 belge türü hazırlanmış olduğunu belirterek bu belgelerden herhangi biri olmadığı takdirde taşımacılık yapılamayacağının altını çizdi. Dayıoğlu konuşmasının devamında “Personel taşımacılığı da belediye iznine tabidir. Ancak belgesi ve izni olmayanlar da bu işi yapabiliyor belgesi olmayanlar da bu işi yapabiliyor. Belgesi olan cezalandırılıyor, belgesi olmayanlar mükafatlandırılıyor. Korsan taşımacılıkla mücadele etmek istiyoruz ” dedi. Ali Dayıoğlu ayrıca, K türü yetki belgelerinin önceki süreçte olduğu gibi SATSO'dan verilmesini talep etti.

20. Meslek Komitesi'nden Meclis Üyesi Ali İhsan Bakım ise kısa bir slayt gösterisi ile akaryakıt sektörünün sorunlarını dile getirdi. Bakım akaryakıt istasyonları işletirken gelir ve gider dengesini sağlamanın zor olduğuna dikkat çekti.

17. Meslek Komite Başkanı Mehmet Çatalbaş, ise turizm alanlarının yerleşime açılması konusunda şikayetlerini dile getirerek 1/25 binlik parsel haritaları çizildi fakat bunlar arasında Karasu ve Karadeniz sahilinde turizme ayrılmış alan yok” diyerek turizm bölgelerinin netleştirilmesi gerektiğini ve bu alanların başka amaçlarla yapılmaması gerektiğini belirtti.

Çatalbaş “Karasu, yeni mahalleden Sakarya'nın suyunun toplanıp belli bir süre havuzda dinlendirilip İstanbul'a basılacağı söyleniyor. Bu durum ekolojik dengeye zarar verebilir” diye konuştu.

4. Meslek Komitesi Üyesi Hakan Candemir ise “Sakarya'da Nüfusun yüzde 40 tarım hayvancılıkla istihdam ediliyor ama bu sektörün son yıllarda geriye gittiğini görüyoruz. Bununla ilgili SATSO ve bizlere önemli görevler düşmektedir boynumuzun borcudur, tarım arazilerinin sanayiye açılmasın. Sulanmadan iki ürün alan tek il Sakarya'dır.” dedi. Candemir ayrıca, “Geçen yıl 42 ilde EPART Destekleri uygulandı. Bu yıl da 20 il de girecek bunların arasında Sakarya'da olsun istiyoruz.” Diye konuştu.

31. Meslek Komitesi'nden üye Murat Delican da konuşmasında telekomünikasyon sektöründe haksız rekabet ve tüketici mağduriyetini gidermek için çeşitli çalışmalar yaptıklarını ve ulusal anlamda girişimlerin sonuç verdiğini belirtti. Delican özellikle taksit kart ve hediye kart uygulaması ile garantiden düşen ürünlerin satışının önüne geçtiklerini ve yasaklanan taksitli cep telefonu satışlarını da engellediklerini ifade etti. Sektörel sertifikasyon çalışması ve birlik oluşturulması yolunda çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

15. Meslek Komitesi Başkanı Osman Şakar ilimizde açılan büyük ihaleler ve doğrudan alımlarda öncelikle Sakaryalı firmaların tercih edilmesini talep ettiklerinin altını çizerek yerli firmaların desteklenmesinin önemine değindi. Şakar, ayrıca ilimizde fuar ve kongre alanlarının yetersizliğine değindi.

13. Meslek Komitesi Başkanı Özgür Karakaş komite öncülüğünde ve SATSO Yönetim Kurulu'nun girişimleri ile Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan İnşaat Malzemecileri Sanayi Bölgesi kurulması ile ilgili süreçler hakkında bilgi vererek çalışmanın bir an önce tamamlanarak sektörün rahatlatılması gerektiğini ifade etti.

7. Meslek Komitesi Üyesi Atilla Beyazhan da sektörle ilgili bilgi vererek ilimizdeki doğalgaz kullanım oranlarının artırılmasına yönelik çalışmalar yaptıklarını ve bu doğrultuda bilinçlendirmeye yönelik faaliyetlerde bulunduklarını ifade etti. Beyazhan ayrıca “Doğalgaz altyapısı ve kullanım oranlarının örtüşebilmesi için mevcut imkanlardan halkın ve sanayi bölgelerinin faydalanması sağlanmalı buna yönelik çalışmalar yapılmalı. 100 binden fazla konut hala doğalgazla tanışmadı” dedi.

3. Meslek Komitesi Mıustafa Kemal Yılmaz güvenilir gıda tüketimine katkı sağlamak adına çalışmalar yaptıklarını belirterek “Yerel firmalara ve güvenilir marketlere itimadın yüksek olması bizim direncimizi artırıyor. Toptancılar olarak taksit imkanımız kalktı. Taksit imkanının yeniden uygulamasını talep ediyoruz.” dedi.

10. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Erol Demiralay ise devlet kurumlarının özelleştirilmesi ile hantal yapıdan kurtulması beklenirken artarak devam etmesinin, hızlı özel sektör ve işdünyasını zora soktuğuna vurgu yaparak SEDAŞ ile yaşanan sıkıntıları örnek verdi.

6. Meslek Komitesi Başkanı Erzat İnce ise Ticareti geliştirme komisyonunun geliştirdiği yeşil nokta ile ilgili çalışmaları sürdürüyoruz. Bunun ilimiz için faydalı olacağına inanıyoruz ve komitelerinde desteğini bekliyoruz.

Uluslararası fuar alanı ve 365 gün indirimli bir outlet kurulması hakkında çalışmalar yapıyoruz.

Ticareti geliştirme komisyonu tarafından ticaretin canlandırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini ve komite tarafından desteklendiğini vurgulayarak ilimizde ulusal ve uluslar arası ihtiyaçlara yönelik bir fuar alanı ve çevre illerin de dikkatini çekecek bir outlet kurulması yolunda çalışma önerdi.

Toplantı komite üyelerinin değerlendirmelerinin ardından sona erdi.

 

 

 


 

 

Haber Tarihi : 30/4/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::