Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ Başkanlığında gerçekleştirildi.

Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu, 1100 No'lu  Meclis  Oturumu'na  Ait  Tutanağın  Tasvibinin ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu, Nisan/2014   Ayı   Kat'i   Mizan   ve   Ekleri   ile Bütçe İzleme Raporu'nun Müzakeresi ve Tasdiki ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul,  şunları dile getirdi:

“SATSO olarak Sakarya’mızın geleceği için gerçekleştirilecek tüm projelerin içerisinde yer almak istiyoruz.

İhracat

Meclis toplantılarımızda ihracat başarılarımızı sizlerle paylaşmaktan büyük memnuniyet ve gurur duyuyorum. Nisan ayında da en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında, ihracatını en fazla artıran il, yüzde 100 artışla yine Sakarya’mız oldu. Ayrıca yine TİM tarafından açıklanan ihracatın yıldızları listesinde ilk 1000 firma içerisinde şehrimizden 9 firma yer aldı. İhracatçı firmalarımız bizleri gururlandırmaya devam ediyor. Sakarya'mızın gelişimine heyecanla katkı sağlıyor, hep birlikte çalışıyoruz. Kısa zamanda inşallah listede daha çok firmamız yer alacak ve şehrimizin ihracat performansı katlanarak devam edecek. Büyüyen Türkiye’nin gelişen Sakarya’sı ve örnek pazarı olarak 2014 yılına imza atacağımıza inanıyorum. İnşallah 2014 yılı özel bir yıl olacak. Her zaman dile getirdiğimiz gibi gelişen ve güçlenen Sakarya'mızın hedefleri büyük. Elde ettiğimiz bu başarılar, büyük Türkiye'nin basamaklarını inşa ediyor. Emeği geçen iş dünyamızı yürekten kutluyor, başarıların artarak devam etmesini temenni ediyorum.

UMEM

İhracat başarımızla birlikte eğitim başarımız var. Bizim koordinasyonunu üstlendiğimiz Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi kapsamında Türkiye’de en fazla kursiyere eğitim vererek istihdama hazırlayan şehir Sakarya’mız oldu. UMEM veya diğer bir adıyla Beceri'10 projesi ile Sakarya'da 5 bin 525 erkek, 3 bin 89 kadın olmak üzere 8 bin 614 kursiyere eğitim verilirken, 3 bin 80 erkek, 1929 kadın olmak üzere toplam 5 bin 9 kişi istihdam edilerek Sakarya’mız proje istihdamında da ön sıralara yerleşmiştir. Odamıza kayıtlı tüm üyelerimizi bu projeden yararlanmaya davet ediyorum. SATSO olarak kaliteli istihdamın artırılması konusundaki gayretli çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

İPART Destekleri

Avrupa Birliği’ne katılım öncesi kırsal kalkınma programı mali yardım aracı olan İPARD hibeleri tarım ve hayvancılık sektörü için büyük önem arz etmektedir.  Süt-kırmız et – beyaz et - balıkçılık- meyve ve sebze sektörlerinin modern bir yapıya kavuşması için hibe fonu sağlayan bu program içerisinde yeni dönemde Sakarya’mızın da yer alması için çalışmalarımıza başlamış bulunuyoruz. SATSO olarak konu ile ilgili detaylı bir rapor hazırlamaktayız ve bu raporu en kısa zamanda Milletvekillerimizle, Ankara’ya sunacağız.

İklim Dostu Aydınlatma Projesi

Odamız koordinatörlüğünde Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte geliştirilen ve asıl proje olan “Sürdürülebilir Şehirler” projesinin katalizörü görevini gören Sürdürülebilir Sakarya İklim Dostu Aydınlatma Projemizde artık sona geldik. 18 aydır  Birleşmiş Milletler, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Gold Standard Vakfı paydaşlığında yürüttüğümüz projenin  ana hedefi “Sakarya İli sürdürülebilir şehir çalışması kapsamında kamu binalarında enerji etkin uygulamaların teşvik edilmesi, yaygınlaştırılması ve kamuoyunda farkındalık oluşturulması” olarak belirlenmişti. 

Proje kapsamında enerji verimliliğini artıran ve düşük karbon salımına imkân sağlayan LED uygulaması yapılmıştır. Yüzde 600 daha verimli olan led teknolojisini biz de Odamızda uyguladık.

Proje hakkında daha detaylı bilgi, projemizin tanıtım ve kapanış toplantısında verilecektir. Toplantımız,  03 Haziran 2014 tarihinde saat 14.00’da Sakarya Elmas Garden Inn’de düzenlenecektir.

Taraklı ilçemizde satın alarak yenileme çalışmalarını başlattığımız ve inşallah yılbaşında müze olarak vatandaşlarımıza sunacağımız Fenerli Konağı ve Taraklı Termal çalışmalarını inceleme fırsatımız oldu.  Cumhurbaşkanı Genel Sekreterimiz Sn Mustafa İsen ve Bakanımız Sn. Ayşenur İslam’ın ve Valimiz Sn. Mustafa Büyük önderliğinde yürüttüğümüz Marka Şehir Sakarya ile ilgili çalışmalarımıza da hız vereceğiz. İlçelerimizin tarım, ticaret, sanayi ve turizm alanında gelişmeleri üyelerimizin de canlanması ve memnuniyeti demektir, her zaman dediğimiz biz üyelerimizle güçlüyüz, birlikte güçlüyüz.

Sakarya Gururumuz

Sakarya'mızın geldiği nokta bizleri gururlandırıyor. Şehrimizde harika gelişmeler var. Gelecek Sakarya'mızın diyor hep birlikte çalışıyoruz. Ticarette ve eğitimde başarılara imza atıyoruz. UMEM’de Türkiye 1ncisi olduk. Şehrimizin ticareti için yeni projelerimiz çok yakında. Üniversite sanayi işbirliğinde arzu ettiğimiz başarılara kavuştuk. UMDE, 3+1 ve 7+1 projeleri ile kaliteli eğitim, hızla devam ediyor. TOBB ve SATSO olarak Sakarya’mıza meslek liseleri kazandırıyoruz. SATSO Endüstri Meslek Lisemizin temel atma törenini 30 Mayıs Cuma günü saat 14.00’da 1. OSB yanında hep birlikte gerçekleştireceğiz. Kaliteli eğitim ve güçlü istihdam, ihracat artışını da beraberinde getiriyor. En çok ihracat yapan 9. iliz ve artış oranlarıyla lideriz. Otomotivde tecrübeliyiz, iddialıyız. İlk savaş arabaları yapılan günlerden, ilklere imza attığımız günlere ulaştık. Dünya’da sıfır hata teknolojisi ile üretim yapan TOYOTA, Sakarya’mızda. Başarıda büyük pay sahibi. Savunma sanayimizin gururu, Milli Tankımız "ALTAY", Sakarya’mızda üretiliyor. OTOKAR, Zırhlı Araçları Sakarya'mızda üretiyor ve ihraç ediyor. Mesela Cobra. Özellikle BM tarafından kullanılıyor. Yine TIRSAN, Tank Palet Fabrikası ve diğer kuruluşlar başarılı çalışmalara imza atıyor. Türk Traktör şehrimizde. Üretim yakında başlıyor. TÜVASAŞ Milli Tren’i şehrimizde üretiyor. Sakarya’mızın geleceği için heyecanla çalışan işçi kardeşlerimizi, mühendislerimizi, yöneticilerimizi selamlıyor, yürekten kutluyorum. Makine imalat sektöründe hamdolsun başarılıyız. Gıda ve tarım makinelerini üreten firmalarımız hızla büyüyor, ödüller kazanıyor. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) çalışmalarımızda kümelenmeye önem veriyor ve hızla yol alıyoruz. 

Hızlı bir özet geçtik. Şimdi diyoruz ki, Sayın Başbakanımızın yerli oto işareti için Sakarya’mız var. Yüz yıllık otomotiv öykümüzle ve gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalarla yerli otoda babayiğitlere ev sahipliği yapmak istiyoruz. Yerli otoya en hazır il, bizim şehrimiz. İlimizde milli otomobil üretilebilir. Bugün dünyanın birçok ülkesinde üretim yapan Toyota, 'sıfır hatayla' üretimi Sakarya'da gerçekleştiriyor. Yani bizim işçilerimizin el emeği ve başarısını, otomotiv konusundaki hassasiyetini hatırlatmak istiyorum. Bundan dolayı Sayın Başbakanımızın yerli otomobil konusundaki ısrarını destekliyoruz. Biz de o babayiğitlere Sakarya'da yatırım yapmaları için ısrar edeceğiz.

SATSO olarak organize sanayi bölgelerimizi, burada üretim yapan otomobil firmalarının talepleri doğrultusunda şekillendiriyoruz. Bunun yanında temelini Cuma günü atacağımız yeni atacağımız endüstri meslek lisesinin yanında, Sakarya Üniversitesindeki hocalarımızla yaptığımız istişarelerle, yatırımlarımızı ve otomotiv sektörüyle alakalı nitelikli insan gücünü arttırmak düşüncesindeyiz. Türkiye'nin 81 vilayetine eşit mesafede hizmet götüren Sayın Başbakanımızdan isteğimiz var. Yerli otomotiv hakkında babayiğitlere Sakarya’mızı işaret etmesi, bizim için hizmette avans olacağını düşünüyorum. Yerli otomobilin burada üretilmesi, söz konusu alandaki tecrübeli ilimize çok yakışacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle konuşmama son verirken, Geleceğin Sakarya’mız için çok parlak olacağına olan inancımı siz meclis üyesi arkadaşlarımla bir kez daha paylaşıyorum. Bir ve beraber olan şehir, kaybetmez. Değerleri yarışan bir şehir asla kaybetmez. İyi biliyoruz. Sakarya’mızın büyümesi, kalkınması demek, Türkiye’nin büyümesi, daha müreffeh yarınlara çok daha hızlı koşması demektir”

Başkan Kösemusul’un aylık icraatlar ile ilgili değerlendirmelerinin ardından geçilen Meslek Komitelerinin Sorunları Bölümünde kürsüye gelen 16. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Oktay Topçu komite çalışmaları hakkında bilgi vererek “3+1 sistemine meslek grubu olarak destek veriyor aktif çalışıyoruz. Ancak firmaların talep etmesine rağmen yeterli sayıda stajyer gelmiyor, üniversite de firma bulamadıklarından yakınıyor. Komite olarak  konuda yönlendirmeler yapabiliriz.

Sigortacılık sektörü ile ilgili çıkarılan yeni acentelik yönetmeliğinden dolayı acentelerin mağdur olduğunu dile getiren Topçu yönetmelikteki bazı maddelerin güncellenmesi konusunda diğer odalarla da işbirliği yapılmasını önerdiklerini dile getirdi.
 
Meclis Üyesi Behlül Bayrak yeni çıkan tüketici yasaı konusunda değerlendirmelerde bulunarak ürünlerin iade süresinin 14 güne çıkarılmasının firmalarını zor duruma soktuğunu belirtti. Elektronik eşya ticaretinde çalışan ticaret erbabının mağduriyetine neden olduğunu ifade etti. Bayrak “Yeni kanunlar ticari hayatı baltalayacak şekilde düzenleniyor bunu protesto ediyoruz” dedi. Bayrak geçtiğimiz günlerde düzenlenen bilişim çalıştayında SATSO Yönetiminin gösterdiği ilgi ve desteğe teşekkür etti.

Meclis Üyesi Turgay Çelik ise İpart projesinin katkıları ve destekleri hakkında bilgi vererek “Projenin tarım meyve sebze sektöründe çok iyi katkıları var ancak bu projeden geçtiğimiz yıllarda Sakarya yararlanamadı. Bu yıl Sakarya olmalı.. Bursa olacağı konusunda bilgi aldık. Bu Sakarya’ya yakışmaz. Rapora katkı sağlamaya hazırız.

Çelik arazi toplulaştırması hakkında değerlendirmelerde bulunarak bu çalışmanın hızlandırılması gerektiğini vurguladı. Çelik “Arazi toplulaştırması ile enerji ve sulamanın ileri teknolojilerle yapılması istenmeli. Çiftçinin geliri ekonomimize olumlu katkı sağlar. Bunun için tarım sektörü çok önemli, önem verilmeli” dedi.

Meclis Üyesi Ali İhsan Bakım ise
tarım kredi kooperatifleri, pancar üreticileri kooperatifleri gibi birliklerin üyelerine akaryakıt satışı yaptıklarını dile getirerek “Bu konuda biz mağdur oluyoruz. Ciddi satışları var. Bunu sektöre nasıl kazandırabiliriz.

Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu sektörlerinin çalışmaları çerçevesinde kamu hizmetleri ile  kesiştiklerini belirterek proje ve kabul onaylarının kamu kurumlarından geçtiğini ifade etti. Borazancıoğlu konuşmasında “Malum özelleştirme ile bu kamu hizmetleri özel dağıtım şirketlerine devredilmiş durumda. Biz bu özelleştirmeden oldukça hoşnut ve bürokrasinin azalacağından umutluyduk.Enerji dağıtım şirketleri kamu hizmetlerini kendi asli görevleri olarak görmedikleri için işleri geciktiriyor olması bizleri zora sokmaktadır.” dedi. Elektrik faturalarının önceki aylarla karşılaştırarak incelenmesi gerektiğini belirterek fatura hesaplarının çok farklı şekillerde hesaplandığını ifade etti. Şantiyelerdeki hırsızlık olaylarının can sıkıcı bir noktaya geldiğinin de altını çizen Borazancı tedbirden ziyade cezai müeyyidelerin ağır olması gerektiğini ifade etti.

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde konuşan Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu  şunları dile getirdi:

“Türkiye’de 1.nci sınıf tarım arazisinin 5,1 milyon hektar, 2.ci sınıf, 6,7 milyon hektar olduğunu belirterek “ 1995-2013 döneminde toplam tarım alanlarının %11,3 azalarak 26,83 milyon Ha dan 23,81 milyon Ha gerilemiştir. 2005 yılında çıkan Toprak Koruma Kanunu için bakanımıza teşekkür ediyorum. Ancak bu kanunda topraklarımızı korumaya yetmedi.

Dünyada ilk gelişen meslek çiftçilik mesleğidir. İnsan oğlu doymak zorundadır ,yoksa yaşama şansı yoktur. Bu biriktirdiği ürünlerle önceleri takasla ürün alış verişi yapıp sonra geliştikçe ihtiyaç duydukları meslekleri geliştirdiler. Dünyadaki bütün mesleklerin ana finansmanının kaynağı tarımdır. Bütün her şey krize girebilir ama tarım asla.onun için tarım ekonominin temelidir diyoruz.

Tarım, Türkiyede GSMH ya 62 milyar dolar, istihdama da % 20 katkısı olan bir sektör. Tarım sektörümüz ülkemiz ekonomisine çok büyük katkı sağlıyor. Bu katkı cari fiyatlarla % 8 e,sabit fiyatlarla % 9,4 ulaşıyor. Çalışanları dörtte biri tarımda istihdam ediliyor.6 milyonun üzerindeki kişiye istihdam sağlıyor. Sektör gıdayla birlikte yıllık 15,5 milyar dolar ihracat yapıyor,4,6 milyar dolar dış ticaret fazlası veriyor. Sektör 76 milyon nüfusu, 30 milyon turisti doyuruyor. Sakarya’da GSMH  % 24 sağlıyoruz bütün sektörlere lokomotif görevini yapıyoruz

Buğdayın anavatanı Anadolu, bizde ortalama 230 kg/da, Almanya 780 kg, Fransa 740 kg, Hollanda 800-900 Kg/da yer alıyor. Biz ülke olarak sulama problemimizi halledemedik.

1 cm toprağın oluşumu için 800-1000 yıl arasında bir oluşum zamanına ihtiyaç vardır. Türkiye’nin çok tarım toprağı yok. Toprağı olmayan ülkeler örneğin İsrail kuma 6 m toprak taşıyor. Topraklarımızı iyi korumalıyız Bu bir vatan borcudur. Bize düşen bir görev varsa her zaman hazır olduğumuzu söyleyeyim.

Şöyle bir Sakarya’ya bakarsak yüz ölçümü, işlenebilir tarım arazisi, nüfusu, köy nüfusu köy sayısı değerlendirildiğinde nüfusun tarımla olan ilgisini daha iyi anlaşılır. Gelişmiş ülkeler kooperatifçiliğini geliştirerek tarımda ilerlemişler. Şunu iyi bilmeliyiz kooperatifçiliğimizi geliştiremesek tarımda hiç bir şey yapamayız, yerimizde saymaya devam ederiz. Şimdi anlatacağım eğitim projemizin ana kaynağı ana fikri buradan gelişmiştir.

2009 krizinde Türkiye’de telaş başladı etkilenmeyen sektör sadece tarımdır. Krizde 1.000.000 kişi geri köye döndü. Tarım ekonominin sigortasıdır. Ülkesel makro ekonomileri gözden geçirirken tarımın yerini iyi kollamalıyız

Ülke olarak tarım sektöründe, hem teknik elaman düzeyinde, hem ara eleman, hem de üretici düzeyinde eğitimde yetersiz bir noktadayız.” dedi.

Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu daha sonra Çiftçi Eğitim Ve Uygulama Merkezi Projesi hakkında detaylı bilgi verdi.

Şenoğlu konuşmasında; “Sakarya’da çiftçi entansif tarım yapamıyor, ara eleman sıkıntısı yaşanıyor, teknik eleman yetersiz bu da bize ekonomik açıdan kayıplara neden oluyor. Söz konusu projemiz bu amaçla ortaya çıktı. Eğitim Merkezi Dernekkırı’nda 2200 dönüm bir merada planlıyoruz. Meraları tekrar çiftçiye kazandırmak hem de teknik eleman yetiştirmek için doğru bir çalışma olacağını düşünüyoruz” diyerek avam projenin sunumunu gerçekleştirdi.

İçinde eğitim alanı, idari binalar ve satış sergi alanları planlandığını belirterek Sebze bitki alanları meyve alanları ve Türkiye’de yetişen tüm ürün çeşitlerinden yetiştirilmesine gayret edilecek. 10 dekar sera olacak iç mekan ve dış mekan olarak ayrı ayrı belirlenecek. Şeker pancarı tarlaları, tıbbi ve aromatik bitki üretimi sağlanacak” dedi.

Sunumun ardından kürsüye gelen Meclis Üyesi Serkan Özçiftçi
Proje ilgili değerlendirmelerde bulunarak tüm ilgili kurumların paydaşlığında gerçekleştirilmesinin önemine değinerek Devletin söz konusu projelere destek verdiğini ifade etti.

Meclis Üyesi Abdurrahman Çakar “Dünyada gelişen ülkeler iki şeyi doğru yapıyor doğru planlıyor yetişmiş insan gücünü artırıyorlar” diyerek Sakarya’da hem tarıma, hem turizme hem de imara ihtiyaç olduğunu ifade etti. “Herkes doğru yerleri kullanmalıdır. 1/100 binlik planlar önemlidir. Tarımda yüzde 24 oranındayız. GSMH de Sakarya olarak tarım alanında Türkiye’nin üç katı orandadır. Yöneticiler bunu dikkate almalıdır. Tarım sanayiye rakip değil kaynak aktarandır.  Bu konuda kurumlar arası işbirliği çok önemlidir.” dedi

SATSO Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısının kapanış konuşmasını gerçekleştiren Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul "Biz göreve geldiğimiz günden beri verimli tarım arazileri bizim gözbebeğimiz dedik ve sözümüzde durduk. Hata yapılsa düzeltilmesini istedik. Böyle durmaya da devam edeceğiz. Hiçbir tarım arazisini imara açmak gibi bir çalışmamız olmadı. Verimli topraklardan nasıl daha katma değerli ürünler çıkarmak gerekir derken böyle bir proje ürettiniz. Elinize sağlık çalışmanızı destekliyorum. Biz kümelenmelere önem vererek tarım dışı alanlarda gelişimimizi sürdüreceğiz.

 

 

Haber Tarihi : 29/5/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::