Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi, nisan ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi bu yılın nisan ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,6, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 1 arttı. 

Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 1 artış gösterdi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde nisan ayında, bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 3,9, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,4 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 3,4 arttı.  Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında nisan ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 2 ile sermaye malı imalatında görüldü. İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde de nisan ayında, bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 25,4 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında gerçekleşti. Bu artışı yüzde 14,5 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı ile yüzde 5 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı takip etti.

Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ilerleyen sanayi üretimindeki büyümenin gerilere düşmeden devam etmesini ümit ettiklerini dile getirerek ekonominin aktörleri olan iş dünyasının bu anlamda gayretlerinin önemine değindi. Kösemusul söz konusu istikrarlı büyümede ihracatın önemli bir payı olduğunun altını da çizerek milli gelir kompozisyonu içinde imalat sektöründeki büyümenin memnun edici olduğunu ifade etti.

İlk çeyrekte Türkiye’nin 4,3 oranda büyümesini de değerlendiren Kösemusul istikrarlı bir büyüme seyrinde devam edeceğinin tahmin edildiğini belirterek bu anlamda cari açığın da azalmasının etkilerini gördüklerini ifade etti. Kösemusul “Görüyoruz ki; Türkiye ihracatla büyüyor, ürettiğimizi dışarıya satıyoruz. Pazar arayan değil aranan bir pazar haline gelmiş olan Türkiye uluslararası piyasada tercih edilen bir ülke haline geldi. Sakarya iş dünyası da büyüyen Türkiye’nin etkenlerinden biridir. Emeği geçen katkısı olan tüm üyelerimize teşekkür ederiz. Sakarya’da kapasite raporları değerlendirildiğinde geçen ilk 6 ayda toplam 219 iken bu yıl artışla ilk 5 ayda 229 adet kapasite raporu işlemi yapılmıştır. Bu da gösteriyor ki sanayi üretiminde yeni ve devam eden firmalarla üretim artış göstermiştir.” dedi.

 

 

Haber Tarihi : 10/6/2014
PAYLAŞ
Son Haberler ::