Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın Kuruluş Yıldönümü ve Ödül Töreni etkinlikleri münasebetiyle ilimize gelen TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu,  aynı gün saat 14:00'te Sakarya Üniversitesi Kültür ve Kongre Merkezinde  “Liderlik  ve Girişimcilik” konulu bir konferans verdi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Kültür ve Kongre Merkezi'nden düzenlenen ‘Liderlik ve Girişimcilik' konulu konferansta konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, iş hayatında edindiği tecrübeleri üniversiteli öğrencilerle paylaştı. Hisarcıklıoğlu, her yıl 700 bin gencin işsizler ordusuna katıldığını belirterek, “Türkiye, her yıl 700 bin gencine iş bulacak, bunun yanında 5,6 milyon işsize de iş bulacak. Bu kaynağı doğru şekilde yönlendirebilirseniz ülke geleceği açısından müthiş servet. Mutlu ve zengin olabilmenin tek yolu Türkiye'de girişimci sayısını arttırmaktan geçiyor.” diye konuştu.

TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, küreselleşen dünyada giderek önem kazanan bilginin hızla eskidiğine dikkati çekerek, bilginin özgürce öğrenilebilmesi için, bilginin üretim merkezi olan üniversitelerin özgürleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

2. Dünya savaşında her şeyini kaybeden Almanya ve Japonya'nın bugün iki dünya devi haline geldiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Bakıyorsunuz ki bu ülkelerin savaşta yıkılmadan önce güçlü bir girişimci orta sınıfları vardı. Savaş sonrası ülkelerini kalkındıran insanlar girişimci orta sınıf. Türkiye'de 1 milyon 300 bin tüccar, sanayici, yaklaşık 2 milyona yakın da esnaf var. Önümüzdeki dönemde de Türkiye'nin zenginleşmesinin yolu girişimci sayısını arttırmaktan geçiyor. Bugün 5 milyon 600 bin kişi işsiz. Ülke nüfusunun yarısının 28 yaş üstü olduğunu düşünürseniz, 36 milyon kişide her 6 kişiden 1'i işsiz. Her 6 kişiden 1'i mutsuzken, yüzümüzün gülmesi mümkün değil. Yüzümüzün gülmesini istiyorsak bu insanların işe ve aşa kavuşturulması lazım. Artık iş devlet kapısında değil, özel sektörde.''

TOBB olarak kadın girişimciliğin arttırılması için kadın girişimci kurulları kurduklarını anımsatan Hisarcıklıoğlu, ülkedeki kadın girişimcilerin oranın yüzde 7 seviyesinde olduğunu bildirdi.

-“İş hayatımın 5 ilkesi”

İş hayatında anayasa olarak nitelediği tecrübeleri de öğrencilerle paylaşan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: ''İş hayatımda elde ettiğim tecrübeler neticesinde kendime bazı ilkeler edindim. İş hayatımda 5 ilke belirledim. Küçükken büyüklerimiz 'işten artmaz, dişten artar' derdi. Zengin olmak istiyorsan harcaman gelirinden az olmak durumunda. İkincisi işin hilesi dürüstlüktür. Çok kazanmak istiyorsan dürüstlük prensibinden ayrılmayacaksın. Üçüncüsü; önce kontrol, sonra itimat. İşini kontrol etmezsen insanlara güvenirsen, insanlar yaptığı işi belirli ölçüde gevşetiyor. Dördüncüsü, hafızasına güvenen daima yanılır. Kesinlikle hafıza üzerinden iş yapmayın. Beşincisi, işte kesinlikle idare olmaz. İyi bir yönetici olmak istiyorsanız kesinlikle durumu idare etmeyeceksiniz. İşinizde idareci olmayın.''

''Sevmedikçe mükemmel insan olamazsın”

Başarılı olmanın yolunun birlik ve beraberlikten geçtiğini, ayrılıkta azap olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

''İnsanları sevmesini öğreneceğiz, en büyük eksiklerimizden birisi bu. Millet olarak sevdiğimizi söyleyemiyoruz. Sevmedikçe mükemmel insan olamazsın. Ne olur birbirimizi öteki diye görmeyelim. Türk, Kürt, Alevi, Sünni diye birbirimizi hiçbir özelliğinden dolayı ayırt etmememiz lazım. Allah istese hepimizi tek bir düşüncede doğurtamaz mıydı? Hepimiz farklı düşünmek zorundayız. Farklı düşünelim diye farklı şekil ve beyin vermiş. Birbirimizi düşüncelerimizden dolayı kınamamalıyız. Birbirimizle empati (duygudaşlık) kurmalıyız. Başı açıktı kapalıydı diye dışlamamalıyız. 72 milyon birbirimize sımsıkı sarılamazsak nasıl birlikte rahmet ve bereketi göreceğiz? O zaman ayrılıktaki azabı görürüz.''

 

Haber Tarihi : 18/3/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::