Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkan Yardımcısı Neşet Peker başkanlığında gerçekleştirildi.

SATSO 1102 No'lu  Meclis  Oturumu'na  Ait  Tutanağın  Tasvibinin ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu, Haziran/2014   Ayı   Kat'i   Mizan   ve   Ekleri   ile Bütçe İzleme Raporu'nun Müzakeresi ve Tasdiki ile ilgili bilgi verdi.

Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul,  şunları dile getirdi:

Üyelere Teşekkür

SATSO geleneksel iftarımızın bu yıl 6’ncısını düzenledik. Yağmur bereketiyle birlikte güzel bir akşam yaşadık. Kardeşlik ve bereket soframıza gösterdikleri teveccüh için tüm üyelerimize bir kez daha teşekkür ediyorum. Rabbim birliğimizi ve beraberliğimizi daim eylesin.

Faaliyetler

Ramazan ayı dolayısıyla biraz daha sakin bir ay geçirdik. Görüşmelerimiz de oldu tabii. Odamız bünyesinde faaliyetleri sürdüren Tarım ve Hayvancılık Komisyonumuzla bir araya geldim. Komisyon Başkanımız ve kıymetli Meclis Üyemiz Abdurrahman Çakar, komisyon üyelerimiz ve Ziraat Odası Başkanımız Hamdi Şenoğlu ile Sakarya’mız tarımını konuştuk. Açıklamalarımızda her zaman belirttiğimiz gibi şehrimizin verimli tarım arazilerinin kıymetini, toprağın önemini iyi biliyoruz. Sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Sakarya’da sanayi, tarım, ticaret ve hayvancılık, turizmle birlikte gelişebilir. Nitekim çalışmalarımız da hep bu yönde ilerliyor. Otomotiv sektöründe sahip olduğumuz tecrübe ve güçlü lobi çalışmalarımızın meyvelerini almaya başlıyoruz, tarım hayvancılık sektörümüzü de bu anlamda markalaştırmaya yönelik gayret edebiliriz. Tüm bu çalışmalar birliktelikle ve gayretle gerçekleşecektir. Sakarya’da bu birlikteliğin tam olduğuna inanıyor, tarım hayvancılık komisyonu ve diğer komisyonlarımıza çalışmalarında başarılar diliyorum.

Karasu Limanı Müjdesi

Temmuz ayı içerisinde çok güzel bir haber aldık. Bu müjdeli haberi Sn. Başbakanımız Cumhurbaşkanı adaylığı için geldiği Sakarya’mızda bizzat açıkladı. Sakarya'mızın geleceği için Karasu Limanı ve demiryolu hattını çok önemsediğimizi her fırsatta ifade etmiştik. Daha evvel yurtdışı programında bizzat Sn. Başbakanımız ile görüşmüştüm. Hayati olarak gördüğümüz konu ile ilgili Ulaştırma Eski Bakanımız Başbakan Danışmanı Sn. Binali Yıldırım ile de görüşmüş ve kendilerinden çalışmanın hız kazanacağı bilgisini almıştım. Sn. Başbakanımız Karasu Limanı’nın 1 yıl içinde, 62 km’lik demiryolunun da 2 yıl içinde bitirileceğinin müjdesini Sakarya’da verdi. Sn. Başbakanımızın müjdesiyle her alanda gelişen Sakarya'mız Karasu Limanı ile artık dünyaya açılıyor. Bu şehrimizin geleceğini yönlendirecek çok çok önemli bir haberdir. Demiryolu Hattı ve Karasu Limanı inşallah kısa sürede tamamlanacak. Marka şehir yolunda üretimimiz, istihdamımız, ihracatımız artacak. Sakarya'mız her alanda gelişimini sürdürecek. Gayretle ve kararlı adımlarla bu gelişime hız kazandırmaya devam edeceğiz” dedi.

Kösemusul’un açıklamalarının ardından meclis üyeleri kürsüye gelerek değerlendirmelerde bulundu.

İftara Teşekkür

Meclis Üyesi Behlül Bayrak düzenlenen geleneksel iftar programından dolayı yönetime teşekkürlerini sunarak hiçbir aksaklık yaşanmadan gerçekleştiğini ifade etti.

Bayrak ayrıca “SATSO İhtisas Komisyonlarına ilaveten komisyonlar eklenebilir ya da mevcut komisyonlar güncellenebilir. Çarşı esnafından Çark Festivali adı altında bir alışveriş festivali talepleri olduğunu ve çalışmanın hayata geçirilmesi durumunda bununla ilgili özel bir komisyon da kurulacağını ifade etti.

Muzaffer Güneş’ten Veda

Meclis Üyesi Muzaffer Güneş, sağlık problemleri ve ailesi ile daha fazla vakit geçirmek adına SATSO Meclis üyeliği görevinden istifa ettiğini dile getirerek yetki devri çerçevesinde kendisinin yerine meclis üyesi olarak Gürkan Güneş’in katılacağını bildirdi. Güneş yaptığı veda konuşmasında İshak Alaton’un Lüzumsuz Adam adlı kitabından bir alıntı yaparak şunları dile getirdi: “Okuduğum bu kitapta şunu söylüyor yazar; ‘Evet bu kadar yeter! Her şey eskir, bazı şeylerin eskisi kıymetli de olsa çoğu zaman çöpe atarız. Hepimiz kıymetten düşen insanlardan ve eşyalardan aslında kurtulmak isteriz. İnsan kendini eskitmemeli. Sen, vazgeçebilme cesaretini gösterdiğinde unutma ki hiç eskimeyeceksin yaşın ilerlese de hep genç kalacaksın. Vazgeçmek özgürlüktür’” dedi.“Şimdi buradan bakıyorum hepiniz genç insanlarsınız her geçen gün koltuklar genç nesillerle dolmaya başlıyor ve ben bu tablodan gurur duyuyorum.” diyen Meclis Üyesi Muzaffer Güneş meclis üyelerinden helallik istedi.

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi Maddesi’nde kürsüye gelen 29. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Yusuf Murat Emir ise ramazanda ihtiyaç sahiplerine yapılan yardımların bundan sonra da devamını temenni etti.

Karasu Demiryolu Projesi

28. Meslek Komistesi’nden Meclis Üyesi Ahmet Çubuk ise Karasu Demiryolu Projesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunarakBu demiryolu projesinin bir ayağı da SATSO’ nun alt tarafından geçiyor. Bu proje 1. OSB’nin genişleme alanı ile Hanlı beldesi sınırında yer alıyor ve burada bir istasyon var. Bu istasyon daha önceki planda sadece yolcu taşıma amaçlı yapılmıştı. Biz bu projeyi yapan arkadaşlarla görüştük. Sakarya ve çevresinin aynı zamanda bir sanayi bölgesi olduğunu belirterek buradan yükleme yapılması gerektiğinin bilgisini verdik. Şuanda bu projede bir değişiklik yapılıyor. Hanlı sınırının yanındaki istasyona yükleme rampaları yapılacak ve buradan limana yük taşımacılığı da yapılacak.  SATSO’nun da içinde bulunduğu alan iyi bir cazibe merkezi olacak.” dedi.

Bilişim Sektöründe Birlik Şart

31. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Necmettin Kırık ise bilişim sektöründe yaşanan sıkıntılara değinerek sektörün problemli ve kuralları belli olmayan bir sektör olduğunun altını çizdi. Necmettin Kırık bilişim sektöründe faaliyet gösterenlerin her gün yeni bir şey öğrendiklerini kendilerini sürekli yenilemek zorunda olduklarını ifade etti. Kırık bu anlamda sektörde kalitenin artması amacıyla bir sektör birliği çalıştayı düzenlediklerini ve sonuç bildirgesini hazırladıklarını belirtti.  Çalıştay sonuç bildirgesinin detayları hakkında bilgi veren Kırık, “Sektörün kalitesi için birlik şart” diyerek bilişim sektör birliği konusunda TOBB’a başvuruda bulunmak için SATSO Yönetiminden talepte bulundu.

Engelli Yasasında Uygulama Sıkıntısı

29. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Bülent Karslı ise 2005 yılında engelliler ile ilgili çıkarılan ve engellilerin kamuya açık alanlardan yararlanması konusunda çıkarılan ve uygulamada yaşanacak sıkıntıların öngörülmesi nedeniyle 2015 yılına kadar ötelendiğini ve şimdi bununla ilgili sıkıntıların hala devam ettiğini belirtti.

Karslı konuşmasında yasa çerçevesinde özel eğitim kurumlarında mutlaka asansör bulunması zorunluluğunun sektör temsilcilerini zor duruma düşürdüğünü belirterek “Binalarda önceden yapılmış asansörler yok asansör yaptırmak için de yer yok. Yasa çok güzel bir yasa ama uygulamada sıkıntılar var. Bu sadece özel eğitim kurumlarını değil sinema, kafe, yurtlar gibi bir kattan fazla olan her yeri kapsıyor. Şu anda özel eğitim kurumlarında asansör yaptıracak yer yok bu yasa biraz esnetilerek asansör yerine Avrupa’da kullanılan merdiven üzerinde ilerleyen farklı araçlar kullanılabilir.” dedi. Bu konuda yeniden bir düzenleme yapılması için talepte bulundu.

31. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Behlül Bayrak ise engellilerle ile ilgili sürekli kanunlar çıkarak iyileştirmeler yapıldığını ancak uygulamada aynı kolaylığın olmadığını dile getirdi. Hastanelerde önceden engellilerin acilden giriş yaparak işlerini kolaylıkla hallediyor olmalarına rağmen son zamanlarda bu poliklinikte giriş yapmalarının talep edildiğini ve bunun engellileri zor duruma düşürdüğünü ifade etti.

Dilek ve Temenniler

Dilek ve Temenniler Bölümünde konuşan Meclis Üyesi Adem Bilgen,  Gazze’deki yaşanan olayları soykırım olarak değerlendirerek kınadığını belirtti.

 “Söylesem tesiri yok sussam gönlüm razı olmuyor” diye söze başlayan Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu ise Gazze’deki yaşananlar ve İsrail’in katliamı ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak sadece kınamanın yeterli olmadığını ifade etti. Borazancıoğlu “Hafızam beni yanıltmıyorsa İspanya’dan kadırgalarla gönderilen Yahudileri Osmanlı İmparatorluğu himayesine almıştı bugün biz ayın din mensuplarının Müslümanlara yapmış olduğu mezalimi kınıyoruz. Kınamak güzel doğru ama biz kınamaların ötesinde çok daha ciddi ve kuvvetli olabilmemiz için bugünkü kabiliyetlerimizin çok daha ilerisine gitmeliyiz.” dedi.

Haber Tarihi : 24/7/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::