Eşyaların Gümrük Vergisine tabi olmadan geçici kabulüne imkan sağlayan teminat yerine geçen ve beyanname olarak kabul edilen Ata Karnesi artık Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından verilecek.

Uluslararası taraf ülkeler arasında, başka herhangi bir belgeye gerek duyulmaksızın, eşyanın geçici olarak ithalat ve ihracatını sağlayan gümrük belgeleri olan ATA karneleri ihracatçı açısından önem arzediyor…

Eşyanın milletlerarası dolaşımını kolaylaştırmak işlevini gören ATA karneleri, SATSO üyesi olan firmaların yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarına ayrıca diğer gerçek ve tüzel kişilere de verilen ticari işlem belgesi niteliğinde.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul yaptığı açıklamada;

“Özellikle ihraç ürünlerimizin potansiyel pazarlara tanıtımında, gerek sergi ve fuar gibi organizasyonlarda sergilenecek malların gerekse alıcılara numune olarak götürülecek malların geçici olarak yabancı ülkeye kabulünde veya bir mesleğin icrası için gerekli malzemenin geçici olarak yurt dışına götürülmesinde gümrük formalitelerinden kurtulmak ve gümrüksüz girişini sağlamak gibi işlevleri olan ATA Karneleri Milletlerarası Ticaret Odası bünyesinde bulunan Dünya Odalar ve Dünya ATA Karnesi Konseyi’nin koordinasyonu altında, kendi ülkelerinde resmi olarak görevlendirildiği beyan edilen kefil kuruluşlar aracılığı ile yürütülmektedir. 

 Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile yapılan resmi görüşmeler neticesinde söz konusu Ata karnesi ve Tır Karnelerinin Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde verilerek üyelerimizin ihracat ve ithalat yaparken yaşadıkları güçlükleri en aza indirmeyi hedefledik. ATA Karnelerinin Odamız bünyesinden verilmesine katkı sağlayan Birlik Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na bu itibarla teşekkürü bir borç bilirim.

Daha önceki süreçlerde İstanbul ve çeşitli iller kapsamında verilen Ata Karnesi için üyelerimiz artık işlemlerini Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde yaptırabilecek. Önümüzdeki günlerde Odamızdan yürütülecek Ata Karnesi işlemleri için hazırlıklar tamamlanmak üzere.

1 yıl süre ile geçerli olan ve bu bir yıllık süre içinde 4 kez Türkiye'den geçici ihracat işleminde kullanılan Ata karnesi gümrük işlemlerini basitleştirir ve kolaylaştırır. Para ve zamandan tasarruf sağlar.

Sergi ve fuar ürünleri, Tıbbi cihazlar, sanayi eşyası, sanat eserleri, bilgisayarlar, film ekipmanları, fuar standı vb. Kostümler, uydular, yarış atları, bilardo masaları, kuyumculuk eşyaları ve ayrıca aklınıza gelebilecek pek çok eşya ATA Karnesi ile yurt dışına götürülebilir. Gümrük makamları, kişiler, kuruluş ve teşekküller gibi geçici ithalat işlemlerini gerçekleştiren taraflara yarar sağlamak amacıyla oluşturulan Ata Karneleri ile gelen tüm eşyalar için ithalat işlemi sırasında, ne gümrüklerce ne de ithalatçı tarafından başka bir işlem yapılmasına gerek yoktur.  Ata sözleşmesine üye toplam 72 ülke vardır. Üyelerimiz bu ülkelerle dış ticaretini gerçekleştirirken Ata Karne kolaylığından yararlanabilecekler.” ifadelerini kullandı

Haber Tarihi : 22/8/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::