Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren 34 meslek komitesi ve meclis üyelerinin katılımı ile yılda iki defa gerçekleştirilen “Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı’nın ikincisi SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Komite üyelerinin mesleki, sektörel ve kent ile ilgili sorunları dile getirdiği toplantı SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul başkanlığında yapıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul şunları dile getirdi:

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz, istişareyi çok önemsiyoruz. Sorunlarımıza müşterek çözüm üretebilmek için istişare ortamı çok önemlidir. 2014 Nisan ayında gerçekleştirdiğimiz toplantıda değerli görüşlerini bizlerle paylaşan üyelerimize buradan tekrar teşekkür ediyorum. Meslek Komitelerimiz, Oda – Üye kaynaşmasında en önemli görevi üstlenen, vazgeçilmez organlarımızdır. Meslek komitelerimiz bizler için çok önemli ve kıymetlidir. Komitelerimizin aktif ve örnek çalışmaları bizleri mutlu etmektedir. Gerek mesleki gerekse şehrimize ait sosyo ekonomik sorunları çözme noktasındaki gayretlerinden dolayı tüm komitelerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.  Evet biz, birlikte güçlüyüz. Hep birlikte istişarelerle kararlarımızı alırsak başarıya ulaşmak kaçınılmaz olacaktır diyor ve toplantımıza geçiyorum.” dedi.

Komiteler Sorunlarını Anlattı

Kösemusul’un ardından ilk söz alan 34. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Kadir Savaş sektörel sorunlarını dile getirerek ilimizdeki inşaat sektörünün durumu ile ilgili bilgi verdi.  Savaş konuşmasında 12 Mayıs’a kadar alınan ruhsat sayıları konusunda bilgi vererek “ Büyükşehir Belediyesi 1 Ocak- 12 Mayıs tarihleri arasında 20 ruhsat verdi. Bu rakam 12 Mayıs 11 Eylül tarihleri arasında 12’ye düşmüş. Erenler Belediyesinde bu rakam 442’den 439’a Adapazarı Belediyesinde ise 1025’ten 890’a düşmüş gözüküyor. Serdivan Belediyesinde 740’tan 840’a yükselmiş durumda çünkü Serdivan eski imara göre ruhsat veriyor.” Dedi.

Serdivan sınırları içinde müteahhitlerin 5 kata kadar bina yapabildiklerini vurgulayan Savaş kot farkından dolayı bu avantaja sahip olduklarını ifade etti.

Kadir Savaş ayrıca 2017 yılından itibaren ustaların geçici ustalık belgelerinin gerçek belgeler haline getirilecek olmasına istinaden bu alanda akredite olan SESOB ile ortak bir çalışma başlattıklarını ve ustaların buradan belge alabileceklerinin de bilgisini verdi.

13. Meslek Komitesi Başkanı Özgür Karakaş ise inşaat malzemecilerinden oluşan meslek grubunun çalışmaları ve sektörün durumu hakkında bilgi verdi. Karakaş konuşmasında sektör olarak kat uygulamasının netleşmesi sürecinde sıkıntı yaşandığını belirterek ruhsat sorununun çözülmemesi durumunda sektörün olumsuz etkileneceğinin de altını çizdi. Özgür Karakaş Emirdağ Bölgesinde İnşaat Malzemecileri Sanayi Sitesi oluşturma çalışmalarının başladığını ifade ederek bu konuda destek veren SATSO Yönetimi ve Büyükşehir Belediyesine teşekkür etti.

33. Meslek Komitesi Başkanı Kadir Ahmet Tecelli makine imalatı yapan işletmelerden oluşan bir meslek gurubu olduklarını belirterek komite faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Tecelli, sektörel olarak Sakarya Makine İmalatçıları Birliği ile de dirsek temasında olduklarını ifade etti.

3. Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Kemal Yılmaz gıda toptancıları ve perakendeciler olarak TOPÇA’nın günün koşullarına yetersiz olduğunu dile getirerek “Biz TOPÇA’ya sığamıyoruz. Geniş çaplı iş yapan arkadaşlarımız bölgenin dışına yayılmaya başladı.” diyerek SATSO’dan destek beklediklerini ifade etti.

31.Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Behlül Bayrak komite faaliyetleri hakkında bilgi vererek GSM ve bilişim sektörünü temsilen yaptığı konuşmasında bilişim çalıştayı ve iştirak ettikleri fuarlar hakkında değerlendirmelerde bulundu. Bayrak “Grup olarak 180 üyemiz var. Sektörü canlı tutmak ve geliştirmek adına SATSO yönetiminin desteklerini görüyoruz.” Dedi.

5. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Hüseyin Gürsoy ilimizdeki öğrenci yurtlarının doluluk oranlarının azlığına değinerek “ Sakarya’da yurtlarla ilgili doluluk oranında sıkıntı yaşanıyor, sektörümüzde büyük yatırımlar var ancak doluluk konusunda bu yatırımlar karşılanmıyor. Ülke genelinde nüfusa göre yurtlarda üçüncü sıradayız. Yurt fiyatları konusunda fiyat rekabeti başladı bölgede en ucuz yurt Sakarya’da. Bu da arzın fazla olmasından kaynaklanıyor. Tüm yurtların kampus haline getirilerek öğrencilerimize daha iyi ortamlarda hizmet vermek istiyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor.

6. Meslek Komitesi Başkanı Erzat İnce ise Hal Caddesi, Çark Caddesi, Uzun Çarş’da bayram öncesi seyyar satıcılara karşı önlem alınması gerektiğini vurgulayarak özellikle merkezde bulunan eğlence mekanlarının bölgede iş yapan esnafları olumsuz etkilediğini ifade ederek akşam belli bir saatten sonra ailelerin alışveriş yapmak için bölgeye gelmekten kaçındıklarını ve gürültü kirliliğinin de rahatsız ettiğini dile getirdi.

7. Meslek Komitesi Başkanı Doğan Çatalbaş ise komite çalışmaları hakkında bilgi vererek komite olarak 19 toplantı 77 karar ve 12 eğitim gerçekleştirdiklerini belirtti. Çatalbaş inşaat sektörü ile paralel çalışmalar yaptıklarını belirterek inşaat sektörünü olumsuz etkileyen tüm sorunların iklimlendirme sektörünü de etkilediğini belirtti. Çatalbaş müteahhitlerin tesisat döşeme çalışmalarını profesyonel firmalarla yapmalarını önererek “Sorumluluk alan firmalarla çalışılması gerekmektedir. Sonrasında çözümü olmayan problemlerle karşı karşıya kalıyoruz” dedi.

28. Meslek Komitesi Başkanı Ramazan Kayıkçı komite faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Kayıkçı sertifikalı ilkyardım eğitimlerinin SATSO tarafından verilebilmesi yolunda çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

9. Meslek Komitesinden Cenk Şahözkan ilde güvenlik sorunu yaşandığına dikkat çekerek “Şehirde kimliksiz gezen birçok yabancı uyruklu insan var. Kimliksiz misafirlerimiz rahatsızlık veriyor güvenlik zaafiyeti oluşuyor. Bu, kontrol edilemez bir noktaya geldi. Güvenlik önlemlerinin artırılması gerek” dedi.

Şahözkan ayrıca Avm’lerin şehir merkezinde yer almasının esnafları olumsuz etkilediğini belirterek Alışveriş Merkezlerinin şehir dışında konuşlanması gerektiğini ifade etti.

24. Meslek Komitesi Başkanı Şerafettin Keskin ise tekstil sektöründe faaliyet gösteren firmaları temsilen komite olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Keskin brode alanında Sakarya’nın bir marka olduğunu belirterek bu konuda meslek liseleri üniversite sanayi işbirliğini önemsediklerini ve ortak çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Keskin konuşmasının devamında tarım alanlarının korunması gerektiğini vurgulayarak “Tarım arazileri hırpalanıyor gelecek nesiller bizden iyi söz etmeyecekler. Son otuz yılda dünya yaşanmaz hale geldi insanların bilinçlendirilmesi konusunda gerekirse anayasal önlemler alınması gerektiğini düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde anız yakılmaları başlayacak binlerce canlı katledilecek bunların önüne geçilmeli.” dedi.

23. Meslek Komitesi Üyesi Kemal Üstün ise “sektörümüz sürekli büyüyen bir sektör” diyerek faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

15. Meslek Komitesi Başkanı Osman Şakar ambalaj sağlık ve temizlik ürünleri medikal firmaları ve hastaneleri kapsayan komitelerinin çok farklı alanları kapsadığını vurguladı.

Şakar konuşmasında “ ihalelerde Adapazarı firmalarının tercih edilmemesi sıkıntısını dile getirmek isterim. Ticarete canlılık kazandırmak ve vergiyi bu şehirde tutabilmek için en azından doğrudan teminlerde Adapazarı firmaları tercih edilmesini istemekteyiz.  İhalelerde KİK kararları gereği firma tercih seçeneği bulunmamakla beraber doğrudan teminlerde Adapazarı firmalarının tercih edilmesi mümkündür.  Şöyle ki yapılacak olan ihalelere katılacak firmalardan SATSO veya SESOB  kayıt belgesi istenerek sağlanabilir. Bir diğer sıkıntı şehrimizde fuar ve kongre alanının eksikliğidir.  Büyükşehirlerde yapılan fuar etkinliklerinde firmalar kendilerini ülke geneline ve yurt dışına tanıtma fırsatı yakalamaktadır. Şehrimizde etkinlik yapılabilecek bir fuar alanının olmaması şehrimiz adına büyük bir eksikliktir.

Bilindiği üzere çek - senet kanunundaki değişikliklerden sonra, piyasaya sıkıntı veren birçok firma türemiştir. Üyelerin bu tarz firmalarla yaşadıkları sıkıntıları odaya bildirmeleri ve bu firmalar hakkında odalar tarafından gerekli inceleme ve araştırmalar yapıldıktan sonra disiplin kurullarına sevk edilerek teşhir edilmeli” dedi.

21. Meslek Komitesinden Yönetim Kurulu Üyesi Burhan Akçam ise 1. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki genişleme çalışmaları hakkında bilgi vererek şunları dile getirdi:

“Bu bölgeyle alakalı kamulaştırma çalışmaları başladı. Bölgede kurulacak Oto Galericiler Sitesi ve Küçük Sanayi Sitesi ile ilgili arsa payları ve değerleri hakkında arsa sahipleri ile görüşmeler başladı. Bu görüşmeler neticesinde bedelleri müşterek bir toplantıda kamuoyu ile paylaşacağız.  Bunun dışında oto araç yedek parçaları ve aksesuarlarının internette ve AVM’lerde satılması sektörümüzü olumsuz etkiliyor.” Diyerek AVM’lerle ticaret erbabının mücadelesinin zorluğuna dikkat çekti.

16. Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Tekneci sigorta sektörünün ilimizdeki durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak “Sektörel sorunlarla mücadele ediyoruz mücadelede yönetim her zaman yanımızda olmuştur. Sigortacılığın güvenilir bir meslek olması için ne gerekiyorsa yapmaya çalışıyoruz. ” diyerek çantacı olarak tabir edilen kişilerin sigortacı olarak  muhattap alınmaması gerektiğini ifade etti.

20. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Cemallettin Çatalbaş akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren üyelere yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek “Akaryakıt istasyonlarına yönelik yapılan resmi düzenlemeler çerçevesinde Odamızın desteği ile LPG çalışanlarına yönelik sertifikalı eğitim programı gerçekleştirdik. Şimdi ilk yardım eğitmi talebimiz var. İlkyardım eğitim mesleki değil insanlık kalitesinin artırılmasına yönelik bir çalışmadır, tüm sektörleri ilgilendiriyor. “ dedi.

Çatalbaş, sektör olarak tehlikelere açık olduklarını ifade ederek kötü niyetli insanlar ve davranışlardan kaynaklı mağduriyetlerin giderilmesine yönelik il Emniyet Müdürlüğü ile ortak çalışmalar yürüteceklerini ifade etti.

17. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu tüm komitelerin yaşadığı sorunların ortak olduğunu vurgulayarak iş Sağlığı ve iş güvenliği yasasının  getirdiği yükümlülükler çerçevesinde fırsat eşitsizliğine neden olduğunu ifade etti.

İlimizdeki nitelikli eleman ihtiyacının günden güne arttığının altını çizen Borazancıoğlu “İşsizlik tırmanırken nitelikli eleman arayışının da aynı şekilde artması araştırılması gereken önemli bir husustur. Bazı projelerde vasıfsız elemanlar vasıf kazanarak iş sahibi olurken, tehlikeli iş güvenliği alanında olduğu gibi, mesleki eğitim mezunu elemanlar çalışması gereken sektörlerin zorda kalması adaletsizliğe neden oluyor.” dedi.

19. Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Ali Dayıoğlu motorize sektöründe faaliyet gösteren üyeleri temsilen komite olarak gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında bilgi verdi. Dayıoğlu K Belgelerinin yeniden SATSO tarafından veriliyor olmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek teşekkürlerini sunarak ilimizde hizmet eden 2450 şoföre yönelik verilen ücretsiz sertifikalı eğitim programının da oldukça faydalı olduğunu ifade etti. Dayıoğlu servis ihalelerinde 54 plaka şartı aranması gerektiğinin de altını çizerek Sakaryalı firmaların tercih edilmesinin sektörün ilimizdeki durumu açısından önem teşkil ettiğini vurguladı.

Haber Tarihi : 24/9/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::