Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkan Yardımcısı Neşet Peker başkanlığında gerçekleştirildi.

SATSO 1105 No'lu  Meclis  Oturumu'na  Ait  Tutanağın  Tasvibinin ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu, Ağustos/2014   Ayı   Kat'i   Mizan   ve   Ekleri   ile Bütçe İzleme Raporu'nun Müzakeresi ve Tasdiki ile ilgili bilgi verdi.

Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul,  şunları dile getirdi:

Yatırım ve İhracat Hamlelerimiz

“İhracat rakamlarımızda geçici bir düşüş beklediğimizi Ağustos meclis toplantımızda ifade etmiştim. Beklediğimiz de oldu. Ekonomi tek taraflı üretimle değil üretileni satın alan hedef kitleyle de orantılıdır. Yaz ayları dolayısıyla yaşanan düşüşler, beklenen ve her yıl yinelenen olağan bir durumdur. Sakarya’mız önümüzdeki aylarda yeniden atağa kalkarak ihracatçı iller arasında ön sıralarda yerini almaya devam edecektir.

SATSO olarak dost ve kardeş olarak nitelendirdiğimiz ülkelerle ilişkilerimizi daha da artırmak noktasında çalışmalar yapıyoruz. Sakarya’mızın turizm ve yatırım avantajlarına yönelik yaklaşık 2 yıl evvel Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliğinin koordinatörlüğü ve bizim ev sahipliğimizde İslam ülkeleri büyükelçilerini şehrimizde ağırlayarak yaptığımız girişimlerin meyvelerini almaya başladık. Sn. Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızla birlikte Sakarya ve özellikle Sapanca ilçesinde yerleşen iş adamları ile ay içerisinde Sapanca’da tekrar buluştuk. Şehrimizi ve hassasiyetlerimizi aktardık.

Geçtiğimiz hafta da hep birlikte Kosova’daydık. Sn. Valimiz ve Rektörümüz de bizlerle birlikteydi. Kosova'nın tarihi şehri Prizren’de Avrupa ve Balkanlar’daki 11 ülkeden yaklaşık 300 iş adamının yer aldığı, ilk kez uluslararası düzeyde tertiplenen “Prizren İş Forumu 2014” organizasyonuna katıldık. Kosova ve bölge ülkelerinin iş fırsatlarını konuşma fırsatı bulduk. Faydalı bir çalışma olduğu inancındayız. Kosova ziyaretimizde kurduğumuz dostlukların kalıcı işbirliğimizin temeli haline gelmesini diliyor, seyahatimize katılan herkese çok teşekkür ediyorum.  Sakarya olarak yatırım ve ihracat hamlelerimiz inşallah devam edecektir.

Otomotiv Şehri Sakarya

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sn. Fikri Işık Türkiye'ye yerli otomobil markası kazandırmak için özel sektörle yol haritasının belirlendiğini açıkladı. Her fırsatta ifade ediyorum. Yüz yıllık otomotiv öykümüzle, ustalaşmış işgücümüzle ve gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalarla, yerli otoda babayiğitlere ev sahipliği yapmak istiyoruz. Sakarya'mız otomotiv sektöründe ihtiyaçlara her anlamda cevap verebilecek konumdadır. Yerli otoya en hazır il, bizim şehrimiz. Yerli oto heyecanımızı ve gerçekleştirdiğimiz çalışmaları Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlarımız ve TOBB Başkanımızla paylaşıyoruz. Uzun süredir otomotiv sektöründe var olan kapasitemizin artması için çalışma yapıyoruz. Gerek İhtisas OSB, gerek istihdam anlamda hazırlık, gerekse teknolojik anlamda destek adına faaliyetlerimiz hızla devam ediyor.

Ferizli ilçesi Seyifler Bölgesindeki 4 bin 500 dönüm alanda Otomotiv İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurma çalışmalarımız sürüyor. TAYSAD Otomotiv Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Yunus Çiftçi ile istişare toplantısı yaptık. Fizibilite çalışmalarımızı kendileri ile paylaştım. Ferizli’deki alan otomotiv ihtisas OSB için oldukça uygun ve avantajlı. Sakarya’nın kuzey bölgesi lojistik olarak ilimizin dünyaya açılan penceresi olma yolunda hızla ilerliyor. Gerek demiryolu güzergâhında yer alması gerekse limana yakınlığı ile oldukça cazip bir bölgemiz var. İnşallah şehrimiz otomotiv şehri olarak anılacak. Bu istikamette heyecanımızı asla kaybetmeden gayretli çalışmalarımızı devam ettireceğiz.

Geçtiğimiz ay içerisinde Büyükşehir Belediyemiz ve Emniyet Teşkilatımızla birlikte hayata geçirdiğimiz Toplu Taşıma Sürücü Eğitimi Projemiz kapsamında 4 aylık eğitimle, 2 bin 245 vatandaşımız eğitimini başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazandı ve Sn. Valimizin de katıldığı güzel bir törenle sertifikaları teslim ettik. Hayırlı olmasını diliyorum.

Faaliyetler

Çalışmalarımızdan biraz bahsetmek istiyorum. Sakarya Üniversitemizle birlikte ilklere imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Üniversite – İş Dünyası Omuz Omuza Projemiz işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü iş dünyası ile birlikte yetiştirmeyi hedefleyen önemli bir projedir ve başarıyla yolumuza devam ediyoruz. 3+1 ve 7+1 projesi ile şehrimizin nitelikli işgücü ihtiyacına inşallah cevap verebileceğiz. Odamız meslek komitelerine bilgilendirme toplantılarımız yapıldı. Üniversitedeki törenle birlikte öğrencilerimiz, çalışacağı kurumlara yönlendirildi. Hayırlı olsun. Genç kardeşlerimizin, evlatlarımızın yaşamaktan mutlu olduğu bir şehir için Üniversitemizle çalışmaya devam edeceğiz.

Sanayi kapasitemizin artmasının yanında ticareti güçlendirme çalışmalarımız var. Daha önce de bahsettim, koordinasyonunu Odamızın üstlendiği Sanal Fuar ve Ticaret Ağı Projesi ile Karadeniz Havzası’ndaki iller AB destekli projeye katılıyor. Projenin içeriği ile ilgili bilgiler Odamız tarafından bölge ticaret ve sanayi odaları ile paylaşıldı ve sanal fuarın nasıl kullanılacağı ile ilgili gerekli eğitimler verildi. Sanal Fuar çalışmalarında artık sona geldik. İnşallah ilk sanal fuar etkinliğimiz 29 Eylül – 4 Ekim tarihleri arasında yapılacak. Hayırlı, uğurlu olsun.

Bir güzel çalışmayı daha paylaşmak istiyorum. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odamız bir kolaylığa daha imza attı, e-belge hizmetini başlattı. Üyelerimiz, kurumsal web sayfamızdaki (www.satso.org.tr) e-SATSO bölümünde “Belge Talebi” modülünü doldurup gerekli işlemleri yaparak adresine teslim belge alabilecek. Çalışmaya katkı sağlayan herkese teşekkür ediyor, uygulamanın üyelerimize hayırlı olmasını diliyorum.

Oda Kadrosu

Odamız Organizasyon Şeması ile Kadro Önerileri ile ilgili meclis gündemimizde bir madde var. Sakarya’mız ve ülkemiz hızlı bir değişim ve dönüşüm içinde. Oda olarak bizler de bu değişim ve dönüşüme azami katkı sağlıyoruz. Tabi çalışmalarımızı hayata geçirirken de bir takım yeniliklere ihtiyaç duyuyor, organizasyonumuzu daha da güçlendirmek istiyoruz.

SATSO Organizasyon Şeması Güncellendi

SATS Organizasyon Şeması ile Kadro Önerileri ile ilgili meclis gündemine istinaden bilgi veren Genel Sekreter Uğur Tın, “İlimiz büyüyor Odamız büyüyor odamızdaki hizmetin kalitesini artırmak amacıyla bir değişim gerekti SATSO akredite bir oda bu akreditasyonun gerektirdiği değişimi yapmamız gerekiyor. Mevcut personelin performansını ve verimini artırmak için birimlerde değişiklik yaptık. Buna bağlı olarak Ticaret Ve Belgeler Müdürlüğü, İnsan Kaynakları Ve Eğitim Müdürlüğü, Sanayi Ve Ar-Ge Müdürlüğü, Bilişim Ve Planlama Müdürlüğü bölümlerinde güncellemeler yapıldı” diye konuştu. Madde oy birliği ile kabul edildi.

Meslek Komitelerinin Sorunları Görüşüldü

Meslek Komitelerinin Sorunlarının Görüşülmesi bölümünde kürsüye gelen 13. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Enver Tok inşaat malzemecileri ihtisas bölgesi oluşturma çalışmalarının devam ettiğini ve buna paralel dernek kurma yolunda girişimlerin devam ettiğini ifade etti.

Tok konuşmasının devamında “Dernek çalışmalarının ardından 293 grup üyesi ile görüşlerini almak üzere bir toplantı düzenleyerek avam bir proje hazırlamayı planlıyoruz. Büyükşehir Belediyesi tarafından ayrılan 450 dönümlük alanda hızla çalışmalarımızı devam ettireceğiz” dedi.

32. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Yunus Zor geçen ay geçirdiği rahatsızlık döneminde ilgilenen tüm meclis üyelerine teşekkür etti.

31. Meslek Komitesinden Necmettin Kırık Cebit Bilişim Eurasia Fuarı’na katıldıkları bilgisini vererek fuar ile ilgili izlenimlerini paylaştı. Bundan sonraki yıllarda fuara sadece ziyaretçi olarak değil, katılımcı olarak da iştirak etmek istediklerini bu konuda SATSO’dan destek beklediklerini ifade etti.

Kırık, ayrıca Sakarya’nın otomotiv kentinin yanı sıra yazılım ve bilişim konusunda da marka olabilecek lokomotif olabilecek bir il olduğunu dile getirerek “Yerli oto ile birlikte yerli işletim sistemini de biz üretebiliriz bu konuda destek bekliyoruz. Bölgemizi yazılım konusunda bir geliştirme üssü olarak değerlendirebiliriz. SATSO’da bu ışığı görüyoruz” dedi.

24. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Alican Yıldırım önceki gün gerçekleştirilen müşterek meslek komiteleri toplantısında konuşan Komite Üyesi Şerafettin Keskin’in dile getirdiği görüşlerin şahsi görüşleri olduğunu komitenin resmi bir görüşü olmadığını ifade ederek yapılan eleştiriyi yadırgadıklarını ifade etti.

 Alican Yıldırım ayrıca sektörel değerlendirmelerde bulunarak “Geçen yıl meslek komitemizin iki temel sorunumuz vardı. Üyelerimizle sadece brodecilerin katılımı ile bir toplantı tertip ettik kalifiye eleman sorunu ve ürünlerimize uygulanan anti damping konusunu görüştüklerini ifade etti. Yıldırım bu konuda lobi faaliyeti geliştirerek öncü firmalarla görüşmeler yaptıklarını ifade etti.

Mesleki eğitim kurumları ile iletişimi sürekli kılmak ve nitelikli eleman oluşturmak amacıyla meslek liselerine teknik ekipman konusunda destek olduklarını ifade etti. Meclis Üyesi Alican Yıldırım SATO’nun organizasyonlardaki profesyonel iletişiminden dolayı tebrik etti.

31. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Behlül Bayrak perakende sektörü özellikle şehir merkezindeki dengesiz nüfus artışı nedeniyle zor duruma girmiştir. AVM’ler şehir merkezinden daha güvenilir bir hale geldiği için tercih ediliyor. Çark Caddesi ve Dar Sokaktaki kalabalık insanları rahatsız ediyor. Örneğin Kentpark’ta da aynı sorun var. Emniyetin buralarda biraz daha güvenliğin artırılması gerekiyor. Dar sokakta dükkan önlerinde bir metre geriye çekme çalışmalarını olumlu karşıladığını ifade eden Bayrak “Vatandaş ne kadar rahat sokağa çıkarsa biz o kadar iyi ticaret yaparız” dedi.
15. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Ercan Başnuh medikal sektörünün Sakarya’daki mevcut durumu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Medikal sektör bu haliyle gittiğinde Sakarya’da gerileyen bir sektör haline geldiğini ifade etti. Sektörün kamu alımlarından beslendiğinin altını çizen Başnuh, merkezi alımlar nedeniyle yerel firmaların zor durumda kaldığını ifade etti.

Meclis Üyesi Ercan Başnuh “Bir ürünün ithal edilmesinin ardında bir finansman gücü olmalıdır bu yabancı sermaye ya da kasadaki paradır. Bunu sağlamak için birtakım araçlara Üreticinin kasasında yeterli para yoksa borçlanarak yapmalıdır. Bankalardaki çek senet gibi araçlar bunu sağlar. Bu borçlanmayı sattığı ve satacağı kişilerden temin edecektir.  Nihai tüketici olan kamu kurumları o ürünü faturayı onlara kesenle arasındaki açık hesap ilişkisinde o evrakı üretememektedir. Bizim gibi yerel firmalar bu konuda oldukça zorlanmaktadır.” dedi. Tıbbi satış yönetmeliği konusunda İl Sağlık Müdürlüğünden bir uzman tarafından bilgilendirme toplantısı talep ettiklerini ifade etti.

18. Meslek komitesinden Hüseyin Emanet ise ilimizdeki kentsel dönüşüm çalışmalarını değerlendirerek kentsel dönüşümün çok önemsenmesi gereken bir konu başlığı olduğunu ifade etti.

Emanet “Kentsel dönüşüm yapmazsak şehir merkezi atıl hale gelir. Kentsel Dönüşüm olmazsa kaybeden Sakarya olur. Kentsel dönüşüm Sakarya için olmazsa olmaz bir konudur.” diyerek önemine değindi.

29. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Bülent Karslı ise önceki yıllarda verilen SATSO geleneksel burslarının eğitim alan öğrenciler için önemli olduğunu ifade etti.

Meclis Üyesi İsmail Eminler de SATSO burslarının eski öğrencilerle devamı konusunda “Eğitime yeni destekler olumlu bir duruş olacaktır.” diyerek
değerlendirmelerde bulundu.

Meclis Üyesi Yusuf Murat Emir ise özel eğitim çalışmaları hakkında bilgi vererek “Engellilerin hayata tutunabilmesi, hayata kazandırılması konusunda çaba gösteriyoruz. Engelli bireylerin spor yapabilmeleri için bir projemiz var, ilimizden bir milli sporcu çıkarmaya gayret ediyoruz. Bu konuda SATSO Yönetimine desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz “ dedi

Dilek ve Temenniler

Dilek ve temenniler bölümünde konuşan Meclis Üyesi Hasan Genç ve Hüseyin Ür ibadetlerini yapmak üzere gidecekleri Hac ziyareti için helallik isteyerek vedalaştılar.

Meclis Üyesi Adem Bilgen ise Ticareti Geliştirme Komisyonu tarafından çalışmaları devam eden Yeşil Nokta Alışveriş Projesi ile ilgili bilgi verdi. Bilgen, ilimiz ticaretinin canlanarak şehir ekonomisinin katlanmasını hedefleyen projenin kısa sürede sonlandırılarak paylaşılacağını ifade etti.

Meclis Üyesi Oktay Topçu “AVM’lerin pijamayla gidilen yerler olmaması gerektiğine inananlardanım” diyerek AVM’lerin ticari anlamda önemine değindi. AVM’lerle ilgili değerlendirmeler yaparken şehirdeki para transferini de göz ardı etmemek gerektirdiğini ifade etti.

SATSO  eğitim

Toplantının kapanışında bir değerlendirme yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul SATSO burslarının eski öğrencilerle devamı konusunda bir açıklamada bulundu.

Kösemusul şunları dile getirdi: “Eğitim gönüllüsü bir kurumuz Endüstri Meslek Lisesi ve Kız Meslek Lisesi için mücadele ediyoruz. Bu kaygı ile TOBB’dan Kız Meslek Lisesi talep ettik, çalışmalar önümüzdeki aylarda başlayacak. İmkanlar dahilinde her şeyi yapmak istiyoruz. Bursları 4 yıl boyunca severek verdik hayırlı işlere sebep olduk. Bizim dışımızda bir sebepten dolayı yenilerini veremiyoruz. Bu yetkimiz elimizden alındı. Yönetim Kurulu’ndaki arkadaşlarımızla bir fon oluşturarak burs verebiliriz. Hiçbirimiz burslara duyarsız değiliz. Önerilerinizle yetki alanımız dahilinde elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz.” dedi
 
 

 

Haber Tarihi : 25/9/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::