Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında gerçekleştirildi.

Fenerli Konak’ta Sona Doğru

Meclis Başkanı Altuğ yaptığı konuşmada 2010 yılında SATSO tarafından alınan Taraklı’daki Fenerli Konağın son durumu ile ilgili bilgi verdi.

 “2010 yılında Fenerli konağı SATSO olarak satın almıştık amacımız Sakarya tarihi ve kültürüne hizmet etmekti. Müze olarak değerlendirmek amacındaydık. Daha sonra 2012 yılında bir protokolle Taraklı belediyesine devrettik belediye çalışmaları sonucunda şu ana kadar 500 bin tl harcayarak Taraklı’nın mimari simgelerinden biri olan Fenerli konağın restorasyon çalışmalarını devam ettiriyor. Orası Sakarya’nın kültürüne ve tarihine hizmet eden bir müze olacak. İnşallah en kısa zamanda tamamlanacak.”

Yeşil Nokta Proje Logosu Oylandı

Toplantıda Ticareti Geliştirme Komisyonu tarafından başlatılan ve kapsamlı bir alışveriş projesi olarak hayata geçirilecek çalışmanın logosu meclis üyeleri tarafından iki seçenek arasında oylanarak kabul edildi. Mağazaların vitrinlerinde sticker olarak kullanılacak ve projenin simgesi olacak logo meclis üyeleri tarafından beğeni aldı.

SATSO 1106 No'lu  Meclis  Oturumu'na  Ait  tutanağın  tasvibinin ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu, Eylül/2014   Ayı   Kat'i   Mizan   ve   Ekleri   ile Bütçe İzleme Raporu'nun Müzakeresi ve Tasdiki ile ilgili bilgi verdi. Kaykayoğlu ayrıca 2015 yılı bütçesinin hazırlanması aşamaları, bütçe raporlaması ve bütçe çalışmalarının yürütülmesi konusunda meclis üyelerine detaylı bilgiler aktardı.

Yönetim Kurulu’nun Aylık Faaliyetleri

Başkan Mahmut Kösemusul’un Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın Letonya ve Estonya programına katılması sebebiyle toplantıda Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci  açıklamada bulundu.

Ylgenci yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:

“Tatil etkisinden dolayı azalan ihracat rakamlarımız, eylül ayı itibariyle tekrar artış göstermiştir. TİM verilerine göre eylül ayı ihracatımız geçen yılın eylül ayına göre %6.5 oranında artarak 13 milyar 294 milyon dolar olmuştur. İlimizin ihracatı ise geçen yılın eylül ayına göre %5,3, ağustos ayına göre ise %68,05 artış göstermiştir. İlimizde devam eden yatırımlarla bu artışın artarak devam edeceğini tahmin etmekteyiz.

Bir yılı aşkın süredir çalışmalarını sürdürdüğümüz, Karadeniz havzası ülkeleri arasındaki ticaret bağlarının geliştirilmesini amaçlayan ve odamızın Türkiye temsilcisi olduğu Sanal Fuar ve Ticaret Ağı Projesi kapsamında ilk sanal fuarımızı başarı ile tamamladık. İnşaat sektöründe öncü firmaların yer aldığı fuar çalışmaları inşallah diğer sektörlere de yayılarak devam edecektir.

E-SATSO hizmetlerimizle ilkleri üyelerimize sunmaya çalışmaktayız. Son çıkan ekonomi dergimizde de ayrıntıları ile işlenen çalışmalarımız kapsamında, web portalımızı yeniledik. Sanal pos, e-belge hizmeti ve cep uygulama çalışmalarını hayata geçirdik. İnşallah yenilikçi uygularımızı artırarak sürdüreceğiz.

Kaliteli eğitim bizim olmazsa olmazımız. Her ay eğitim alanında önemli çalışmalar yapmaktayız. İŞKUR ve MARKA işbirliğimiz ile Odamızda gerçekleştirdiğimiz eğitimlerle 500 kişiye girişimcilik sertifikalarını verdik.

Son olarak dün Odamızda üniversite sanayi işbirliği çalışmaları kapsamında Rektörümüzle bir protokol imzaladık.

Yabancı uyruklu öğrencilerin 3+1 ve 7+1 projelerinde olduğu gibi işletmelerimizde staj yapmalarına olanak sağlayan bu proje ile kobilerimize farklı bir bakış açısı kazandıracağımıza ve önemli sorun olan yabancı dil sorununa da katkı sağlayarak uzun vadede işletmelerimize pazar elçileri kazandıracağımızı düşünüyoruz.

Bu projenin fikir babası olan ve projeyi sonuçlandıran yurtdışı iş geliştirme komisyonumuzu kutluyorum. Başta Başkan Ali İhsan Bey olmak üzere tüm komisyon üyelerine teşekkür ediyorum.

Ticareti Geliştirme Komisyonumuz da Yeşil Nokta Projesi’ne devam etmektedir. Son olarak dün bir toplantı yaptık. Arkadaşlarımızın yapmış olduğu çalışmayı destekliyoruz ve hızlı bir şekilde uygulamaya geçmeyi arzu ediyoruz. Çalışmalarından dolayı başta Başkan Adem Bey olmak üzere tüm komisyon üyelerine de teşekkür ediyorum.

Yönetim Kurulu Başkanımız Sn. Mahmut Kösemusul, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile geçtiğimiz ay bir araya geldi.

SANTEK 2. Doğu Marmara Fuarına katılan Sakarya firmalarını ziyaret eden Valimiz, Milletvekilimiz Hasan Ali Çelik, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Yönetim Kurulu Başkanımız ile birlikte şehrimizin kuzey bölgesini havadan inceleyerek potansiyelini değerlendirme hedefiyle bir toplantı yapmışlardır. Şehrimizin geleceği için çok olumlu geçen bu toplantının detaylarını bir sonraki toplantıda Sayın Yönetim Kurulu Başkanımız sizlerle paylaşacaktır.” dedi.

Meslek Komitelerinin Sorunları

İletişimin Önündeki engel vergi ile değil bilgi ile çözülür

Meslek Komitelerinin Sorunlarının görüşülmesi maddesinde konuşan Behlül Bayrak kuyumcularda taksitli alışverişin başladığı bilgisini vererek aynı uygulamanın bilişim ve cep telefonu sektöründe de yapılması isteğini dile getirdi. Uygulamalarla cep telefonu ticaretinin zarar gördüğünü ifade eden Bayrak yerli üretimin desteklenmesi amacıyla taksitlendirmenin önünün kapandığını belirterek “Ticaretin önündeki engelleri kaldırmaya çalışan yeni Türkiye’de sektörümüzün sürekli darbe aldığını ve vergilerle yükün tüketiciye yansıdığını gördükçe üzülüyoruz. İletişimin önündeki engel bilgi ile çözülür vergi ile çözülmez” dedi.

Sigorta Acentelerine İyi Haber

16. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Oktay Topçu,  22.04.2014 tarihinde yürürlüğe giren Sigorta Acenteleri Yönetmeliğinde acentelerin aleyhine olan maddeler ile ilgili yoğun çalışma başlattıklarını ve bu bağlamda 11 Ekim’ de resmi gazetede yayınlanan değişikliklerle sonuca giden yolda sektör adına önemli bir kazanım sağladıklarını belirtti.’’ Tek düzen hesap planı denilen plan ortadan kalktı. Tüm sektörler dayanışma içinde olmalı. Her çıkan kanun bir düzenleme getirmek için çıkarılsa bile kaosa neden olabiliyor. Sektörler arası dayanışma çok önemli, birbirimizin sıkıntıları ile daha yakından ilgilenmeliyiz.” dedi.

SATSO AB Projesi’ne başvurdu

29. Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Bülent Karslı ise SATSO ev sahipliğinde gerçekleştirilen bir AB Projesine başvuru yapıldığı bilgisini vererek şunları dile getirdi:

“Projenin genel kapsamı kadın ve engelli istihdamına yönelik eğitim sertifika ve işgücü  içeriği ile yürütülecek bir çalışmadır. Çok değerli bir çalışma oldu. Bunu destekleyen SATSO yönetimine ve emeği geçenlere teşekkür ederim. “ dedi

Kuyumcularda Hırsızlık Problemi

11. Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Hakan Tenekeci de ‘’Kuyumculukta en büyük sıkıntımız hırsızlıktır. Bunun caydırıcı bir önlem alınmadı. İlgili kurumlara yazılar yazdık. Hırsızlığı caydırıcı önlemler alınsın diye girişimcilerimiz oldu.İlgili kurumlarla randevu alınıp gidelim istiyoruz. Kredi kartı taksitlendirme uygulaması sektörümüzü çok fazla etkilemiyor. Taksitten çok ticari kalitemizi artırsak daha başarılı oluruz. Asıl sorunumuz rekabet konusundadır. Rekabet Kurulu ile bu konuyu görüşmek istiyoruz. Ekmek fiyatları et berber fiyatları sabitleniyor. İşin ilginçliği rekabet kaliteyi artırır deniyor ama kaliteyi düşürüyor rekabeti kalitede yapmıyoruz. Saygıyı yok ediyor. Rekabet fiyatta olduğu için bizim kalitemiz düşüyor.   Herkesin hicri yılbaşını kutluyorum.” dedi.

Dilek ve Temenniler

 

Dilek ve Temenniler Bölümünde konuşan Meclis Üyesi Turgay Çelik “Sakarya’nın ilerleyip gelişmesini temenni ediyoruz” diyerek Kuzey Bölgesi’nde devam eden çalışmaların bir an evvel tamamlanmasını temenni ettiklerini ifade etti. “Karasu limanının kaderi tamamen demiryolunun tamamlanmasına bağlıdır.” diyen Çelik arazi toplulaştırma çalışmaları ile ilgili çalışmaların gecikmesi konusunda serzenişte bulundu.

Uzun Çarşı

Meclis Üyesi Behlül Bayrak Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmalarına başlanan Uzun Çarşı’nın rehabilite proje ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak “Uzun Çarşı ile alakalı geçmiş yıllarda bizler de çeşitli toplantılar ve çalışmalar yaptık. Çarşının bir şekilde şimdi düzenlenmesinden mutlu olduk. SATSO’nun da bu proje komisyonunda yer almasını temenni ediyoruz” dedi.

Konu ile ilgili kürsüye gelen Meclis Üyesi Hakan Tenekeci Uzun Çarşı rehabilitesinin yanında Kapalı Çarşıya da eş zamanlı bir çalışma yapılırsa proje çok güzel noktalara ilerler. Uzun Çarşı ve Kapalı çarşı bir bütündür” dedi.

Yeşil Nokta Anlatıldı

Meclis Üyesi Adem Bilgen ise çalışmaları Ticareti Geliştirme Komisyonu tarafından yürütülen “Yeşil Nokta Projesi”nin detayları hakkında bilgi vererek şunları dile getirdi:

“Yeşil Nokta Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası’nın hazırlamış olduğu kendi üyeleri arasındaki indirimli alışveriş kampanyasıdır. Yeşil Nokta’dan SATSO üye kimlik kartı olan herkes yararlanabilir. Üye kimlik kartları SATSO’dan alınabilir. Yeşil Nokta SATSO Üye işyerlerinde geçerli olup fiyat etiketi ile çalışan yeşil nokta sözleşmesini imzalayan her işyerinde geçerlidir.” diyerek projenin detayları hakkında bilgi verdi.

Toplantı gündem dışı maddelerin görüşülmesinin ardından sona erdi.

 

Haber Tarihi : 23/10/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::