Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) 2014 yılının son meclis toplantısını yaptı. Meclis Başkanı A. Akgün Altuğ başkanlığında yapılan meclis toplantısında 2015 yılı bütçesi 7.826.009,00 (yedimilyonsekizyüzyirmialtıbindokuz türk lirası )olarak oy birliği ile kabul edildi.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1108 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Kasım ayı Kat'i Nizam ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis tarafından tasdik edildi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul aylık faaliyetleri meclis üyeleri ile paylaşırken, geride bırakacağımız 2014 yılının da değerlendirmesini yaptı.

Kösemusul konuşmasında şunlara değindi:

“2014 yılına veda ediyoruz. Yılın son rakamlarına bakarak kısa bir değerlendirme yapmak istiyorum.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin açıkladığı verilerde ülkemizin Kasım ayı toplam ihracatının, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 6’lık bir düşüş ile 12 milyar 875 milyon dolar olduğunu gördük. Ülkemizin 11 aylık ihracatı ise %4,4 artış ile 144,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Kasım ayında ülke genelinde ihracat rakamlarımız biraz düştü. Sakarya'mızın Kasım ayı ihracatı, 164 milyon 944 bin dolar olarak gerçekleşti. Sakarya'mızın 11 aylık toplam ihracatı ise %18 artış ile 2 milyar 418 milyon dolar.

Takvim etkisinden arındırılmış Ekim sanayi üretimi ise önceki yılın aynı ayına göre %2,4 arttı. Ekonomimizin üçüncü çeyrek büyümesi ise %1,7 olarak açıklandı. Her ne kadar beklentilerimizin altında da kalsa sanayi üretimimiz artmaya, ülkemiz büyümeye devam ediyor. Üretim verilerimizin ve büyüme oranımızın daha da yüksek olacağına inancım var. Fakat daha yüksek olması için kararlı çalışmalarımızı devam ettirmeliyiz.

Üretim endeksinde aylık dalgalanma doğaldır. Ana eğilimlere odaklanmalıyız. İhracata dayalı büyüme modeline iş dünyamız destek vermelidir. Hamdolsun hedefleri olan, üreten, bulduğu alternatif kanallarıyla ürettiğini pazarlayarak ihracatını artırmayı sürdüren bir iş dünyamız var. Sizler varsınız.

İş dünyamız, Avrupa’da istenilen büyümenin olmamasına, çevre ülkelerimizdeki siyasi gerginliklere rağmen risk alarak üretmeye devam ediyor.

Ülkemiz mali disipliniyle, bağlayıcı etkilere karşı uyguladığı yapısal reformlar ve idari dönüşümler sayesinde büyüme temposuna girmiştir. Büyümenin artarak devam etmesini ve ekonomik istikrarın uzun vadede sürmesini istiyoruz. Yatırım artsın istiyoruz, üretim ve ihracat artsın istiyoruz.

Bu doğrultuda açıklanan ekonomik plan, sektörel dönüşüm ve eylemlerin kararlı bir şekilde uygulanacağına inanıyorum. Biliyorsunuz Başbakanımız Sn. Ahmet Davutoğlu geçtiğimiz hafta, öncelikli dönüşüm programları eylem planları ile ilgili konuştu. KOBİ'lere verilen özel önem çok önemliydi.

Biz iş dünyası bunu arzuluyorduk. Kocaeli Sanayi Odası’nın öncülüğünde Odamızın katkılarıyla ülkemiz ekonomisinin lokomotifi olan Marmara Bölgesi’ndeki sanayi kuruluşları için düzenlenen Sektörel Performans Değerlendirme Programı’mızın amacı da buna yönelikti. Organizasyon başarı ile sonuçlandı. Başarılı firmalarımıza örneğin Sakarya’mızdan SARP İnşaat, ödülleri verildi. Tebrik ediyorum.

Evet, KOBİ’lerimiz ülkemiz için çok önemli. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı olan 2023’te 545 milyar dolarlık ihracat hedefi için, ihracatçı firma sayımızın 100 bini aşması gerekiyor. Bunun için de ‘marka, tasarım, Ar-Ge ve inovasyon’ kabiliyeti yüksek 50 bin yeni ihracatçı KOBİ’miz olmalı. Bizim zihniyet devrimine gerçekten ihtiyacımız vardı.

Geçtiğimiz yılın son meclis toplantısında da dile getirmiştim. Biz iş dünyası olarak Ar-Ge ve innovasyon kültürünü tabana yaymazsak, ihracatçı sayımızı arttırmazsak, bu hedef hayalden öteye gidemez demiştim.

İşte dönüşüm programı ve sektörel eylem planları ile KOBİ'lerimizin dünya şirketi olmak hedefiyle, katma değerli daha yüksek üretimler yapmalarının önü inşallah daha da açılacak. Bu konuda gerçekleşecek çalışma ve uygulamaları takip edeceğiz.

Hedeflerimiz için, dönüşüm programlarında açıklanan, "Üretimde Verimlilik" konusuna da dikkatle eğilmemiz gerekiyor.

Büyümemiz için güçlü ve yerli üretim yapmalıyız. Dönüşüm programlarında tasarruf da vurgulandı. Evet, tasarruf edeceğiz. Ama bu tasarrufu üretime yönlendirmemiz de gerekiyor.

Yatırım artsın dedik, Sn. Cumhurbaşkanımız her fırsatta dile getiriyor. Finans planımızı doğru yaparak yatırımlarımızı bu planlara göre şekillendiriyoruz. Faizler hâlâ yüksek. Biz de her fırsatta finans sektörü ile buluşmalarımızda bu konuyu gündeme getiriyoruz.

Eğer ülkemiz gelişmeye, ekonomimiz yüksek standartlarla büyümeye devam edecekse bunun yükü iş dünyamızın omuzlarındadır.

Üretim, istihdam, ihracat ve rekabet gücümüz hepimizin cesaretine, direncine bağlı. İşte direncimiz için güven lazım. Ekonomide güven ve istikrar hayati önem taşır. İş dünyamızın finans sektörüne güvenmesi, düşük faizle kaynak bulması lazım ki hedeflerimize ulaşalım. Finans sektörü kısa vadede kazanmayı değil orta ve uzun vadede daha çok kazanmayı seçmeli ve faiz politikalarını yeniden gözden geçirmelidir.

İsrafın önlenmesiyle, güçlü yatırım, yenilikçi ve yerli üretimle birlikte ekonomimiz, inşallah daha sağlam, daha istikrarlı büyüyecektir.

Üniversite Sanayi İşbirliği

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak her fırsatta söylüyoruz. Biz, istişarenin, bir ve beraber olmanın önemini çok iyi biliyoruz. Hamdolsun ki, biriz, beraberiz. Birlikte güçlüyüz.

Sakarya'mızı hedeflerine ulaştırmak için zamanın ruhuna uygun projeler tasarlıyor ve tüm paydaşlarımızla birlikte hızla hayata geçiriyoruz. Biz, merkezi hükümet, yerel yönetimler, STKlar, iş dünyamız, üniversite iç içe olsun; Sakarya’mızı hep birlikte geleceğe taşısın istiyoruz.

Biz iş dünyası, dersimizi iyi çalışıyoruz. Sakarya’mızdaki sanayi ve üniversite işbirliğini daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla ilklere imza atmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

TEKNOKENT Şubesi 1. OSB’de

Güçlü sanayi için kaliteli eğitime, bilimsel çalışmalara ihtiyacımız var. Üniversitemizle birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Güçlü sanayi için teknolojik altyapıya, yenilikçi üretimlere ihtiyacımız var. İşte bu yüzden TEKNOKENT bizim için çok önemli.

Geçtiğimiz günlerde Sn. Rektörümüz ile birlikte Sakarya’mız için önemli bir protokole daha imza attık. Protokol ile birlikte Sakarya TEKNOKENT A.Ş., 1.OSB’nin büyüme alanında bir şube ile yer alacak. TEKNOKENT Şubesi bünyesindeki AB, TÜBİTAK ve diğer teşvik birimleriyle de şehrimiz sanayisine büyük katkı verecek; sanayimizde, üretim ve proje planlama alanlarının birlikte hareket etmelerini sağlayacak. Şehrimize hayırlı olsun.

Otomotiv Şehri Sakarya

Otomotiv Şehri Sakarya çalışmalarımız, yerli oto arzumuzu her fırsatta dile getiriyor ve çalışmalarımızı bu hedef doğrultusunda şekillendiriyoruz. İş dünyası olarak katma değerli üretime, ar-ge ve teknolojiye, tasarım ve markalaşmaya daha ilgili olmalı, hedefimizi yüksek tutmalıyız. Otomotiv, ihracatımızın en önemli sektörü. Sakarya'mız, otomotiv sektöründe üs olmalı.

Üniversitemizde Otomotiv Bölümü Açılıyor

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sn. Fikri Işık ile hamdolsun sürekli istişare ediyor, çalışmalarımızı paylaşıyorum. Sn. Valimiz, Milletvekillerimiz, Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte Üniversitemiz de bu yolda bizlerle birlikte çalışıyor. Sn. Rektörümüz müjdeyi verdi. İnşallah yeni dönemde mühendislik dâhil Üniversitemiz de otomotiv bölümü açılıyor. Hayırlı olsun.

Genç Babayiğitlerimiz Var

Ve yine Aralık ayında güzel bir karar aldık. Üniversitemizde çok güzel çalışmalara imza atan bir topluluk var. Sakarya Üniversitesi İleri Teknolojiler Araştırma ve Uygulama Topluluğu. Gençler bize geldi ve dedi ki Sakarya’mızın otomotiv üssü olması için biz de çok çalışacağız. Mutlu olduk ve SAİTEMli gençlere destek kararı aldık. Genç kardeşlerimizle Otomotiv Şehri Sakarya için yol haritamızı da belirledik. Üniversitede atölyelerde bu genç babayiğitlerimiz, desteklerimizle inşallah Otomotiv Şehri Sakarya için, yerli oto için artık daha planlı, daha gayretli ve koordineli çalışacak, başarılı çalışmalara imza atacak, yerli elektrikli araç üretecekler. Otomotiv sektöründe yüzyıllık nitelikli istihdam tecrübemiz var diyoruz. Gençlerin azmi de bu kararlılığımızı artırıyor. Genç babayiğitlerimize tedarik desteği sağlayacağı sözünü veren Sn. Meclis Başkanıma da teşekkür etmek istiyorum.

OSB Çalışmaları ve Yeni Ticaret Bölgeleri

Biz, şehrimizi kirletmeyecek, doğal yapısını bozmayacak sanayinin kontrollü OSB’lerde konuşlanmasını istiyor, sanayileşmenin kıymetli tarım arazileri dışında gelişmesi için büyük gayret gösteriyoruz.

Birinci OSB'yi genişleterek çarpık sanayileşmenin önüne geçip düzenli ve kontrollü bir şekilde ilerlemeyi hedefliyoruz. Sakarya’mıza yeni bir büyüme bölgesi kazandırıyoruz.

Hendek 2. OSB’de inşaat devam ediyor, Söğütlü OSB’de yatırımlar devam ediyor, yatırımcılar ilçede ikinci bir OSB kurulmasını talep ediyor. Talepleri değerlendireceğiz. Ferizli OSB’de büyüme alanı ile ilgili başvuru onaylandı. Ferizli Otomotiv İhtisas OSB ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Kaynarca Mobilya İhtisas OSB’de bir boş parsel kaldı. Kaynarca Makine İhtisas OSB  onaylandı. Müteşebbis Heyet oluşturma çalışmaları devam ediyor, sadece Sakarya’nın değil Türkiye’nin gözbebeği bir ihtisas organize sanayi bölgesi olacağına inanıyoruz.  Adapazarı Karma OSB ile ilgili çalışmalar devam ediyor, olumlu dönüşler alıyoruz. Gıda İhtisas OSB çalışmaları devam ediyor. Bunun yanı sıra inşaat malzemecileri sanayi bölgesi, galericiler sitesi gibi ticaret bölgeleri üzerine de titizlikle çalışmalar yürütüyoruz.

Akreditasyon Denetimi Tamamlandı

TOBB tarafından Türk Oda Sisteminin Avrupa Oda sistemi ile entegrasyonunu sağlamak amacıyla geliştirilen "Oda Akreditasyon Modeli" kapsamında Akredite A Kalite odalar arasında yer alıyoruz. 3 yılda bir gerçekleştirilen bir akreditasyon denetimini daha başarıyla tamamladık. Tüm SATSO Ailesini tebrik ediyor, başarılı çalışmaların devamını diliyorum.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimize en iyi hizmeti, en doğru zamanda ve en iyi koşullarda sunmak, onların sorunları ile ilgilenmek ve bu sorunların çözüme kavuşturulması noktasında gerekli çalışmaları yapmak bizim görevimizdir.

Ailemiz büyüyor, büyümeye de devam edecek. 2013 yılında 1113, 2014 yılında 1066 olmak üzere son iki yılda 2 bin 179 şirket daha aramıza katıldı, Sakarya’mıza ve ülkemize değer kazandırmaya başladılar inşallah.

Bir başarımız daha… Medya Takip Ajansı Interpress’in 2014 yılında ülkemizde ekonomiye yön veren 180’i aşkın ticaret ve sanayi odasını kapsayan araştırmasına göre ekonomi sayfalarında en çok konuşulan Odalarda 3. Sırada yer aldık. İlk sırada Antalya var. Bursa ile 2. Sırayı paylaşıyoruz da diyebiliriz. 2 bin 159 Bursa, 2 bin 154 Sakarya. Başarıda emeği geçenleri kutluyorum. 

Endüstri meslek lisesi

Eğitime büyük önem verdiğimizi biliyorsunuz. Kaliteli eğitim ile Sakarya’mız gelişecek. İŞKUR ile 2015 eğitim programlarımız için yol haritamızı da belirledik. 1. OSB’nin Kuzey Kapısı’nda temelini attığımız SATSO Endüstri Meslek Lisemizin inşaatı da hızla sürüyor. İki atölyesi ile 17 bin 900 metrekarelik alanda tamamlanacak lisemizi inşallah hızla eğitim yaşamına kazandıracağız. Ve yine Serdivan’da da TOBB’un şehrimize hediyesi bir meslek lisemiz olacak. Onun da çalışmaları hızla devam ediyor.

Taraklı Fenerli Konak

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Taraklı'da turizme katkı amacıyla aldığımız Fenerli Konak, mimari yapısının çok özel olması nedeniyle müze olarak değerlenecek. İnşaatı tamamlanmak üzere. Özel bir çalışma olduğu kanaatindeyim. Hep birlikte inşallah Fenerli Konağımızın da açılışını yapacağız.

Bilindiği üzere kanunumuza ve yönetmeliklerimize göre Aralık ayı Meclisimizde, bir sonraki yıl bütçesini görüşmek ve karara bağlamak durumundayız.

Sakarya’mızın geleceği için hayata geçirdiğimiz çalışmalarda bizlerle birlikte olduğunuz için, gerek meclis gerek komite toplantı ve kararlarınızla şehrimiz ekonomisine değer kattığınız için sizlere çok teşekkür ediyorum.  Bu vesileyle 2015 yılının hepimize sağlık, başarı, bereketli kazançlar getirmesini Yüce Allah’tan temenni ediyor, saygılar sunuyorum. “ dedi.
Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'un konuşmasının ardından aylık faaliyetler ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Meclis üyesi Turgay Çelik Bursa’da yapılması planlanan test pisti için arazi sorunu nedeniyle tekrar yer arandığını belirterek “Test pistinin önceki yıl Bursa’da yapılmasına karar verilmişti. Şimdi tekrar yer aranıyor. Tekrar burası olması için Karasu bölgesinde bir yer ayarlanabilir. Bu defa kaçırmayalım. Çok önemsiyoruz.” dedi.

Meclis Üyesi Ercan Başnuh ise daha önceki toplantılarda hukuk fakültesi ve SATSO arasında bir işbirliği oluşturularak üyelerin hukuki sorunlarına yönelik bir çalışma yapılmasını önerdiklerini hatırlatarak “Biz büyüyen bir Sakarya hayal ediyoruz. Büyüyen Sakarya’da sorunlar da büyüyecektir. Üyelerimize Hukuki alanda destek vermeli onları hazırlamalıyız.” Dedi.

Bütçe Onaylandı
Değerlendirmelerin ardından meclisin 2015 yılı toplanma takvimi ve 2015 yılı tahmini gelir ve gider bütçesi görüşüldü. SATSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Nadir Öztürk 2014 yılı bütçesini değerlendirerek 2015 yılı gelir gider bütçesi ile ilgili detaylı bilgi verdi.

Meclis üyelerinin yeteri müzakerelerinin ardından 2015 yılı tahmini gelir gider bütçesi 7.826.009,00 (yedimilyonsekizyüzyirmialtıbindokuz türk lirası )olarak oy çokluğu ile kabul edildi.

Meslek Komitelerinin Sorunları Bölümünde konuşan Meclis Üyesi Hüseyin Emanet SATSO eğitim programları ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak sektörel eğitimlerin önemine değindi. Emanet ayrıca hızlı trenin Arifiye’den kalkması yolundaki taleplerini de dile getirdi.

Meclis Üyesi Behlül Bayrak GSM sektörünün ithalattan kaynaklı yüksek vergilendirme uygulamaları ile ilgili değerlendirmelerde bulunarak Yerli sanayi ve yerli üretimin yanı sıra özellikle GSM sektöründe markalaşmanın çok önemli olduğunu vurguladı. Bayrak tüm sektör temsilcilerinin kanun yapıcıların bu doğrultuda yol alması gerektiğini ifade etti.

Meclis Üyesi Enver Tok ise İnşaat Malzemecilerinin bir araya gelerek çalışmalarını yürüttüğü dernek ile ilgili bilgi vererek “İnşaat malzemecileri derneği ile ilgili çalışmaları tamamladık. Bunun bilgisini vermek istedim.” dedi.

 Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu Sakarya’nın ciddi bir değişim ve dönüşümün içinden geçtiğini belirterek “ Sakarya’nın on sene sonrasını hayal edebiliyor muyuz? Bizler sektörel olarak, on yıl sonrası için hangi hazırlığı yapıyoruz? Örneğin inşaat sektörü bu gelişimin büyük bir parçasını oluşturacak.  Bu süreçte her şey değişip büyürken konut ve yaşam merkezleri de kaçınılmaz büyüyecek. On yıl sonra tanıyamayacağız. Birlikte büyümeliyiz. Dışardan gelen firmalara karşı kendimizi rekabete hazırlamalıyız.” Diyerek Sakarya’nın gelişimi için birleşerek büyümek gerektiğini ifade etti.  SATSO Aralık ayı olağan Meclis Toplantısı  Dilek ve Temenniler Bölümünün ardından sona erdi.

Haber Tarihi : 25/12/2014
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::