SATSO Yurt Dışı İş Geliştirme Komisyonu'nun katkılarıyla hazırlanan, dış ticaret potansiyeli olan firmalara Sakarya Üniversitesi öğretim elemanları tarafından verilecek eğitimlerle ilimizin dış ticaretinin geliştirilmesi ve böylece gerek ilimiz ekonomisine gerekse ülke ekonomisine katkıda bulunmayı hedefleyen, ilimizin kalkınmasına aracılık etmesi amaçlanan  Sakarya'nın İhracat ve İthalatını Geliştirme Projesi'nin (SAİGEP) eğitim programları başladı.

30 Mart 2010 tarihinde Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Durman ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün Altuğ tarafından imzalanan protokolle hayata geçirilen SAİGEP Projesi eğitim programına Odamız üyesi 20 firmanın dış ticaret departmanı çalışanları ve yöneticileri katılıyor.

SAİGEP Projesi'nin ilk eğitiminde projenin amacı hakkında katılımcılara bilgiler veren  SATSO Yurt Dışı İş Geliştirme Komisyonu Başkanı Günay Güneş: “Bu proje önemli bir sosyal sorumluluk projesidir. İlimiz dış ticaretinin geliştirilmesi amacıyla hazırlanan bu projeye katılan firmaların yetkilileri eğitimlere devamlılık konusuna azami derece önem vermelidirler. Projenin başarıya ulaşmasında devamlılık esastır.” dedi. Proje hakkında görüşlerini ifade eden Güneş, proje çerçevesinde potansiyel ihracatçıları eğitmeyi ve ekonomiye katmayı, İlimiz firmalarını ihracatçı firmalar yapmayı hedeflediklerini belirtti.

Eğitimin içeriği ve detayları hakkında projeye katılan firma temsilcilerine bilgiler veren Sakarya Üniversitesi Dış Ticaret Programı Başkanı Burhan Özkan, günümüzde ihracat yapmanın bir ülke için çok büyük önem taşıdığını ifade etti. Almanya ile hemen hemen aynı nüfusa sahip olan ülkemizin ihracat performansının bu ülke ile kıyaslanmayacak kadar gerilerde olduğunu belirten Özkan bunu tersine çevirmek için ülkemizdeki tüm KOBİ'lerin ihracat yapabilecek yeterliliğe sahip olması gerektiğini vurguladı.

Sakarya Üniversitesi olarak bu projede yer almalarında ki amaçlarına da değinen Özkan “Sakarya'nın ticaretinin gelişmesine katkımız olsun istiyoruz. Bu projede üniversitemiz çok geniş bir kadro ile çalışacak. İlimizi bulunduğu noktadan çok daha yukarılara çıkarmak için KOBİ'lerimize yol haritaları çizeceğiz. Uzun süreli bir çalışmamız olacak. Bazı şeyler bugünden yarına hemen gerçekleşmiyor. Bugün Almanya, Çin, İtalya dünyada önemli ihracatçı ülkeler olayı başardılarsa bizde başarabiliriz. Elimizde eğitim imkanları, sermeye, hammadde kaynakları var. Yeter ki bir şeyler yapmak isteyelim. Bu programda yeni ihracatçılar yaratmayı ve yeni pazarlar keşfetmeyi hedefliyoruz. Böylece yeni istihdam sahaları yaratarak ilimiz ve ülke ekonomimize önemli katkılarda bulunmayı amaçlıyoruz.” diyerek projenin önemine değindi.     

Proje çerçevesinde eğitim konuları ve süreç hakkında da bilgiler veren Sakarya Üniversitesi Dış Ticaret Programı Başkanı Burhan Özkan, süreçte firmalarla birebir çalışacaklarını ve uygulamalar yapacaklarını, her aşamada projede yer alan firmaların yanında yer alarak yol göstereceklerini ifade etti.

 

8 Nisan'da eğitim programı fiili olarak başlayan Sakarya'nın İhracat ve İthalatını Geliştirme Projesi'nde (SAİGEP) yer alan firmalara; dış ticaret işlemleri, ihracat ve kambiyo mevzuatı, dış ticaretin finansmanı, gümrük kanunu ve yönetmeliği, dış ticarette rejimler, vergilendirme, teslim şekilleri, ithalat mevzuatı ve dış ticaret mevzuatı konularında eğitimler verilecek.

Firmalara dış ticaret, hedef pazarlar, uluslararası pazarlama, dış pazar teşvikleri, uluslararası pazarlar ve dış ticaret potansiyeli konularında 128 saatlik eğitim verilmesi amaçlanan projede eğitimlerin 24 Temmuz'da tamamlanması hedefleniyor.

Eğitimler her hafta Perşembe ve Cumartesi günleri Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ali Coşkun Konferans salonunda yapılacak.

 

 

Haber Tarihi : 9/4/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::