KOBİ'lerin ucuz maliyetli finansman imkanlarına ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla TOBB ile Halkbank arasında işbirliği destek kredisi protokolü imzalandı.

İmza töreninde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ekonomimizin belkemiğini oluşturan KOBİ'lerin finansmana ulaşım imkânlarını artırmayı hedefliyoruz. Zira finans kanalı, vücudun içinde akan kan gibidir. Kan akışı olmazsa organlar hayatta kalamaz.” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu, bu protokolle toplam 3 milyar TL'lik yeni kredi paketinin hayata geçirileceğini bildirdi.

Destek kredisi protokolüne TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu ve Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın imza attı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Türk iş dünyasının çatı örgütü olan TOBB ile KOBİ bankası olma misyonunu üstlenmiş Halkbankası, üretimi ve istihdamı teşvik amacıyla güçlerini bugün bir defa daha birleştiriyor.” ifadesini kullandı.

TOBB olarak bugüne kadar Türk özel sektörünün ihtiyacı olan her konuda, ellerini taşın altına koymaktan kaçınmadıklarını anlatan Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu: “Türk özel sektörünü desteklemeye devam edeceğiz. TOBB bugüne kadar Türkiye'de hiçbir kurumun yapmadığı projelerle, üstelik bir finansal aracı kurum olmadığı halde, üyelerinden elde ettiği gelirlerini yine üyelerinin hizmetine sunarak, reel sektörü desteklemiştir. Bu kapsamda bankacılık sistemi üzerinden reel sektörün kullanımı amacıyla 2001-2009 döneminde; Eximbank'a 150 milyon dolar, Halkbankası'na 300 milyon TL, geri dönüşlerin tekrar kullandırılması ile birlikte toplam yaklaşık 730 milyon TL kaynak aktardık ve 17 bin KOBİ'nin finansman imkanına ulaşmasını sağladık. Oda ve borsalarımızın da reel sektöre kaynak sağlamak üzere yaptığı anlaşmalarla birlikte bu rakam, 1 milyar 250 milyon TL ve 33.200 firmaya ulaşmıştır.

Bugün atacağımız yeni adımla, Halkbank'a 100 milyon TL. kaynak daha aktarmış olacağız. Halkbankası'da buna destek vererek, kendi kaynaklarından 1 milyar TL. nakdi, 500 milyon TL. gayri nakdi ve 1 milyar dolar ihracat kredisi şeklinde olmak üzere, toplam 3 milyar TL. yeni kredi paketini hayata geçirecektir. Bu kaynağın en geniş şekilde KOBİ'lere yayılması için her bir firmaya kullandırılacak kredi azami 40 bin TL. ile sınırlandırılmıştır. Kredinin yıllık maliyeti, masraflarıyla birlikte basit yüzde 10,85'dir. Görüldüğü gibi toplam maliyet açısından piyasanın en uygun maliyetli kredisi olacaktır.”

-TOBB kredilendirme ve teminatlandırma süreçlerinde yer almayacak

TOBB'un, Halkbankası'nın kredilendirme ve teminatlandırma süreçleri içinde kesinlikle yer almayacağını ifade eden Hisarcıklıoğlu, herhangi bir firma için referans olmayacaklarını bildirdi. Hisarcıklıoğlu, “Bu kampanya tamamen bankanın kredilendirme prosedürleri çerçevesinde cereyan edecek, TOBB sadece kaynak sağlayan bir kuruluş olarak protokolde yer alacaktır. Kredi başvurusunda bulunan KOBİ'lerimizin teminat teminin sıkıntı çekmeleri halinde, Kredi Garanti Fonu'na başvurma imkânları da bulunmaktadır. Türk özel sektörü, küresel krize karşı dayanıklılığını büyük ölçüde göstermiştir. Mesela en çok sıkıntı yaşanması beklenen yurtdışı kredilerin yaklaşık yüzde 70'i 2009 yılında yenilendi. Kalan kısmın ödenmesindeyse kayda değer sıkıntı yaşanmadı. Öte yandan bir de madalyonun ikinci yüzü var. Reel sektörde ikili bir yapı oluştu. Bir tarafta finansman imkânlarına ve yeni pazarlara ulaşabilen az sayıda firma, diğer tarafta finansman ve ciro sıkıntısı yaşayan çok sayıda firma. KOBİ kredilerinin diğer kredilere göre daha fazla azalması, istihdam kaybında küçük şirketlerin daha fazla etkilenmesi buna işarettir.” dedi.

-Halkbankası zor gün dostu olduğunu gösterdi

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Bu noktada bizleri sevindiren husus, bize destek olan kurumların varlığıdır. Halkbankası kriz döneminde bile reel sektörümüze desteğini kesmeyerek, zor gün dostumuz olduğunu göstermiştir. Yine Halkbankası ile krizin en yoğun hissedildiği günlerde “evini yenile Türkiye” kampanyasını başlattık. Hem üretici sektörlerimiz, hem de vatandaşlarımız bu kampanyadan istifade etti. Bakın daha o günlerde, büyümenin motoru yurtiçi özel tüketim olacak diyorduk. Ve 2009 yılı son çeyrek büyümesinin yarısından fazlası buradan sağlandı. TOBB ve Halkbankası bundan sonrada birlikte çalışarak, Türkiye'nin yüzünü güldürecek girişimlere imza atmaya devam edecektir.”

-Halkbank Genel Müdürü Aydın

Halk Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın da konuşmasında, Halk Bankası'nın bir misyon ve KOBİ bankası olduğunu kaydetti. Krizin yoğun olduğu dönemlerde krizlerin geçici olduğunu bildiklerini ve krizleri fırsata dönüştürdüklerini anlatan Aydın, Halk Bankası'nın bundan sonrada misyon bankası olarak üreten Türkiye'nin yanında olacağını bildirdi.

Türkiye'de kullandırılan kredilerin yüzde 26.3'ünün tek başına Halk Bankası'nın realize ettiğini belirten Aydın, bankanın bunu yaparken kredi kalitesinden de taviz vermediğini bugün itibariyle bakıldığında da doğru şeyler yaptıklarının çok daha iyi anlaşıldığını söyledi.

Haber Tarihi : 19/4/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::