Belarus Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Andrei Ermolovich ve İkinci Katip Evgeny Lipen Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Yönetim Kurulu Üyelerini ziyaret etti.

SATSO Dış Ticareti Geliştirme Komisyonunun da hazır bulunduğu ziyarette Belarus Ankara Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Andrei Ermolovich Belarus'un sosyo ekonomik durumu, ticaret, turizm ve kültürel yapısı hakkında detaylı bir sunum gerçekleştirdi.

Andrei Ermolovich konuşmasında, Türkiye ve Belarus arasında başlayan ticari ilişkilerin daha iyi noktalara gelebilmesi için ülkelerin ve bölgelerin birbirini çok iyi tanıması gerektiğini belirterek Türkiye'deki iller ve sivil toplum kuruluşları ile ilişkileri ileri seviyelere taşımak istediklerini ifade etti.

İşbirliği, yatırımlar ve ortak ilişkilerin geliştirilebilmesi için geçtiğimiz günlerde Gaziantep, Samsun, Amasya illerini ziyaret ettiklerini dile getiren Ermolovich, Belarus'un da Türkiye gibi jeo-stratejjik açıdan oldukça önemli bir konumda yer aldığını Avrupa üzerinde bir köprü vazifesi gördüğünü belirtti.

Ermolovich, ülkenin Sovyetler birliğinden ayrılan 6 ülkeden birisi olduğunu ve 6 özel bölgeden oluştuğunu dile getirerek 15 ayrı etnik grubun bir arada yaşadığını ve 10 milyon nüfusa sahip olduğunu ifade etti.

Belarus'un dış ticaret verileri hakkında da bilgi veren Ermolovich, global ekonomik krizden tüm Avrupa ülkelerinin olduğu gibi kendi ülkelerinin de etkilendiğini, krizin olumsuz etkilerinin daha büyük boyutlara ulaşmaması için de gereken önlemleri aldıklarını dile getirdi. Türkiye'nin Belarus'ta yatırım yapan ülkeler arasında ön sıralarda yer aldığını belirten Ermonovich, Türkiye yatırımlarının 10 milyon civarında olduğunu ve ülke ekonomisinde önemli bir yeri olduğunu dile getirerek metal ve metal ürünleri, petrokimya, tekstil alanlarında karşılıklı ticaretin söz konusu olduğunu ifade etti.

Belarus Ankara Büyükelçiliği İkinci Katibi Evgeny Lipen ise ülkenin turistik ve kültürel yapısı hakkında bilgi verdi. Lipen yaptığı sunumda ülkenin 5 ulusal Ormanpark'a sahip olduğunu belirterek Büyükbaş hayvancılıkta bizon yetiştiriciliğinin önemli bir yeri olduğunu ve bunun doğa turizmi ile hayvancılık açısından önemli olduğunu belirtti. Avcılık, balıkçılık, kayakçılık ve doğa sporları alanlarında ülkelerinde yapılan etkinliklere Türklerin oldukça ilgi duyduğunu da sözlerine ekledi.

Evgeny Lipen, ülkenin zengin bir kültürel yapıya sahip olduğunu ve tiyatro, müzik galerileri, mimari yapı gibi alanların ön plana çıktığını da sözlerine ekledi.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ söz konusu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek Sakarya'nın sosyo ekonomik durumu hakkında bilgi verdi. Sakarya'nın, Türkiye ihracatında önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Altuğ, dış ticaret kapasitesi olarak Türkiye sıralamasında 6. sıradayken 2009 yılında dünyada yaşanan ekonomik kriz nedeniyle 9. Sıraya gerilediğini belirtti. A.Akgün Altuğ konuşmasının devamında ilimiz dış ticaret hacminin 4,5 milyar dolar olduğunu ve bu rakamın yukarılara çıkarılması için çalıştıklarını, bunun için firmalara gereken destekleri verdiklerini dile getirdi.

Belarus'a karşılıklı işbirliği ve ticareti geliştirme adına gen,iş katılımlı bir heyetle bir ziyaret programı gerçekleştirmek istediklerini belirten Altuğ, birbirleri ile işbirliği yapabilecek sektörleri belirleyerek yüzyüze görüşmeler organize etmelerinin firmaların yatırım olanaklarını geliştireceğini dile getirdi.

Söz konusu ziyarette hazır bulunan, SATSO Yönetim Kurulu Üyeleri ile Dış Ticareti Geliştirme Komisyonu üyeleri Belarus hakkında daha detaylı bilgi edinmek için yetkililere çeşitli sorular sordular.  Belarus heyetinin ziyareti soru ve cevap bölümü ile sona erdi.

Haber Tarihi : 28/4/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::