İlimiz, gerek iklimi gerekse toprak yapısı bakımında bitkisel üretime çok uygun bir nitelik taşımaktadır. Özellikle son yıllarda dış mekan süs bitkiciliği üretimi ilimiz ekonomisine önemli katma değerler sağlayan sektörlerden biri haline gelmiştir.

Bu sektörde üretim yapan girişimcilerin sayısının her geçen gün artması sektörün karşılaştığı sıkıntıları da gündeme getirmiştir. Bu sıkıntıların başında da ilimiz üreticilerinin gümrük kapılarında yaşadıkları sorunlar gelmekteydi. Çünkü ilimiz bitkisel ürünlerin üretim ve çoğaltımında kullanılan materyallerin ithaline yetkili ithal kapıları arasında yer almıyordu.

Bitkisel ürünlerinin ithalatında ilimizin yetkili gümrük kapısı olmaması dolayısıyla özellikle süs bitkileri üreticileri gümrük işlemlerini ilimize yakın komşu illerdeki gümrüklerden yapmakta, bu hem uzun bir zaman olmakta hem maliyetleri artırmakta hem de birtakım mağduriyetler doğurmaktaydı.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, ilimizin bitkisel ürünlerin üretim ve çoğaltım materyallerinin ithalatında yetkili kapıları arasına alınması ve böylece üreticilerimizin karşılaştıkları sorunların çözümü yönünde uzun süreden beri çalışmalar yürütmekteydi. Soruna çözüm bulma çalışmalarımız doğrultusunda Sanayi ve Ticaret eski Bakanı Zafer Çağlayan'a, şu anki Bakan Nihat Ergün'e ve Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'e yapılan ziyaretlerde konu gündeme getirilerek çözümü hususunda talepte bulunulmuş ve ilgili birimlere var olan sorun ile çözümünü içerir Odamız önerileri yazılı ve sözlü olarak iletilmiştir.

Odamız tarafından yapılan bu ısrarlı girişimler neticesinde 24 Temmuz 2009 tarih ve 27298 sayılı Resmi Gazete'de Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından yayınlanan Yönetmelik kapsamında "Bitkisel Ürün İthal Kapıları" arasına Sakarya ili de alınmıştır. Böylece, İlimiz, bitkisel ürünlerin üretim ve çoğaltım materyallerinin ithaline izin verilen 13 ilden biri olmuştur.

24 Temmuz 2007 Cuma günü itibariyle ilimizde bitkisel ürün üretim ve çoğaltım materyalleri ithal etmek isteyen üreticiler tüm işlemlerini ilimizden yapabileceklerdir.

Sorunun çözümünde Odamızla birlikte emek sarfeden Sayın Bakanlarımıza ve Milletvekillerimize şükranlarımızı arz ederiz.
Haber Tarihi : 2/8/2009
PAYLAŞ
Son Haberler ::