Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın  ‘Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı' 26 Mayıs 2010 Çarşamba günü Meclis Başkanı Engin Özkoç başkanlığında gerçekleştirildi.

Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün ALTUĞ'un T.C. Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Brezilya, Arjantin, Şili gezi promramında bulunması dolayısıyla Mayıs Ayı Olağan Meclis toplantısında Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muzaffer Güneş tarafından aylık faaliyetleri hakkında Meclis Üyelerine bilgiler verildi.

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muzaffer Güneş, aylık faaliyetlerle ilgi açıklamalara geçmeden önce daha önceki meclis toplantılarında  bilgilendirmesi yapılan Belarus'a resmi ziyaretin ileri  bir tarihe ertelendiği bilgisini verdi.

 

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muzaffer Güneş'in aylık faaliyetlerle ilgili açıklamaları:

 

Göreve geldiğimiz günden bu yana rekabet avantajımızın olduğu sektörlerimizi ve ilimizin yatırım avantajlarını gerek ulusal gerekse uluslar arası platformlarda sürekli olarak tanıtıyoruz. Bu çerçevede mayıs ayı içerisinde de yine bu yönde güzel çalışmalarımız olmuştur. 03.Mayıs Pazartesi günü Ulusal Forbes Dergisinden Sabit Yürürdurmaz ile ilimiz hakkında çok kapsamlı ve verimli bir söyleşi gerçekleştirdik.

 

Ayrıca 08 Mayıs Cumartesi günü Türkiye Ekonomi Gazetecileri Derneği ile müştereken düzenlediğimiz “Marmara'nın Cazibe Merkezi-Sakarya” Ulusal Basın Gezisi programı kapsamında Sakarya Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı ve SATSO Yönetim Kurulu olarak Odamızda düzenlediğimiz müşterek basın toplantısının ardından basın heyeti ile birlikte TOYOTA Fabrikasını, 1.nci OSB'ni, Kromel A.Ş.'ni, Atasan Çelik Fabrikasını, Taraklı İlçesini ve Sapanca ilçesini ziyaret ettik.

 

Daha sonra 09 Mayıs Pazar günü ise program kapsamında Sakarya Valisi ile birlikte Ferizli ilçesinde sabah yapılan toplantının ardından Ferizli OSB'de, Güneşoğlu Fabrikasında, Karasu Limanında, Acarlar Longozunda ve Karasu Yenimahalle'de inceleme gezisi yapılmıştır.

Söz konusu bu ziyaret programının ardından çok sayıda ulusal basın yayın organında ilimiz hakkında son derece olumlu yazılar yer almış ve ilimizin tanıtılmasına çok güzel katkı yapılmıştır.

 

Yine ulusal tanıtım faaliyetleri kapsamında 24 Mayıs 2010 Pazartesi günü DÜNYA Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Sayın İbrahim EKİNCİ, Yurt Haberleri Şefi Sayın Handan Sema CEYLAN, Ekonomi Yazarı Dr. Rüştü BOZKURT Hoca ve Sakarya Temsilcisi Sayın Hasan Coşkun odamızın davetlisi ve konuğu olmuştur. Kendileri ile yapılan söyleşide ilimiz her yönüyle ve tüm yatırım avantajlarıyla tanıtılmış ayrıca öne çıkan sektörlerimizden olan Makine İmalatı sektörü temsilcileri ile de Odamız ev sahipliğinde uzun ve verimli bir söyleşi ortamı oluşturularak sektörün ulusal basında yer alması sağlanmıştır.

 

Ayrıca, geçtiğimiz günlerde Samanyolu Haber TV'de canlı olarak yayınlanan Reel Sektör programına Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın Akgün ALTUĞ konuk olmuş ve yine aynı şekilde ilimizin yatırım avantajlarını geniş kitlelere ulaştırmıştır. İlimizin tanıtımının yapılması konusunda bu ve benzeri tanıtım faaliyetlerimiz sürekli olarak devam edecektir.

 

Mart/2007'de yayınlanan kararname ile ilimize Vali olarak atanan Sayın Hüseyin ATAK 13.Mayıs.2010 tarihli resmi gazetede yayınlanan kararname ile merkez valiliğine atanmıştır. Kendilerine ilimize yaptıkları hizmetlerin anısına 2.nci ve 3.ncü OSB'ler ile birlikte müşterek düzenlediğimiz bir veda yemeği organize ettik. Meclis Başkanımız, Yönetim Kurulumuz, Disiplin Kurulumuz ve Meclis Komisyonları Başkanlarımız ile 2.nci ve 3.ncü OSB Müteşebbis Heyetleri iştirak etmişlerdir. Kendilerine verdikleri hizmetler için tekrar teşekkür ediyor, ilimize yeni atanan Edirne Eski Valisi Sayın Mustafa BÜYÜK'e başarılar diliyoruz.

 

Üst birliğimiz olan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 21/22 Mayıs tarihlerinde Ankara'da, Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Sayın Devlet BAHÇELİ ve siyasi parti temsilcileri, çok sayıda bakan ve davetlinin iştiraki ile yapılan “65.Genel Kurul Toplantısı”na Meclis Başkanımız, Genel Kurul Delegelerimiz ve Yönetim Kurulu olarak iştirak ettik. Her yıl yapılmakta olan genel kurulumuzda bu yıl ilk kez kadın girişimcilerde iştirak etmiştir. Odamızın Kadın Girişimciler Kuruluda bu yıl ilk kez genel kurula davetli olarak katılmıştır.

 

 

24.Mayıs Pazartesi günü Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nde düzenlenen “Özellik ve önem arz eden iş kolları hakkında toplantı”ya Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Sayın A.Akgün ALTUĞ iştirak etmiştir. Söz konusu toplantıda, zamanla şehir içinde kalan ancak şehir dışında belli bir disiplin ve modern bir anlayışla yeniden yapılandırılması gereken sektörlerden olan 2.El Oto Galericileri Sitesi, İnşaat Malzemesi Satıcıları Sitesi, Mahrukatçılar Sitesi, Hurdacılar Sitesi ve Nakliyeciler Sitesi yapılması için Büyükşehir Belediyesi, diğer belediyeler, odamız ve ilgili diğer meslek kuruluşlarının katılımı ile bir çalışma başlatılmaktadır.

 

Adı geçen sektörlerdeki firmaların daha iyi ve modern şartlarda faaliyetlerini devam ettirebilmeleri adına tüm kesimlerin menfaatlerinin korunması ve Ortak Akıl oluşturulması için bu konulardaki görüşlerinizi ve fikirlerinizi bizlerle paylaşmanızı arzu ediyoruz. Sizlerden gelecek görüş ve önerileri bizlerde ilgili kurumlara aktaracağız.

 

 

SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muzaffer Güneşin ardından kürsüye gelen Hesapları İnceleme Komisyonu başkanı ve meclis üyesi Necmi İbil “SATSO farkını fark ettiriyor” diyerek yapılan faaliyetler için teşekkürlerini sundu.

İbil konuşmasının devamında;

“SATSO güçlü bir kuruluş, şehrin önde gelen sivil toplum kuruluşu bunu herkes biliyor. Gerektiğinde abi, gerektiğinde yol gösterici, gerekirse amir. 17 Ağustos 1999 depremini hep beraber yaşadık ve 11 yıl bitiyor. Depremde şehir merkezinde ve şehrin birçok yerinde yıkım oldu. Şehir merkezinde yıkılmayan yerleri de idare yıkarak şehre meydan kazandırdı fakat devamını getiremedi. Kent Meydanının güzelleşmesi için 11 yıldır farklı projeler çalışmalar var fakat sonuç yok yani meşhur adı ile Gar Meydanı projesi. Burada son gelinen nokta ortada kalan tapular kenara kaydırılsın meydan açılsın tapu sahipleri mağdur edilmesin di ne oldu buna da karşı çıkıldı, mahkemeye gidildi. Engellendi ancak sonuç ne olacak bekliyoruz.

400 yataklı araştırma hastane projesi de engellenmek istendi, mahkemeye verildi sonuçlandı hastane yapımı başladı şu anda devam ediyor. Engelleme olmasaydı da proje gecikmese şimdiye biterdi. Ben olaylara şu pencereden bakıyorum; bir proje varsa bunun da bir sorumlusu vardır. Yani mevcut yönetimdir, projelere karşı olanlar bunun zararı varsa ikna edemez ise seçim zamanında da anlatılır seçmen ikna olursa destekler iktidara gelir, ikna olmazsa mevcudu devam ettirir.

İlimizde son zamanlarda devam eden sürtüşmeler dozunu artırdı ve olay bir güç gösterisine  dönüşmüş durumda. SATSO bir güç ise bu işe veya bu işlere ses çıkarmalı öndelik etmelidir. Şehir kavga ediyor, sahipsiz sandılar biri mahkeme ile korkutuyor diğeri elindeki güç ile korkutuyor, şehir seyrediyor. Sonu nereye gidiyor biliyor musunuz? 25-30 yılda bir olası deprem geliyor biz hala şehrin göbeğinde 1999 depremi prefabriklerini yıkamadık, herhalde o depremde yıkılacak. Mevcut mahkemeciler de yöneticiler de bayram eder herhalde. Bu şehrin akil insanları yok mu ? Siz ne yapıyorsunuz diyen yok mu? Şehri barıştıracak insanlar yok mu? Valilerimizden biri şöyle söylemişti; “Bu şehrin yöneticileri kendilerini düşünüyorlar şehri düşünseler büyük şehir büyük köy olmazdı” Benim derdim şehrimizde olası projelere önce istemezük diyerek karşı olmadan düşünelim konuşalım tartışalım fikrimizi sunalım illa benim dediğim olsun deyip mahkemelere gitmeyelim şehrin önünü tıkamayalım. Benim şehrin merkezinde yerim yok kimse adına da konuşmuyorum son Gürpınar-Toçoğlu restleşmesi beni çok üzdü. Düşündüm birileri kıs kıs gülüyor, kimileri de seyrediyor ama günler geçiyor prefabrikler gelecek depremi bekliyor.

En yakınımız Kocaeli şehrin ortasından E-5 geçiyor son iki yıldır. Sakarya il sınırından çıkınca başka bir dünyaya giriyorsunuz Orada muhalefet yok mu? Orada odalar yok mu, orada mahkemeler yok mu? Hepsi var ancak didişme yok ki, varsa da hissettirilmiyor, kısaca çalışınca oluyor. Bizdeki enaniyeti durduracak akil adamları göreve davet ediyorum. Lütfen şehrimize sahip çıksınlar.  Sakarya'mızda olay bu şekilde, ülkemizde farklı mı? Yine aynı didişme aynı mahkemeleşme var. Sanki mahkemeler sonuçlanırken körük mü çekiliyor? Anlamadım herhalde 12 Eylül bazı şeyleri net anlamamıza neden olacak. Gerçi mahkemeciler kendi aralarında değişim sürecine girdiler. Değişimin rüzgarından baktım hasta olacağım, pencereleri kapatmak istedim, pencere yok bari televizyonu kapattım nezle olmaktan kurtuldum.

Evet bugün başınızı ağrıttım olaylar üst üste geldi çok doldum. SATSO'da SATSO'yu ve şehri daha iyi analiz etme fırsatı buldum içimden gelenleri sizlerle paylaştım. Amacım kimseyi hedef almak değil sorumluluk bilincindendi.” diye konuşarak konuşmasını Necip Fazıl'ın Sakarya konulu şiiri ile tamamladı.

SATSO meclis üyesi Kenan Taçyıldız, Milli Eğitim Bakanlığı'nın serbest kıyafet uygulamasının çocukların eğitim hayatı için doğru bir karar olmadığını düşündüğünü ifade ederek  “Bu uygulama çocuklarımızı ve velilerimizi mağdur ettiği gibi, okul kıyafetleri satan esnafı da zor durumda bırakacaktır” diye konuşu. Ülkemizde işsizliğin önemli bir sorun olduğunu dile getiren istihdamın sağlanması için bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurgulayarak işsizliğin çözümü için herkesin çalışması gerektiğini ifade etti.

SATSO meclis üyesi Orhan Ünver, 18. Meslek komitesi olarak düzenli bir şekilde toplantılar düzenlediklerini ifade ederek bu toplantıların sonucunda alınan kararlara istinaden kurumlardan talepte bulundukları yazılara yeterli cevabın verilemediğini, taleplerle verilen cevabın alakalı olmadığını dile getirdi. Ünver konuşmasının devamında bu tür bürokratik sorunların çözümü için başka bir yol izlenmesi gerektiğini ve SATSO'nun öncülüğünde ilimizin bir yerden bir yere geleceğine inandıklarını ifade etti. Müteahhitler olarak vasıfsız istihdamın temsilcileri olduklarını ve gereken önemin verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

SATSO meclis üyesi Fikri Keleş, İşsizliğin son zamanlarda ülkemizin en büyük sorunu haline geldiğini ve artık insanların işlerini kaybetme korkusu içinde olduğunu ifade ederek Türkiye ekonomisinin bu sorun sebebiyle çok zor bir duruma geleceğini belirtti. Keleş ayrıca, Türkiye'nin %95'ini oluşturan KOBİ'lerin bu işsizlik ve istihdam sorununun çözümünde büyük bir etkisi olacağını KOBİ'lerin önünün açılması gerektiğini dile getirdi. “Türkiye üretip ürettiğini ihraç edebilen bir ülke” ama ihracat yaptığı oranda ithalat yapmasının da temel sebebinin KOBİ'lerin önünün açılmaması olduğunu dile getiren Keleş işsizlik sorununun çözülmeden ülkenin ileriye gidemeyeceğini ifade etti. Keleş konuşmasında ülkemiz bugün 11 milyar dolarlık ihracat yapıyor, buna rağmen 24 milyar dolar ithalat yapıyor. Ülkemiz kendi kendine yeten bir üretime sahip ama Kobilerin rekabet gücünün arttırılması gerekmektedir. Rekabet artarsa üretim artar ve istihdam artar” dedi.

SATSO meclis üyesi Özlem Akalın, 15. Meslek komitesi olarak Sakarya'da kanser hastalıklarının nedeninin araştırılması için çalışmalara start verdiklerini dile getirerek “ilimizde her yıl 800 kanser hastası, sağlık kuruluşlarına kayıt yaptırıyor. Kocaeli Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yüzde 80'ini Sakarya'lı. Kartal Devlet Hastanesi de aynı durumda” diye belirterek ışın tedavisi alan hastaların, tedavi sonrası toplu taşıma araçlarını kullandığını ve bunun büyük bir risk oluşturduğunu dile getirdi. Sakarya'da son üç yılda kanser  yüzde 75 artış gösterdiğini ve ilimizde bu artışla birlikta bir onkoloji servisinin açılması gerektiğini vurgulayan Akalın kanser ile ilgili olarak SATSO'da bir panel düzenleyeceklerini de dile getirdi.

SATSO meclis üyesi İffet Hacıeyüpoğlu, ülkemizdeki artan ciddi işsizlik oranının gelecek nesiller için tehlike teşkil ettiğini ifade ederek işsizlik sorununun önüne geçilmesi için genç ve kadın girişimcilerin değerlendirilmesi gerektiğini ve kadın enerjisinin israf edilmemesi gerektiğini üretme potansiyeli kadın enerjisinin değerlendirilmesinin önemini vurguladı. Hacıeyüpoğlu “eskiden tereyağını üreten kadın şimdi beton blokların arasında o tereyağını tüketiyor sadece. “ diye konuştu.

SATSO Meclis üyesi Turhan Bölükbaşı, ilimizde sağlık turizminin geliştirilmesi için çalışmalara başladıklarını belirterek bu sektörün geliştirilebilmesi için SATSO önderliğinde kentin ilgili kurumları ile bir komisyon kurulması gerektiğini ve altyapı çalışmalarını hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. “İlimizi ne ülkemizde ne de dünyada olması gerektiği gibi tanıtamıyoruz. Bu konuda SATSO meclis üyeleri olarak hepimize önemli görevler düşmektedir. Hazırladığımız proje ile turizm ve kültürel hareketlenmemizi de sağlayacaktır” diye konuştu.

SATSO Meclis Üyesi Halis Aygün Dünyada yaşanan krizden ülkemizin de etkilendiğini ancak hep olumsuz bir taraftan bakmak yerine olumlu örnekleri de görmemiz gerektiğini krizi fırsata çevirenleri de görmek gerektiğini vurguladı. 99 depreminden bu yana çok gelir seviyelerinde değişiklikler olduğunu ve bugün görüntünün o zamanlardaki kadar kötü olmadığını vurguladı. “Biz yürümesini ve koşmasını bilmeliyiz. Yoksa düşeriz biz düşeriz birileri kaldırır kendimiz kalkmalıyız artık” diye konuştu.

SATSO Meclis üyesi İbrahim Uysal, Kobi'lerin ülke ekonomisinde çok önemli bir yere sahip olduğunu ve bugün ciddi sorunlar yaşadığını ifade ederek hükümetin KOBİ'ler ile ilgili bakanlık kurmayı hedeflediklerini dile getirdi. Uysal konuşmasının devamında “artık savaşlar iş adamları ile yapılıyor” diyerek yönetim kurulunun yetkililerle KOBİleri sık sık buluşturmalarının ilimiz ekonomisi için oldukça verimli olacağına inandıklarını dile getirdi.

SATSO Meclis üyesi Mehmet Yılmaz ihtiyaca göre istihdam belirlenememesinin bir sorun teşkil ettiğini belirterek istihdam planlaması yapılması gerektiğini dile getirdi.

DİLEK VE TEMENNİLER

Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısının Dilek ve Temenniler bölümünde konuşan Meclis üyeleri mesleki sorunlar hakkında görüşlerini ifade ettiler.

SATSO Meclis üyesi Ahmet Aygün “Gar Meydanı mağduruyum” diyerek ticari kaybı olduğunu ve sorunun çözümünü beklediklerini dile getirdi. Kentin bu önemli sorununun mağduriyetlerin giderilerek çözülmesinin gerektiğini ifade etti.

SATSO Meclis Üyesi Alican Dalkan, 05-11 tarihleri arasında ve Çevre platformu tarafından gerçekleştirilecek olan “Çevre Haftası Etkinlikleri” hakkında bilgi vererek bu yıla kadar kısıtlı ve az katılımla gerçekleştirilen etkinliklerin çok geniş kapsamlı bir şekilde yapılacağını belirtti.

SATSO Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, işsizliğin ülkemizin en büyük sorunu olduğunu belirtti. Borazancıoğlu ayrıca, SATSO TV uygulamasının Odamızın yenilikçi ve değişen yüzünün çok güzel bir örneği olduğunu dile getirerek “bir kovana çiçeklerden ne kadar ne kadar çok polen taşınırsa o bal o kadar kıymetli olur ben anzer balı gibi olmayı tercih ediyorum katkı koyan herkesi saygıyla karşılıyorum.” diye konuştu.

SATSO Meclis Üyesi İbrahim Uysal ilimizde de romanların dernek kurduğunu ve bir toplantıda kendilerinin sorunlarını dinleme fırsatı olduğunu belirterek bu insanların topluma kazandırılması gerektiğini aksi halde uzun vadede patlayacak bir bomba olmadan çözülmesi gerektiğini ve bu konunun daha da ileri boyutlara ulaşmadan SATSO öncülüğünde çözümünü beklediklerini ifade etti.

SATSO Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı dilek ve temenniler bölümünün ardından sona erdi. 

Haber Tarihi : 26/5/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::