Haziran ayı olağan meclis toplantısında Yönetim Kurulunun aylık faaliyetleri ile ilgili meclis üyelerine bilgi vermek amacıyla açıklamalarda bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, sözlerine son günlerde artan hain terör olaylarını gerçekleştiren PKK'yı kınayarak başladı.

 

Başbakanın gerçekleştirdiği Brezilya – Arjantin gezi programındaki heyette yer aldığını belirten Altuğ, bu gezi esnasında Başbakanla görüşme fırsatı bulduğunu ve ilimizin önemli sorunlarından öncelikli dört konuyu Başbakana aktardığını belirtti. bu sorunların ise;  Tigem Arazisi,  TEM Otoyolu Sapanca Düzenlemesi Projesi, Gar Meydanı konusu ve Kentsel Dönüşüm Projesi olduğunu belirten Altuğ bu sorunların kısa sürede çözüme kavuşacağını umduğunu ifade etti.

Şehrimizin kuzey bölgesinde yer alan TİGEM'e ait araziyi değerlendirmek ve ilimiz ekonomisin katma değer sağlamak amacıyla Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Komisyonumuzun hazırladığı proje hakkında Başbakana bilgi verdiğini belirten Altuğ, bu alanla ilgili daha önceden devam eden mahkemeni sonuçlanması sonrasında konunun tekrar değerlendirileceğini belirtti.

TEM Otoyolu Sapanca Mevkiinde ilimizin sosyal ve kültürel özelliklerinin sergilenmesi amacıyla bir dinlenme tesisi hayata geçirmek için proje hazırlandığı konusunda da bilgi aktardığını belirten Altuğ, Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan ihale ile söz konusu alanın ihale edileceğini bilgisini verdi.        

Başbakana aktardığı konulardan birinin de Kentsel dönüşüm projesinde yaşanan sorunlar olduğunu dile gerien Altuğ şunları söyledi: “Dörtyol Sanayi Çarşılarımızda Kentsel Dönüşüm Projesi başlığı altında tam 1.5 yıla uzayan bir süreç yaşandı. Sürenin uzamasıyla oradaki yer sahipleri mağdur oldu. Oradaki üyelerimizin taleplerini Büyükşehir Belediyesine ve dolayısıyla TOKİ aktararak hak sahiplerine yapılan teklifin iyileşmesi için yoğun çaba sarfettik. Başlangıçta enkaz değerinde olan binaların da değere alınması hususunda gelişme oldu. Başbakanın gerçekleştirdiği Brezilya – Arjantin gezi programındaki heyette Başbakan'a aktardığımız sorunlardan biri de bu konu oldu. Sürecin çok uzadığını ve hak sahiplerinin bu sebepten ötürü mağdur olduğunun bilgisini verdik. Bunun üzerine Başbakan konu hakkında TOKİ başkanından bilgi aldı ve sürecin hızlandırılmasını istedi. Bölgede faaliyet gösteren Odamız üyeleri ile, bölgedeki sanayi derneklerinin başkanları ile hak sahipleri ve belediye ile sürekli irtibatta olduk. Bu gün ise arsalar haricinde binalarında daha fazla değer kazandığını görüyoruz. İnşaat bedellerini defalarca konuştuk. Teklifteki şartlar daha iyi duruma geldi.''

Sonuçta hak sahipleri ile görüşmelerin başladığını belirten Altuğ, “Bu projeyi kamuoyuna ilk lanse ettikleri günden beri SATSO olarak yakından takip ediyoruz. Projenin ilk sunumunda oradaki binalar tamamen enkaz kabul ediliyordu. Buna itiraz ederek buraların enkaz olmadığını söyledik. Enkaz olarak değerlendirilen yerler şuan değerlenmiş durumda. Proje kamuoyuna sunulduğunda geri ödeme sürelerinde vadeler çok kısaydı. Bu konuda da bir çalışma yapılması gerektiğini önerdik ve şu anda ise 120-156 aya kadar uzun dönemli vade imkanları tanınıyor.” dedi.

Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili olarak yapılan her toplantıya katıldıklarını ve Büyükşehir Belediyesi ile sürekli temas halinde olduklarını, gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirten Altuğ, bu projenin gerçekleşmesi durumunda şehrin önünün açılacağını vurguladı. Mülk sahiplerinin istememesi durumunda Büyükşehir Belediyesi'nin Kentsel Dönüşüm Projesini uygulamayacağını, uygulaması halinde ise  üyelerinin ve bölgedeki hak sahiplerinin haklarını sonuna kadar savunacaklarını söyledi. Altuğ konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kentsel Dönüşüm projesi ilimiz için önemli bir proje. Ancak bu projenin hayata geçmesinde bölgede faaliyet gösteren üyelerimizin ve bölge esnafını kararı çok önemli. Kentsel Dönüşüm için mülk sahiplerinin yüzde 80'inin olumlu görüş bildirmesi halinde proje hayata geçecek. Yüzde 21'lik kesimin  olumsuz görüş bildirmesi bile olumsuzluk yaratır. Büyükşehir Belediyesi mülk sahiplerinin, bölgede faaliyet gösteren esnafın tepkisine rağmen projeyi yapmaya kalkışırsa üyelerimizin haklarını sonuna dek savunuruz.”

 

Kentsel dönüşüm projesinin gerçekleşmemesi durumunda bölgenin mevcut durumundan kurtarılması, modern bir görünüm kazandırılması için bölge esnafının, Oda üyelerinin ve meclisimizin görüşleri dahilinde yenileme ve modernleşme çalışması yapılmasına taraftar olduğunu da dile getiren Altuğ, mevcut durum değerlendirildikten sonra gerekli çalışmaların yapılacağını belirtti.

 

Gar Meydanı sorununu da Başbakana aktardığını belirten Altuğ, “ İlimizin depremden beri  devam eden öncelikli sorununun çözümü için yerel idare ile çalışmaktayız. Bu sorunun çözümü için gündeme gelen yer takası Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD yetkililerinin talepleri nedeniyle tıkanmıştır. Gar'ın Mithatpaşa'ya taşınması ile ortaya çıkan alanın ticarete açılması yönünde bir talep gündeme gelmiştir. Bu talep şehrimizin yeşil dokusunu bozacaktır. Sakarya ve Ticaret Sanayi Odası olarak bizim tek talebimiz minibüs duraklarının olduğu alanla hak sahiplerinin olduğu alanın takas edilmesidir. Ardından yeşil alanın düzenlenmesidir. Başbakan Erdoğan'da bu talebimizi olumlu bularak 'Akgün Altuğ haklısın şehir merkezleri yeşil kalmalı' diyerek bu talebimizi Ulaştırma Bakanlığına ileteceğini ifade etti” diyerek Gar Meydanı sorunun çözümü için bir adım daha artıklarını ifade etti. 

İçişleri Bakanlığı'nın 19.11.2008 tarih ve 2008/71 sayılı Genelgesi kapsamında oto galerilerinin şehir merkezilerinin dışında uygun alanları taşınmasının istendiğini belirten Altuğ, bu kapsamda Odamız, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve SESOB'un ortak çalışmalar yaptığını, ikinci el oto galerilerinin, hurdacılar ve geri dönüşümcülerin ve İnşaat Malzemeleri Satıcılarının uygun bölgelerde kurulacak yeni Sitelere taşınmaları için toplantı gerçekleştirdiklerini belirtti.

SATSO'nun 32 Meslek Komitesinin de çok ciddi çalışmalar yaptığını belirten Altuğ, Dünya Çevre Günü münasebetiyle Kent Meydanı'nda birdizi kutlama etkinliği gerçekleştirildiğini belirtti. Bu etkinliklerde aktif görev alan 7. Meslek Komitesine ve emeği geçen herkese ayrıca Sosyal sorumluluk projesi kapsamında 15. Meslek Komitesi tarafından düzenlenen “Sakarya'yı Bekleyen Sinsi Tehlike: Kanser” konulu yoğun katılım ile yapılan konferans dolayısıyla da 15. Meslek Komitesine teşekkürlerini sundu.  

6.Meslek Grubu üyelerinin sorunlarının tespiti amacıyla Meslek Komitesi tarafından düzenlenen toplantıya iştirak ettiklerini belirten Altuğ, toplantıda konfeksiyon ve tekstil ürünleri ticareti sektöründe faaliyet gösteren oda üyelerinin sorunlarını dinleme imkanı bulduklarını söyledi.  Tarihi Uzunçarşı ve Çark Caddesi'nin sorunlarının yanı sıra, indirimli satışlar, kapatıyoruz tarzındaki aldatıcı reklamlarla kısa süreli açılan mağazalarda yapılan satışlar, Çarşamba Pazarı, Ulus Pazarı, Alış Veriş Merkezleri, sıfır işgaliye, otopark sorunu ve şehrin caddelerinin aileler için güvenli  olmadığı gibi bir çok konuda sorunlar tespit ettiklerini, bu sorunların çözümü için ilgili komitenin görüş ve önerileri doğrultusunda çalışacaklarını ifade etti.

Yine çarşıların sorunlarının yerinde tespiti amacıyla 05 Haziran Cumartesi günü Vali Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ile birlikte Uzunçarşı ve Çark Caddesindeki işyerlerini ziyaret ettiklerinin bilgisini veren Altuğ; “Umuyorum ki, ortak akıl ve işbirliği ile şehrimizin bu önemli çarşılarının sorunlarına çözüm yolu bulacağız.” dedi.

Medya sektöründe faaliyet gösteren üyelerin yer aldığı 12. Meslek Komitemiz tarafından daha önce Odamız toplantı salonunda gerçekleştirilen Medya Sektörünün Sorunları toplantısının devamı niteliğinde olan ikinci bir toplantı yaptıklarının bilgisini veren Altuğ, bu toplantıya Yerel Medya Kuruluşlarının sahiplerinin iştirak ettiğini ve sorunlarını tespit edilmesi yönünde önemli bir adım atıldığını belirtti.

Göreve geldikleri ilk günden beri ilimizin tanıtılması adına çok yoğun bir çaba sarf ettiklerini belirten Altuğ; 7 Haziran Pazartesi günü, saat 13:30'da Bloomberg TV'de yayımlanan “Devre Arası”, 16 Haziran Çarşamba günü, saat 12:00'de Kanal 24 TV'de canlı yayın programına, 17 Haziran Perşembe günü de saat:7:30'da Show TV canlı yayın haber programına katılarak ilimizin yatırım avantajlarını anlattıklarının bilgisini verdi.

Aylık faaliyetlerle ilgili açıklamalarının devamında Türkiye'de Savunma Sanayi'ne yönelik bir Organize Sanayi Bölgesi bulunmadığını dile getiren Altuğ “Sakarya olarak büyük düşünmeliyiz. İlimizde bir Savunma Sanayi Organize Bölgesi neden olmasın. Bu ilimizin istihdamını da gelişmesine de büyük katkı sağlayacaktır. Önümüzdeki günlerde gerekli çalışmayı yaparak konuyu şehir gündemine getireceğiz” dedi.

Açıklamalarının sonunda Odanın faaliyetleri ile ilgili istatistiki bilgiler veren Altuğ, çok yoğun şekilde çalıştıklarını ve daha önceki dönemlerle kıyaslanamayacak bir çalışma tempolarını olduğunu dile getirerek,”her gün ilimizi daha ileri taşımak için neler yapabiliriz diye düşünüyoruz.” Diyerek konuşmasını tamamladı.

 

Haziran ayı olağan meclis toplantısının gündem maddeleri olan Taraklı ilçesinde bulunan tarihi Fenerli Konak'ın 130 bin TL karşılığında satın alınması yönündeki Yönetim Kurulu teklifi ile SATSO'nun AGDAŞ'ta bulunan B tipi hisselerinin yüzde 10'luk kısmının Büyükşehir Belediyesine bedelsiz devri şekilde devredilmesi maddeleri  oy birliği ile kabul edildi.

Haber Tarihi : 1/7/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::