�'TİGEM SAKARYA'YA KAZANDIRILSIN�''

İlimizin tarım ve hayvancılık sektöründe hak ettiği seviyelere gelebilmesini sağlamak amacıyla çalışmalar yapan SATSO Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Komisyonu ,öncülüğünde önemli bir çalışma özlenen birlikteliği sağladı... Bu doğrultuda Sakarya TIGEM İşletmesi'nin komisyon öncülüğünde ilimizin ilgili tüm kurum/kuruluşları ve gönüllü vatandaşların ortaklığı ile geliştirilecek bir proje kapsamında değerlendirilmesi amaçlanıyor.

SATSO öncülüğünde, Sakarya Ticaret Borsası, Adapazarı Ziraat Odası, Veteriner Hekimleri Odası, Kasaplar Odası, Süt birlikleri,Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Kırmızı Et üreticileri Birliği ve (HAY-KOOP) Hayvancılık Kooperatifleri Birliği gibi mesleki örgütlerin temsilcilerinin katılımı ile çeşitli toplantılar organize edildi.

Gerçekleştirilen toplantılar sonucunda katılımcılar ,devlet tarafından 30 yıllığına kiraya verilecek olan TİGEM İşletmesi'nin Sakarya'ya kazandırılması kararını aldı.

Yıllardır atıl vaziyette duran Sakarya TİGEM arazisinin ilimiz ekonomisine kazandırılması amacıyla oluşan konsorsiyum, arazi için bir şirket kurulmasını ve bu şirket aracılığı ile TİGEM arazisinin ihalesine girerek projenin hayata geçirilmesini hedefliyor. Bir şirket kurmak üzere anlaşan konsorsiyumdaki dernek, oda temsilcileri:''Bu güçlü işbirliği karşısında TİGEM için ibreler lehimize dönecek. Sakaryalılar'ın da desteği şart. Kamuoyunun desteği bizim için gerekli. Özlenen bu tablo sonucunda Sakarya et üretiminde bölge liderliğini alır. Gelir ve istihdam adına güzel gelişmeler yaşanacak''dediler.

İlimizde sektörle ilgili tüm sivil toplum örgütleri ve ilgili kurum ve kuruluşların davet edilerek düzenlenen son toplantıda konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ; �İlimiz iklim ve toprak özellikleri itibari ile tarımsal üretime uygun bir yapıya sahip, büyük yerleşim birimlerine yakın coğrafi konumunun getirdiği ulaşım imkanları ile de ürünlerini pazarlayabilme yönüyle de avantajlıdır. Nüfusun yarısına yakın bir bölümü geçimini tarım ve hayvancılıktan temin etmektedir. Sakarya'nın sektördeki mevcut durumu, güçlü yönleri göz önüne alındığında hükümetin verdiği teşviklerden maksimum seviyede yararlanabilmek ve bölgede hayvancılık sektörünün hak ettiği seviyelere gelmesini sağlamak amacıyla Karasu ilçesi sınırlarında bulunan TİGEM arazisi üzerinde bir Organize Entegre Süt ve Besi Bölgesi niteliğinde bir proje  hedefliyoruz. Biz ortak akılla bu işi yaparız,  Vali Mustafa Büyük ile de görüştük. İl Özel İdaresi'nin de bu  şirketin ortağı olmasını teklif ettik. Özel İdare bize güç verecektir.Sadece Sakarya'nın menfaatini gözeterek çalışmalıyız, TİGEM arazisinin Sakarya'ya kazandırılması da oldukça önemli bir konu bölgenin ilimize kazandırılması ile sektörün gelişmesi adına çok önemli bir adım atılmış olacak� diye konuştu.

Altuğ ayrıca tüm ilgili kurum ve kuruluşların ve sivil toplum örgütlerinin taşın altına elini koyarak bu konuda kararlılık göstermeleri gerektiğini de vurguladı. Bölgeye en uygun projenin oluşturulmasını sağlamak gerektiğini ve bu konuya vakıf kişilerden oluşan bir proje ekibinin kurulması gerektiğini ve bu ekibin de en kısa zamanda bir proje hazırlayarak proje ortaklarına sunulması gerektiğini ifade etti.

�Bu oluşumu samimiyetle başarıya taşıyacağız, önemli olan profesyonelce bu projenin gerçekleşebilirliğini incelemek ve bu doğrultuda çalışmaktır� diye konuşan Altuğ, TİGEM'in Sakarya'ya kazandırılmasından oldukça ümitli olduğunu ve projenin hayata geçirilmesi halinde sadece Sakarya değil tüm bölgenin sektördeki gelişimini sağlayacağına inandığını belirtti.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ son olarak �TİGEM Projesi Marmara Bölgesinin sektörde hak ettiği yere gelmesini sağlayacak en büyük hayvancılık projesi olacak. Yetiştirici, sanayici ve üretici ile sivil toplum örgütlerinin entegrasyonunu sağlayacak bu model sonucu yem bitkileri üreterek yem sorununu çözen, damızlık ihtiyacından teknik ve sağlık hizmetlerine, pazarlama ve fiyat istikrarına kadar sorunları çözümlenmiş diğer çevre işletmelere de iyi birer örnek olacak işletmeler doğacaktır� diye konuştu.

Toplantının sonunda Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde diğer ilgili sivil toplum kuruluşları iştiraki ile oluşan proje ekibi, kurulacak şirketin ortaklarının hisse paylaşımları konusunda netleştirici bir çalışma yapma kararı aldı.

Haber Tarihi : 12/8/2010