Büyükşehir Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi (TOKİ) işbirliği ile hazırlanan "Dörtyol ve Modern Sanayi Çarşıları ile Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi" SATSO'da masaya yatırıldı.

Dörtyol ve Modern Sanayi Çarşıları ile Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin bilgilendirilmesi amacıyla Sakarya Büyükşehir Belediyesi Yetkilileri ve Proje Ekibinin katılımı ile yapılan toplantı SATSO Ali Coşkun Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Kentsel Dönüşüm Projesi Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İbrahim Pehlivan, İmar İşler Daire Başkanı Zafer Poyraz, SATSO Meclis Başkanı Engin Özkoç ile Dörtyol ve çevre bölgesinde faaliyet gösteren SATSO üyeleri ile bölge esnafı katıldı.

Toplantının ev sahipliğini yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ  toplantının amacına ilişkin yapmış olduğu konuşmasında, Kentsel Dönüşüm Projesi içerisinde yer alan bölgede  Odamız üyesi 494 işyeri olduğunu belirterek bunlardan 73 üyenin Eskişehir sanayi sitesinde, 36 üyenin Uluyol caddesi üzerinde, 26 üyenin Artvin sanayinde ve geri kalan 261 üyenin de Dörtyol sanayiinde faaliyet gösterdiğini dile getirdi. Altuğ, "Proje 4 ay önce genel hatlarıyla belediyenin yaptığı bir toplantıda anlatıldı. Ancak üyelerimizin proje hakkında detaylı bilgi sahibi olması için bu toplantıyı düzenledik. Buradaki tavra göre proje ile ilgili sonuç çıkaracağız"dedi.
 
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, ise konuşmasında 209 hektar alan üzerinde yapılacak Dörtyol Sanayi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin gerçekleşmesinin tapu sahiplerinin görüşlerine ve rızasına bağlı olduğunu,  mülk sahipleriyle uzlaşmanın çok önemli olduğunu ifade ederek böyle bir çalışmanın kente gerekli olup olmadığına karar verilmesi gerektiğini kaydetti. Toçoğlu konuşmasının devamında "Bu tür toplantılarla proje ile ilgili talep ve beklentileri belirleyeceğiz. Proje Sakarya'nın hayrına ise gerçekleşsin" diye konuştu.

Tapu sahipleri olumlu bakmazsa projenin hayata geçmeyeceğini vurgulayan Toçoğlu,  "Biz bu proje ile bir yerlerden mal kaçırmak için uğraşmıyoruz. Yaptık oldu mantığı ile hareket etmiyoruz. Sizin istemediğiniz, kabullenmediğiniz, sizleri sıkıntıya sokacağını düşündüğünüz hiç bir işte yer almayız. Arkasında bir şey aramadan projeye samimi olarak bakalım. Peşin hükümle kabullenmek ya da reddetmek yerine konuşarak tartışarak bir yere varalım" dedi.

Projeye ilişkin değerlendirmede bulunan Öncü Firması Genel Müdürü Taner Topçu ise, Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında 209 hektar alandaki çarpık sanayi yapılaşması kaldırılarak 6 bin konut, 250 bin metrekare ticari plaza, 50 bin metrekare mahalli ticaret alanı, 700 yeni atölye ve tamirhane, 125 bin metrekarelik 5 yıldızlı otel yapılacağını ve yatırımların toplam inşaat alanı 1,5 milyon metrekare, ekonomik değerinin ise 1 milyar dolar olduğunu belirtti. Topçu ayrıca alan üzerinde yeri olan arsa sahiplerine ise isterlerse konut isterlerse işyeri verileceğini ifade etti.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İbrahim Pehlivan ise konuşmasında "Bu tasarımı hayata geçirebilmemiz için ortak karar alacağız. Olmazsa olmaz bir proje değildir. Sizlerin onayı olmadan bu projeye başlamayız. Alan ve sahiplik sınırı gözetilmeksizin sadece projenin gerekliliğini yerine getirmek amacıyla hareket ediyoruz. TOKİ'nin masraflarını üstlendiği projenin hayata geçmesi ilimiz için hayırlı olacaktır" diye konuştu.

Söz konusu toplantıda Kentsel Dönüşüm projesinin bölge esnafı üzerindeki etkileri tartışılarak, projeyle ilgili esnafın kaygıları dinlendi.

Bölgede faaliyet gösteren işyeri sahipleri kentsel dönüşüm projesinde yer alan otelin kat yüksekliğinin bir deprem bölgesine göre fazla olması hususu, söz konusu süreçteki yaşanacak olası iş kayıplarının ve masrafların karşılanması, arsa değerlerinin kentsel dönüşüm projesi sebebiyle düşmüş olmasının esnafı olumsuz etkilediği, arazi değerlerinin tek tek tespit edilmesi gerektiği, projenin Dörtyol sanayi çarşısını yok edeceğini ve ülke genelinde bir üne sahip bu sitenin yok edilmesinin ilimiz imajı açısından da olumsuzluklara neden olacağı gibi konulardaki endişelerini dile getirdiler.

Bölge sakinleri ayrıca, alanla ilgili büyük bir proje tasarlanırken ve alanda incelemeler yapılırken bölgede yaşayan ve çalışan insanların görüşlerine hiç başvurulmadığı projenin çizilip bittikten sonra görüşlerinin alınmak istenmesinin bir dayatmaya yol açtığı, bölge esnafının ve ailelerinin süreç içerisinde yaşamış oldukları psikolojik sorunların da düşünülmesi gerektiği, kentsel dönüşümün çevre illerde yapılmış örneklerinin bu şekilde olmadığı ve yer sahiplerine raiç bedellerinin tespit edilerek  hak gasp edilmeden yeni yerler verildiği dile getirilen konular arasındaydı.

Kentsel Dönüşümün tamamen yıkıp yeniden başka bir şey kurmak değil onarmak ve sağlam bir alt yapı oluşturarak iyileştirme yapılarak da gerçekleştirileceğini belirten bölge esnafı, şu anda sanayi esnafının işyerleri ile ilgili imar izni alamadıklarını, bankalardan ipoteklerinin iptal edildiğini, yeni makineler alarak işyerlerini büyütemediklerini belirterek kentsel dönüşüm projesine tamamen karşı olduklarını dile getirdiler. 

Dörtyol Sanayisinin kurucularından olan Mehmet Sakallıoğlu "Ben bu sanayinin imarını alabilmek için dönemin Karayolları Genel Müdürlüğü'nden izin aldım. Bedava istimlak için bu bölgenin ziyan edilmesini istemiyoruz"dedi.

Öncü Firması Genel Müdürü Taner Topçu ise tepkilerin haklı olduğunu belirterek yol haritasının oluşmaya başladığını belirttiği projeden yer alan büyük yapı grupları için yeni düzenleme yapabileceklerini söyledi.
 
Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İbrahim Pehlivan "Kentsel dönüşümün gündeme gelmesi ile bölge esnafının bankalarla yaşamış olduğu ihtilafları sonlandırmak amacıyla öncelikli olarak çalışacağız. Muhatap olduğumuz kesimin çoğunluğunun kabul edeceği şekilde yeniden düzenlemeler yapacağız. Bir an önce sonuçlandırıp tekrar toparlanacağız" dedi.
 
SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ toplantının kapanışında yapmış olduğu açıklamalarında; "SATSO olarak üyelerimizin mağduriyetine kesinlikle izin vermeyiz. Bölgedeki sanayi esnafının işlerinin eski haline dönmesi için Belediye Meclisi tarafından alınan Kentsel Dönüşüm kararının geri alınması gerekmektedir. Büyükşehir Belediye Meclis üyeleriyle görüşeceğiz. Bu durumda üyelerimizin bu projeye destek ve onay vermesi mümkün değildir" dedi.

 

Haber Tarihi : 27/8/2009
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::