SATSO 17. Meslek Komitesi (Yapı Kooperatifleri Meslek Grubu) aylık olağan toplantısında konut ve iş yeri yapı kooperatiflerinin denetimi ve bu konudaki gelişmelerin takibinin, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı`ndan alınarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı`na verilmesi ile ilgili kanunu görüştü.

 13.06.2010 tarihinde Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 5983 sayılı kooperatifler kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanuna göre yapı kooperatiflerinin denetimi artık Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yapılacak.

Söz konusu kanuna göre konut yapı kooperatifi, küçük sanayi sitesi yapı kooperatifi ve toplu işyeri yapı kooperatifi olmak üzere üç kooperatif türü ile ilgili denetim görevi Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yerine getirilecek. Ancak, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın personel ve teşkilat yapısı, yapı kooperatifleri ile ilgili olarak kendisine verilen görevleri yürütmeye hazır hâle getirilinceye kadar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın konunun uzmanı olan personelinden hizmetine ihtiyaç duyulanlar, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı emrinde bir yıl süre ile geçici olarak görevlendirilebilecek.

SATSO 17. Meslek Komitesi üyeleri yaptıkları açıklamada, kanunda yapı kooperatiflerinin denetiminin, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın yapılaşma ve şehircilik ile ilgili konularda görevli olması ve konut uygulamalarındaki uzmanlığı; buna karşılık birçok yapı kooperatifinde imar mevzuatına aykırı uygulamaların ortakların mağduriyetine, şehircilik ilke ve esasları bakımından birtakım problemlere sebep olmasının bu değişikliğin altında yatan en önemli neden olduğunu belirttiler.

 

 

Haber Tarihi : 24/9/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::