Sakarya heyetine başkanlık eden Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeki Toçoğlu yapılan ziyaret ve görüşmelerde;  İki ülke arasında tarihsel ve kültürel bağların bulunduğunu  anlattı.

SATSO  Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ inceleme ve işbirliği gezisi süresince gösterilen misafirperverlik için teşekkür etti ve ; ‘'Tarihsel ve kültürel bağlarımız bulunan iki ülkenin gelişmesi ve kalkınması için bir iş adamları olarak elimizden geleni yapacağız. ‘'dedi.

 

Türkiye'nin  ekonomik, kültürel ve tarihi bağlarının güçlü olduğu önemli komşu ülkelerden Irak'a giden ticari heyet, görüşmelerden memnun olarak döndü. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Sn. Zafer Çağlayan'ın başkanlığında Dış Ticaret Müsteşarlığının koordinasyonu ile başlayan ticari potansiyeli tespit ve geliştirme çalışmalarına Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası da katıldı. 

SATSO Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu'nun organizesinde Sakarya ile Kuzey Irak arasında oluşabilecek ticari işbirliği imkanlarını araştırmak ve ticari potansiyeli yerinde tespit etmek amacıyla; Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Zeki TOÇOĞLU'nun başkanlığında  SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Sn. A.Akgün ALTUĞ, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri ile İlimiz İş adamlarından  oluşan yirmi altı kişilik bir heyet 20-23 Eylül 2010 tarihleri arasında Erbil ve Duhok kentlerinde temasta bulundular..

Kuzey Irak gezisinde Erbil Konsolosu Aydın Selcan ve Erbil Ticari Ateşe'si Deniz Kutlu'nun yanı sıra Kuzey Irak Parlamentosu Başkanı Dr. Kemal Kerkuki, Ticaret ve Sanayi Bakanlığı İdare Genel Müdürü Sabah Ahmet Muhammed, Erbil Valisi Nevzat Hadi, Erbil Belediye ve Turizm Bakanlığı, Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dara Jelil All-Khayt, Dudok Valiliği, Duhok Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayad H.Abdulhalim ziyaret edildi.

Ayrıca Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile Erbil Ticaret ve Sanayi Odası arasında karşılıklı görüşmelerde anlayış, dostluk ve işbirliğini sağlamlaştırmak ve artırmak amacıyla bir “İyi niyet Mektubu” da imzalandı. 

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın üç gün süren Kuzey Irak iş ve inceleme gezisi süresince, Sakarya İlinin tanıtımının yanı sıra, ticari işbirliği imkanları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.  

Yapılan ziyaret ve görüşmelerde Kuzey Irak yetkililerince;

  • Türk haklı ile olan tarihsel bağ ve birliktelik ve yakın  komşuluk ilişkileri münasebetiyle Türk halkına ve Türk firmalarına büyük önem verdikleri,
  • Bölgenin gelişme yolunda önemli yol kat ettiğini ancak yapılacak daha bir çok işlerin bulunduğu,
  • Bölge piyasasında bir çok Türk firmasının ve ürünlerinin mevcut olduğu, sadece ticarete değil, imalata da büyük önem verdikleri, bölgeye yapılacak yatırımlara teşvik kanunu kapsamında bedava arazi tahsisi, on yıl vergi muafiyeti, hammadde ithalatında gümrük vergisi alınmaması  gibi önemli teşviklerin verildiği,
  • 48-72 saat süre içerisinde yeni şirket ya da şube kurulabildiği,
  • Tarım ve hayvancılık sektörüne çok önem verdikleri ve özel teşvikler verdikleri 
  • Türk firmaları ile  oluşan altı milyar dolarlık iş potansiyelinin önümüzdeki dönemde 20 milyar dolara çıkarılmasının planlandığı,
  • Bölgede bir serbest bölge kurulması için girişimlerin başladığını, sermayenin (para transferinin) giriş-çıkışının serbest olduğu, İş Bankası'nın ve Ziraat Bankası'nın çok yakında bölgede şube açacakları, 
  • Bölgeye gelmek isteyenlere 10 güne kadar vize olmadığı,
  • Bölgeden Habur sınır  kapısı ile özellikle Irak, İran ve Suriye'ye pazarlarına ulaşılabileceği, Türkiye ile 2. sınır kapısı açılmasının gündemde olduğu,
  • Erbil'in nüfusunun 1 milyon 250 bin olduğu, Süleymaniye'nin 1 milyon 500 bin, Duhok'un ise 1 milyon nüfusunun olduğu, 
  • Büyük ve teknoloji gerektiren projelerin Türk firmalarına verilmesine önem verdikleri,
  • Yerli ve yabancı firma arasında mevzuat açısından bir farklılık bulunmadığı,
  • Bölgede bir çok Türk firmasının olduğunu ve Türk firmalarının Erbil'de 600 adet yeni şirket ya da şube kurduklarını, bunların büyük bir çoğunluğunun ticaret firmaları olduğu buna karşılık özellikle son birkaç yılda imalata yönelik firmaların da kurulduğu,           
  • Erbil'de Ticari Ataşelik açılmasının ticari ilişkilere ivme kazandırdığı gündeme geldi

Ayrıca Türk firmaları için önemli iş fırsatları bulunduğu, kapılarının dost ve komşu Türkiye'ye her zaman açık olduğu, bölgede Türk halkına karşı özel bir sempatinin olduğu ve Türk işadamları ile çok kolay ve rahat çalıştıkları ve bu nedenle Türk işadamlarının bölgeye gelerek yatırım ve işbirliği yapmalarını çok istedikleri ifade edildi

Sakarya heyetine başkanlık eden Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeki Toçoğlu'da; yapılan ziyaret ve görüşmelerde;  İki ülke arasında tarihsel ve kültürel bağların bulunduğunu ve Hükümetimizin başlattığı komşu ülkelerimizle iyi ilişkiler kurma politikasının bir devamı olarak bu gezinin düzenlendiğini ve bu gezinin amacının bölgedeki kardeşlerimizin ekonomik durumlarını ve işbirliği imkanlarını  yerinde incelemek ve görmek olduğunu ifade etti.

Ayrıca Sakarya ile bölge işadamları arasında ticari ilişkiler açısından neler yapılabileceği, işbirliği imkanlarının  neler olduğu, ticari ilişkilerimizin nasıl artırılabileceği, bu ilişkilere nasıl katkı sağlanabileceği konularında görüşmeler içinde olduklarını, Ayrıca bir yerel yönetici olarak bölgenin yerel bazdaki gelişmesini görmek için bu geziye iştirak ettiğini ve bölgedeki önemli gelişmeleri görmekten memnun olduğunu ifade etmiştir.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ'da; yapılan görüşmelerde Sakarya'yı, Ticaret ve sanayi Odası'nı ve Sakarya'nın ekonomik durumu ile İlimizin önde ticari işbirliği potansiyeli hakkında bilgiler verdi. Ayrıca yapılan toplantılarda Sakarya'yı tanıtan tanıtım CD'si gösterildi ve Odamızca hazırlanan İngilizce tanıtım materyalleri  ile üyelerimizin tanıtan CD ve dokümanlarda ilgili muhataplara verildi. 

Ayrıca SATSO  Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ; yapılan toplantılarda ticaretin önemli bir sözü olan “sermayenin adresi olmaz” sözünü de hatırlattı ve  ‘' Ancak sermaye de bazı şartlar arar, istikrar arar, güven arar. Görüyoruz ki burada bir çok Türk firması iş yapıyor. Şartlar oluşmuş, problem yok. İki ülke arasındaki ticaretin gelişmesine hepimiz katkı sağlamalıyız ‘'dedi.

Ziyaret edilen Erbil ve Duhok Ticaret ve Sanayi Odalarını Sakarya'ya davet eden Altuğ;  ‘'zihinlerimizde bir takım soru işaretleri vardı, geldik gördük ki buralarda hiçbir problem yok. Artık zihinlerimiz net. Bunu tüm arkadaşlarımıza ve üyelerimize anlatacağız. Sakarya teknolojiyi yakalayan bir il. Üyelerimiz buraya gelerek önümüzdeki günlerde önemli ticari işbirlikleri yapacaklar. Zaten görüyoruz ki bölgede aslında Sakarya menşeili olan ancak dolaylı yollardan bölgeye gelmiş bir çok ürünümüz de mevcut'' dedi.

İnceleme ve işbirliği gezisi süresince gösterilen misafirperverlik için de ayrıca teşekkür eden Altuğ; ‘'Tarihsel ve kültürel bağlarımız bulunan iki ülkenin gelişmesi ve kalkınması için bir iş adamları olarak elimizden geleni yapacağız. ‘'dedi.

     

Haber Tarihi : 24/9/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::