Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Engin Özkoç Başkanlığında 26 Nisan Çarşamba Günü Ali Coşkun konferans salonunda gerçekleştirildi.

Ağustos ayı olağan meclis toplantısında Yönetimin Kurulu'nun aylık faaliyetleri hakkında açıklamalarda bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, İlçelerimizdeki sosyo-ekonomik hayatı yerinde görmek, yaşanan gelişmeler hakkında ilk ağızdan ve yetkili kişilerden bilgi almak, sorunları yerinde tespit edip çözümü hususunda ilgili merciler nezdinde girişimlerde bulunmak, ilçelerin gelişimi adına yerel yönetimlerle ortak projeler geliştirmek amacıyla başlatılan ilçe ziyaretlerine devam edeceklerini belirtti.

Ağustos ayında Erenler Kaymakamı Sayın Mustafa Nazmi SEZGİN'i, Arifiye Kaymakamı Birol KURUBAL'ı ve Sapanca Kaymakamı Sayın Osman SARI'yı ziyaret ettiklerini belirten Altuğ, yine bu ziyaretler kapsamında yakın zamanda kongrelerini tamamlayan Adalet ve Kalkınma Partisi İl Teşkilatı ile Milliyetçi Hareket Partisi İl teşkilatını ziyaret ettiklerini belirtti. söz konusu ziyaretlerin oldukça faydalı geçtiğini, bu ziyaretlerde de ilimizi ilgilendiren konularda karşılıklı görüş alışverişinde bulundukları belirten Altuğ, önünüzdeki günlerde de henüz gidilmemiş olan ilçelerin ziyaret edileceğini belirtti.

Odamız bünyesinde kurulan Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme, Turizm ve Kültür Projeleri Geliştirme, Sakarya Ticaretini Geliştirme, Kobi ve Ar-Ge Projeleri ile Yurt Dışı İş Geliştirme Komisyonları'nın çok yoğun çalışmalar yaptıklarını belirten Altuğ, özellikle Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Komisyonu ile KOBİ ve AR-GE Projeleri Geliştirme Komisyonlarının oldukça güzel çalışmalara imza attıklarını ifade etti. Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Komisyonunun ilimize bu sektörde rekabet üstünlüğü sağlamak ve sektörü daha bilinen ve ülke çapında tanınan marka bir sektör haline getirmek için yoğun çaba sarf etmekte olduğunu, bu doğrultuda Karasu'daki TİGEM tesisleri, Bursa'daki SÜTAŞ Eğitim Çiftliği ve son olarak Pamukova'daki AK GIDA (ÜLKER) tesislerinde incelemelerde bulunulduklarını ve sektördeki son teknolojik yenilikler yakından takip ettiklerini dile getirdi. Yine bu komisyon tarafından Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Zeki TOÇOĞLU'nun ziyaret edilerek ve bu komisyona belediyeden de katılım istenmiş, belediyenin de katılımıyla ilde süt ve besi hayvancılığını geliştirmek üzere ortak bir çalışma ortamı sağlanmasının planlandığı bilgisini verdi.

KOBİ ve AR-GE Projeleri Geliştirme Komisyonu tarafından Sakarya Üniversitesinden akademisyenlerinde katkılarıyla TÜBİTAK, KOSGEB, Türk Teknoloji Geliştirme Vakfı, Sanayi Bakanlığı, AB 7. Çerçeve Programı, Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Destekleme Programı ve Maliye Bakanlığı AR-GE Teşvik Kanunları uyarınca sağlanan devlet teşvikleri hakkında kapsamlı ve KOBİ'lere yol gösterici nitelikte "SANAYİCİLER İÇİN KARŞILAŞTIRMALI AR-GE DESTEKLERİ" kitapçığı bastırılması için hazırlık çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Altuğ, Yönetim Kurulu olarak destekledikleri bu çalışma ile KOBİlerimize faydalı bir kaynak kitap sağlayacağımızı düşündüklerini dile getirdi.

Ayrıca, Sakarya Üniversitesinden sağlanan ve bundan sonra odamızda AB, TÜBİTAK destekleri konusunda üyelerimize danışmanlık hizmeti verecek bir arkadaşımızla birlikte üyelerimizin projelerine destek olmak ve yönlendirmek amacıyla AR-GE Birimi kurmak için alt yapı hazırlıklarını tamamlamak üzere olduklarını belirten Altuğ, Odamızın AR-GE Birimi projelerinin yazılması konusunda firmalarımıza koçluk etmeye ve yol göstermeye başladığını belirtti.

İlimizin yöresel ürünlerimizden olan ISLAMA KÖFTE ve KABAK TATLISI'nın yöresel ürün olarak tescil ettirilmesi ve patent alınması için çalışmaların tamamlanmak üzere olduğu bilgisini veren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A.Akgün Altuğ, ağustos ayında Oda üyelerimizin istifadesine sunulmak üzere Garanti Bankası ve Halk Bankası ile kredi protokolleri imzalanarak üyelerimizin kullanımına açıldığını belirtti. Halk Bankası ile yapılan bir diğer görüşmede de Ticaret Sicili memurluğundaki tescil işlemleri sırasında Maliye Bakanlığınca Gümrükönü Vergi Dairesi aracılığıyla tahsil edilmekte olan Ticaret Sicili Harçlarının Odamız hizmet binasında oluşturulacak bir birim vasıtası ile tahsili konusunda mutabakata varıldığını belirtti. Bunun gerçekleşmesi durumunda üyelerimizin harç yatırmak için şehir merkezindeki vergi dairesine gidip gelmekte yaşamış olduğu sıkıntıların ortadan kalkacağını belirtti.

Altuğ açıklamalarının devamında Odamızın da kurucu ortakları arasında yer aldığı ABİGEM A.Ş.'nin yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirdiklerini, bu toplantıda özellikle odamız hizmet binası içinde yer alan ABİGEM Şubesinin işlerlik kazanması için daimi 2 personel istihdamı konusunda yapılan çalışmaların neticelenmek üzere olduğunu, kısa bir süre sonda bu ofis aracılığı ile üyelerimiz ve özellikle kobilerimiz Avrupa Birliği müktesebatı çerçevesinde gelişen ve değişen mevzuatlar hakkında anında bilgilendirileceğini ve yurt dışı iş imkanları hakkında üyelerimize hizmet verileceğini belirtti.

Özellikle ABİGEM ofisi ile AR-GE biriminin üyelerimize daha faydalı olabilmesi için üyelerle koordineli olarak çalışmasının sağlanması gerektiğini belirten Altuğ, Bakanlar Kurulu"nun 21/07/2008 tarih ve 2008/13961 sayılı onayı ile kabul edilerek, ilimizde "Sakarya Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi" kurulmasının kesinleştiğini ve T.C.Resmi Gazetenin 27/08/2008 tarih ve 26980 nüshasında yayınlanarak yürürlüğe girdiğini, Odamızın da kurucu ortağı olduğu Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ni işletecek olan Anonim Şirketin kuruluş çalışmalarının da tamamlanmasıyla birlikte "Sakarya Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yöneticisi A.Ş."nin Yönetim Kurulu'nun teşekkül ettiğini belirtti.

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Mehmet Durman'ın şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığına, Odamızı temsilen ise Yönetim Kurulu Başkanı olarak Teknokent A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığına seçilmiş bulunduğunu belirten Altuğ;

Teknokent A.Ş'nin Yönetim Kurulu Üyelerinin; Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muzaffer Elmas, Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Harun Taşkın, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ve Sakarya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Kılıç'tan oluştuğunu, Teknokent A.Ş.'nin Müdürlüğü'ne ise Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Sayın Erkal ETÇİOĞLU'nun atandığını belirtti.

Söz konusu teknoloji merkezinde, öncelikle bölgemizin eğitim alanında, diğer kamusal faaliyetlerde ve bölge sanayisinde bilişim ihtiyaçlarının belirlenmesi, tasarlanması ve uygulanması faaliyetlerinin yürütülmesinin planlandığını, halihazırda üniversite kampusunun içerisinde ROSEM binasında hizmetini sürdüren Teknokent A.Ş. birinci aşamada bölge ve ülke odaklı yazılım teknolojileri ve özellikle gıda teknolojileri, savunma sanayi, uzun vadede ise bölge ve ülke ihtiyaçlarına cevap verecek araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesinin tasarlandığını belirtti.

Yine Ağustos ayı içerisinde Adapazarı Gaz Dağıtım AŞ (AGDAŞ), Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 7. Meslek Komitesi ve Sakarya Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde düzenlenen ''Doğalgaz Haftası" etkinliklerinin Gar Meydanı'nda gerçekleştirildiğini belirten Altuğ, çevre temizliği ve insan sağlığı açısından en zararsız ve temiz enerji olan doğal gazın kullanımını özendirmek amacıyla "Temiz bir Sakarya için el ele vermeliyiz" sloganıyla bu yıl ilki düzenlenen ve geleneksel hale getirilmesi planlanan ''Doğalgaz Haftası" etkinliklerinin gayet başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiş olduğunu ifade etti.

Ağustos ayı içerisinde 19. Meslek Komitemiz ile birlikte personel ve öğrenci taşımacılığı konusunda yaşanan sıkıntıların giderilmesi için Sakarya Valimiz ve İl Milli Eğitim Müdürü nezdinde görüşmeler yapılmış olduğunu, sorunların çözümü için Yönetim Kurulu olarak ısrarla takipler sonucunda sistemin değiştirilip Odamızın da süreç içerisinde yer almasını sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

Söğütlüdeki 3.ncü organize sanayi bölgemizdeki alt yapı çalışmaları hızla devam ettiğini belirten Altuğ, bu kapsamda geçtiğimiz günlerde OSB'nin deşarj ihalesinin gerçekleştirildiğini, 1.090.000.-TL bedelle ihalesi yapılmış olan deşarj hattının inşasına başlandığını belirtti. Kısa bir süre öncede elektrik nakil hattı ihalesi gerçekleşen bu OSB'mizinde hızla alt yapı çalışmalarının tamamlanacağını, böylece alt yapısı tamamen bitmiş birinci OSB, alt yapısı büyük ölçüde tamamlanmak üzere olan hendek (2) OSB ve söğütlü OSB'lerimiz ile birlikte sanayicilerimiz daha modern şartlarda üretim yapma imkanına kavuşacaklarını ifade etti. Yer seçimleri tamamlanan ve kuruluş için bakanlık onayı bekleyen Ferizli ve Kaynarca OSB'lerimizin jeolojik analizleri bitikten sonra ihtisas OSB'leri olmaları konusunda bazı sektör temsilcileriyle görüşmelerin devam ettiği bilgisini veren Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ, 25.Ocak.2006 tarihinde kabul edilen 5449 sayılı KALKINMA AJANSLARININ KURULUŞU, KOORDİNASYONU VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN ve bu kanun uyarınca çıkarılan yönetmelikler ve Bakanlar Kurulu kararı ile ilimizinde içerisinde yer aldığı TR42 Marmara Bölgesi Kalkınma Ajansının ilk yönetim kurulu toplantısını ajansın merkezi olan Kocaeli Valiliğinde gerçekleştirdiklerini belirtti.
Kocaeli, Sakarya, Bolu, Düzce ve Yalova illerini kapsayan bu ajans ile öncelikle kamu ve özel kesim ile sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle ulusal kalkınma planı ve programında öngörülen ilke ve politikalara uyumlu olarak bölgesel gelişme ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak ve bölgesel bazda yatırımların koordine edilmesi ve yatırımcılara kolaylıklar sağlanarak yol gösterilmesinin hedeflendiğini ifade etti.

TR 42 Marmara Bölgesi Kalkınma Ajansının Yönetim Kurulunda Odamızı Yönetim Kurulu Başkanı olarak şahsının, Kalkınma Kurulunda ise Meclis Başkanı Sayın Engin ÖZKOÇ'un temsil edeceğini dile getiren Altuğ, Kalkınma Kurulunun YAPILAN ilk toplantısında Meclis Başkanımız Engin ÖZKOÇ'un Kalkınma Kurulu Başkan Yardımcılığına seçildiğini, Kurulun Başkanlığına da KOCAELİ Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan ZEYTİNOĞLU'nun seçildiğini belirtti. Başkanlığını her yıl bir ilin Valisinin yapacağı bu ajansın yapacağı faaliyetler hakkında önümüzdeki günlerde kapsamlı bir toplantı yapılacağını ve bölgemize stratejik yol haritası belirleneceğini dile getirdi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ'un Yönetim Kurulu'nun aylık icraatları hakkında bilgi vermesinin ardından meclis üyeleri aylık faaliyetler, mesleki sorunlar ve dilek temenniler hakkındaki düşüncelerini dile getirdiler.


Haber Tarihi : 27/8/2009
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::