Kapasite Kullanım Oranı Eylül ayı sonu itibariyle 61,2'den 63.1'e yükseldi. Bunun yorumu Sakarya ekonomisi günden güne iyiye gidiyor. Ancak kapasite kullanımında ülke oranına yetişilmedi”

 

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Ekim ayı'nın meclis toplantısı Ali Coşkun Konferans Salonu'nda yapıldı. Meclis Başkanı Engin Özkoç önderliğinde gerçekleşen toplantıda gündem maddeleri meclis üyeleri tarafından görüşülerek karar bağlandı.

 

Adapazarı ilçesine bağlı Dernekkırı bölgesinde kurulması düşünülen Mobilya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası yüzde 40 katılım payı ile ortak oldu.

 

 ÜYELERE UYARI; CEP TELEFONU KANALIYLA YAPILAN DOLANDIRICILIĞA DİKKAT

 

 SATSO TV'den de canlı olarak yayınlanan Ekim ayı olağan meclis toplantısında aylık faaliyetler hakkında meclis üyelerine bilgi veren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ ,öncelikle cep telefonu aracılığı ile yapılan kontör dolandırıcılığı konusuna değindi. Altuğ şunları dile getirdi:

 

“SATSO olarak üyelerimizi cep telefonu kanalıyla yapılan dolandırıcılıktan korumaya yönelik uyarıda bulunmak istiyoruz. Sakarya Emniyeti toplumsal destekli polislik şubesi ile işbirliği halindeyiz. Sakarya'da cep telefonuna gelen mesaja kanarak maddi kayıplara uğrayan çok sayıda kişi var bunun önüne geçmek istiyoruz”.

 

 

Meclis üyelerine Dernekkırı bölgesindeki eski prefabriklerin olduğu yere, yeni kurulacak olan Mobilya İhtisas OSB hakkında bilgiler veren Altuğ; SATSO, Sakarya Valiliği, Adapazarı Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ve İl Özel İdaresi önderliğinde oluşturulacak olan müteşebbis heyetin önümüzdeki günlerde belli olacağını kaydederek, SATSO olarak kurulacak olan İhtisas OSB'ye yüzde 40 katılım payı ile iştirak edeceklerini söyledi.

 

TÜRKİYE TİCARET VE SANAYİ ŞURASI

 

Başkan daha sonra aylık faaliyetleri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası 2 Kasım'da Ankara'da yapılacağını ifade eden Başkan Altuğ, toplantıda Bölge sözcüsü olarak, Başbakan'a Marmara Bölgesi'ndeki her ilin en önemli sorunlarını aktaracaklarını ifade etti. Başkan Altuğ Başbakan'a sunacakları sorunların bir kaçını meclis üyelerine sundu. Altuğ,”

 

Sapanca Gölü şu anda Sakarya'nın tek içmesuyu kaynağıdır. Kocaeli'de kalan kısımdan sanayi tesislerine su alımı ve Sapanca İlçesi'ndeki ticari su işletmeleri nedeniyle suyun kullanımı ve yönetilmesi konusunda bazı sorunlar var. Gölün su bütçesi zorlanmaya başladı.  Bu durum gölün havza bazında korunmasını da zorlaştırmaktadır. Gölün yönetimi tek elden yapılmalıdır.

 

Yaşanan duruma çözüm önerisi de Mudurnu Deresi üzerine yapılacak Ballıkaya Barajı'dır. Projesi ihale safhasında olan barajın bir an önce tamamlanıp devreye sokulması halinde Sapanca Gölü'ne alternatif olacaktır.

 

‘'Sapanca doğumlu biri olarak çocukluğumdan beri BALLIKAYA projesinin gölü kurtaracağını duyarım, ancak hala projesinden söz ediliyor. Artık gerçekleşmeli diyor, desteğinizi bekliyoruz.

 

 ADASU ‘nun hazırladığı 2008-2013 yıllarını kapsayan ilk 5 yıllık eylem planı dahilinde olan  ‘Adapazarı içmesuyu planlama Projesi' kapsamında yer alan Ballıkaya Barajı'nı şehir umutla beklemektedir.

 

Melen Çayı'nın döküldüğü Karadeniz'in yaklaşık 7 kilometre güneyinde ve Dikenli Tepe ile Çayüstü Tepesi arasında yer alan Ballıkaya Barajı yılda 230 milyon metreküp bir hacme sahip. Arıtma tesisi, isale hattı ile bu projenin tamamı 150-200 milyon dolara mal olacağı belirtiliyor , ancak Ballıkaya Projesi ile yılda 50 milyon kilovat saat elektrik üretebilme kapasitesiyle de önemli.  Proje için muhtemelen Aralık ayında ihaleye çıkılacak.  Başbakanımızdan SAPANCA'nın kurtarılması adına tek elden yönetim ve alternatif Ballıkaya Projesi'nin gerçekleştirilmesini talep ediyoruz.

 

BAŞBAKANA İLETİLECEK SORUNLAR DİZİSİ

 

Altuğ ayrıca“ 3. köprü bağlantı yolunun güzergahının değiştirilerek daha sağlam zemine sahip ve verimsiz topraklardan oluşan şehrimizin kuzey bölgesinden geçmesinin daha yararlı olacak ve önerilerinin dikkate alınması halinde projenin ilimize de olumlu katkılar sağlayacaktır. Aksi takdirde İlimizin gelişimi yönünde olumsuzluklar doğuracaktır.

Kent dokusunun bozulmaması ve tarım arazilerimizin heba olmaması için ilimizde çarpık kentleşme ve sanayileşmenin önlenebilmesi için Organize Sanayi Bölgeleri dışında sanayi kuruluşu kurulmasına izin verilmemelidir.

 

İstanbul – Ankara arası yolcu taşıyacak olan hızlı tren projesi tamamlanmak üzere olması nedeniyle İlimizin bu hızlı trenden yolcu taşımacılığı konusunda faydalanması için istasyon kurulmasını talep ediyoruz.

Adapazarı-Karasu demiryolu hattının yapımına bir an önce başlanabilmesi için 2011 yılı yatırım programına alınması gerekmektedir. Bu çerçevede şehir içindeki tren yolunun da güzergâhının değiştirilerek şehir dışına alınması ve şehir trafiğinin iyileştirilmesi sağlanmalıdır.

Deprem sonrası inşa edilen Yenikentin cazibe merkezi haline getirilebilmesi için halkın günlük ihtiyaçlarına cevap verebilecek ticari ve sosyal tesislerin yanı sıra Yenikent ile Adapazarı arasında toplu ulaşım sorununun çözülmesi için hafif raylı sistemin yapılması gerekmektedir.

 

Ankara-İstanbul 2. Etap Hızlı Tren Projesi kapsamında Sapanca-Geyve-Pamukova hattı kısa zamanda tamamlanmalıdır. 

 

1 nci derece deprem bölgesinde bulunmamız nedeniyle orta hasarlı ve çok katlı binaların sorunların çözüme kavuşturulması sağlanmalıdır.

17 Ağustos Marmara Depreminde orta derecede hasar görmüş olan ve halen güçlendirilmesi sağlanamamış bulunan 1.350 konut ve işyerinin sorunu çözüme kavuşturulmalıdır.

İlimizin gelişmesine paralel olarak nitelikli eleman ihtiyacının giderilmesi ve İlimizin sosyo-ekonomik gelişmesine önemli bir katkı sağlayacağına inandığımız,  bacasız sanayi olarak nitelenen yeni bir Üniversite'nin İlimizde kurulmasını talep ediyoruz.          

 

Karasu ilçesinde kurulacak olan Karasu liman inşaatı 1994 yılında başlamış olup 16 yıldır inşası devam etmektedir. Karasu Limanının doğu kesiminde meydana gelen kıyı erozyonunun önlenebilmesi amacıyla acil olarak korunması gerekli yaklaşık 1 km.lik kısımdaki Karasu Limanı ilk kısım inşaatı tamamlanmış olup, kesin kabul işlemleri gerçekleşmiştir. Karasu Limanı II. Kısım inşaatının en kısa zamanda bitirilmesi sağlanmalıdır. Karasu Liman'ının biran önce tamamlanarak bölge ekonomisine kazandırılmalıdır.

 

Meskun mahallerde kalan mera alanlarının rekreasyon alanı olarak düzenlenmesi için Mera kanununda düzenleme yapılarak Büyükşehir Belediyelerinin yetki verilmesi gerekmektedir. Bu anlamda meskun mahallerde kalan Sakarya Nehri kenarındaki mera alanlarının bu çerçevede değerlendirilmesi şehrimiz için son derece önemlidir.

 

Sapanca Gölü şu anda Sakarya'nın tek içme suyu kaynağıdır. Ancak suyunun kullanımı ve yönetilmesi konusunda bazı sorunlar vardır. Gölün yönetimi tek elden yapılamamaktadır. Bu nedenle de göl suyu kontrolsüz kullanılmaktadır ve artık gölün su bütçesi zorlanmaya başlamıştır.  Bu durum gölün havza bazında korunmasını da zorlaştırmaktadır. İlimizde yakın gelecekte içme suyu sıkıntısı yaşanmaması ve gölün ekolojik riske girmemesi için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır.

 

Halen il genelinde 58 okulumuzda derslik ihtiyacı nedeniyle ikili eğitim yapılmaktadır. Tekli eğitime geçebilmek için ilk ve orta öğretimde 2010 yılı yatırım programında bulunan projeler haricinde yaklaşık 600 dersliğe daha ihtiyaç duyulmaktadır. İhtiyaç duyulan 600 dersliğin 2011 yılı yatırım programına alınması gerekmektedir. 

 

Sakarya Üniversitesi'nin öğrenci kapasitesi ile İlimizdeki mevcut öğrenci yurtlarının toplam yatak kapasitesi arasında büyük fark bulunmaktadır. Bu sorunun bir an önce çözülebilmesi için en az 2000 kişilik bir Yükseköğrenim yurdu yapımına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle 2000 kişilik öğrenci yurdu projesinin 2011 yılı yatırım programına alınması gerekmektedir.

 

TOKİ tarafından yapımı devam eden 400 yataklı Sakarya Devlet hastanesinin bitirilmesi, yanında yer alan Orman Bölge Müdürlüğü hizmet binası ile lojmanlarının buradan çıkartılarak bölge Sağlık Kampüsüne dönüştürülmelidir.

 

Sakarya Üniversitesi bünyesinde kurulan Tıp Fakültesi binası acil olarak tamamlanmalıdır.

İl ekonomisinin yanı sıra ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan Adapazarı Şeker Fabrikası'nın Şeker Üst Kurulu'nca yapılan bu haksız uygulamanın düzeltilmesi talep ediyoruz.

EKONOMİK DURUM DEĞERLENDİRME ANKETİ

Altuğ konuşmasının devamında SATSO tarafından üç ayda bir yapılan Sakarya İli Ekonomik Durum Değerlendirme Anketi'nin Temmuz-Ağustos-Eylül değerlendirme analizi hakkında bilgi verdi.

 

Akgün Altuğ Sakarya ekonomisinin günden güne iyiye gittiğini belirterek ilimizdeki sanayi kapasite kullanım oranlarına dikkat çekti. İlimizdeki Kapasite Kullanım Oranı Eylül ayı sonu itibariyle 63.1 olduğunu belirterek Haziran sonu itibariyle ilimizde bu rakamın 61.2 olduğunu ve Türkiye'de bu oranın Eylül ayı sonu itibariyle 73.5 olduğunu belirtti. Türkiye ortalamasının altında olsa da önceki üç aylık dönemle kıyaslandığında gerçekleşen artışın umut verici olduğunu ifade etti.

 

İlimizin ihracat rakamları hakkında da bilgi veren Altuğ, Türkiye ihracatçılar Meclisi(TİM) Eylül sonu verilerine göre ihracat sıralamasında ilimizin 9. sırada yer aldığını ve 1.200.062.284 $ olduğunu geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında çok az bir düşüş yaşandığını ifade etti.

 

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) verilerine göre ithalat rakamlarının                       593.354 $ olarak gerçekleştiğini dile getiren SATSO Başkanı ayrıca işsizlik oranlarının da son üç yıllık değerlerinin 2008 yılında 18.408, 2009 yılında 27.753 ve oranı 2010 yılının Ekim ayı itibariyle ise 24.442 işsiz olduğunu ve 2009 yılındaki %11.8 oranın 2010 yılında% 10.3 olarak düşüş gösterdiğini ifade etti.

 Altuğ, Protesto edilen çek senet sayısının Eylül ayında 6.878 olduğunu ve toplam 32.296.058.-TL.   olduğunu dile getirdi.

               

Anket değerlendirmelerinin ardından Ankara'da gerçekleştirdikleri Tigem Lobi faaliyetleri hakkında da meclis üyelerine bilgi veren Altuğ, bu doğrultuda Anayasa Mahkemesi Başkanı Sn Haşim Kılıç, TİGEM Genel Müdürü Halis Bilden, ile görüştüklerini ve desteklerini aldıklarını belirterek ayrıca TİGEM ve Sakarya'nın sorunları ile ilgili olarak Sakarya Milletvekilleri, Sakarya Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı, Ankara'daki Sakaryalı Genel Başkanlar, SESOB Başkanı ile Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen'le birlikte bir toplantı yaptıklarını ifade etti.

 

TİGEM konusu ile ilgili son olarak Tarım Bakanı Sayın M .Mehdi Eker'i ziyaret ettiklerini ve söz konusu ziyarete Sakarya Milletvekilleri Hasan Ali Çelik, Ayhan Sefer Üstün,Recep  Yıldırım, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, SESOB Başkanı Hasan Alişan,Ticaret Borsası Başkanı Fikri Koç, AKP İl Başkanı Recep Uncuoğlu, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkanı Bülent Tunç ve Sakarya Kasaplar Odası Başkanı Nihat Kobal ‘dan oluşan heyetin katıldığını

 

TİGEM arazilerinin 30 yıllığına kiralanması için açılan ihaleye 7.5 milyon liralık sermaye oluşturarak SAKARYA Ortak Girişim Tarım İşletmeleri A.Ş. kurulması ve kiralama sözleşmesine uygun hazırlanan projeyi, TİGEM Genel Müdürlüğü ile yapılan görüşmelerin ardından Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker'e sunduklarını ve  Sakarya Güçbirliğinin tam bir birliktelikle hareket ettiğini dile getirdi.

 

 

Tarım Bakanı Mehdi Eker'e Sakarya'nın TİGEM konusunda kararlılığını anlattıklarını belirten Altuğ, “Sakarya' da birliktelik ve sorumluluk adına oluşan bu güç birliğinin ihalenin alınması durumunda araziyi en iyi şekilde değerlendirmede itici güç olacağı ve Sakarya adına da ümit verici hareket olacağını Bakana anlattık” dedi.

 

Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, “TİGEM ihalesinde sunulacak projenin çok önemi var. İşletme için önemli olan bu. Ayrıca sermaye yapısı da incelenecek hususlar arasında. Görüyorum ki her iki konuda da hassas ve itinalı bir çalışma gerçekleştirirmişsiniz. Sakarya'nın gösterdiği hassasiyet ve birliktelik beni etkiledi. Bunu özellikle belirtmek isterim'' şeklinde bize ve daha sonra kendisini ziyaret eden Ziraat Odası Başkanı'na görüşlerini belirtti” diye konuştu.

 

GİRİŞİMCİLİK HAFTASI ETKİNLİKLERİ

 

05-12 KASIM 2010 tarihleri arasında kutlanacak Girişimcilik haftası etkinliklerinin SATSO ayağı hakkında da bilgi veren Altuğ, “Genç Hedef Kitlesi arasında girişimci bakış açısı ve girişimcilik hakkında farkındalık yaratacak olan Sakarya Üniversitesi ile ortaklaşa olarak farkındalık toplantıları düzenlenecek, haftanın resmi etkinlikleri çerçevesinde, KOSGEB'le düzenlenen girişimcilik eğitimleri devam edecek ve 08.Kasım'da TOBB Girişimciler Kurulu Başkanı Ali Sabancı davetimiz üzerine ilimize gelecek,   08-09 Kasım 2010 Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi, 10 Kasım 2010 Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma, 11 Kasım 2010 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Bazı iller de düzenlediği İş Sağlığı ve Güvenliğinin Temel Prensipleri konulu eğitimi, 12 Kasım 2010 İletişim Becerilerimi Geliştiriyorum programlarıyla Odamız Girişimcilik haftasına hergün bir etkinlik düzenleyerek katılacaktır.” Dedi.

Yönetim Kurulunun aylık faaliyetleri hakkında bilgi veren Altuğ Odamızda MARKA tarafından yapılan “KOBİ'lerin Rekabet Gücünün Artırılması Mali Destek Programı Proje Teklif Çağrısı Tanıtım Toplantısı” ve Tekno-Girişim Sermayesi Desteği Proje Hazırlama Eğitimi” hakkında bilgi vererek şunları dile getirdi:

“KOSGEB, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, Ar-Ge Proje Destek Birimi, ABİGEM ve KGF ile ilimizdeki mevcut girişimcilerimize odamız çatısı altında iş geliştirme destekleri sunuyor.

SATSO yönetimi olarak, yeni iş olanakları arayanların ve mevcut girişimcilerimizin, Odamız bünyesinde faaliyet gösteren hepsi birbirinden önemli birimleri değerlendirmelerini, bu birimlerin sunduğu hizmetlerden muhakkak ve mümkün olan en üst düzeyde faydalanmalarını sağlamak için var gücümüzle çalışıyor, bu birimlerin gerek tanıtılması gerekse sağlıklı çalışması için gerekenleri yapıyoruz.  canlı yayın vasıtasıyla bizleri izleyen herkese sesleniyorum.www.satso. org. tr ‘ı sık sık takip edin ve fırsatları değerlendirin diyorum” diye konuştu.

 

 

Başkan Altuğ konuşmanın ardından Dini Bayramlarda bayramlaşmalar artık toplu halde yapılacağını ifade ederek, Bu yıl yapılacak olan Kurban Bayramı bayramlaşması Bayramın 2. gününde Tuna Tan Tesislerinde tüm kurum ve kuruluşların katılımı ile bayramlaşma töreni yapılacağını ve artık oda binasında geleneksel Bayramlaşma olmayacağını kaydetti.

 

SATSO Yönetim Kurulu A. Akgün Altuğ'un aylık faaliyetler hakkında meclis üyelerine yaptığı sunumun ardından 27.Meslek Komitesi'nin  “Ekmek Fiyat Tarifesi” ile ilgili komite kararının görüşülerek karara bağlandı.

 

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan 27. Meslek Komitesi üyesi ve meclis üyesi Ergin Balcı fırın işletenlerin maddi anlamda zorda olduklarını ekmek fiyatlarına zam gelmezken buğdaya una elektriğe sürekli zam geldiğini ve artık ayakta kalma mücadelesi içinde oldukların belirtti.

 

Söz konusu Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı dilek ve temenniler bölümünün ardından sona erdi.

 

 

Haber Tarihi : 28/10/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::