Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, 6. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nda Sakarya ve Marmara Bölgesi'nin sorunlarını iletti

Başbakan'ın mesajı:

‘'Gerekli notları aldık, ilgili birimleri çalıştıracağım''

 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) 6. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası sona erdi.

İş dünyası, TOBB 6. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'nda 81 ilin ticaret, sanayi, denizcilik gibi temel sektörlerinin sıkıntılarıyla, bunlara yönelik çözüm önerilerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, şuraya katılan bakanlara ve bürokratlara iletme imkânı buldu. .

Açılış konuşmalarının ardından basına kapalı bölümü yaklaşık 5 saat süren Şura'da ,geçen yıl iletilen sorunların çözümünde gelinen nokta hakkında bilgiler veren Başbakan Erdoğan'a gelecek yılki şuraya kadar çözülmesi talebiyle yeni sorunlar iletildi.

 Şura'da Marmara Bölgesi'nin sözcüsü olan SATSO Başkanı Akgün Altuğ: 81 ilin ticaret, sanayi, denizcilik gibi temel sektörlerinin sıkıntılarıyla, iş dünyası olarak bunlara yönelik çözüm önerilerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, şuraya katılan bakanlarla bürokratlara iletme imkanı bulduklarını söyledi. Toplantıya Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik de katıldı.

 TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da Şurada 7 bölge, üç büyük il ile 5 konsey bazında ve ana sektörler itibarıyla yaşadıkları sorunları ele aldıklarını belirterek  bu konuda oda ve borsa başkanlarına yaptıkları çalışmadan dolayı da teşekkür etti.

 “Bugün girişimcim farklı bakıyor”

Başbakan Erdoğan ise konuşmasında ''15 arkadaşım bizlere Türkiye'nin şu anda bulunduğu durumun adeta bir röntgende arzını yaptılar. Neler yapmamız gerektiği noktasında birlikte ufuk turu yaptık'' diye konuştu.

Tüm bu süreci Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı  Ali Babacan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ekonomiyle ilgili milletvekilleri, teknokratlar ve bürokratlarla izlediklerini anlatan Erdoğan, gerekli notları aldıklarını ve ilgili birimleri çalıştırarak ne gibi adımlar atacaklarını belirleyeceklerini ifade etti.

''Şurada güzel bir Türkiye fotoğrafı çekilmiş oldu'' diyen Erdoğan, her fırsatta reel sektörle bir araya geldiklerini, sorunları dinlediklerini ve her adımlarında reel sektörle istişare etmeye çalıştıklarını söyledi. Başbakan Erdoğan, bugün de toplu halde reel sektörle bir araya geldiklerini, tüm temsilcileri, oda ve borsa başkanlarını dinleme fırsatı bulduklarını anlattı.

Başbakan Erdoğan, şuraya katılan iş adamlarında büyük bir memnuniyet gözlemlediğini belirterek, şöyle konuştu:

''İş adamlarımız büyük coşkuyla, heyecanla, umutla işlerine sarılmış durumdalar. Elbette sorunlar var. Sorunlar sıfırlanmış diyemem, İnanıyorum ki bugün dile getirilen sorunlar da önümüzdeki süreçte aşılacak, gelecekte çok daha farklı konuları konuşuyor olacağız.''

Şura'da Sakarya ve Marmara Bölgesinin sorunlarını ileterek bu sorunların çözümü konusunda detaylı bilgiler veren Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ görüşme konusunda şu bilgileri verdi;

" İlimizin sorunlarını tespite yönelik olarak  Sakarya Valiliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ,Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Ticaret Borsaları gibi sivil toplum örgütleriyle görüşerek sorunları yerinde tespit ettik. Bu tespitlerimize göre şehrimizin 30 öncelikli sorunu olduğunu belirledik.  Marmara Bölge sözcüsü olarak, Kocaeli, Bursa,  Edirne, Yalova, Balıkesir, Çanakkale, Tekirdağ Kırklareli, Bilecik illerinin sorunlarını da ben aktardım. Başbakan'a sorunlardan öncelikli olanları; Lojistik ve ulaştırma, Çevre, Tarım ve hayvancılık, Kamu yatırımları, depremle ilgili konular şeklinde  5 ana başlıkta toplayarak aktardım .

Sayın Başbakanım,

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Koordinasyonunda yapılan 6. Türkiye Ticaret ve Sanayi şurası vesilesiyle zatı alinizi saygı değer katılımcıları şahsım ve sözcüsü olduğum Marmara Bölgesindeki oda ve borsalar adına saygıyla selamlıyorum.

Bölgemizin sorunlarını ve taleplerini size 5 ana başlık halinde arz edeceğim. Bu başlıklar

*Lojistik ve ulaştırma

*Çevre

*Tarım ve hayvancılık

*Kamu yatırımları

*Depremle ilgili konular şeklindedir.

Türk Ekonomisinin ve Sanayisinin kalbinin attığı Marmara bölgesinin en önemli sıkıntıları lojistik ve ulaştırma alanındadır.

İhracatta Türkiye'nin ikinci en büyük kenti olan Bursa'nın hali hazırda ulusal demiryolu ağına bağlantısı yoktur. Bursa'nın biran önce demiryolu hattına bağlanarak ildeki limanlarında demiryolu bağlantısıyla kapasitelerinin arttırılmasını istiyoruz.

İzmit Körfezi'nde bulunan 40 iskele ve limanın demir yolu ile Anadolu ve Avrupa'ya bağlanması mevcut otoyol bağlantılarının modernize edilmesi Kocaeli'nin talebidir. Cengiz Topel hava alanının sivil havacılığa açılmasını Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Bolu için önem taşımaktadır.

İnşaatı 16 yılda devam edilen Sakarya Karasu Limanının ikinci kısmının en kısa zamanda bitirilmesi, Sakarya bölge ekonomisine güç verecektir.1994 yılından beri inşaat devam etmektedir.

Tekirdağ'daki limanlarında yeterli olmayan bağlantı yollarının yeterli hale getirilmesi ve Tekirdağ ‘da bir Lojistik ihtisas Organize sanayi bölgesi kurulması talep ediliyor. Turizm, tarım ve sanayi şehri Çanakkale de özellikle Çanakkale bandırma yolunun bitümlü sıcak asfaltla kaplanarak tamamlanmasını Çanakkale - Küçükkuyu oto yoluna başlanmasını ve şehir içi yollarının tamamlanarak ilin kara yolu sorunun çözülmesi Çanakkale'li dostlarımızın talebi. Trakya'da Kapıkule merkezde olmak üzere Yunanistan ve Bulgaristan katılımıyla bir uluslararası hava alanı inşa edilme talebi var. Dünyada örnekleri olan böyle bir uluslararası proje Trakya ekonomisine büyük katkıda bulunacaktır.

Kırklareli'ndeki Dereköy sınır kapısının tır trafiğine açılarak revize edilmelidir. Kırklareli'li hemşerilerimiz Türkiye'nin yüzünü ağrıtan bir kapıya sahip olmak istemektedir.

Sanayimizin kabinin attığı Marmara'nın bir diğer büyük sorunu çevre sorunudur.

Sayın Başbakanım,

Sizinle çok yakından takip ettiğiniz bir konuyu dikkatlerinize arz ederim. Bir zamanlar Trakya'ya can veren Ergene Nehri bugün ne yazık ki bölgeyi zehirler hale gelmiştir. Kirlilik nedeniyle Ergene'de hem sulama alanları hem de nehrin geçtiği yerleşim yerlerinde halk sağlığı tehdit altındadır. Ergene havzası master planının biran evvel tamamlanmasını Ergene nehrine karışan sanayi ve evsel atıkların arıtılarak Ege denizine dökülmesini istiyoruz.

 

Sakarya'mızın da en önemli sorunlarından biri su sorunudur. Şu anda tek içme suyu kaynağımız olan Sapanca Gölü sanayi tesislerinin su alımı nedeniyle tehlike altındadır. Şehrin su fabrikalarının su çekmesi de şehrin su ihtiyacını karşılamasını tehlikeye sokmasıdır. Bu sorunun çözüm yolu Mudurnu Deresi üzerine yapılacak Ballıkaya Barajı ‘dır.

Çevre sorunlarından bağımsız olarak düşünemeyeceğimiz üçüncü önemli alan da tarım ve hayvancılıktır. Marmara bölgesi birçok üründe ülkemizin en büyük üreticisi konumundadır. Trakya ülkemizin yağlı tohum ambarıdır. Bu konuda çiftçinin spesifik desteğe ihtiyacı vardır. Sulama desteği talebi var.

Hayvancılıkta Trakya'nın hastalıktan ari bölge ilan edilmesine müteşekkeriz. Trakya bölgemiz Türkiye'nin damızlık hayvan üssü olacak potansiyeldedir. Hayvan ithalini bitirmek için bu potansiyeli gerçeğe çevirmek zorundayız.

Teşvik kapsamındaki yerinden memnun olmayan Balıkesir ilimiz, gıda tarım ve hayvancılık konusunda bir üs olmayı bu konularda hedeflediğimden ihtisas organize hayvancılık bölgesi talep ediyor.

Üreticilerimiz artık doğru desteklerin uygulanmasını beklemektedir. Bölgemizde ve ülkemizde hayvan varlığını geliştirmek için girdi desteklerini arttırarak, hayvancılığın temel girdisi olan yem fiyatlarının düşürülmesidir.

Özellikle Sakarya şeker fabrikasının kota ve pancar ekim alanlarının belirlenmesi sorunun 2010 yasama yılı bitmeden çözülmesi en önemli önceliklerimiz arasındadır.

Marmara ve Trakya'mızdaki master planların bitirilmemiş olması bölgesel kalkınmayı büyük ölçüde engellemektedir. Master planı bitirilmemiş illerimizin planlarının yapılmasını, yapılmış olanların acilen onaylanmasını bekliyoruz.

Bölgede plansız sanayileşmeyi önlemek için sanayileşme mutlaka ihtisaslaşmış, organize sanayi bölgelerinde olmalı. Yeni OSB için kamulaştırma kredisi ve alt yapı desteği verilmesidir.

Sayın Başbakanım, kuruluşu için onay verilmemiş olan Yalova Üniversitesi'nin yer tahsisi işi henüz yapılmamıştır.

Doğal kaynaklar bakımından zengin olan Bilecik ilimiz seramik ve Mermer alanında özel teşvik uygulanmasını, dünya çapında gurur vesilemiz olan Türk mermerlerinin özellikle komu binalarının giydirilmesinde ihalelerinde tercih edilmesini arzu ediyor.

Sayın Başbakanım, dile getirmek istediğim bir husus da 1999 Marmara depreminden etkilenen illerde verilen afet kredilerini yeniden yapılandırılmasıdır. Ekonomik krizler bu kredilerden faydalanan vatandaşlarımızın borç ödemelerini imkânsız hale getirmiştir. Bölgemizi derinden etkileyen bu konuya da öncelikle dikkatinizi çekmeyi bir görev biliyorum. Yaklaşık 8 milyon TL' ye erişen borç söz konusudur.

Deprem bölgesinde orta derecede hasar görmüş olan konut ve iş yerleri hala büyük bir risk oluşturmaktadır. Sadece Sakarya'da bu durumda 1350 konut ve iş yeri bulunmaktadır. İkinci bir felaketle karşılaşmamak için bu sorununda biran evvel çözülmesi konusunu diğer konularla birlikte arz ediyor, saygılar sunuyorum

 

Altuğ, "Şehrin diğer sorunlarıyla ilgili olarak  Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı  ve sivil toplum örgütü üyeleriyle birlikte hazırladığımız dosyayı  Başbakan'a yazılı olarak  sunduk.' dedi.
Başbakan'a sunulan Sakarya'nın sorunları ile ilgili dosya basın kitinde yer almaktadır.

 

 

 

Haber Tarihi : 3/11/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::