Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyetlerini yürüten TOBB Sakarya İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi, 2021 yılının ilk meclis toplantısını gerçekleştirdi.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ’un da katıldığı TOBB Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu Meclis Toplantısının, Divan Kurulu’nu SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yüksel Avşar, TOBB Sakarya İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Zehra Dirim ve SATSO Genel Sekreter Yardımcısı Mümin Haşil oluşturdu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Yüksel Avşar şunları dile getirdi: “Kademeli normalleşme ile yeniden yüz yüze toplanmanın heyecanını yaşıyoruz. Covit 1,5 yıldan beri hepimizin hayatını derinden etkiledi. Bu süreçte Sakarya ticaret ve sanayi odası olarak üyelerimizin talepleri doğrultusunda çalışmalarımızı yürütmeye devam ettik.  Bu zorlu süreçte kadınlarımızın devam eden çalışmaları kadın isterse neleri yapabileceğini bizlere bizzat göstermiştir. Kadın istihdamının arttırılmasına yönelik kadın kooperatiflerinin kurulması, büyütülmesi konusunda kadın girişimciler kurulunun yaptığı çalışmalar buna çok güzel örnektir. Biz de SATSO Yönetim Kurulu olarak kadınlarımızın toplum yararına bu tür çalışmalarına sonuna kadar desteklemeye devam edeceğiz. Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitemiz yaptıkları faaliyetlere, günlük etkinlik mantığı ile değil; çalışmalarının sürdürülebilir, sonuç odaklı ve ölçülebilir olmasına özen göstermişlerdir. Bu önemli bir başarı ve takdiri hak eden bir duruştur. Çünkü önemli olan tüm icraatlarımızın toplamda bizleri hedefe götüren bir amacı ve içeriğinin olmasıdır. Özellikle kadın kooperatiflerinin artırılması ile başlayan ve dolayısıyla kadın istihdamı ve üretimini destekleyen bu çalışmalar bizim gururumuz oldu. Bu doğrultuda özellikle başkanımız Zehra Hanım olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Toplumumuzun yarısını meydana getiren kadınlarımız bizim baş tacımız. Kadınların olduğu yerde her türlü güzelliğin ve başarının olduğuna inanan bir yönetim kuruluyuz. Bu yüzden kadınlarımızı her çalışmalarında öncülük etmelerinden memnuniyet duyuyoruz. Bu zamana kadar gerçekleşen tüm proje ve çalışmalardan feyz alarak Sakarya ve en önemlisi Türkiye ekonomisine kadın iş gücünü artırıcı ve destekleyici çalışmalarımız devam edecek. Girişimcilik konusunda da fikirlerini hayata geçirme, kapasite geliştirme ve global girişimciliğin etkileşimini sağlamak için çalışmalarımızın hız kesmeden devam edeceğini belirtmek isterim. “

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ girişimci kadın adaylarını daha çok teşvik edecek çalışmalar yürütülmesi gerektiğini vurgulayarak rol modellere ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Altuğ konuşmasında “Kadınlarımıza girişimci olma ruhunu benimsetmeliyiz. Bu yeni düzende artık “ben yapamam” algısına yer yok. Herkes mutlaka bir şeyi çok iyi yapıyordur ve o çok iyi yaptığı işlerde kadınlarımıza destek olmak öncülük etmek zorunluluğumuzdur. Toplantılarda sürekliliği ve katılımı sağlamak da bu anlamda önemlidir. Ayrıca kurulumuz kooperatifçilik çalışmalarından ve gayretlerinden dolayı tebrik ederim.”

Konuşmaya devam eden Zehra Dirim ise şunları dile getirdi: “Bizler TOBB Sakarya KGK olarak göreve geldiğimiz ilk günden bu yana kadın istihdamının arttırılması, kadın emeğinin ön plana çıkarılması ve ekonomiye kadın üretiminin katkısını sağlamak adına çalışmalar yürütüyoruz. Hedeflerimizin temelinde kadınlarımızın bitmeyen azmi ve üretim güçleri var. Organizasyon yeteneği yüksek, birden fazla işi aynı anda koordine edebilen, analiz kabiliyeti gelişmiş ve pratik olmaları nedeniyle kadınlar aslında bakarsanız yapıları itibariyle girişimci olmaya hazırlar. Ekonomik gelişim ve üretimin geleceği için kadınların iş gücüne ve ekonomiye katılımları gerekiyor. Kadın girişimciliğinin gelişmesi yönünde yapacağımız her bir çalışma gelecek için büyük önem arz ediyor. Diğer taraftan geçtiğimiz yıl TEPAV tarafından açıklanan Toplumsal cinsiyet eşitliği karnesine de göz atacak olursak şehir olarak kırk ikinci sırada yer alıyoruz. Bu doğrultuda Sakarya Kadın Girişimciler Kurulu olarak en düşük endeks olan üretim faaliyetlerine katılım endeksini baz alarak kurul olarak çalışmalara başladık. Hedeflerimizin temelinde kadınlarımızın bitmeyen azmi ve üretim güçleri var. “Kadın İş Birliği Üretimin Geleceği’’ projemiz de azimli kadınlarımızdan ilham aldı. Bu nedenle kooperatifçilik konusu birlik ve beraberlik anlayışını temel alması nedeniyle oldukça önemli bir husus. Takdir edersiniz ki kadınların bir araya gelerek başarıya ulaştıramayacağı hiçbir konu yoktur. Kadın işletme ve üretim kooperatiflerimizin artması ve gelişmesi için iş birliği içinde olduğumuz çalışmalar artarak devam ediyor. İlimizde kadınların istihdama katılımların sağlanması için İŞKUR iş birliği ile ‘’İş’te Kadın’’ projemiz, kooperatif mekanizmaları ile girişimcilik ve üretim kabiliyetlerinin artması için ‘’Kadın İş birliği Üretimin Geleceği’’ projelerimiz devam ediyor.

Bugün ilimizde tarafların iş birliği sayesinde kadın kooperatifleri sayımız on bire ulaşmış, köylerimizde, beldelerimizde kadınlar tarafından üretilen yöresel ürünlerimizin satışı ve pazarlamasına imkân sağlanmış ve bu kadınlarımız ekonomik hayata katılmıştır. Ticaret il müdürlüğü tarafından bu kooperatiflere e-ticaret sitesi kurularak internet satışlarına da destek sağlandı. SATSO çatısı altındaki çalışmalara da destek oluyoruz. SATSO tarafından hazırlanan “Topraktan Sofraya Gastro Sakarya’’ yemek kitabı ile şehrimizin unutulmaya yüz tutmuş tatları, sofraların yıldızı yemeklerle birlikte biriken sofra kültürü ve hafızalardaki hikayeler toplandı. Sakarya’nın tarihsel restoranlarından, ünlü aşçılarına ve köylerden toplanmış yüz elli yöresel yemek tarifini içeren bir kitap hazırlandı. Bu birikimden yola çıkarak kuracağımız bir restoran/mutfak akademisiyle Sakaryalı kadın mutfak ustaları yetiştirmeyi ve ilimizde bulunan otel ve restoranlarda istihdam edilmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Kurmayı planladığımız merkezde Sakarya’daki kadın kooperatiflerimizin ürettiği yöresel ürünlerimizin tanıtılıp pazarlandığı ve kullanıldığı bir bölüm, yöresel yemeklerimizin servis edildiği bir alan ve bu yemekleri büyük bir ustalıkla yapan kadın aşçılarımızın yetiştirildiği bir mutfak akademisi olmasını hedefliyoruz. Kooperatif bizim için çok önemli. 8 il ile birlikte çalışıyoruz. Bölgelerimizdeki kooperatifleri birbirine entegre etmek için bir program yapmayı amaçlıyoruz.” dedi.

Meclis Toplantısının dilek ve temenniler bölümünde kurul üyeleri değerlendirmelerde bulundu.

Kadın Girişimciler İcra Komitesi Üyesi Öykü Sena Aydeniz Pandemi sürecinde herkes sıkıntı yaşadı. Biz üreticiler olarak devleti yanımızda hissetmek istiyoruz. Verilen imalatçı desteğinde ciro kaybı şartı aranıyor. Enflasyon ile artan hammadde maliyeti sebebiyle artan cirolar nedeniyle bu destekten yararlanamadık. Şimdi Nefes Kredisinden bahsediyorlar ancak şartları imalatçı desteği gibi. Girişimci olmak, kendi işini yapmak güzel bir şey bu yüzden çevremizi teşvik edelim, elimizi taşın altına koyalım. Diğer illere nazaran biz pandemi sürecinde hiç durmadık. Ancak büyük bir ekip olduğumuz üyelerimizden daha fazla katılım bekliyoruz. Katılım daha fazla olursa daha fazla çalışıp daha fazla işler yapılabilir.

SATSO Meclis Üyesi Burcu Başar Akgün ise SATSO çatısı altındaki kadın sayısını artırmak ve iş dünyasında temsiliyetinin artırılması için gayret edilmesi gerektiğini vurgulayarak Kadın Girişimciler Kurulu ile işbirliği ve destek çalışmalarına hazır olduğunu ifade etti. Burcu Başar Akgün konuşmasında “Girişimciliği teşvik etmek çok önemli. Ama başta kadının toplumdaki yerini, etrafımızdaki herkese anlatalım. Kooperatifler ile ilgili güzel çalışmalarımızdan dolayı tebrik ediyorum her zaman destekliyorum ve yanınızdayım.”

Kadın Girişimciler Kurulu Üyesi Zeynep Alkan “Sakarya’da ben de bir kadın girişimciyim ve sıfırdan başladım. Sakarya’da yaşayan herkes bu işlerin kolay olmadığını çok iyi biliyor. Hepimizin aklında kalbinde bir proje var ancak biraz ağır ilerleyen bir prosedür var yani çok çalışmak gerekiyor. Bu iş insanlarının hepsi için geçerli. Zor ve güzel bir şehirde yaşıyoruz. Bunun da bize getirdiği ayrı bir güç var. Hepimiz çok mücadeleciyiz ve işlerimizi gerçekten gönül vererek yapıyoruz. Kadın girişimciler daha fazla toplanmalı daha sık bir araya getirilmeliyiz. Her bireyin her kadının bir projesi vardır bunlar işlenebilir, katkı verilebilir. Rol modeller bulunabilir. İş hayatında bu bir sinerjidir. İnşallah bizim kadın girişimcilerimiz Türkiye’de TOBB’da ses getirecek güzel işler yapar” dedi.

Toplantı dilek ve temenniler bölümünün ardından sona erdi.

 

 

Haber Tarihi : 16/6/2021
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::