Kadın ve Genç Girişimcilere üye indirimi yapılacak

Anket sonuçlarına göre şehir merkezinde 5 yıldızlı bir otele büyük ihtiyaç olduğu ortaya çıktı.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Kasım Ayı Olağan meclis Toplantısı Meclis Başkanı Engin Özkoç başkanlığında gerçekleştirildi. Ali Coşkun Konferans Salonu'nda gerçekleşen toplantıda gündem maddeleri meclis üyeleri tarafından görüşülerek karar bağlandı.

 

Yönetim Kurulu'nun aylık faaliyetleri ile ilgili olarak meclis üyelerine bilgi veren Başkan A. Akgün Altuğ;

“VI. Türkiye Ticaret Ve Sanayi Şurası'nda Marmara ve Trakya Bölge Sözcüsü olarak 10 il ve bu illerdeki 64 oda/borsanın talepleri değerlendirdik ve özet halinde Sn Başbakan'a kürsüden ilettik. Ayrıca diğer tüm sorunlar yazılı olarak Sayın Başbakan ve ilgili Bakanlıklar ile Genel Müdürlüklere bildirildi.

İlimizin sorunları olarak;

1-    Sapanca Gölü/Ballıkaya Barajı Projesi

2-    Şeker Fabrikası Kota sorunu

3-    Karasu Limanı İnşaatının tamamlanması

4-    Orta Hasarlı Konutlar

5-    Afet Kredilerini dile getirdik

Ballıkaya projesi  konusunda Başbakan Bakan Veysel  Eroğlu'na konuyu çöz demiş. Bu konuda etkimiz olduğunu düşünüyorum. afet kredileri konusunda ise TOBB ile birlikte  yeni bir dosya ile Başbakan tekrar gitmeyi planlıyoruz.” dedi.

 

 YENİ ÜYEYE İNDİRİM

Meclis'te ayrıca Kadın Girişimcilere ve KOSGEB'in hibelerinden yararlanmak için açılan kurslara katılarak projesi onaylanan kişilere SATSO'ya üye olmaları halinde % 50 üyelik aidatı indirimi talebi iletildi. Meclis^ten oybirliğiyle geçen karar sonrası kadın Girişimciler Kurulu Başkanı İffet Haceyüpoğlu teşekkür etti.

 

İHRACAT İÇİN SATSO KOÇLUĞU

Başkan Altuğ konuşmasının devamında, (SAİGEP I) Sakarya'nın İhracatını Geliştirme Projesi Uygulanacağı Sektörler, Projenin Süresi, Genel Amacı, öngörülen programlar İşbirliği Yapılacak Kurum Ve Kuruluşlar, Projenin Özel Amacı Ve Hedefleri hakkında bilgi vererek

“Sakarya'nın İhracatını Geliştirme Projesi; Sakarya'daki makine ve metal imalatçıları sektöründe faaliyet gösteren firmalar arasında daha önce hiç ihracat yapmamış ya da düzensiz ihracat yapan firmaların dış ticarete yönlendirilmesi amacıyla hazırlanmıştır.

Proje kapsamında belirlenen sektörde faaliyet gösteren seçilmiş firma sahipleri ve personelinin dış ticaret konusunda eğitilmesi, belirlenen ülkelere yurt dışı pazarlama faaliyetleri kapsamında pazar araştırması - iş gezileri - yurt dışı fuar organizasyonları vb. faaliyetlerin gerçekleştirilmesi ile alım heyetlerinin ilimize getirilerek proje kapsamında seçilen firmalar ile iş birliği yapılmasının sağlanması hedeflenmiştir” diye konuştu. Daha sonra söz alan Müteahhitler Birliği Başkanı Orhan Ünver inşaatçılar için de SAGİEP uygulaması istedi.tekrar söz alan Akgün Altuğ ,gelen taleplere göre SAGİEP projesi konularını 5 sektöre kadar artırabileceklerini söyledi.

Global Girişimcilik Haftası Etkinlikleri hakkında da bilgi veren Altuğ; “girişimcilik konusuna son derece önem veriyoruz ve bu konudaki faaliyetlerimiz ,girişimcilik kurslarımız önümüzdeki dönemlerde de devam edecektir” dedi.

 

Akgün Altuğ; İş Aramayın İş Kurun Projesi ile ilgili olarak da; “SATSO-KOSGEB'in ortaklaşa düzenlediği “İş Aramayın İş Kurun” projesi ile ilgili 20 Eylül 2010 tarihinde başlayan Girişimcilik kursları 09.Kasım.2010 tarihinde düzenlenen sertifika töreni ile tamamlanmıştır. Programa dahil olan 40 girişimci adayı 72 saatlik kursu tamamlamış ve sertifikalarını alarak KOSGEB'e iş planlarıyla başvuruda bulunmaya başlamıştır.

 

Programın ardından sertifika alan girişimciler, işletmelerini kurmaları halinde KOSGEB'in “Yeni Girişimci” desteğine başvurarak yapılan harcamaları belgelendirmek şartıyla sermayelerinin yüzde 60'ı oranında 27 bin TL'ye kadar geri ödemesiz destek alabileceklerdir. Yeni girişimcilik kurslarımızı da Şubat/Mart ayı gibi tekrar başlatmayı düşünüyoruz. Ayrıca, girişimciliğe verdiğimiz önemin bir göstergesi olarak ta, özellikle kadın ve genç girişimcilerimiz için odamıza yeni kayıtları esnasında bir indirim, bir kolaylık nasıl yapabiliriz diye TOBB'a nasıl bir yol izlememiz gerektiği hususunda yazı yazdık. Hukuk müşavirliğinden gelecek cevaba göre önümüzdeki ay bütçe görüşmelerimiz esnasında bu konuyu tekrar meclis gündemimize taşımayı düşünüyoruz.”dedi.

 

Kosgeb Kredilerinin son durumu hakkında da bilgi veren Altuğ, “Odamız hizmet binası İçinde bulunan KOSGEB Müdürlüğü'nce Kurban Bayramı sonrasında verilmeye başlanan KOSGEB Kredileri için bu güne kadar toplam 1.270 Sakaryalı firmanın başvurusu alınmış ve onayları verilmiştir. Bundan sonraki süreçte de firmalar kredi kullanmak için başvurdukları bankalardan işlemlerini takip edecekleler ve kredilerini kullanacaklardır. Başvuru yapan 1.270 firmamız toplamda 55.381.000.-TL kredi kullanacaklardır.

 

Daha önceki meclis toplantılarımızda da uzun uzun tüm detaylarıyla anlatmış olduğumuz Marmara Kalınma Ajansı Teknik Destek Programı hakkında da bir bilgi sunmak istiyorum.

 

Taraklı'da satın almış olduğumuz Fenerli Konak'ın restorasyon çalışmalarına ait projelendirme giderleri için SATSO olarak yapmış olduğumuz başvuru uygun bulunmuş ve 15.000.-TL'si destek almaya hak kazanmış bulunuyoruz.

 

Konağın restorasyonuna destek almak için diğer kurum ve kuruluşlar nezdinde yapmış olduğumuz girişimlerde devam etmek olup, neticelendiğinde tekrar Meclisimize bilgi verilecektir.

 

Fenerli Ev; 19. yüzyıl sonlarına tarihlenen Fenerli Ev cihannüma (fener) katı nedeniyle Taraklı'da bulunan çok özel Türk Evi örnekleri içinde ayrıcalıklı bir durumdadır.

 

Bir zamanlar bu yörede çok sayıda var olduğu bilinen cihannümalı evlerin günümüze kalan belki de tek örneğidir.  Gerek bu özelliği,  gerekse yörenin kendine has yaşam tarzını yansıtan mimarisi ve sanatsal değerleri nedeniyle Fenerli Ev'in restorasyonu için proje çalışması son derece titiz bir şekilde sürdürülmektedir.

 

Yaklaşık 150 yaşındaki yapının zaman içinde ne kadar yıprandığının tespiti için optik aletler ile hassas ölçüm ve fotoğraflama yapılmıştır. Devam etmekte olan detaylı ölçümler ve laboratuar analizlerinin ardından elde edilecek hasar tespiti sonuçlarına göre bir restorasyon ve renovasyon (yenileme)  projesi hazırlanacak,  projeler belediye aracılığı ile Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na sunulacaktır.

 

 Projelere mali destek için Kültür Bakanlığı Taşınmaz Kültür Varlıklarının Onarımı İçin Yardım Fonu'na başvuru yapılmıştır.

 

5.Meslek Komitemizin talebi üzerine üyelerimiz arasında “Şehir merkezinde 5 yıldızlı bir otel ihtiyacı var mıdır diye bir anket yaptırdık, anket sonuçlarına göre şehir merkezinde 5 yıldızlı bir otele büyük ihtiyaç olduğu ortaya çıkmıştır” diye konuştu.

 

Altuğ ayrıca, Yeni Meclis Üyesi Adem Sezer'e hayırlı olsun dileklerinde bulunarak yeni görevinde başarılar dikledi. Eski Yönetim Kurulu Başkanlarından Mustafa Açıkel'in eşi, Meclis Üyelerimiz Talip Kuriş'in dedesi ve Fikri Keleş'in yeğeninin vefatından dolayı Başsağlığı dileklerinde bulundu.

 

Ayrıca, Hac vazifesini yerine getiren Mehmet Dinler ve Ömer Faruk Kara'ya da ziyaretlerinin hayırlara vesile olması temennilerinde bulunarak, Sakarya Müteahhitler Birliği Başkanlığı'na seçilen Meclis Üyesi Orhan Ünver'e de tebriklerini sundu ve başarılar diledi.

  

Meclis üyeleri toplantının dilek ve temenniler bölümünde kentin sorunlarına dair görüşlerini bildirdiler.

Meclis Üyesi Ahmet Aygün, trafik sorununun kentin acilen çözülmesi gereken en önemli sorunu haline geldiğini belirterek, belediyeler, kent konseylerinin bu sorunun çözümüne yönelik çalışması gerektiğini belirtti. Aygün bu konudaki tepkisini dile getirerek, şehrin trafik sorununun sürekli belirtilmesine rağmen ilgili kurum ve kuruluşlara iletilmediğini ya da gerekenlerin yapılmadığını ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Platformundan kente hiç yakışmayan bu trafik sorununun çözülmesi için seslendiğini ifade etti.

 

Haber Tarihi : 30/11/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::