“Başarı İnanmaktır İnanırsanız Başarırsınız”

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 4. Meslek Grubu (Hayvansal Ürünler İmalatçıları) üyeleri, mesleki sorunlarını görüşmek ve istişarelerde bulunmak üzere Güreser Et Konağı'nda düzenlenen“Kahvaltılı Grup Toplantısı”nda bir araya geldi…

Söz konusu kahvaltılı değerlendirme toplantısına SATSO Meclis Başkanı Engin Özkoç, Ferizli Belediye Başkanı Ahmet Soğuk, İl Tarım Eski Müdürü Abdurrahman Çakar, Faruk Kayar, 4. Meslek Komitesi üyeleri ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

“Hayvancılıkla ilgili sektör sorunlarının takipçisiyiz”

Söz konusu toplantıda konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Komite üyesi Muzaffer Güneş sektör temsilcilerine katılımlarından dolayı teşekkürlerini sundu. Güneş katılımcılara sektörle ilgili bilgiler vererek şunları dile getirdi; “süt sektöründe rekabet arttı. Piyasada para kazanmadan işletmeleri devam ettirmeye çalışıyoruz. Süt üretiminde belli bir kaliteye ulaşıldı bu kaliteyi daha da yükselterek sektörün güçlenmesine ve rekabet edebilirliği arttırmalıyız, başarı inanmaktır, inanırsanız başarırsınız” dedi.

Güneş, SATSO 4. Meslek komitesinin faaliyetleri hakkında da bilgi verdi. Güneş faaliyetler hakkında; “Ayrıca sektörel anlamda yazılı olarak komitemize ve yönetim kuruluna iletilen, kümes ruhsatlarında orman sınırlarına 150 mt mesafe şartı aranmasının getirdiği sorunlar, sektördeki işletmeler için alınması istenen ÇED raporuna esas teşkil eden işletme büyüklüğünün sektör için çok küçük olması nedeniyle ortaya çıkan sorunlar, üretim maliyetinin %70'i olan yem hammaddesinin temininde yaşanan sıkıntılar çözümü için takipçi durumdayız.

İlimizdeki sütçülük ve süt hayvancılığı ve kırmızı ve beyaz et hayvancılığın geliştirilmesi için Odamızın Tarımsal Faaliyetler Meslek Komitesi, Sakarya İl Özel İdaresi, Tarım İl Müdürlüğü, HAYKOP, Süt Birlikleri ve Süt Kooperatifleri ile ortak toplantılar ve çalışmalar yürütüyoruz.

Kayıtlı üyelerin dışında merdiven altı diye tabir edilen hijyenik olmayan ve kayıt dışı çalışan imalathanelerde üretilen ürünlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle sektörümüzde yaşanan haksız rekabetin önlenmesi için Tarım Kontrol Şube Müdürlüğünün denetimlerini sıklaştırmasını talep edilmiştir.

Hepimiz için büyük önem taşıyan ve haksız rekabete yol açan büyük süper marketlerin çalışma prensiplerini belirleyecek olan “marketler” yasasının bir an evvel çıkarılması için TOBB ve Sanayi ve Bakanlığı nezdinde yazılı girişimde bulunduk ve takipçisi durumdayız.

Halk sağlığını yakından ilgilendiren gıda maddelerindeki ve bilhassa et ve süt ürünlerinde kullanılan gıda katkı maddelerinin sektörlerimizde haksız rekabete yol açması nedeniyle kontrol ve denetim mekanizmasının daha sıkı bir şekilde uygulanması için resmi kurum ve kuruluşlarla irtibattayız.” dedi.

İl Tarım Eski Müdürü ve Şen Piliç A.Ş. Danışmanı Abdurrahman Çakar, “hayvansal üretim yapanlar toplumun çok önemli bir ihtiyacını üretiyor, olmazsa olmazı üretiyor ve bu konuda ülkemizde önemli bir açık var üretim kadar hayvansal ürünlerin tüketimi de çok önemlidir. Hayvancılık sektörü aynı zamanda lokomotif bir sektördür birçok sektörü de beraberinde etkiliyor ve istihdam sağlıyor. Eğer hayvancılık ülkemizde olması gereken yerde değilse bu sorumluluk hepimizindir.” diyerek beyaz et sektörünün sorunlarına değindi. Çakar, beyaz et sektöründe bölgesel anlamda en çok işletmelerin ruhsatlandırılması konusunda sorun yaşadıklarını belirtti.

“ Hayvancılıkta Kümülatif Hareket Etmeliyiz”

Sakarya Ticaret Borsası Eski Başkanı ve Namet temsilcisi Faruk Kayar, dört kuşaktır aynı sektörde hizmet veren bir işletme yetkilisi olarak özellikle kırmızı et sektörünün mevcut durumunu değerlendirdi. Kayar konuşmasında, SATSO'nun önderliğinde başlatılan TİGEM arazilerinin Sakarya'ya kazandırılması ile ilgili projeyi yakından takip ettiklerini ve başarılı olması halinde Sakarya için çok büyük kazançlar sağlayacağına inandıklarını ifade etti. “Kümülatif hareket etmek çok önemlidir bir elin nesi var iki elin sesi var mantığı ile ilerlemek için makro düşünmek gerekiyor. Kırmızı et üretimi konusunda da ürettiğini tüketen ve tükettiği kadar üretebilen bir ülke olmalıyız ithalatın önüne geçmeliyi, Türkiye'nin özellikle damızlık et ırkında ilerlemesi gerekli ve devlet de bu yönde destekler vermeli” dedi.

Ferizli Belediye Başkanı Ahmet Soğuk ise konuşmasında hayvancılıkla ilgili devlet desteklerinden yararlanmak gerektiğini Sakarya'nın bulunduğu konum itibariyle hayvancılık sektörünün gelişmesine oldukça uygun olduğunu ve bu sektörün gelişmesi ve devlet desteklerinin artması anlamında siyasilerin desteklerinin olması gerektiğini ifade etti.

SATSO Meclis Başkanı Engin Özkoç, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın hizmetleri ve çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi vererek “SATSO 32 Meslek Komitesi'nden oluşan ve yaklaşık 10 bin üyeli kentin en büyük sivil toplum örgütüdür. Bu 32 meslek komitesi olarak siz sahip çıkmazsanız çalışmalarınızla SATSO, adı var kendi yok bir kurum olur, ülkeye hizmet eden en büyük pay siz müteşebbislerindir onun için ülkenin gelişmesi özel sektörün gelişmesi ile paraleldir özel sektörü hep birlikte daima ayakta tutacağız” dedi.

Söz konusu toplantı karşılıklı soru cevap ve sektörün 2010 yılı değerlendirmesi ile sona erdi.

Haber Tarihi : 13/12/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::