Gelişmek için kümelenerek hareket edilecek

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası 8nci ve 26ncı meslek komitelerinin ortak çalışması sonucu bir dizi karar alarak sektörün gelişimi için yeni faaliyetlere başladı. İşletmelerin rekabetçi olabilmesi, üretimini arttırabilmesi ve karşılaşılması muhtemel tehditlere çözümler bulabilmesi için eğitimin önemini gündeme taşıyan mobilyacılar, SATSO' da başlayan projeyle  ilk eğitimi aldı.

Sakarya Üniversitesi ile SATSO öncülüğünde, ASEM, SAMOB ve Mobilyacılar Odası işbirliğinde gerçekleştirilen ilk eğitim programı, SATSO Konferans Salonu'nda gerçekleştirdi.

Endüstri Mühendisliği ve Yöneylem Araştırması konularında Türkiye'nin duayeni Prof. Dr. İlhami Karayalçın'ın verdiği eğitim programının açılış konuşmasını Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ yaptı. Altuğ konuşmasında;

“SATSO olarak 8nci ve 26ncı meslek komitelerinin ortak çalışması sonucu, sektörün gelişimi için yeni faaliyetlere başladık. Geleceğin işletmelerinin diğer işletmelerle rekabet edebilmek, üretimi arttırmak ve karşılaşılması muhtemel tehditlere çözümler bulabilmek için eğitimin önemi gün geçtikçe artmaktadır.

Bu nedenle Sakarya Üniversitesi ve SATSO İşbirliğiyle Sakarya da faaliyet gösteren Mobilya Sektörüne yönelik olarak üniversite- sanayi /ticaret işbirliği çerçevesinde bir dizi eğitim programı düzenlemeye karar verdik.

Hem imalat hem de satış için rekabetçi ortam oluşturulması, gelecekte çarpıcı sonuçlara yol açacaktır. Eğitim, rekabet, müşteriler, küreselleşme, çevreye verilen önem, teknolojik buluşlar, sosyal şartlar ve iş gücü gibi birçok konuda büyük değişimler bu çalışmanın hedefi olacaktır.

Değişimleri karşılamak ve değişime ayak uydurabilmek için firmaların geleceğe hazırlanması zorunluluğu bu çalışmaların özüdür.” dedi.

Altuğ'un ardından kürsüye gelen SAÜMAG Koordinatörü Doç. Dr. Cemalettin Kubat ise mobilya sektörünün gelişimine yönelik başlatılan uzun vadeli program planlaması hakkında katılımcılara bilgi verdi. Kubat konuşmasında firmaların başarısında eğitimin önemine değinerek firmaların gelişmeleri ve vizyonlarını genişletmeleri için önceliğin mutlaka eğitim olması gerektiğine karar vererek bu doğrultuda ilk adımı attıklarını ifade etti. Sakarya Üniversitesinde oluşturulan bir çalışma grubu tarafından yürütülen projeye üniversite kapsamında görev alan tüm akademisyenlerin de katkı sağlayacağını ifade etti. Kubat ayrıca amaçlarının iş dünyasının ilgi duyduğu bilgi ve teknolojiyi üretmek ve sunmak olduğunun da altını çizerek çalışmalarının ve iletişimlerinin kuvvetlenmesi adına SATSO bünyesinde bir SAÜ odasının olması ve SAÜ'de de bir SATSO odasının olması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. İlhami Karayalçın ise firmaların başarısında eğitimin önemi ve yeri konulu eğitimdeki konuşmasında; firmaların gelişimi ve geleceği açısından hem istihdam edilen personelin hem de lider ve yöneticilerin mutlaka eğitilmeleri gerektiğini vurgulayarak “eğitilmiş, yaratıcı, yenilikçi, insan istihdam edilmeli. Her adamımızın Avrupa'nın her ülkesindeki uzmandan daha iyi olmalı. Türkiye'deki şirket yapılanmaları hakkında da bilgi veren Karayalçın , genellikle aile şirketlerinin ön plana çıktığını ifade ederek dünya pazarlarına ürün pazarlayabilecek, aile şirketleri kurmalı ve geliştirmeliyiz. Geleneklerden sıyrılıp bugünü yakalayabilen şirketler olmalılar. Kuvvetli olmazsanız rekabet edemezsiniz, şuanda mobilyacılıkta en iyi İtalya ise İtalya'dan iyi olacağız. Dünyanın birinci liginde oynayacağız. Büyük hedeflere hızla varmak gerekiyor. Sektör organizasyonunun çok iyi olması gerekiyor. Teknik, yan malzeme, tedarik, ham madde, pazarlama gibi her alanda ilişkili ve gelişmiş ihtiyaca ayak uyduruyor olmalı.

Dünyada pazarlama ve üretim çok önemli bu yüzden pazarlama ve tanıtımı iyi bilmeliyiz. Düşünme geleceği görme, geleceğin ürünlerini görebilme yetisine sahip olmalıyız. Hayal eden, tasarlayan, geliştiren, üretime hazırlayan, pazarlayan tercih edilir hale gelmek isteyen tüm firmaların insan kaynağından bilgiye ihtiyacı var. Yöneticiler patronlar da eğitilmeli. Sürekli öğrenen firmalar gerekli bize. En başarılı firmalar vakitlerinin %30'unu değişime ve gelişime yönelik faaliyetlere ayırıyor. Doğru kararlarla mükemmelin üstünü yakalarsınız. Nasıl doğru karar verilir konusuna eğilerek eğitilmeliyiz. Artık ülkemizde ileriyi düşünenler ve görenler var ama nasıl gidileceği bilinmiyor. Bunun için üniversitelerden yararlanmamız gerekiyor.

Gelişmek için sektörümüzün ve alt sektörlerin ortak ve kümelenerek hareket edilmesi gerekiyor. Mesleğin gelişmesi için ciddi anlamda gruplaşması, kümelenmesi gerekli, kümelenemeyen işbirliğinden uzak dışa kapalı firmalar gelişemezler” diyerek firmaların eğitilmesi ve kümelenmesinin önemini vurguladı.

Söz konusu proje kapsamında gerçekleştirilen eğitim programında ayrıca KOSGEB Sakarya Şube Müdürü İsmet Yılmaz da sektör temsilcilerine KOSGEB destekleri hakkında bilgi vererek tüm sektör temsilcilerinin ihtiyacına yönelik bir destek bulunduğunu ve bunlardan yararlanmak için mobilya sektöründe faaliyet gösteren firma yetkililerini KOSGEB'e davet etti.

Eğitim, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

Haber Tarihi : 15/12/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::