Sakarya Ticaret Ve Sanayi Odası Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Engin Özkoç başkanlığında toplandı.

Olağan Meclis toplantısı Vali Mustafa Büyük, il Emniyet Müdürü Ali Bilkay, İl Genel Meclisi Başkanı Fethi Sarıoğlu ve meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

SATSO TV'den de canlı olarak yayınlanan Aralık ayı olağan meclis toplantısında aylık faaliyetler hakkında meclis üyelerine bilgi veren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ şunları dile getirdi:

‘'Sakarya Ticaret Ve Sanayi Odası Camiası Olarak, 20 Aralık 1924 Yılında Kurulan Ve Türkiye Cumhuriyeti İle Yaşıt Odamızın 86. Kuruluş Yıldönümünü Kutluyor Olmanın Haklı Ve De Eşsiz Gururunu Yaşıyoruz.Her türlü donanıma sahip yeni salonumuzda bu kutlamayı yapmaktan duyduğum gurur sizlerle paylaşıyorum..

Bu ilke ve amaçlar doğrultusunda 86 yıldır üyelerine en iyi hizmeti vermeye çalışan SATSO, üyelerinin sorunlarının yanı sıra, Türkiye'nin ve Sakarya'nın sorunlarını da teşhis etmeyi, çözüm yollarının araştırmayı ve yetkili merciiler nezdinde girişimlerde bulunarak, olumlu neticeler alınıncaya kadar sorunların takipçisi olmayı kendine görev sayan bir düşünceye sahiptir. Türkiye'nin üye sayısı itibariyle en büyük odalarından biri olma sorumluluğunu taşıyarak ortak akıl güçbirliğiyle daha bereketli bir Sakarya için çalışmalarımızı hep birlikte sürdüreceğimizi buradan kamuoyu ile paylaşmak istiyorum. Meclisimiz tamamen şeffaf olarak canlı yayınla tüm izleyenlere açık olarak sürdürülmektedir.

 “Piyasalardaki güven kaybı ortadan kalktı”

Bir yılı geride bırakırken uluslar arası piyasa ve özellikle Türkiye'nin durumuna göz atmak gerekir. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun da belirttiği üzere''Türkiye, 2010'un üçüncü çeyreği itibariyle kriz öncesi üretim düzeyini yakalayabilen 16 ülkeden biridir ve bu ülkeler arasında 12. sıradadır.

2010 yılında toparlanmanın itici gücü iç tüketimdir, iç tüketimdeki hızlı toparlanmanın, ithalat talebini de hızla artırdığını görüyoruz. Avrupa Birliği ülkelerinde devam eden kriz, Türkiye'nin ihracatını istenilen düzeylere çıkarmada engel. Bu da Türkiye'nin cari açığını hızla artırıyor, cari açığı finanse etmekte şimdilik sorun yaşanmıyor ancak küresel krizin bir diğer göstergesi istihdam seviyesidir. ILO'ya göre kriz döneminde yaklaşık 34 milyon kişi işsiz kalmıştır. Böyle bir dönemde Türk özel sektörünün yani TOBB üyelerinin sadece kayıtlı istihdamı, eylül ayı itibariyle son 1 yılda 983 bin kişi artmıştır.

İlimizde 2010 yılını değerlendirmek gerekirse, yaşanan krizden çıkma yönünde çabaların olumluya yöneldiği bir dönem olarak değerlendirebiliriz. Henüz veriler netleşmese de İhracat yapan işletme sayısında görülen artış da en önemli sonuçtur. 2009 yılında 25.795 olan kayıtlı işsiz sayısı düşerek 2010 yılında 24.442 olmuştur. Ayrıca firmaların işçi taleplerinde de yükselme gözlenmektedir. Üretim, fiyatlar ve istihdama ilişkin veriler birlikte değerlendirildiğinde diyebiliriz ki piyasalarda geçtiğimiz iki yılda yaşanan güven kaybı ortadan kalkmıştır bunun en ciddi göstergesi de ilimizdeki ihracatçı firma sayısında görülen artıştır. SATSO binasında KOSGEB, ABİGEM, MARKA, KGF binamızda her türlü girişime ve soruya cevap vermek için hazırdır. Sizlere yeni bir haber de getirdim

KOSGEB YENİ KREDİ PAKETİ AÇIKLAYACAK

Ankara'dan KOSGEB aracılığı ile 2011 yılında yeni bir kredi faiz desteği açıklanacak. Bu destekten 100.000 KOBİ yararlanacak

 

Odamız ve KOSGEB ortaklaşa olarak başlattığımız “İş Aramayın İş Kurun” projesi ile Girişimcilik kurslarını tamamlayan, Yeni Girişimci adaylarımızdan çoğunun projesi KOSGEB tarafından onaylanıyor, işlerini kurmaya başladılar. Bugün DOĞMAR isimli firmasıyla Mustafa YENİEV Silindir Kapak Revizyon ve Taşlama Atölyesi üzerine işyerini açıyor. İşlerini kuran bu yeni girişimcilerimize Genç ve Kadın Girişimcilerimiz de destek olmaktadır. KOSGEB ile ortaklaşa olarak 2011 Ocak ayı'nda yeni girişimcilik kurslarımız başlayacaktır.

2010 yılı eğitimlerimiz her ay düzenli olarak devam etmektedir. Bu yıl İlimiz firmalarının çoğunluğunu oluşturan Aile Şirketleri için 10 konu başlığı belirlenmiş olup, bu eğitimler düzenli periyotlar ile açılmaya başlanmıştır. 2010 yılında planlanıp açılan İş Sağlığı ve İş Güvenliği programlarına 2011 yılında da devam edilecektir. 

SAİGEP'te Gelişmeler

İhracat yapmak isteyenlere SATSO'dan çağrı yaptık. Şu anda Projenin uygulayıcılığını yapıyoruz. Denetleyici kuruluş İGEME 2 yıl sürecek olan projenin amacının makine ve metal imalatçıları sektöründeki firmaları düzenli birer ihracatçı firma haline getirmek ve böylece Sakarya'nın ihracatını geliştirmek 5 farklı sektörde aynı zamanlı olarak proje yürütülebiliniyor. Mobilya, süs bitkiciliği gibi diğer sektörlerden gelen taleplere göre yeni sektörler belirlenebiliyor. SAİGEP nedeniyle firmalara yapılan ziyaretler gösterdi ki, Sakarya beklenilenin üzerinde ihracata hevesli. Asgari firma sayısı 10 idi ancak ilgi nedeniyle metal sanayi sektöründe 20 firma ile SAİGEP yola çıkacak.

 Devletin destek vereceği ana başlıklar eğitim, yurt dışı pazarlama, fuarlar, alım heyetleri, istihdam, Seçilmiş firma sahipleri ve personelinin dış ticaret konusunda eğitilmesi, belirlenen ülkelere yurt dışı pazarlama faaliyetleri kapsamında pazar araştırması - iş gezileri - yurt dışı fuar organizasyonları vb. faaliyetlerin gerçekleştirilmesi ile alım heyetlerinin ilimize getirilerek proje kapsamında seçilen firmalar ile iş birliği yapılmasının sağlanması hedefleniyor. Proje kapsamında düzenlenecek faaliyetlerin masrafının %75' i Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkındaki 2010/8 nolu Tebliğ çerçevesinde İGEME / DTM tarafından firmalara geri ödenecektir

Organize Bölgelerimiz Hakkında

Sakarya bölgesel olarak artık yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Bu konuda çevre faktörü gözetilerek yatırımların yönlendirilmesi konusunda çabalarımız var. Sizlere ilimizdeki organize bölgeler konusunda da Meclis kürsüsünden bilgi vermek istiyorum.

1.Organize Sanayi Bölgesi

Bölgede 62 firma üretimdedir ve üretime geçen tesislerde yaklaşık 7.500 kişi istihdam edilmektedir. Bölge sektörel açıdan incelendiğinde ağırlık Otomotiv yan sanayi olmak üzere Tekstil, Metal İşleri, Makine İmalatı, Elektrik - Elektronik, İnşaat ve İlaç sektörü temsilcilerinden oluşmaktadır. Sorunlarını çözmüş bir OSB'dir, son olarak yolunun asfaltlanması ile ilgili talebimiz Büyükşehir Belediyesi'nce yerine getirilmiştir.

II. Organize Sanayi Bölgesi

Sakarya İli, Hendek İlçesi sınırları içersinde İstanbul-Ankara D-100 Devlet Yolu ile TEM Otoyolu arasında kalan 350 hektarlık bir alan üzerinde kurulmuştur. 39 firma üretimdedir, 40 firma inşaa halindedir.

Son durum itibariyle mevcut 79 firmanın sektörel dağılımına baktığımızda, otomotiv ve madeni eşya sanayi sektöründe 44 firma, Plastik Sanayii'nde 6 firma, Tekstil Sanayii'nde 5 firma, Yapı Elemanları'nda 10 firma, Orman Ürünleri'nde 5 firma, Gıda Sanayi'nde 4 firma, Elektrik Malzeme İmalatı'nda 3 firma, Kimya Sanayii'nde 2 firma bulunmaktadır.

III.Organize Sanayi Bölgesi

Bölgemizde arsa tahsisi yapılmış toplam 51 adet Firma bulunmaka, 15 firma üretim yapmaktadır..

 

 

Yatırımların Oransal Durumuna baktığımızda; üretim bazında 15/51 % 29, yapılaşma bazında 30/51 % 59 oranındadır. 

Kaynarca Organize Sanayi Bölgesi

Sakarya İli, Kaynarca İlçesi sınırları içersinde yaklaşık 89 hektarlık bir alan üzerinde kurulmuştur. Bakanlıkça verilen Kamu Yararı Kararı'na istinaden oluşturulan Kıymet Takdir Komisyonu tarafından OSB alanı içindeki taşınmazların bedel tespiti yapılmış olup, onaylı İmar Planları üzerinden Müteşebbislere arsa tahsisi yapılması aşamasına gelinmiştir.

 

 

Ferizli Organize Sanayi Bölgesi

Sakarya İli, Ferizli İlçesi sınırları içersinde yaklaşık 70 hektarlık bir alan üzerinde kurulmuştur. Bakanlıkça verilen Kamu Yararı Kararı'na istinaden oluşturulan kıymet  takdir komisyonu tarafından OSB alanı içindeki taşınmazların bedel tespiti yapılmış olup, onaylı İmar Planları üzerinden Müteşebbislere arsa tahsisi yapılması aşamasına gelinmiştir.

 Geyve İhtisas Organize Bölgesi çalışmaları da sürdürülürken ,Karasu OSB konusunda da çözülme aşamasına gelen sorunlar giderildiğinde, ihtiyaç duyulan sektörler için hizmete açılacak

 

TİGEM İhalesi katılım yazısı ve ihale süreci

TİGEM arazilerinin Sakarya'ya kazandırılması için gerçekleştirilecek ihale tarihi 27 Aralık 2010 Pazartesi günü yapılacak. TIGEM de 8 firmadan biri bizim firmamızdır. Yarın da TIGEM toplantısı yapacağız.yönetim kurulu ile.En iyi fiyatı verip almaya çalışağız.

Odamız ve Sakarya Teknokent işbirliği ile düzenlenecek olan San-Tez Ar- Ge Programı Bilgilendirme ve Proje Hazırlama Eğitimi ile işletmelerin üniversitede hazırlanan projelerden yararlanma imkanı sağlayacak.

SAN-TEZ AR-GE Proje Tanıtım Toplantısı 23 Aralık 2010 Perşembe günü SAÜTEK Konferans Salonunda gerçekleştirilecek.

SATSO olarak araştırma ve geliştirme çabalarına desteğin en önemli çalışmalalarımızdan biri olması bilinciyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz

SATSO Sakarya için AR-GE stratejisini kurduğu komisyonla gözden geçirip, AR-GE Destek Birimi ile sanayide inavasyon hedefine yönelik çalışmalar yapıyor.

Bu güne kadar birime yapılan 184 proje başvurusu da birimin gerekliliğini ortaya koyuyor

San. ve Tic. Bakanlığı Teknogirişim Sermayesi Desteği Proje Hazırlama Eğitimi tamamlanırken hemen yeni bir çalışmaya daha girdik

Üniversiteden çıkan projelerin sanayide uygulanması amacıyla SATSO ve TEKNOKENT işbirliğiyle bir program hazırladık.

Sanayi - Tez projeleri; kısa bir ifadeyle üniversiteden çıkan bir projenin, ortak olmak isteyen bir firmanın alt yapısı kullanılarak projeyi hayat geçirmektir.

Yani diğer bir deyişle üniversite tez ödevinin - sanayileştirilmesi diyebiliriz.

Sanayicilerimizin Ar-Ge'ye dayalı ihtiyaçlarının karşılanması ve toplumsal düzeyde Ar-Ge talebi oluşturmak için ihtiyaçlara bağlı araştırma programları oluşturulması ve sanayicinin Ar-Ge ve teknolojiye dayalı ihtiyaçlarını üniversitelerle işbirliği içerisinde çözüme ulaştırılması da önemli bir gerekliliktir diye düşünüyorum.

Bu amaçla hazırlanan bu programa sizlerinde katılımını arzu ediyoruz.

Sayısal Takograf Kartları SATSO'dan Verilecek

Ülkemizin de taraf olduğu Uluslar arası Karayolu Taşımacılığı Yapan Taşıtlarda Çalışan Personelin Çalışmalarına İlişkin Avrupa Anlaşması (AETR) kapsamında getirilen Sayısal Takograf (ST) uygulaması, 16 Haziran 2010 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

Bu kapsamda, ülkemizde ulusal otorite olan Ulaştırma Bakanlığı ile TOBB arasında imzalanan protokolle bakanlık tarafından, sayısal takograf sistemi içerisinde kullanılacak sürücü, şirket, servis ve denetim kartlarının sertifikalandırılarak, kişiselleştirilmek suretiyle sahiplerine verilmesi konularında TOBB yetkilendirilmiştir.

İmzalanan bu protokol kapsamında, sürücü, şirket ve servis kartlarının TOBB tarafından yetkilendirilen odalar vasıtasıyla verilmesi konusunda Ulaştırma Bakanlığı ile resmi mutabakata varılmıştır.

Bu doğrultuda sayısal takograf kartlarının verilmesi ile ilgili olarak Odamız tarafından yapılan başvuru değerlendirilmiş ve Odamızın yetkilendirilmesi uygun görülmüştür.

Sayısal Takograf kartları, 2011 yılı ocak ayı itibariyle Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından verilecektir. Üyelerimizin yeni yıldan itibaren bu hizmeti de Odamız çatısı altından temin etmelerini sağlamış oluyoruz.

Bu arada üyelerimizin SATSO'daki işlemlerini gerçekleştirmede artık modern bir uygulama başlatarak numara cihazı hizmete soktuk. Artık sıra beklemelerde de sorun yaşanmayacak.

Almanya'nın Köln şehrinde yapılan ve Odamızın da üyesi olduğu Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası 7.Olağan Genel Kurul toplantısına iştirak ettim. Almaya'dan da benzer bir heyetin Sakarya'ya gelmesi söz konusu baharda. Yatırımcıların Sakarya'yı görmeleri açısından büyük bir fırsat olacak bizim için”. 

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ'un konuşmasının ardından meclis üyelerinin talebi üzerine KOSGEB Sakarya İl Müdürü İsmet Yılmaz yeni kredi destekleri ve hibe programları hakkında meclis üyelerine detaylı bilgi verdi.

Ardından SATSO Aralık ayı olağan meclis toplantısının ana gündem maddesini oluşturan 2011 yılı bütçesinin görüşülmesi maddesine geçildi.

SATSO 2011 yılı bütçesi görüşülerek oy çokluğu ile onaylandı. Bu suretle 2011 yılı tahmini gelir bütçesinin gelirler yekünü; tahmini gider bütçesi ile birlikte denk bir şekilde 5.463.509,00 TL olarak karara bağlandı.

2011 yılı bütçesi ile ilgili görüş bildiren SATSO Meclis Üyesi Adnan Borazancıoğlu, bütçenin %91'inin üye aidatlarından oluştuğunu ifade ederek, “Faiz kira ve sair gelirleri arttırıcı yollar aranması gerekiyor. Sürdürülebilir hizmet için, sürdürülebilir gelir elde etmek gerekir” dedi.

SATSO Meclis Üyesi Birol Öner ise, bütçe ile ilgili yaptığı konuşmada, Odanın tek gelirinin üye aidatları tek giderinin ise üyelere hizmet olması gerektiğini ifade ederek “SATSOnun gelir ve giderlerin hemen hemen aynı olması gerekir” dedi.

SATSO meclis Üyesi Bülent Yılmaz ise “SATSO'nun 2011 bütçesi içinde bir sosyal tesis olması gerektiğini ve SATSO üyelerinin hizmetine açılmasını talep ettiklerini dile getirerek “şehrin böyle özel bir mekana ihtiyacı vardır” dedi.

SATSO 2011 yılı bütçesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ,“Reel bütçeyi ortaya koymaya çalıştık. Üyelerimize rakip olma taraftarı değiliz. Gelirimiz üyelerimizden olmalıdır.”dedi. Altuğ ayrıca 2011 yılı içerisinde hem bir sosyal tesis hem de KOSGEB, ABİGEM, KGF, Kalkınma Ajansı' için de hizmet binası olarak değerlendirilecek bir bina yapmayı planladıklarının da müjdesini verdi.

Dilek ve Temenniler bölümünde konuşan SATSO Meclis Başkan Vekili İzzet Dönmez ilimizin hakettiği seviyelerde olmadığı konusuna değinerek bu konuda birlikte çaba göstermek gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu;

“Kürsüye çıkma nedenim Konya'ya yaptığım ziyarettir. Konya 10 yılda yeniden yapılmış. Gidin Avrupa şehrine Konya'nın bundan farkı yoktur. Trafik sıkıntısı yok. Sakarya'da demir yolunda 10 mt ileri gidemiyoruz. Şehri onların insafına bırakıyoruz. Sakarya'ya raylı sistemi ile ilgili ne yapıyoruz? SATSO ile birlikte üretsek elimize ne geçer? Sakarya bir endüstri diyebileceğimiz yatırımlar olmalı ve SATSO bunun için elinden geleni yapıyor.”

 

Haber Tarihi : 23/12/2010
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::