Kocaeli, Körfez ve Gebze Ticaret Odalarının müşterek düzenlediği Mobilya Ürünleri Meslek Komiteleri Müşterek Toplantısı'na Sakarya Ticaret ve Sanayi odası meslek komitesinden temsilciler de katıldı. Kocaeli Sanayi Odası'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya katılan Kocaeli Sanayi Odası, Kocaeli Ticaret Odası, Körfez Ticaret Odası komite üye ve başkanları ile Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Mobilya Grubu Meslek Komitesi üyeleri oldukça yararlı buldular.

Toplantı açılış konuşmasında KSO Genel Sekreteri Necmettin Bayraktar ;“Rekabet edilebilirlik önemli bir faktördür. Bir arada sorunların tartışılacağı, sektörde meydan gelen sıkıntılar konusunda neler yapılabileceği hususunda sektörle ilgili yetkili organların ve sektör temsilcilerinin bir araya gelmesi oldukça önemli. Mobilya Ürünleri Meslek Komiteleri'ndeki bu yapılanmanın sektöre olumlu etkiler kazandıracaktır. Sadece bölgemiz değil, uluslararası alanda da rekabet edebilmek durumumuzu gözden geçirmemiz adına bu toplantılar sektörün gelişimine katkı sağlayacaktır ”dedi.

Bayraktar'ın ardından kürsüye çıkan Kocaeli Sanayi Odası Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı ve Beşgen Ofis Mobilyaları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mustafa Karaman sektördeki yapılanma konusunda bilgi verdi. Karaman, “Yapılan bir projeksiyonla yıllık yüzde 12-13 büyümeyle 2015 yılında bu hedefimizi gerçekleştirebiliriz. Sektörde uluslararası alanda rekabet edebilecek potansiyele sahibiz” dedi

Sektörde olmaları gereken yerde olmadıklarını söyleyen Karaman, “Türkiye Mobilya Sanayi yaklaşık 6 milyar dolarlık iş hacmi olduğu saptanmıştır. Şu anda dünya ticaretinde, Tayland, Tayvan, Hollanda, Slovenya, Romanya gibi ülkelerin gerisindeyiz. Belki İngiltere ve Meksika'yı geçerek ilk 15'lerde olabiliriz. Yapılan bir projeksiyonla yıllık yüzde 12-13 büyümeyle 2015 yılında bu hedefimizi gerçekleştirebiliriz. Sektörde uluslararası alanda rekabet edebilecek potansiyele sahibiz. Sektörün kuvvetli bir şekilde organizasyona ihtiyacı vardır. Sektörün ihracatını artıran çalışmaların sürdürülmesi amaçlanmaktadır. Türkiye'de bulunan markalı ve büyük ölçekli sanayi kuruluşları iç pazara göre yapılanmıştır. Türkiye ürettiği mobilyanın ancak yüzde 15'ini ihraç edebilmektedir. Birçok Avrupa Birliği ülkesinde mobilya imalatı temel bir endüstri konumunda olup dünyada rekabetçi bir konuma sahiptir. İhracat alt yapımız yavaş yavaş yapılanmaya başlıyor” diyerek sektörün önemine değindi.

Konuk Konuşmacı olarak davet edilen,  MOBESKO Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Baştürk, İlimizde örnek model olan MOBESKO' nun oluşumu hakkında bilgi paylaşımında bulundu.

Toplantıda daha sonra Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Üyesi Neşet Peker, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından oluşturulması planlanan Mobilya İhtisas OSB' hakkında bilgi vererek söz konusu Organize Sanayi Bölgesinde sektör temsilcilerinin yer alması konusunda katılımcılara detaylı bilgiler verdi. Peker mobilya sektörünü bölgede ve ülke genelinde hak ettiği seviyelere getirmek adına çalışmalarına devam ettiklerini de dile getirdi.

Toplantıda “Mobilya sektöründe ihracatı nasıl geliştiririz” sorusuna da yanıt arandı
Haber Tarihi : 3/1/2011
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::