SATSO Yönetim KuruluBaşkanı Akgün Altuğ ;''


‘'Aile şirketleri, ekonominin temel direği,  dinamizm ve yenilenme kaynağıdır''

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası üyeleriyle paylaşım içinde bulunma ve gelişmeleri aktarma amacıyla yayınladığı SAKARYA EKONOMİ Dergisi'nin 67nci sayısını yayınladı Dergi, ana konusu olarak  ‘'Aile Şirketleri daha karlı ve daha uzun ömürlü nasıl olur ?'' konusunu ele aldı.   SATSO Ekonomi 67nci  sayısı www.satso.org.tr ‘dan indirilerek de okunabiliyor..

Dergide geniş yer alan konuyla ilgili olarak SATSO Başkanı Akgün Altuğ şunları söyledi;
“Aile şirketleri ekonominin temel direği, büyük bir dinamizm ve yenilenme kaynağıdır. Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren ve ailelerin yönettiği bu şirketler istihdam açısından da büyük önem taşır. Ancak bu şirketler, kamuoyunda hak ettiği ilgiyi göremez. Bunların sonucunda genç kesimlerde aile şirketlerinin modası geçmiş bir ekonomik örgütlenme biçimi olduğu yönünde önyargılar oluşur.

Kuşaklar boyu ayakta kalan aile şirketlerinin son "sanayi sayımı"na göre işyerlerinin ortalama yaşının 9.5 yıl dolayında kalması da, şirketlerimizin epey kısa ömürlü olduğunu gösterir. "Yüzyıllık Şirketler" listesinde yer alan şirketlerin sayısı 20'yi aşamaz. Ancak çöküş aile şirketleri için bir kader değildir. Aile şirketi belirli bir kritik kütleyi aştığında kurumlaşmayı başarırsa, kuşaklar boyu ayakta kalabilir.  Aile dayanışmasının sonucu olan takım ruhu, adanmışlık duygusu, sadakat, güvence ve devamlılık, şirketi başarıdan başarıya götürebilir.

Kurumsallaşma her şeyden önce bir sistem ve ilke sorunudur Kurumsallaşmış aile şirketleri küreselleşme, yönetişim ve çevre koruma sorumluluğu gibi konularda büyük şirketlerin aldığı önlemlere benzeyen ama kendi örgütsel yapılarına uygun kararlar alma ve uygulama yeteneğine sahiptir.  

İşte bu sayımızda Sakarya'daki aile şirketlerinin uzun ömürlü olma çabalarında yön vermek, farkındalık yaratmak amacıyla konuyu ele aldık. Gelecek sayılarda da konunu detayları ele alınacak.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, aralık ayında kuruluş yıldönümünü  kutladı. 87nci yıla girerken  Türkiye'de üye sayısı bakımından güçlü sanayi kuruluşları arasında olma gururunu   hep birlikte yaşıyoruz. SATSO tarihi ile ilgili yazımız  dergimizde yer alıyor. Yeni yıla girerken geçtiğimiz yılın değerlendirmesini de elimizdeki verilerle yapmak isterim''

Haber Tarihi : 11/1/2011
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::