Yurt gezilerini sürdüren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Sakarya programı çerçevesinde Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nı ziyaret etti.

SATSO meclis üyeleri ve Sakaryalı işadamlarının da katıldığı söz konusu toplantının açılış konuşmasını Meclis Başkanı Engin Özkoç yaptı. Özkoç  şöyle konuştu:

“Yaklaşık 10 bin üyeye sahip olan Ticaret ve Sanayi Odamız 32 meslek komitesi 90 meclis üyesi ile birlikte görev yapmaktadır. Sakarya'mız; ülkemiz tarihinde, Kurtuluş Savaşı destanlarında, yaşanan büyük acılarda, yaşatılan büyük sevinçlerde adından sıkça bahsettirmiştir. Bizler biliyoruz ki ülkemiz üretmeli, ürettiğini satmalı, kazancını hakça paylaşmalı, yarınlarına güvenle ve umutla bakmalıdır.

Bizim dünya sıralamasındaki rakiplerimizden hiçbir eksiğimiz yoktur. Bizler sadece onlarla eşit şartlarda yarışmak istiyoruz.

Ülkemizin ve kentimizin bildik sorunlarından daha çok sizin değerli çözüm önerilerinizi üyelerimiz bilmek isteyeceklerdir.

Bizim talebimiz üretmek, satmak, hakça paylaşmak, vergimizi adaletlice vermek, ülkemiz ve dünyadaki rakiplerimizle eşit fırsatlara sahip olmak, güvenli, geleceğe umutla bakan, mutlu bir Türkiye istiyoruz.

Türkiye'nin başta işsizlik gibi birçok sorunu varken o kadar eften püften şeylerle uğraştıklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin bütün enerjisini buralara harcadığını kaydetti. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: “Vatandaşımız sandığa giderken niye sandığı gittiğini de çok sağlıklı tahmin edemiyor. Çünkü politikacı halkın kafasını iyice karıştırıyor. Yanlışımız buradan başlıyor. Doğruları halk görmesin diye her türlü numarayı çekiyoruz. Yanlış buradan başlıyor. İşsiz kişi işsizliğini, yoksul kişi yoksulluğunu unutuyor. Biz üreten Türkiye istiyoruz. Çalışan Türkiye istiyoruz, İstihdam yaratan Türkiye istiyoruz. “

SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muzaffer Güneş, Sakarya'nın sosyo ekonomik durumu sanayi alt yapısı ve yatırım avantajları hakkında bilgi vererek şunları dile getirdi:

“Sakarya İlimiz imalat sanayi Gelişmişlik Sıralamasın da 22 nci, Sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 23 ncü, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla bakımından 24 ncü, İlin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla İçindeki Payı %1.1, İlde kişi başına düşen GSYİH Miktarı 6.300 $'dır. İlimizdeki İşsiz Sayısı 2010 yılında (Mart Ayı verilerine göre) 26.384 ve İşsizlik Oranı %11.8'dir.

Sanayi de Sanayi siciline kayıtlı kobi sayısı 914, Sakarya'daki kobilerde çalışan sayısı 41.837, Sakarya'daki sanayi kuruluşlarının üretim yaptığı yer itibariyle; %13'ü Organize Sanayi Bölgelerinde, %33'ü Küçük Sanayi Sitelerinde, %54'ü Diğer alanlarda yer almaktadır.”

Güneş konuşmasının devamında Sakarya'daki sanayi kuruluşlarının %47'sinin ihracat yaptığını belirterek 2009 sonu itibari ile ihracat 1 milyar 714 milyon dolar olduğunu ve 2009 yılı ihracat sıralamasında ilimizin 9'uncu sırada yer aldığını belirtti. İhracat sıralamasında Nisan 2010 itibariyle 97 milyon 426 bin Dolar ihracat yapıldığını da sözlerine ekledi.

Güneş konuşmasının devamında; İlimiz coğrafi konumu itibariyle Türkiye'nin büyük metropollerinden olan İstanbul, İzmir, Bursa ve Ankara'ya yakınlığı,Sakarya'yı işletmek girdilerinin temininde ekonomik ve rahat olanaklar sağlamaktadır. Sakarya'yı merkeze yerleştirerek bir daire çizdiğinizde 2 saatlik araç yolculuğu ile 20milyon nüfusa 2saatlik uçak yolculuğu ile de7trilyon Avro'luk bir pazara ulaşılabilmektedir.

Siyasi iktidarın sadece belli bir kısma değil, her kesime fırsat eşitliği sunmasını isteyen Kılıçdaroğlu, önce kendi insanımıza kazandırmak gerektiğini belirtti.  Zenginleşmenin halka yansımadığı, tabana yayılmadığı takdirde ülkenin sorunlarının çözülmeyeceğini dile getiren Kılıçdaroğlu “Türkiye İstatistik Kurumu daha yeni rakamları açıkladı. 2008'den 2009'a Türkiye'de yoksul sayısı 818 bin kişi arttı. İşadamısınız düşünmeniz lazım. Bir ülkede kişi başına gelir arttı bu söyleniyor, ihracat patladı bu söyleniyor, sanayi artı bu söyleniyor, madem durumumuz bu kadar iyi o zaman yoksul sayısı niye arttı? Yoksul sayımız  12 milyon 715 bine çıktı. Bu Bulgaristan nüfusunun iki katı. Politikayı sosyal, insan odaklı yapmazsanız bu sorunlarla her zaman karşılaşırsınız. Yoksulun arttığı yerde barış olmaz 2002 yılında 59 bin tutuklu ve hükümlü varken 2011 yılında bu sayı 121 bine çıktı.  Artış yüzde 100 geçti.  Aynı yatakta 2-3 kişi yatıyor. Hayatı sağlıklı sorgulamazsak gerçekleri bulamayız.” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu'na konuşmasının ardından SATSO Meclis Başkanı Engin Özkoç ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanvekili Muzaffer Güneş tarafından plaket takdim edildi.

Haber Tarihi : 13/1/2011
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::