Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile Sakarya Üniversitesi işbirliği ile yürütülen  (SAİGEP) Sakarya'nın İhracatını Geliştirme Projesi çerçevesinde; İGEME- İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi işbirliği ve ortak organizasyonu ile ;  “İran Ülke Sohbet Toplantısı Ve İhracatta Devlet Yardımları” konulu bir seminer programı düzenlendi.

 

SATSO Ali Coşkun Konferans salonunda gerçekleşen seminere SAÜ Sapanca M.Y.O öğrenciler ve işadamları katıldı. Seminerde; İran Pazarına Giriş İmkanları, İGEME Iran Ülke Masası Sorumlusu Yusuf Türkoğlu tarafından, İhracatta Devlet Yardımları, İGEME İstanbul Bölge Müdür Yrd. Yasemin Görüm ve Yurtdışı Pazar Araştırması Nasıl yapılır, İGEME Uzmanı Ebru Gülsoy tarafından anlatıldı.

 

 

Söz konusu seminerin açılış konuşmasını yapan Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Burhan Özkan şunları dile getirdi:

 

“SATSO Sakarya ihracat gelişmesinde 1 yıldır yoğun çaba harcıyor. Bir proje oluşturmaya çalışıyoruz. İGEME' de proje 15 gün içinde belli olacak. Projede yapılan faaliyetlerin değerlendirilen konularda seminer vermek istiyoruz. İGEME de buna destek verdi. Bizim amacımız, Sakarya'yı bulunduğu noktadan ilerilere götürmektir. Çok çalışmamız gerekiyor. İş adamları ihracatı geliştirirken genç kişilere ihtiyaç duyacaktır. Bu tür seminerler bu anlamda son derece önemli. Umarım ülkemizin, Sakarya'nın ihracatta hak ettiği ve olması gereken yere gelir.” dedi.

 

 

İGEME Iran Ülke Masası Sorumlusu Yusuf Türkoğlu ise İran Pazarına Giriş İmkânları hakkında bilgiler verdi. Türkoğlu;” İran'la çok önemli ticari hedefimiz var. 2010 yılında yaklaşık 10 milyar dolar ticaret hacmimiz oldu. Hedefimiz 5 yıl içersinde 30 milyar dolar ticaret hacmi planlıyoruz. Tabi ki bu 30 milyar doları 3 kat daha arttırmamız lazım. Sadece İran'da değil, ırak ve Suriye'de de ticari hedeflerimiz var. Türkiye Cumhuriyetimizin 100. kuruluş günü olan 2023 yılında hedefimiz 500 milyar dolar ticaret hacmine ulaşmayı hedefliyoruz. Türkiye son 7 yılında ihracat artışına baktığımızda yüzde 16 oranında bir artış sağlandığını görüyoruz.” dedi.

İGEME Uzmanı Ebru Gülsoy, İGEME Sitesinin nasıl kullandığı hakkında bilgiler vererek “tek başına ihracat yapmak işe yaramaz. Her konuda bilginiz olması lazım. Bir firma yönetimi nasıl olmalı, firma odaklı ne seçmeli, firma yönetim şekli, kullanılması vb… dış ticarete hazır olmanın başlıklarıdır” diyerek İGEME'nin ilgili konulardaki destekleri ve veritabanları ve üyelik bilgileri, ihracat Pazar yapısı, gümrük vergileri hakkında konuştu. Gülsoy ayrıca, ülkeler arasında karşılaştırmalı yaparak anlamlı bir hedef Pazar seçmek gerek ve pazar araştırması yaparken ülke hakkında mutlaka ön bilgilere sahip olmak gerek” diyerek Pazar araştırmasının detaylarını anlattı.

Söz konusu toplantı soru cevap bölümünün ardından sona erdi…

Haber Tarihi : 16/1/2011
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::