İşverenlere devlet  desteği de  olan programdan yararlanmaları için çağrı yapan SATSO Başkanı Akgün Altuğ :

“Program İşsizlere De, Kalifiye Eleman Arayanlara da Umut Oluyor''

Sipariş eleman yetiştirme programı olarak özetlenebilecek proje kapsamında işadamlarının başvurusuyla, işsizler çeşitli desteklerle eğitiliyor ve kurs-staj dönemleri kapsamında her gün için 15 lira ücret aldıkları gibi, iş kazası ve meslek hastalığı sigortaları devlet tarafından ödeniyor. Bu kurslardan eleman almak üzere niyet mektubu veren işverenlere de teşvikler verilmesi gündemde.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü (MEB-ETÖGM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB-ETÜ) ve Sakarya'da SATSO'nun proje ortağı olduğu UMEM, işsizlere umut oluyor.

  Konu ile ilgili çalışmalarını tamamladıklarını, hatta ilk başvuruda 104 kursiyer talebi aldıklarını 90 adedinin de eğitimlerine başladıklarını belirten SATSO Başkanı Akgün Altuğ konu ile ilgili şu bilgileri verdi;

“Türkiye'deki işsizlik sorununun en önemli nedenlerinden biri işgücü piyasasındaki arz-talep uyuşmazlığıdır. Son yıllarda ekonomide yaşanan yapısal dönüşüm sonucunda ekonomide emek yoğun sektörlerden ileri teknoloji yoğun sektörlere doğru bir kayma gerçekleşmiş, bundan dolayı firmaların talep ettiği işgücü profilinde büyük değişimler olmuştur. Bu değişime ayak uydurulamamasının sonucunda işsizlik artmıştır.

 Türkiye'de vasıfsız işgücü fazlalığı varken firmalar kaliteli eleman bulma sıkıntısı çekmektedir. Firmaların işe alımlarda talep ettikleri becerilerin adaylarda bulunmaması, işgücü piyasasında yapısal bir işsizlik sorunu yaratmıştır. Bu amaçla, işgücü piyasasında arz-talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmeyi amaçlayan Uzmanlaştırılmış Meslek Edindirme Merkezleri projesi(UMEM) başlatılmıştır. UMEM veya diğer bir adıyla Beceri'10 projesi, bir beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliğidir. Projenin tarafları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü (MEB-ETÖGM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB-ETÜ) olup, taraflar arasında bir protokol imzalanmıştır. Proje ile, işsizlere beceri kazandırılarak meslek edindirilmesi, sanayi kuruluşlarının ve işletmelerin nitelikli, yetişmiş işgücü ihtiyacının karşılanması ve Türkiye'de işsizliğin azaltılması amaçlanmıştır.

Proje kapsamında odamızın görevi, Stajyer Talep Formu(Niyet Belgesi) aracılığı ile üyelerimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli eleman ihtiyaçlarının hangi mesleklerde olduğunun tespiti ve ihtiyaç duyulabilecek stajyer sayılarının saptanmasıdır. Alınan geri bildirimler neticesinde yeni kurslar başlatılacaktır.       

Kurslar, teorik ve pratik eğitim şeklinde iki aşamadan oluşacaktır. Teorik ve temel uygulama eğitimleri, daha önceden belirlenen ve modernize edilen meslek liselerinde gerçekleştirilecektir. Pratik eğitimler (staj) ise daha evvel talep etmiş olan işyerlerinde gerçekleştirilecektir. Eğitim ve staj süresinin en az 5 ay sürmesi ve staj süresinin de 3-6 ay arasında olması planlanmaktadır. Teorik ve pratik eğitimler süresince İŞKUR tarafından, kursiyerlere günlük 15 TL ödeme yapılması ve ek olarak kursiyerlerin iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı sigortalarının yapılarak, prim giderlerinin ödenmesi ile eğitim maliyetlerinin karşılanması sağlanacaktır. Eğitim ve staj süresi içerisinde işverenlerin sigorta primleri dahil bir gideri söz konusu olmayacaktır. Diğer bir ifade ile, işverenlerimizin istediği becerilerle donatılmış, işyerine adaptasyonu sağlanmış, yetişmiş sertifikalı işçi istihdam etmenin kolaylığından işverenlerimiz faydalandırılacağı gibi, iş öğretme maliyetinden kurtarılmış olunacaktır. Bu proje odamızın da içinde yer aldığı son yılların en önemli projesidir.

Şirketler başarılı kursiyerleri istihdam ettikleri taktirde 1 yıl süreyle ilgili çalışanın sosyal güvenlik primlerinin işveren payı kamu kaynaklarından karşılanacaktır. İlerleyen dönemde belgelendirmenin Ulusal Yeterlilikler çerçevesinde yapılması durumunda istihdam edilen personelin sosyal güvenlik primlerinin işveren payı 1,5 yıl süreyle kamu kaynaklarından karşılanacaktır. Ayrıca, işverenler eğitime alınmasını uygun gördüğü kişileri de İŞKUR' a kayıt yaptırarak projede yer almasını sağlayabileceklerdir.

 Bunun yanında, kursu başarı ile bitiren kursiyerlere, Milli Eğitim ve İŞKUR onaylı “Kurs Bitirme Sertifikası” verilecektir. Söz konusu belge, mesleğin niteliğine göre sertifika sahibinin 4857 sayılı İş Kanunun 85 inci maddesi gereğince ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilmesine olanak sağlayacaktır.

Proje hakkındaki daha geniş bilgi ekteki broşürlerden veya odamızın http://www.satso.org.tr/  internet adresindeki “UMEM Projesi” modülünden de temin edilebilir. Ayrıca, anlaşılmayan hususlarda Odamızdan bilgi alınabilir.

Stajyer bilgi formunun sadece bir iyi niyet belgesi olup, hiçbir hukuki yükümlülüğünün olmadığı bilinmelidir. Bunun yanında stajyer talep formu düzgün bir şekilde doldurulmalı ve eksik yer bırakılmamalıdır.

Odamıza kayıtlı tüm üyelerimizi bu projeden yararlanmaya davet ediyor um.'' dedi.

Proje ortağı İş Kur'dan alınan bilgiye göre de 7 şubat'ta ilk kursiyerlerin eğitimi başlayacak, Gazaltı kaynakçılığı, SNC  Torna operatörü, SNC  Freze operatörü, Tornacılık kurslarına başvuruda bulunan 90 kursiyer katılacak. İşveren iyi niyet mektupları ve kursiyer başvuruları SATSO'ya yapılacak.

 

Haber Tarihi : 19/1/2011
PAYLAŞ
Son Haberler ::