SATSO Şubat Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Engin Özkoç'un başkanlığında meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

 

Her ay olduğu gibi, SATSO TV'den canlı olarak yayınlanan Şubat Ayı Olağan Meclis toplantısında aylık faaliyetler hakkında meclis üyelerine bilgi veren SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ şunları dile getirdi:

 

“2 yıl önce yine şubat ayında yapılan seçimle göreve geldik. Bu meclis bir yönüyle yıldönümü anlamını içeriyor. Bugün Sakarya,  ortak aklı hakim kılma yolunda bir şehirdir. Şehrimizde yapılacak, yapılması muhtemel yatırımlarla ilgili çalışmalardan, Sakarya'yı bölge liderliğine taşıyabilecek ekonomik dinamiklerin değerlendirilmesine kadar şehir adına atılacak her adımda Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Üniversite ve elbette Ticaret ve Sanayi Odası bir ve birliktedir. Hep aynı amaç için: Sakarya'yı daha yaşanabilir, Sakaryalıyı daha mutlu kılmak. Başarılı olmak için çok çalışmak ve hedefleri iyi belirlemek gerektiğini biliyorum.  Hangi iş yapılırsa yapılsın sektörde en iyi olma vizyonu, dünyayı doğru anlama, insanların ihtiyaçlarını belirleme ve zamana ayak uydurma stratejileriyle hareket edilmeli düşüncesindeyim. Beraberliğimizi sürdürdüğümüz müddetçe fark yaratabilir ve iyi organizasyonlara imza atabiliriz. Başarılı olmamak için hiçbir neden yoktur. Bu gün kimsenin SATSO ne iş yapar sorusunu sormuyor” diyen Akgün Altuğ, “Güvenirliği yüksek bir kurum haline geldik” dedi.

 

SATSO'nun aylık faaliyetleri ve projeleri hakkında da bilgi veren Altuğ şunları dile getirdi:

 

“Ocak ayının 2.nci haftasından itibaren, Odamız sicil arşivinde stratejik planımızda yer alan dijital arşivin alt yapısını oluşturacak şekilde odamız sicil servisi personeli tarafından yoğun bir çalışma başlatılmıştır.Yapılan bu çalışmada; üyelerimizin eski tip karton sicil dosyalarının klasörlere aktarılması Ticaret Sicili ve Oda Sicili evraklarının ayrılması ve tasnifi yapılmaktadır.Yaklaşık 14.000'e varan üye dosyasının şu an itibariyle 9.000'i elden geçmiş, geri kalan 4.000 adedinin düzenleme çalışmaları da büyük bir hızla devam etmektedir.

 

Beceri'10 Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) projesinde Sakarya'da büyük ilgi sağladık. İşverenler açısından bakıldığında projede bulmakta zorlandığınız meslekteki işçinin veya istediğiniz vasıftaki işçinin, ücretsiz olarak sizin adınıza yetiştirilmesi, sertifikalandırılması, işyerinizde de İŞKUR tarafından ücreti ödenmek suretiyle adaptasyonunun sağlanması ve akabinde de 4.5 yıla kadar SSK işveren prim hissesinin devlet tarafından ödenmesi teşviki yer alıyor.

UMEM projesi kapsamında Aralık ayında İlimizde Metal ve Makine teknolojileri alanlarında yapılan çalışmalar neticesinde Firma talepleri doğrultusunda 4 branşta 6 adet kurs açılmıştır. Toplam 90 kursiyerin katıldığı kurslar 07.02.2011 tarihi itibari ile başlamıştır. Kurslar Sakarya E.M.L. ve Sakarya Fatih E.M.L. de yapılmaktadır.

Kurs açılan Programlar: Gaz altı kaynakçılığı (3 grup – 45 kursiyer), Tornacılık (1 grup – 15 kursiyer), CNC torna operatörlüğü (1 grup – 15 kursiyer), CNC freze operatörlüğü (1 grup – 15 kursiyer), Kursiyerler eğitimleri tamamlandıktan sonra Nisan ayının sonunda 3 aylık staj dönemi için firmalara gönderilecektir.

 

UMEM Kurs yönetimi SATSO Genel Sekreterinin başkanlığında, İŞ-KUR temsilcisi, Sakarya ve Fatih Endüstri Meslek Liseleri Müdürlerinin katılımıyla 07.02.2011 tarihinde SATSO hizmet binasında yapmış olduğu toplantıda bugüne kadar yapılan faaliyetler değerlendirilerek önümüzdeki dönemde yapılacak faaliyetlerin planlaması yapılmıştır.

İlimizde önümüzdeki dönemde yeni açılacak kursların sektör ve branş tespitleri yapıldı. Bu doğrultuda öncelikle “Mobilya ve İç Mekan Tasarımı – Tesisat teknolojisi ve İklimlendirme” sektörlerinde saha çalışması yapılarak firmaların talepleri toplanacak ve talepler doğrultusunda kurslar açılacaktır. Bu çalışmaları takiben Elektrik-Elektronik teknolojisi, İnşaat Teknolojisi, Motorlu Araçlar Teknolojisi sektörlerinde saha çalışması yapılarak firma talepleri doğrultusunda kurslar planlanacaktır. Akyazı TSO Genel Sekreteri de toplantıya iştirak etmiştir. Yapılan görüşmeler neticesinde Akyazı ilçesinde de saha çalışmaları yapılarak firma talepleri doğrultusunda kursların yapılmasına karar verilmiştir.

 

 “AB fonları, firmaların faaliyetlerini planlı yapması için bir fırsattır''

Sakarya'da AB hibe fonlarından yararlanma oranının yükselmesi adına bir ön tanıtım toplantısı düzenledik. Devlet Planlama Teşkilatı ve bu konuda başarılı sonuçlar edinen Hacettepe Teknokent Müdürlüğü desteğiyle düzenlenen toplantıda AB hibe fonlarından yararlanma süreçleri ele alındı.  “Ar-Ge Projelerinin Sistematiği” ve “Ar-Ge Devlet Destekleri” kavramları konusunda ön bilgi edindik. AB fonlarına genel bakış, uygulanmış örnek projeler ve AB hibe fonlarından yararlanma süreçleri rekabet açısından tüm firmalarımızı yakından ilgilendiriyor. Bu konuda daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyen üyelerimiz Ar-Ge birimimizden faydalanabilirler.

 

Geçtiğimiz günlerde Doğu Marmara Kalkınma Ajansı kapsamındaki illerde mobilya sektöründe iştigal eden sektör temsilcileri ile SATSO'da bir araya geldik.

 

İyi bir konumda olan mobilya sektörünün günümüzde bu yeri koruyamaması söz konusunda arkadaşlarımız bir çalışma başlattılar. Doğu Marmara Kalkınma ajansı yönetim kurulunda görev alan biri olarak sorunları orada da görüştük. İller arasında kümeleşme daha fazla ticareti ve gelişmeyi sağlayacak. Sakarya mobilya konusunda kümeleşme merkezi olma yolunda. Diğer illerde de başka sektörlerde kümeleşme olacak. Birlikte üretim yapmanın getireceği avantajlar var.

Mobilya İhtisas Organize bölge kurmak için önemli adımları attık. Bu konuda bir tüzel kişilik oluşturacağız. Konu İl Genel Meclisi'nde de görüşülecek. Yer konusunda alternatifler var, değerlendireceğiz. Bu proje için ilk olarak Dernekkırı Bölgesinde 975 dönüm prefabrik alanını düşünmüştük. Ancak Ziraat Odası ve bölge halkı o alanın mera olarak değerlendirilmesini istedi. Önümüzdeki günlerde bu konuda İl Genel Meclisine katılarak bilgi vereceğim. Yer arayışlarımız sürüyor. Kaynarca ve bazı bölgelerde araştırmamız sürüyor. Alancuma'da bir yer tespit ettik. Görüşmelerimiz sürüyor, bu konuda İstanbul Ticaret Odası ile görüşmelerde bulunduk.

 

Ayrıca;

Geyve'de OSB kurulması için girişimlerimiz sürüyor. Geyve için girişimler devam ediyor. Şu anda 25 girişimci OSB için başvuruda bulundu. Biz bir 25 girişimcinin daha başvurmasını bekliyoruz. Oradaki çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bu arada dünya genelinde büyük bir içecek ve gıda firması bölgede 300 dönüm arazi üzerine yatırım için talepte bulundu. Konu Başbakan'ın ilimize yaptığı ziyarette kendisine aktarıldı. Talep mektubunu ilgili makamlara ileteceğiz.

 

TİGEM konusunda ise, araziyi kiralayan firma bizimle iletişime geçti. “Biz ihaleyi aldık ama projeniz iyi sizinle birlikte çalışmak istiyoruz” dedi. Önümüzdeki günlerde kendileriyle Sakarya'da görüşme yapacağız. Biz de onlara açık kapı bıraktık. Olmazsa da Sakarya'da Tarım A.Ş başka bir arazi bulunup devam edecek.

 

SATSO olarak ülkelerin büyükelçilikleriyle de yazışmalar yaptık ve her ay bir ülkenin ihracat ve ithalat potansiyelini tanıtma toplantıları yapmayı hedefliyoruz. İlk olarak Irak ve İran ile ilgili toplantılar yaptık. Lübnan ve Yunanistan gibi ülkelerle devam etmeyi planlıyoruz.

 

İstanbul Beylikdüzü fuar alanında her yıl olduğu gibi bu yıl da EMİTT turizm fuarı yapıldı. Bu yıl Doğu Marmara Kalkınma ajansı ve Sakarya Valiliği himayesinde daha farklı bir konseptte tanıtım gerçekleştirildi. Sakarya'nın turizm alanında da hem gelir hem istihdam kapısı olduğu bilinciyle tanıtımı destekledik ve daha başka tanıtım fırsatlarının değerlendirilmesi düşüncesiyle fuardan ayrıldık.”dedi

 

Akgün Altuğ konuşmalarının devamında Taraklı Fener Konak Restorasyonu ve yeni ek hizmet binası hakkında da bilgi verdi.

 

“Sakarya'nın kültür ve turizmine katkı olarak örnek bir çalışmaya imza atıyoruz. Taraklı'da satın aldığımız konak hakkında bilgi vermek istiyorum sizlere; Taraklı Fenerli Köşk'ün halkın hizmetine açılmadan önce, hizmete hazır hale gelmesi için gerekli çalışmalar Mimar Elif Şehitoğlu nezaretinde sürdürülüyor. Mevcut durumu analiz edilmiş, günümüzde konaklama ve restoran olarak hizmet verebilmesi için ihtiyaçları belirlenmiş, gerekli mimari etütler yapılmış ve restorasyona başlamak üzere proje hazırlanmıştır. Önümüzdeki ay restorasyon çalışmasına başlanacaktır” dedi.

SATSO Şubat ayı olağan meclis toplantısı meslek komitelerinin sorunlarının görüşülmesi, dilek ve temenniler bölümünün ardından sona erdi.

 

 

Haber Tarihi : 24/2/2011
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::