Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı 30 Eylül 2009 Çarşamba günü SATSO Ali Coşkun Konferans Salonunda Meclis Başkanı Engin Özkoç başkanlığında gerçekleştirildi. 

Yönetim Kurulunun, Sakarya'da yatırım yaparak istihdam sağlayan, kentin ekonomisine katkıda bulunan, bir hayır eseri yaptıran, bilim, kültür, sanat ve spor dallarında başarı sağlayarak ilimizin adını duyuran kişi ve kuruluşları onurlandırmak adına her meclis toplantısında bir kişi ya da kuruluşa ödül verileceği hususunda almış olduğu karara istinaden SATSO Meclis Toplantısının bu ayki onur konuğu Dünya Bilardo Şampiyonu Semih Saygıner'di.

Toplantının açış konuşmasını yapan SATSO Meclis Başkanı Engin Özkoç, “bugün aramızda bir dünya şampiyonu bulunuyor” diyerek Semih Saygıner'in başarılarının yanı sıra kişiliği ile de örnek bir insan, model alınacak bir sporcu olduğunu ifade ederek “bize bu gururu yaşattığı için kendisine teşekkür ederiz” diye konuştu.

Plaket töreninden önce bir teşekkür konuşması yapan Semih Saygıner, bilardonun artık bir kahve sporu değil nezih bir salon sporu haline geldiğini belirterek “Türk sporu olarak en büyük kazancımız budur” diye konuştu. Saygıner, çok genç yaşlarda anne ve babasını kaybetmesine rağmen bilardo sporuna tutunarak hayata bağlandığını ve salonda bulunan konukların çoğunun bu başarıya ve zorlu yıllara şahit olduğunu ifade eden Semih Saygıner, “Sadece Adapazarı'ndan değil Türk'lüğümden de hiçbir zaman kopmadım. Ahlaklı bir birey olduğuma inanıyorum ve bunu aslında burada, Adapazarı'nda şu anda burada bulunan ve çoğunu çok uzun yıllardan beri tanıdım ağabeylerim sayesinde kazandım” diye konuştu. Saygıner bu onuru kendisine layık gören Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Camiasına teşekkürlerini sundu.

Semih Saygıner' plaketini SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, SATSO Disiplin Kurulu üyesi Melih Uyar ve SATSO Meclis Başkanı Engin Özkoç  takdim etti. 

Oldukça duygu dolu anların yaşandığı törenin ardından başlayan meclis toplantısında SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ Yönetim Kurulunun aylık icraatları ile ilgili meclis üyelerine bilgi verdi.

 
Altuğ konuşmasında,

 

“İçinde bulunduğumuz bu günlerde ilimiz kamuoyunun gündeminde  Adapazarı-İstanbul-Tekirdağ (3.Boğaz Köprüsü) Otoyolu ve Bağlantı yolu bulunmaktadır. Bu konuda SATSO olarak öncelikle konunun uzmanlarından bilgi alarak, Odamız, SESOB, Muhasebeciler Odası, Ziraat Odası, Borsa, İnşaat Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası, Gazeteciler Cemiyeti, SASİAD, SAGİAD, MÜSİAD ve TÜMSİAD temsilcileri ile 02 Eylül Çarşamba günü Odamızda bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirdik.

 

Yeni otoyolun ilimiz sınırları içerisinden geçmesinde bir sıkıntı görülmemekte ancak planlanan güzergahın yeni yerleşim alanlarımız olan Karaman, Camili ve Korucuk'un hemen güneyinden geçmesi nedeniyle mevcut Adapazarı şehir merkezimiz ile yeni yerleşim alanlarımızı ikiye ayıracağından bölgenin gelişimin engelleneceği ortak fikrine varılmıştır.

Toplantıda aldığımız kararları bilgilerinize aktarmak istiyorum.

 

•          Mevcut güzergah 17 Ağustos 1999 depremi sonrası oluşturulan ve şu anda yaklaşık 70.000 kişinin yaşadığı, sürekli artan nüfusu ve konut sayısı ile ilimizin yeni yerleşim birimi olan bölge ile mevcut şehir merkezini ikiye ayırmakta olup bölgenin gelişimini engellemesine,

•          Yolun geçtiği alanlarda çarpık bir yapılaşma oluşmasına (konut+işyeri+sanayi),

•          Verimli tarım arazilerinin heba olmasına,

•          Güzergahtaki ormanlık alanların zarar görmesine,

•          Hava ve gürültü kirliği nedeniyle yeni yerleşim bölgesinde yaşayan haklın sağlığının bozulmasına,

•          Su havzalarının zarar görmesine ve orta vadede kullanılamaz duruma gelmesine sebep olacaktır.

•          Söz  konusu bu projenin ortak görüşümüz olan ve TEM Otoyolu AKYAZI çıkışı – Osmanbey Köyü – Kumköprü Köyü – Ormanköy – Yağbasan Köyü – Çatalköprü Köyü  – Sukenarı Köyü – Yenidoğan  Köyü – Yeşilyurt Beldesi'nin Kuzeyi – Turnadere Köyü Kuzeyi – Türkbeylikışla Köyü – Rüstemler Köyü – Akgöl Köyü – Harmantepe Köyü – Çaltıcak Köyü – Acıelmalık Köyü Kuzeyi – Kayrancık Köyü – Karaman Mah./Camili Mah./Korucuk Mah. (Yeni Yerleşim Bölgesi) Kuzeyi - Nasuhlar Köyü – Akmeşe Köyü – KOCAELİ güzergahından geçmesi daha sağlam zemine sahip ve verimsiz topraklardan oluşan şehrimizin kuzey bölgesinden geçmesi daha yararlı olacak ve önerilerimizin dikkate alınması halinde yeni otoyol projesi ilimize katkı sağlayacaktır.

 


Aldığımız bu ortak kararları bir deklarasyon haline getirdik ve heyet olarak hep birlikte Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Zeki TOÇOĞLU'nu makamında ziyaret ederek tespit ettiğimiz hususları ilettik. Ayrıca bu kararları Sakarya Valiliği'ne, Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ve Karayolları Genel Müdürlüğü'ne resmi yazı ile de bildirmiş bulunuyoruz

 


İlimizde tarım, orman ve hayvancılık sektörünün gelişmesi için yoğun çaba sarf ettiğimiz malumlarınızdır. Bu çerçevede 24-27 Eylül tarihleri arasında düzenlenen ve Odamızın da destekçisi olduğu “Sakarya Tarım, Orman ve Hayvancılık Fuarı”nda sektör ile ilgili yeni teknolojiler, makine ve teknik ekipmanlar çiftçilerimizin beğenisine sunuldu.

 

Tarım, hayvancılık, bitkisel üretim ve süs bitkileri sektörlerinde faaliyet gösteren 50'nin üzerinde firmanın stant açtığı  fuarda arz ve talep taraflarının birbirileri ile aynı platformda buluşması sağlandı.


Vali Yardımcısı Emin Çolak, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Yönetim Kurulumuzu temsilen Başkan Yardımcımız Muzaffer Güneş, İlçe Kaymakamları ve Belediye Başkanları, Meslek Odalarının Başkanları, Tarım İl Müdürü ve Daire Müdürleri, İl protokolü ve bir çok davetlinin yoğun bir katılımıyla açılan fuar 4 gün süreyle ziyaretçilerini ağırladı.

 

Adapazarı Şeker Fabrikası Depolarında gerçekleştirilen ve ilimizdeki sektör temsilcileri ile üreticilerin ve de alıcıların karşı karşıya gelmelerine vesile olan bu önemli ticari platformda ürünler ve makine ekipmanları sergilenmiştir.

 

Fuarda Odamız tarafından da bir stant açılarak Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Komisyonu'nun hazırlamış olduğu ve hayata geçirmeyi planladığı projeler kamuoyu ve sektör temsilcileri ile paylaşıldı.

 

Gerçekleştirdikleri faaliyetleri ve hayata geçirmeyi hedefledikleri projelerini hazırladıkları broşürlerle ve  slayt gösterisi eşliğinde ziyaretçilere aktaran Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Komisyonu, ilimizde özellikle Organize Süt Üretimi ve Besi Bölgesi kurulması yönünde çok ciddi çalışmalar yürütmektedir.

 


Bu fuarda da etkin bir biçimde odamızın projelerinin tanıtılmasına vesile olan komisyon üyelerine ve fuarda görev yapan arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

 


Kocaeli Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen “Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Yönetim Kurulu Toplantısı”na iştirak ettim. Söz konusu Toplantıda Marmara Bölgesinde bulunan illerde kurulacak Kalkınma Ofislerinin içeriği görüşüldü. Bu doğrultuda ilimizde de kurulacak olan Kalkınma Ofisinin Odamız bünyesinde kurulmasına ve 6 personel istihdamı ile çalışmalarına en kısa zamanda başlamasına karar verilmiştir.  

 


Yönetim Kurulunun aylık faaliyetlerinin ardından Sakarya'nın sosyo-ekonomik yapısı ve son istatistiki veriler çerçevesinde bir sunum gerçekleştiren A. Akgün Altuğ SATSO'nun gücünü üyelerinden aldığını ve çalışmalarına ara vermeden devam edeceklerini belirterek konuşmasına son verdi.

 


Mahmut KÖSEMUSUL

SATSO'nun Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı'nda, Meslek Komitelerinin Sorunlarının görüşülmesi gündem maddesinde 21. Meslek Komitesi Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Kösemusul bir sunum yaptı.

 


Sunumunda; 21. Meslek Grubu'nun üye yapısı, otomotiv sektörünün Türkiye ve Sakarya ekonomisi içindeki önemi, ilimizde kurulması planlanan galericiler sitesi ve kentsel dönüşüm projesi hakkında meslek grubu üyelerinin görüşlerini ve hassasiyetlerini içerir açıklamalarda bulunan Kösemusul, üyelerinin haklarını korumaya kararlı olduklarını belirtti.  

 


21.Meslek Grubu'nun 417 üyesi bulunduğunu ve bunun Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın toplam üye sayısı içerisinde %4,2'ye takabül ettiğini belirten Kösemusul, “Kentsel Dönüşüm Projesi'nin uygulanmasının düşünüldüğü alan içerisinde SATSO'ya bağlı 494  üye faaliyet göstermektedir. Bu üyelerden 132 tanesi aynı zamanda 21. Meslek Komitesi'nin de üyesidir. Biz üyelerimizin haklarını gözetmek zorundayız ve bu konudaki tavrımız nettir” diyerek düşüncelerini dile getirdi.

 


Türkiye'de otomobil yan sanayinin toplam cirosunun 28 milyar $ ve 260 bin çalışanının olduğunu, yılda 1 milyon civarında araç üretildiğini belirten Kösemusul, ülkemiz ihracatının %18'inin otomotiv sektörü tarafından yapıldığını ve bu sektörün Sakarya'nın da lokomotif sektörü olduğunu belirtti.

 


Kösemusul açıklamalarının devamında;

“Dünyanın en büyük otomotiv firmalarından Toyota ilimizde kurulmuştur. Yaklaşık 4 bin civarında çalışanı bulunmaktadır. Yan sanayi ile bu rakam 7 binlere ulaşmaktadır. Sakarya'da imalat sektöründe çalışan sayısı 41.837'dir. Bunun % 34.7'si yani 14.517 insanımız otomotiv ve yan sanayi imalatında çalışmaktadır. Ticaretini yapanlarla birlikte yaklaşık 25 bin civarında insanımız otomotiv ve yan sanayi iş kollarında çalışmaktadır. Sakarya'da aileleri ile birlikte 100 bin civarında insanımız geçimini bu sektörden sağlamaktadır.”

 

“Lokomotif sektör olarak tanımlanan yatırım ve istihdam olanaklarıyla Türkiye'nin gelişmesine önemli katkı sağlayan bu sektörün gelişmesini hızlandırmak, otomobil fiyatlarının aşağı çekilmesi ile mümkün olacaktır.”

 

“Reel otomobil fiyatları uluslararası koşullardan kaynaklanan rekabet, girdi fiyatları ve benzer etkenler dikkate alınarak belirlenirken, Türkiye'de otomobil fiyatlarının yüksek oluşunun temel nedeni yüksek vergi oranlarıdır.”

 

“Hurda indirim projesine bağlı olarak hurda teşvikinin çıkarılması katma değer sağlayacaktır. Hurda piyasasının kurulması konusunda önerilen modelin geliştirilmesi ve en kısa zamanda kamuoyuna sunulmasını gerektirmektedir.”

 


“Geçici olarak ÖTV'nin kaldırılması otomobil fiyatlarının ucuzlanmasına ve satış rakamlarının bir önceki yılın artış oranlarına göre ciddi derecede artış göstermesine neden olmuştur.”

 


“Yaşanan küresel ekonomik kriz ve bu krizden en çok etkilenen ülkelerden biri olduğumuz düşünüldüğünde ÖTV uygulamasının ve hurda indiriminin önümüzdeki aylarda da devam etmesi gerekmektedir.” diyen Kösemusul, sektörün üzerindeki vergi yükünün çok ağır olduğunu, bu sektörün önünün açılmasının vergi yüklerinin hafifletilmesi ile doğru orantılı olduğunu belirtti.

 


İçişleri Bakanlığı tarafından illerdeki oto galerilerinin şehir dışına taşınması yönünde bir genelge yayımlandığını ve bu genelge kapsamında başlatılan çalışmalar doğrultusunda Türkiye genelinde 18 ilde oto galerilerinin şehir dışında modern ve geniş mekanlara sahip yeni yerlerine konuşlandırıldığının bilgisini veren Kösemusul, “Aynı genelge kapsamında 50 ilde de oto galerilerinin şehir dışına taşınması yönündeki çalışmalar devam etmektedir. Bu doğrultuda, ilimizde de Valilik öncülüğünde ve Büyükşehir Belediyemiz koordinatörlüğünde, şehir içinde faaliyet gösteren oto galerilerinin şehir dışında uygun bir alana taşınması yönünde çalışmalar yürütülmektedir. Odamızın amacıda, ilimizde dağınık bir şekilde faaliyet gösteren oto galerilerini şehrin dışında uygun bir alanda örnek bir proje ile modern bir sitede bir araya toplayarak,  şehrimizdeki çevre ile uyumlu olmayan dağınık görüntünün önüne geçmektir.” diyerek ilimizde galericiler sitesine olan gereksinimi dile getirdi.  

 


Kösemusul açıklamalarının devamında;

“Bildiğiniz üzere ilimizde 60'a yakını il merkezinde olmak üzere yaklaşık 130 oto galerisi bulunmaktadır. Bu galerilerin işletme sahiplerinin görüşlerini almak ve beklentilerinin ne olduğunu tespit etmek amacıyla Odamıza bağlı 21. Meslek Grubunda Motorlu Taşıtlar ve Yedek Parça Toptan ve Perakende Ticareti yapan üyelerimizin katılımıyla Komite olarak 17 Temmuz 2009 Cuma günü bir toplantı düzenledik. 

 


Yapmış olduğumuz bu toplantıda ilimizdeki galeri sahiplerinin böyle bir projeye sıcak baktıklarını ve Odamızın da bu projeye öncülük etmesinden memnuniyet duyacaklarını ifade ettiler.

 


Ayrıca, bu toplantıda ilimizde kurulması planlanan Oto Galerileri Sitesinde ne gibi donatıların olması gerektiğini de tespit etmeye çalıştık.

 


Yapılacak sitenin, Türkiye ve bölgemizde örnek bir merkez olması için içerisinde oto ticaret merkezi, geniş alanlı galeriler, teşhir salonları, müzayede salonları, açık Pazar, otopark,  alışveriş merkezleri, banka, noter, exper, restoren, dinlenme salonu, mescit v.b. müştemilatı barındırması gerektiği, ayrıca; Avrupa standartlarına sahip her türlü alt yapısı bulunan bir merkez olması gerektiği yönünde görüşler bildirilmiştir.   

 


Diğer yandan, Oto Galerilerinin taşınacağı alan konusunda Büyükşehir Belediyesi 1.OSB'nin doğu kapısında bir yer tespit ettiyse de çalışmalar henüz netlik kazanmamıştır.

 


Önümüzdeki günlerde Odamız öncülüğünde ilimizde faaliyet gösteren tüm oto galerileri işletmecilerini bir araya toplayarak konunun bir an evvel çözüme kavuşturulması için bir yol haritasının belirlenmesine çalışılacaktır. Odamız üyelerinin herhangi bir mağduriyete uğramamaları için gelişmeler Yönetim Kurulu ve meslek komitesi tarafından yakından takip edilmektedir.” diyerek bu konuya önem verdiklerini ifade etti.


İlimiz adına önemli projelerden biri olan ve son zamanlarda gündemi oldukça meşgul eden Kentsel Dönüşüm Projesi hakkında da 21. Meslek Komitesi adına açıklamada bulunan Kösemusul; “Kentsel Dönüşüm Projesi, komitemizi yakından ilgilendirmektedir. Kentsel Dönüşüm Projesi'nin uygulanmasının düşünüldüğü alan içerisinde SATSO'ya bağlı 494  üye faaliyet göstermektedir. Bu üyelerden 132'si aynı zamanda 21. Meslek Komitesi'nin de üyesidir. Biz üyelerimizin haklarını gözetmek zorundayız ve bu konudaki tavrımız nettir.

 


Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Zeki Toçoğlu'nun Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili olarak söylemiş olduğu; ‘Biz bu proje ile ilgili olan herkesi ikna edeceğiz, bir tek kişi dahi karşı çıkarsa bu proje olmaz' sözünün takipçisi olacağız. Bu söz bizim için çok önemlidir ve biz bu sözün gerçek anlamda tutulmasından yana tarafız. Çünkü bizim için 1 üyemiz de 494 üyemiz de aynıdır” diyerek açıklamalarına son verdi.

 

 

ORHAN ÜNVER

Meslek Komitelerinin Sorunlarının görüşülmesi bölümünde konuşan Meclis Üyesi Orhan Ünver inşaat sektörünün ülkemiz ekonomisindeki yeri ile ilgili bilgiler verdi. İnşaat sektörünün, inşaat malzemecileri ile birlikte ihracatta 23 milyar USD  ile 2. sırada, 1 milyon 700 bin  istihdam  ile 1. sırada yer aldığını ve toplam ihracatın da %18'ini karşıladığını, GSMH'daki payının ise %6,5 olduğunu dile getirerek inşaat sektörünün ilimiz ve ülkemizdeki önemine değindi.

 

 


SEÇKİN SEZER

Yaşanabilir iller sıralamasında ilimizin arka sıralarda yer aldığını ve bunun bir sebebinin de ilimizde sosyal yaşamın canlı olmaması olduğunu Büyükşehir Belediyesinin dükkan önlerindeki tezgahları ve kafe önlerindeki masa sandalyeleri kaldırma uygulamasının ilimizde zaten zayıf olan sosyal hayatın daha da  gerilemesine sebep olduğunu dile getirdi.

 

 


BEHLÜL BAYRAK

31. meslek komitesi olarak belediyenin başlatmış olduğu dükkan önlerini düzenleme kampanyasına destek verdiklerini, dükkan önlerine tezgah açmanın kötü bir görüntü oluşturduğunu ve yolları daralttığı için insanların alışveriş yapmalarını zorlaştırdığını belirterek Odamızın da bu uygulamaya destek vermesini istediklerini dile getirdi.

 



ADNAN BORAZANCIOĞLU
Sorunların çözümünde iletişimin çok önemli olduğunu ve insanlar ve kurumlar arasındaki iletişimin net olması gerektiğini vurgulayan Borazancıoğlu, Hızlı Tren'inin Sapanca'ya ve Arifiye'ye uğramadan geçeceğini ve bunun ekonomik olarak ilimize büyük bir zarar vereceğini düşündüğünü belirtti.

Borazancıoğlu ayrıca, “ekonomi gelişmezse ne Taraklı'nın kaşığı ne de Adapazarı'nın keşkeğinin bir önemi kalır” şeklinde konuşarak ilimizin ekonomisinin gelişmesi için hızlı trenin ilimizden geçerken mutlaka bir istasyonda durması gerektiğini bunu sağlamak için de gerekli çalışmalara zaman kaybedilmeden başlanması gerektiğini dile getirdi.


NEDİM PAKER

Çark Caddesinde dükkan önlerindeki tezgahlardan ve sıkışıklıktan dolayı insanların yürüyemediğini ve Belediyenin başlatmış olduğu uygulamanı çok yerinde olduğunu ifade etti.

 


SÜLEYMAN BAŞ

Sakarya'nın yaşanabilir kentler sıralamasında 44. sıradan 58. sıraya gerilediğini ve bunun ilimizin imajı ve ekonomisi açısından olumsuz bir tablo çizdiğini belirterek Eskişehir'in aynı sıralamada 2. sırada yer aldığını ve  yapay göl, yapay plajların yapılarak Eskişehir'e modern bir görünüm kazandırıldığını oysa ilimizde gölün de plajın da doğalının bulunduğunu ancak bu kaynakların değerlendirilemediğini ifade etti. Baş konuşmasının devamında ilimizin dış görünümünün düzeltilmesi gerektiğini dile getirerek kentimize sahip çıkmalıyız diye konuştu.

 

 


A AKGÜN ALTUĞ

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Dar Sokak ve Ayakkabıcılar Çarşısında dükkan önlerindeki sergilerin kaldırılma çalışmaları hakkında bilgi sahibi olduğunu ve bu konuda Belediye başkanı Zeki Toçoğlu ile görüştüğünü, Ayakkabıcılar Çarşısındaki dükkanların ürünleri sergileyecek kadar büyük olmaması sebebiyle bu bölgede dükkan önlerine tezgah açmanın hoş görülebileceğini ancak Çark caddesinde ve dar sokakta bunu yasaklamanın yerinde bir karar olacağını belirterek konu ile ilgili olarak bir ilgili tarafları aynı platformda buluşturacak bir toplantı düzenleneceğini ve konu ile ilgili karar alınacağını dile getirdi. 

 


Altuğ, hızlı trenin Adapazarı'nda durmama ihtimalini bile düşünmediklerini belirterek TOBB'un ilimizin öncelikli ilk 5 sorununun belirlenmesi hususunda kendilerinden bir rapor istediğini ve gönderilecek olan raporda Hızlı Tren'in ilimizden geçmesi konusunun da yer aldığını, bunu sağlamak için gereken her türlü çalışmanın yapılacağını ifade etti. İlimiz ekonomisinin gelişebilmesi için ortak akıl oluşturulmasına önem verilmesi ve girişimciliğin desteklenmesi gerektiğini belirterek açıklamarına son verdi. 

Haber Tarihi : 29/9/2009
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::