Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın genel faaliyetleri ve ilimizin sosyo ekonomik durumu hakkında değerlendirmelerde bulunmak üzere İl Genel Meclisi toplantısına katılan Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, SATSO'nun özellikle üzerinde durduğu SAİGEP, İş aramayın İş Kurun, girişimcilik kursları ve UMEM Projesi ile ilgili meclis üyelerine detaylı bilgiler verdi.

Altuğ konuşmasında, Sakarya İhracatını Geliştirme Projesi'nin son durumunu değerlendirerek ilimizin ihracat oranını yükseltmek ve üyemiz firmaların ihracat oranlarını yükseltmek misyonu ile yola çıkılmış önemli bir proje olduğunu ifade etti. Altuğ konuşmasına şöyle devam etti:

“Sakarya'nın İhracatını Geliştirme Projesi; Sakarya'daki makine ve metal imalatçıları sektöründe faaliyet gösteren firmalar arasında daha önce hiç ihracat yapmamış ya da düzensiz ihracat yapan firmaların dış ticarete yönlendirilmesi amacıyla hazırlanmıştır.

Proje kapsamında belirlenen sektörde faaliyet gösteren seçilmiş firma sahipleri ve personelinin dış ticaret konusunda eğitilmesi, belirlenen ülkelere yurt dışı pazarlama faaliyetleri kapsamında pazar araştırması - iş gezileri - yurt dışı fuar organizasyonları vb. faaliyetlerin gerçekleştirilmesi ile alım heyetlerinin ilimize getirilerek proje kapsamında seçilen firmalar ile iş birliği yapılmasının sağlanması hedeflenmiştir.

Bir diğer proje ise iş aramayın iş kurun girişimcilik kurslarımız. Amacımız, özellikle girişimciliği yayarak ülkemizdeki girişimci sayısını Avrupa'daki istatistiki değerlere yükseltmektir. Girişimcilik kültürü ve ruhunu toplum kültürü haline getirebilirsek ne mutlu bize. Bu anlamda girişimcilik kurslarımız önemlidir. Girişimcilerimize rol modellerle örnek olmayı amaçlıyoruz.

Diğer bir önemli projemizi ise önemle üzerinde durduğumuz UMEM Projesi, TOBB Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa geliştirilen ve işsizlik sorununu çözmeye yönelik bir proje, mesleksizlere meslek edindirmek ve meslek edinmiş insanlara iş edindirmek amaçlanıyor. TOBB bunun iş edindirme kısmında yer alıyor. TOBB tarafından techizat ve ekipman sağlandı. İşsizlere iş sağlamak mesleksizlere meslek edindirmek amacıyla başlanan, Beceri'10 Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) projesinde Sakarya'da emniyet müdürlüğünü de dahil ettik büyük ilgi sağladık.

İşverenler açısından bakıldığında projede bulmakta zorlandığınız meslekteki işçinin veya istediğiniz vasıftaki işçinin, ücretsiz olarak sizin adınıza yetiştirilmesi, sertifikalandırılması, işyerinizde de İŞKUR tarafından ücreti ödenmek suretiyle adaptasyonunun sağlanması ve akabinde de 4.5 yıla kadar SSK işveren prim hissesinin devlet tarafından ödenmesi teşviki yer alıyor.

UMEM projesi kapsamında Aralık ayında İlimizde Metal ve Makine teknolojileri alanlarında yapılan çalışmalar neticesinde Firma talepleri doğrultusunda 4 branşta 6 adet kurs açılmıştır. Toplam 90 kursiyerin katıldığı kurslar 07.02.2011 tarihi itibari ile başlamıştır. Kurslar Sakarya E.M.L. ve Sakarya Fatih E.M.L. de yapılmaktadır.

2009 yılında bölgemizde kurulan Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) hakkında da bilgi veren Altuğ, kalkınma ajanslarının bölgenin iller arasındaki kalkınma dengesizliğini tolere ederek kalkınmasını sağlamak amacıyla kurulduğunu, kamu yerel yönetim ve özel sektör temsilcilerinin içinde bulunduğu ciddi bir yapılanma gösterdiğini ve ili her anlamda tanıyan kişilerin olmasının gelişme adına çok önemli olduğunu ifade etti.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın Türkiye'de en iyi çalışan ajans olduğunu dile getiren Altuğ, ajans yönetim kurulunda, bölge kalkınma planı hazırladıklarını belirterek şunları dile getirdi: “Yaptığımız çalışmada, Sakarya'nın nasıl kalkınması gerektiği konusunda'' üretmeden zenginleşmeyeceğimiz ‘' gibi bir ana fikir ortaya çıktı. Hazırladığımız planda mobilya konusunda üretimin önemli olduğunu ve ‘' mobilya ihtisas OSB olacaksa Sakarya'da olacak ‘'konusunda hem fikir olup karar verdik. Bu bir fikirdi. Bu mobilya ihtisas OSB'nin kurulacağı yerle ilgili Dernekkırı bölgesi düşünülmüştü. Mera vasfı taşıyan bölge ile ilgili bir tepki oluştu ,ortak aklın dışına çıkmamak adına inatlaşmadan herkesin uygun gördüğü başka bir alanda mobilya ihtisas OSB kurulmasını düşünüyoruz. Biz Organize Sanayi Bölgelerinin dışında üretim yapmayı ve sanayileşmeyi düşünmüyoruz, tarım alanlarında sanayileşmeye karşıyız.”dedi.

Meclis üyelerinin sorularını da cevaplayan Altuğ, Sakarya ihracat rakamları hakkında da bilgi verdi.

 

Haber Tarihi : 1/3/2011
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::