Ticaret ve Sanayi alanında faaliyet gösteren işyerlerinin temsilcilerinden oluşan 32 meslek komitesinin üyeleri, SATSO'da toplandı.

SATSO Ali Coşkun Konferans Salonu'nda yapılan müşterek toplantıda ortak akıl güç birliği sloganıyla oluşan birliktelikten yararlı sonuçlar çıktı. Yılda 2 kere büyük toplantı gerçekleştiren meslek komiteleri yıl içinde de kendi aralarında çeşitli toplantılar düzenleyerek üyelerinin sorunlarına çare arıyor veya gündemdeki konuları ticari anlamda değerlendiriyor veya proje gerçekleştiriyorlar.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ'un başkanlığında gerçekleşen toplantıda komite başkan ve üyeleri sektörlerindeki sıkıntıları ve çözüm önerilerini dile getirdiler.

Açılış konuşmasını yapan Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, komitelerimizi temsilen 212 üye olması gerekirken ancak 80 kişi burada. Yapılan araştırmalarımız ve performans değerlendirmelerimiz neticesinde 7. Meslek Komitesinin en çok toplanarak kararlar alan komite olduğunu gördük. Bunu takiben 15-16-17-21 ve 28. Meslek Komitelerimizde en çok çalışan komitelerimiz. 3-11ve 30. komiteler ise en kötü çalışanlar. Bizler Oda olarak gerekli uyarımızı kendilerine yaptık. Komite toplantılarında alınana kararlarla ilgili ortak mevzular belirledik bunlar haksız rekabeti önlemek, ilin ticaret ve sanayisini geliştirmeye yönelik girişimlerde bulunmak, bölge esnafı ile birliktelik, ortak yatırımlar, UMEM konusunda bilgilenmek ve çalışmalar yapmak, eğitimler ve sunumlar talep edilmiş, resmi kurumlarda da bilgi talebi kararlar arasında yer almıştır.” dedi. 

Motorlu taşıtlar ve yedek parça toptan ve perakende ticareti ile iştigal eden 21. meslek komitesinden Hamit Bayrak ilk sözü alarak mesleğimiz ile ilgili çeşitli fuarlara katılarak sektörümüzü temsil ettik. Sakarya'da oto galericileri sitesi kurulması konusunda ilgili kurumlar ve büyükşehir belediyesi ile gerçekleştireceğimiz projede önemli ivme kaydettik. Dörtyol kentsel sanayi sitesi projesinde de yanımızda yer alan SATSO'ya teşekkür ediyoruz ve desteklerinin devam etmesini diliyoruz.” dedi.

Altyapı, inşaat faaliyetleri, maden ocakları- mermercilerden oluşan 2. Meslek komitesini temsilen kürsüye gelen Ahmet İşgüzar öncelikle Kızılay Başkanlığına seçilmesi ile ilgili tebrikleri kabul ederek teşekkürlerini sundu. İşgüzar konuşmasının devamında öncelikle şu düşüncemi paylaşmak istiyorum: toplumumuz üretmeden tüketmeye yönetmeden yönetilmeye alışmış, halbuki hepimiz üretici ve yönetici olma potansiyeline sahibiz. Hem üretmeli, hem yönetmeliyiz. Meslek grubumuz çevre tahribatından menfaatlenen bir grupmuş gibi gösteriliyor Dünyadaki bütün teknoloji insanlığın hizmetinde ancak menfaat sunulabilmesi için inşaata ihtiyaç var. Tabiatın, çevrenin bize emanet olduğunu bilerek çalışmak lazım. SATSO'dan isteğimiz Torba Yasa konusunda eğitimler hazırlaması. Bir toplantıda vergi daireleri ceza yazmak için bahane arayan değil yol gösteren daireler olacak dendi.”Keşke” diyoruz. ben şahsım adına 25 bin fidan diktim birileri kalkıyor bir fidan dikmediği halde çevreci oluyor.”diye konuştu.  

7. Meslek Komitesi (İklimlendirme Sistemleri ve Sıhhi Tesisatçılar) Başkanı Adem Bilgen ise şunları dile getirdi: “Sektörün en güncel ve en sıcak sorunlarından biri piyasada çantacı olarak nitelendiren yetkisiz ustaların müteahhitler aracılığı ile pis su temiz su, kalorifer tesisatı yaparak piyasa değerini düşürmeleridir. Çantacı diye tabir ettiğimiz bu gruptaki tesisatçıların birçoğu hiçbir vergiye tabi olmamaktadır. Aynı zamanda hiçbir ustalık sertifikasına sahip olmayan bu grup mesleğimiz için büyük tehlike unsurudur. Meslek komitesi olarak biz bu işin takipçisi olacağız.

SASKİ ile yapılan görüşmeler ve çalışmalar devam etmektedir. Ortaya çıkacak protokol sayesinde; yetki belgesi olmayan bir firmanın yada tesisatçının temiz su tesisatı yapması engellenmiş olacaktır. UMEM projesinin sağladığı kolaylıklardan yararlanmak üzere 12 Şubat tarihinde yaptığımız Meslek Grubumuz toplantısında üyelerimize açıklayıcı ve gerekli bilgiler verilmiştir. 

SATSO, Adapazarı Kaymakamlığı, Adapazarı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Fatih Endüstri Meslek Lisesi Ve 7.Meslek Komitesi olarak Meslek grubumuzda soğutma sektöründe çalışan elemanların teknik eğitim seviyesinin nitelik ve niceliğini artırmasına katkıda bulunmak ve soğutma sektöründe çalışan elemanları soğutma sektörü projesi çerçevesinde ozon tabakasına zarar veren soğutucu gazların maximum oranda toplanabilmesi temizlenmesi ve tekrar kullanımının sağlanması konusunda eğitmek üzere bir protokol imzaladık.

7.meslek Komitesi olarak hem Sakarya'mıza hem de meslek grubumuza olumlu önemli katkılar sağlamaya devam edeceğiz.”dedi.

5. Meslek Komitesi Üyesi Seçkin Sezer de konuşmasında sektörel sıkıntılara dikkat çekti. Sezer, “Yönlendirme tabelaların da bir standart olmalı. Bazı büyük firmalar istedikleri boyutta tabela yaptırıp asabilme izni alabiliyorken küçük işletmeler alamıyor. Birçok otelde denetimler yerinde yapılmadığı için kendilerine habire yıldız veriyor. Konuyla alakalı kurum memurları gidecek yerinde denetim yapacak. Gerekiyorsa cezai işlem yapacak yada kapatacak. İllaki birileri şikayet mi edecek denetlensin diye. Bizleri kanunsuz davrananlara karşı koruyun ki vergilerimizi ödeyelim ayakta kalalım istihdam sağlayalım Hizmet üretelim” diyerek Garson ve Aşçı yetiştirilmesine yönelik kurslar açılması gerektiğini söyledi.  

16. Meslek Komitesi Başkanı Ali Esen de konuşmasında Ankara Ostimde meydana gelen patlamayı örnek göstererek İşadamlarına olası kazalarda mağduriyetler yaşamamaları için çalışanlarına yönelik mutlak suretle risk analizlerini yaptırmaları çağrısında bulundu. 

Esen ayrıca İş Kur İl Müdürlüğünde kayıtlı 400 engelli breye dikkat çekerek sosyal sorumluluklar kapsamından hareketle iş adamlarının mutlak suretle bu engellileri işe yerleştirmeleri ve istihdamlarına katkı sağlamaları gerektiğini söyledi.

29. Meslek Komitesi üyesi Kenan Taçyıldız ise Özel okullara devlet desteğinin sağlanması gerektiğini belirterek, “Veliler bize adeta Jandarmalık yaptırıyor. Çocukları ile alakalı baş edemedikleri sorunlara yönelik dershaneler ve Özel okular da de çözüm arıyorlar. Devlet Üniversitelere ve KOBİ' lere destek veriyor ancak biz Özel okullara destek vermiyor. Önce insana yatırım yapılmalıdır” dedi.

Taçyıldız konuşmasında ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı İl Mili Eğitim Müdürlüğü ve velilere seslenerek, “Ben 25 yıldır eğitimciyim. Bir yılım devlet okulunda geçti. En rahat çalışılan yer. Bu sebeple disipline edilmesi gerekiyor. Veliler lütfen çocuklarınızı eğitim için gönderdiğiniz kurumları iyi tercih edin. Kaçak olarak çalışan etütlere dershanelere göndermeyin. Milli Eğitim Müdürlüğüne kayıtlı dershane ve okullara gönderiniz. Kaçak kurumlar nedense yeterince denetlenmiyor. Veliler çocuklarının 7-24 saat boyunca sürekli ders çalışmasını istiyor. Sınav sistemi kaldırılsın. Çocukları ders ders diye psikopat ettiler. Böyle gençlik yetiştirilmez”dedi.

28. Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Balta konuşmasında Mesleki eğitim eksikliğinden kaynaklanan problemler var. Kalifiye eleman sıkıntısı da var. Olanları da verimli kullanamıyoruz. Aynaya düzgün bakalım. Ne demişler ‘At sahibine göre kişner'.  Bizlerde işadamları olarak iletişim becerileri ve tekniklerine yönelik kurslar ve eğitimler alalım. Bir sorunumuzda ihaleler. Maalesef kalkınmada öncelikli bazı iller var. Bu iller belli avantajlara sahip. Bizler bu illerde ihaleye girmekte zorlanıyoruz. Bu nasıl aşılabilir” dedi.

28. meslek komitesinden Emrullah Terzioğlu; İnşat yapılacak alanlarda arsa payı %40 olarak belirlendi. Bu uygulama şehir merkezindeki depremden sonra boşalan arazilerde eski yerleşim bölgelerinde uygulaması mantıklı değil, yeni yerleşim alanlarında uygulanabilir. Kat artırımı konusunda 3 kata izin verilmiyor. Yeni teknolojilerle suya bile binalar inşa edilirken bizde teknolojiler yeterli ve en az 3 kata izin verilmeli, gerekli teknolojilerle yapılabilir. Uzmanlaşmış kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyoruz, uzman kalifiye elemanlar da en az ara elemanlar kadar önemli, bu konuda gereken eğitim ve seminer desteği verilebilir. İstanbul'dan gelerek ekspertiz hizmeti veren firma temsilcileri özellikle sanayicilerimizi mağdur ediyorlar bizim tavsiyemiz; bu konuda ilimizdeki emlakçılar ve danışmanlarla temasa geçilerek ekspertiz raporlarının alınmasıdır.

23. Meslek Komitesi'nden Orhan Yılgenci; “23.Meslek Komitesi olarak UMEM Projesini çok önemsiyor ve destekliyoruz. Bu proje meslek grubumuzun tamamını yakından ilgilendirdiği için biz de projenin içinde olmak istedik. Bu amaçla üyelerimizi UMEM Projesi hakkında bilgilendirdik. Devlet tarafından sağlanan avantajlarını anlatarak hem bu projeye destek vermelerini hem de projedeki avantajlardan faydalanmalarını sağlamak için çalışmalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. İkinci önemli çalışmamız SAİGEP. Bu projenin ilk etabında makine ve metal sektörü seçilmiştir. Tamamı bizim üyelerimizden oluştuğu için komite olarak bu projenin içinde yer aldık. Bir başka çalışmamız SAMİB ile yaptığımız ortak faaliyetlerdir. SAMİB'le yaptığımız toplantılardan ve SAMİB'e üye olmayan imalatçı üyelerimizle yaptığımız istişareler sonucu önemli gördüğümüz isteklerimizi de paylaşmak istiyoruz: mikro, küçük ve orta ölçekli üreticilerimizle ana sanayilere fason iş yapan imalatçılarımızın bulundukları sanayi siteleri bugünün koşullarına uygun değildir. Bu sebeple OSB'lerin oluşmasına ve ihtisaslaşmasına büyük önem veriyoruz. Sanayi sitelerinin kurulmasını da destekliyor ve önemsiyoruz.” Dedi.

27. Meslek Komitesi (Gıda Maddeleri İmalatçıları) Üyesi İffet Hacıeyüpoğlu da toplantının gündemini oluşturan kayıt dışı üretim konusuna değinerek şunları dile getirdi: “Tüm komite üyelerimizin ortak bir sorunu olan kayıt dışı ekonomi ve üretim sanayicilerimizi oldukça zor duruma düşürmektedir. Bu konuya çözüm olarak SATSO bünyesinde çalışan diğer komisyonlar gibi kayıtdışı üretim yapan firmaları tespit etmek ve en aza indirmek amacıyla bir komisyon kurulmasını öneriyorum. Hep birlikte bu sorunun üstesinden geleceğimizi düşünüyorum” dedi.

9. Meslek Komitesi (Dayanıklı Tüketim Malları) Üyesi Sedat Aldemir “zincir mağazaların ilimize gelerek faaliyet göstermeleri haksız rekabete neden oluyor bu konuda gereken çalışmaların yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

10. Meslek Komitesi (Elektrik ve Elektronik Malzeme İmalat ve Ticareti) üyesi Adnan Borazancıoğlu, Torba Yasa kapsamında Odamız üyelerinin aidat borcu affı konusunda teşekkürlerimiz sunuyorum, düzenli ödeme yapanların da ödüllendirilmesi gerektiğini düşünüyorum. İnovasyon ve Ar-Ge çok önemli ezberlenmiş şeylerle değil yeni fikirlerle ilerlemeliyiz. Ar-Ge destekleri, hibeler konusunda Odamız öncülüğünde çalışmalar yapılıyor ancak biz de Odamız kadar istekli ve katılımcı olmalıyız ve yenilikleri takip etmeliyiz” dedi.

8. Meslek Komitesi (Mobilya ve Ev Dekorasyon ürünleri Ticareti)üyesi Ahmet Aygün; “müobilya sektörünün ilimizdeki eski itibarına kavuşması ve gelişmesi adına komitemiz çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Gerçekleştirdiğimiz toplantılarda konusunda uzman kişiler tarafından bilgilendirilerek vizyon kazanma çalışması yaptık ve devam edeceğiz. Önümüzdeki günlerde Mobilya sektörü ile ilgili önemli isimlerden birisi olan Ramazan Davulcuoğlu nu da Odamıza davet edeceğiz. Mobilya İhtisas OSB'nin kurulmasını çok önemsiyor ve destekliyoruz sektörümüzün canlanması adına çok önemli bir girişimdir.”dedi.

15. meslek komitesi (Sağlık Kuruluşları, Eczaneler ve Parfümeri Ticareti)üyesi Özlem Akalın:  “15. Meslek komitesi içerisinde çok farklı sektörleri barındıran geniş bir meslek komitesi. Çeşitli konularda hem mesleki anlamda hem de halk sağlığı açısından verimli çalışmalarda bulunduk. Ağız ve diş sağlığı toplantılarımız oldu, içme suyu denetimi kontrolü ve kanalizasyon alt yapısı ile ilgili olarak SASKİ'yi komitemizce ziyaret ettik. Suyun klorlanması ile ilgili çeşitli tereddütlerimiz vardı bilgi istedik. Kanserde farkındalık yaratmak adına Prof. Dizdarın ve konusunda uzman hekimlerin katılımı ile odamızda geniş katılımlı bir konferans düzenledik. Bu kanser konusu hem ilimizdeki hasta sayısının oranı sebebiyle hem de SATSO camiası olarak sosyal sorumluluk adına önemli ve üzerinde durulması gereken bir konudur. Bu doğrultuda çalışmalarımız devam edecektir.  Çalışan verimi ve işyeri verimliliği açısından düşüşe sebep olan motivasyonu engelleyen ve şu anda sağlık bakanlığı ve mecliste de gündemde olan obezite ve diyabet konusunda da yine geniş katılımlı bir konferans düzenlemeyi planlıyoruz çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

14. Meslek Komitesi (Boya, nalburiye, makine, hırdavat ve teknik malzeme ticareti) üyesi Nadir Öztürk: “bölge illerimizle müşterek toplantılar düzenlemekteyiz. Bu toplantılarda ordaki faaliyetler hakkında bilgi aldık. Sakarya ve odamızı tanıttık bu tür toplantıların bizler ve şehrimiz adına çok faydalı olduğuna inanıyoruz. Kentsel Dönüşüm uygulamasının rededilmesinin ardından yeni bir kentsel tasarım, güzelleştirme ve kötü görünen yerlerin ıslah edilmesi için bir takım çalışmalar yapılmaktadır. SATSO'nun bu çalışmalar bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da en iyi şekilde destek vereceğini bölgedeki esnaf ve sanatkarlarımızın inancı tamdır.

1.Meslek Komitesi (Tarımsal Faaliyetler) Turgay Çelik: “İlimizdeki tarım alanlarının miras yoluyla bölünerek verimliliğinin ve bütünlüğünün kaybolduğunu düşünüyoruz. Tarım arazileri günümüzde çok değerli arazilerdir bunlara gereken önemin verilmesi gerekiyor. Devletin de desteklemesi gerekiyor ve bu konuda destekleri de var. Yeni bir kredi destek programı başlatacak. Odamızda Ar-Ge birimimiz var ve bu destekler hakkında tüm üyelerimizi bilgilendirme ve yönlendirmeye hazır, herkes yararlanmalıdır diye düşünüyorum.”dedi.

20. Meslek Komitesi (Petrol Ürünleri Toptan ve Perakende Ticareti) üyesi Yıldıray Çakar: “ Petrol fiyatları 2000'li yıllarda varil başına 28 dolar iken bugün varil fiyatı 124 dolara yükselmiş durumda. Bugün Mısır'da başlayan yangın Ortadoğu'yu sarmış durumda Libya'da bu yangının ortasında bu olumsuzluklar Petrol ve türevlerini dışarıya bağımlı ülkeleri olumsuz bir şekilde etkilemektedir. Petrol fiyatlarının yüksek olması ülkedeki kaçak ürünler satanlara bayram yaptırmakta. Tabii devlet de vergi alacağı olarak akaryakıta yüklenince akıl almaz rakamlarla fiyatlar yukarıya doğru tırmanmakta. Bütün bu olumsuzluklar yollarda pıtırak gibi patlayan yağ satış noktalarının üremesine ve kaçakçılığa yol açmaktadır. Yollarda 10 numara yağ adı altında satılan yağlara ve bu haksız rekabete nede mani olunmuyor devletin en büyük vergiyi aldığı sektörün zarar görmesine neden sessiz kalınıyor bir an önce çözülmesini bekliyoruz” dedi.

22. Meslek Komitesi ( Otomotiv ve Otomotiv Yan Sanayi İmalatçıları)Üyesi Hüseyin Odabaşı: “22. Meslek komitesi otomotiv ana sanayi firmalarını yanı sıra, yan sanayi firmalarını da bünyesinde barındırıyor. Hepimizin bildiği gibi ülkemiz otomotivde bir üretim üssüne dönüşmüş durumda sektörün ülke ekonomisindeki önemli ağırlığı nedeniyle hükümet kanadından da yakından takip ediliyor. Vergi ödeyenlerin ödüllendirilmesi de gerekmektedir. Vergi indirimi gibi bir uygulama yapılabilir.”dedi.

24. Meslek Komitesi (Konfeksiyon, Tekstil ve Deri Ürünleri İmalatçıları) Üyesi Mustafa Kösemusul: “İş sağlığı, iş güvenliği ve çevre kanunu çerçevesinde işletmelerde doktor, İSG Uzmanı ve çevre mühendisi çalıştırma zorunluluğu getirildi. Bu doğrultuda çevre adına danışmanlık almak istedik. Biz yok bizde kendimizi oluşturmaya çalıştık. Bu doğrultuda çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

18. Meslek Komitesi (Grup-Mimarlık, Müh. Faaliyetleri ve İnşaat Taahhüt İşleri) Üyesi Süleyman Baş: “ En fazla sıkıntısı olan meslek grubuyuz. En önemli konumuz kalifiye eleman iş gücü sıkıntısı. İnşaat sektöründeki ham madde ve malzemelere gelen fiyat artışları dünya piyasası ile kıyaslayınca fazla bu da sektörü çok zor duruma düşürüyor, hem alıcı hem de satıcı açısından sıkıntı emlak piyasasını da etkiliyor.

İlimizde imar alanları üzerindeki %40 uygulaması imara yeni açılan bölgelere uygulanmalı, eski yerleşim alanlarında bu uygulama anlamsız. Binalar arasında görüntü anlamında da hoş olmuyor. 2 kat artırımı konusunda yerel yönetimler direnç gösteriyor ancak deprem olsa çok katlı binalar arasındaki bu iki katlı binalar zarar görür bu da düşünülmeli. Teknolojik olarak uygulanabildiği takdirde kat sınırlamasına gerek yok. Eğer olması gerekiyorsa da 3 kat sınırlaması olmalı. İlimiz yatay genişleme gösteren bir il, merkezde yerleşim alanları kalmadı ya da çok az tarım alanlarına doğru bir yönelme var tarım alanlarımızı korumalıyız.” dedi.

 

 

Haber Tarihi : 4/3/2011
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::