Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, KOSGEB'in Esnaf-Sanatkarlarla tüm KOBİ'lere yönelik "Yeni Kredi Destek Paketi"ni açıkladı.

1-YENİ KREDİ DESTEK PAKETİ

- 100 BİN İŞLETME'YE 2.5 MİLYAR TL KREDİ
- İLK 3 AYI ÖDEMESİZ,TOPLAM 15 AY VADELİ
- İŞLETME BAŞINA ÜST LİMİT 25.000 TL
- KADIN GİRİŞİMCİYE 30.000 TL
- KREDİ FAİZİNİN % 75'İNİ KOSGEB, %25'İNİ KREDİYİ KULLANAN ÖDEYECEK.

2-GAP BÖLGESİNDEKİ KOBİ'LERE YÖNELİK MAKİNE-TEÇHİZAT KREDİ FAİZ DESTEĞİ

- KOBİLERE 300.000 TL MAKİNE TEÇHİZAT KREDİDESTEĞİ
- İLK 6 AY ÖDEMESİZ TOPLAM 36 AY VADELİ
- KREDİ FAİZİNİN % 75'İNİ KOSGEB, %25'İNİ KREDİYİ KULLANAN ÖDEYECEK.
- ADIYAMAN, BATMAN, DİYARBAKIR, GAZİANTEP, KİLİS, MARDİN, SİİRT, ŞANLIURFA ve ŞIRNAK'ta faaliyet gösteren KOBİ'ler faydalanacak.

3-ACİL DESTEK KREDİSİ

- Sel felaketi nedeniyle iş yerleri zarar gören, faaliyetleri aksayan, bunu da ilgili resmi makamlardan belgeleyen ve KOSGEB Veri Tabanı'na kayıtlı olan işletmeler faydalanabileceK.
- ÜST LİMİT 100.000 TL
- İLK 6 AY ÖDEMESİZ TOPLAM 24 ay
- KREDİ FAİZİNİN TAMAMINI KOSGEB ÖDEYECEK.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, KOSGEB'in esnaf-sanatkarlarla tüm KOBİ'lere yönelik Yeni Kredi Destek Paketini açıkladığı basın toplantısında, bu desteklerin KOSGEB'in Orta Vadeli Programda yer alan bütçesiyle uyumlu bir çerçevede belirlendiğini belirterek, ''2009 yılı bütçesine ek bir yük getirmeyecektir. Bu nedenle söz konusu destekler, sadece 2009 yılı sonuna kadar geçerli olacak'' dedi.

Bakan Ergün, destek programlarından ilkiyle 100 bin işletmeye 2,5 milyarlık kredi sağlanmasını öngördüklerini bildirdi. Nihat Ergün, bu programlarla Türkiye'deki tüm KOBİ'lere işletme sermayesi olarak uygun koşullarda yeni bir finansal destek sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

İkinci destek programının GAP bölgesinde faaliyet gösteren KOBİ'lere yönelik olacağını kaydeden Ergün, ''GAP Eylem Planında yer alan bir faaliyet olarak GAP kapsamındaki illere yönelik makine teçhizat, kredi faiz desteği başlatıyoruz'' dedi.

Ergün, üçüncü kredi faiz desteğinin ise Acil Destek Kredisi Programı olduğunu belirterek, 2009 yılı içinde Türkiye'de yaşanan ve çok sayıda vatandaşın gerek can gerek mal kaybına neden olan sel felaketinden büyük zarar görmüş olan işletmeleri desteklemek amacıyla Acil Destek Kredisi Programını hayata geçirdiklerini bildirdi.


YENİ KREDİ DESTEĞİ PROGRAMI

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, KOBİ'lerin yeni teknoloji kullanımı, yeni iş yerine taşınma, işlerini büyütme, yeni yatırım, ham madde alımı, üretim ve pazarlama, eğitim ve danışmanlık, yurt dışı pazarlara açılım ve geliştirme, ihracatın finansmanı ve münferit projelerinin finansmanı amacı ile başlattıkaları Yeni Kredi Faiz Desteği Programı çerçevesinde 100 bin işletmeye toplam 2,5 milyar lira tutarında kredi kullandırılacağını söyledi.

Kredi faizinin yüzde 75'inin KOSGEB, yüzde 25'inin ise krediyi kullanan KOBİ tarafından karşılanacağını belirten Bakan Ergün, kredinin ilk 3 ayının ödemesiz, kalanının aylık eşit taksitler halinde ödemeli, toplam 12 ay vadeli kredinin işletme başına üst limiti 25 bin lira olacağını, şahıs işletmelerinde işletme sahibinin kadın girişimci olması halinde de, işletme başına kredi üstü limitinin 30 bin lira olacağını söyledi.

Bakan Ergün, verilen kredileri amaç dışı kullandığı tespit edilen işletmelerin, KOSGEB desteklerinden mahrum bırakılacağını belirtti.

GAP BÖLGESİNDEKİ KOBİ'LERE YÖNELİK MAKİNE-TEÇHİZAT KREDİ FAİZ DESTEĞİ

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, ikinci destek programının GAP Bölgesinde faaliyet gösteren KOBİ'lere yönelik olacağını belirterek, GAP Eylem Planı'nda yer alan bir faaliyet olarak GAP kapsamındaki illere yönelik Makine-Teçhizat Kredi Faiz Desteği başlattıklarını açıkladı.

GAP Bölgesindeki işletmelerin kullanacakları Makine Teçhizat Kredisinin vadesinin ilk 6 ayı ödemesiz kalanının aylık taksitler halinde ödemeli toplam 36 ay vadeli olacağını ve işletme başına kredi üst limitinin 300 bin TL olacağını belirten Bakan Ergün, şöyle devam etti:

"Kredi faiz veya kar payı tutarının yüzde 25'i kredi kullanan işletmeler, kalan yüzde 75'i ise KOSGEB tarafından peşin olarak karşılanacak. Bu kredi programından GAP kapsamına giren illerde yani Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak'ta faaliyet gösteren KOBİ'lerimiz yararlanabilecek." dedi.

ACİL DESTEK KREDİSİ PROGRAMI

Bakan Ergün, 2009 yılı içerisinde Türkiye'de yaşanan sel felaketinden zarar gören işletmeleri desteklemek amacıyla "Acil Destek Kredisi Programı"nı uygulamaya geçirdiklerini söyledi.

Acil Destek Kredisi Programından, sel felaketi nedeniyle iş yerleri zarar gören, faaliyetleri aksayan, bunu da ilgili resmi makamlardan belgeleyen ve KOSGEB Veri Tabanı'na kayıtlı olan işletmelerin faydalanabileceğini belirten Bakan Ergün, kredinin vadesinin ilk 6 ayının ödemesiz, kalanının aylık eşit taksitler halinde toplam 24 ay olacağını belirtti.

İşletme başına üst limitin azami 100 bin lira olacağını söyleyen Bakan Ergün, diğer şartların ise günün koşullarına göre KOSGEB tarafından belirleneceğini ifade etti.

KREDİ GARANTİ FONU BU SÜREÇTE DEVREDE

Bakan Ergün, teminat sıkıntısı yaşayan KOBİ'ler için Kredi Garanti Fonu'nun bu süreçte devrede olacağını belirterek, Kredi Garanti Fonu'nun şartlarının bu programlardan yararlanacak KOBİ'lere yüzde 50 indirimli olarak uygulanacağını belirtti.

Bakan Ergün, Acil Durum Kredisi'nde ise Kredi Garanti Fonu'nun KOBİ'lere daha uygun şartlarda teminat sağlayacağını söyledi.

Esnaf sanatkar kesimine kefalet sağlamada TESKOMB ile işbirliği yapılacağını da belirten Bakan Ergün, ayrıca vergi borcu ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na borcu olan işletmelerin de alacağı krediden mahsuplaşma yöntemiyle bu kredilerden yararlanabileceklerini kaydetti.

KOSGEB VERİ TABANINA KAYITLI OLMA ŞARTI VAR

Kredi Faiz Desteği Programlarına başvuru koşulları ile başvuru yapılacak bankaların önümüzdeki günlerde kamuoyuna ilan edileceğini belirten Bakan Ergün, "Bu kredi Faiz Desteği Programlarından yararlanmak isteyen KOBİ'lerimizin KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı olma şartı aranacak. Bu nedenle, KOSGEB Veri Tabanına kayıtlı olmayan tüm işletmelerimizin 12 Ekim 2009 Pazartesi gününden itibaren KOSGEB hizmet merkezlerine başvurmaları gerekiyor." dedi.

KREDİLERDEN KASIMDAN İTİBAREN FAYDALANILMASI İÇİN ÇALIŞILIYOR

Bakan Ergün, kredilerden faydalanılmasının Kasım ayı başından itibaren başlayabilmesi için çalışma yürütüldüğünü bildirerek, ''Başvuru şartları ve başvuracakları bankaların tamamen netleşmesi Kasım ayı başından itibaren. Bu kredileri çok sayıda bankayla anlaşarak Aralık sonuna kadar kullanmalarını ve 2010 yılı sonuna kadar da mümkün olduğu kadar geri ödeme planının gerçekleşmesini istiyoruz'' dedi

Haber Tarihi : 12/10/2009
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::