Firmalar, ihracatta geçerli parametreler çerçevesinde sürdürülebilir kalite, güven ve performans kazanacaklar

Dış Ticaret Müsteşarlığı,  İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi (İGEME)'nin uluslar arası rekabeciliğin geliştirilmesinin desteklenmesi hakkındaki tebliğ çerçevesinde   kabul ettiği ilk proje olan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yurt Dışı İş Geliştirme Komisyonu'nca  geliştirilen  Sakarya İhracatını Geliştirme Projesi SAİGEP'te düğmeye basıldı.

SAÜ Rektörü Prof.Dr. Muzaffer Elmas, Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul'un imzaladığı  protokol törenine projede yer alma protokolunu imzalayan işletme yetkilileri de bulundu.

SAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr  Fatih Üstel ile SATSO Yönetim Kurulu üyeleri Yurt Dışı İş Geliştirme Komisyonu Başkanı Günay Güneş ve Proje Ortağı Danışmanlık Firması temsilcisinin de hazır bulunduğu  SATSO ‘daki protokol imza  töreninde bir  konuşma yapan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul şunları söyledi;

“Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak çok önem verdiğimiz konular arasında iki konu var;

Biri Üniversite - Sanayi İşbirliğinin geliştirilmesi, bir diğeri ise Sakarya'daki ihracatçı firma sayısının ve dolayısıyla ihracatın artırılması,

Bugün protokolünü imzalayacağımız SAİGEP-1 projesi; çok önemsediğimiz bu iki konuyu içinde barındıran bir proje.

Projemiz (10UR-GE001) proje kodu ile 2010/8 sayılı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ kapsamında kabul edilen ve eğitim aşamasına gelen ilk proje oldu.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yurt Dışı İş Geliştirme Komisyonu'nca  geliştirilen  SAİGEP'te artık düğmeye basıyoruz.

İş geliştirme komisyonumuzun önderliğinde ilgili bölümümüzce yoğun bir çalışma temposu gerçekleştirildi ve İGEME'nin onayladığı 01 nolu  proje Sakarya'da İlk olarak makine ve metal imalat sektörüne yönelik uygulanacak. SAİGEP projesini, daha sonra süs bitkiciliği,  tekstil, mobilya ve talep eden diğer sektörlere de uygulamayı düşünüyoruz.

Hedefimiz;  önümüzdeki yıllarda Sakaya'nın ülkemizdeki ihracatçı iller sıralamasında ilk beş il içinde yer almasını sağlamaktır.

Bunu gerçekleştirirken de Sakarya Üniversitemizle her zaman işbirliği içinde, birlikte çalışmak istiyoruz.

Projemizin hazırlanması ve geliştirilmesinde Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonumuzun büyük gayretleri var. Komisyon Başkanımız  Sn. Günay Güneş beyin nezdinde Komisyonumuza çok teşekkür ediyorum.

Yine projenin hazırlanmasında emeği geçen SAÜ Eğitim Görevlisi ve Odamızın Dış Ekonomik İlişkiler Danışmanı Sn. Burhan ÖZKAN'a,  eğitim ve danışmanlık hizmeti verecek olan Hocalarımıza ve emeği geçen Odamız personeline teşekkür ediyorum.

Projemizin hayırlı olmasını temenni ediyorum.''

SATSO  Dış Ekonomik İlişkiler Danışmanı Sn. Burhan ÖZKAN da açıklamalarında detay bilgiler verdi ;

‘'Projenin genel bilgileri;

Ø  proje makine ve metal sektörü için organize edilmektedir.

Ø  projeye 18 firma katılmaktadır.

Ø  projenin süresi 2 yıldır.

Ø  proje maliyetinin % 75'i devlet tarafından %25'i ise projeye katılan firmalar tarafından karşılanmaktadır.

projemize destek verenler

Ø  Sakarya Üniversitesi

Ø  SATSO

Ø  SAMİB sakarya makine imalatçıları birliği

Ø  TSE Sakarya  il müdürlüğü

Ø  ICC danışmanlık firması

Proje kapsamında yapılacak faaliyetler;

İlk olarak projeye katılan firmaların hangi konularda eğitim ve danışmanlığa ihtiyaç duydukları saptanmıştır.

Bu çalışmadan sonra saptanan ihtiyaçlar doğrultusunda 17 haftalık bir eğitim planı organize edilmiştir.

Eğitimlerle birlikte 2 yıl boyunca firmaların ihracatlarının arttırılması amacıyla firmalara danışmanlık yapılacaktır.

Bunun yanında yine firmaların eksik görülen noktalarının giderilmesi noktasında onlara danışmanlık yapılacaktır.

Yine proje kapsamında firmaların yurt dışı pazarlarda daha etkin ve başarılı olabilmeleri için yurt dışı pazarlama faaliyetleri gerçekleştirilecektir.

Aynı şekilde firmaların ihracatlarının arttırılması amacıyla hedef olarak saptanan ülkelerden alım heyetleri şehrimize davet edilecektir.

Bu faaliyetlerin organizasyonunun daha etkin gerçekleştirilmesi amacıyla proje kapsamında bir adet personel satso bünyesinde istihdam edilecektir.''

SAÜ Rektörü Muzaffer Elmas da yaptığı konuşmada dünyada üniversite kavramının değiştiğini ve artık üniversitelerin kendi kabuklarından çıkarak ulusların sorunlarına çözüm arar hale geldiğini söyledi. Elmas'' Üniversite Sanayi İşbirliği hep gündeme geldi ama Sakarya'da nasıl somut hale getirileceğine dair bulanık çalışmalar oldu. SAİGEP net bir ÜNİVERSİTE- SANAYİ işbirliği çalışması oluyor. Bu konuda emeği geçenleri kutlarım.SAÜ ve SATSO çerçevesinde kurumların işbirliği yapmasını  somut bir adım olarak görüyorum ‘ dedi

Proje ortağı olan danışmanlık firması temsilcisi de  yaptığı konuşmada Konya'daki pilot çalışmadan sonra ilk kabul edilen il Sakarya oldu. Bu çok önemli . Firmalar bu eğitimlere sadece dış ticaret kapılarının açılması ve gidip gelme olarak bakmamalı çünkü firmaların durum saptaması yapılacak.Firmalar şu anda nerede ve bir yere gidecekler ama geçerli parametreler var, sürdürülebilir kalite güven ve performans kazanacaklar bu çok çok önemli. Azami ölçüde projeden yararlanmalarını öneririm.Burada söz verelim , çalışma Türkiye'ye örnek olsun”

Haber Tarihi : 4/4/2011