Milletvekili Hasan Ali Çelik; “10 numara yağ ciddi bir sektörel sorun”
SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldıray Çakar; “10 numara yağ ,akaryakıt sektöründe önemli bir tehdit”
SATSO 20. Meslek Komitesi (Petrol ürünleri Toptan ve Perakende Ticareti) üyeleri sektörlerinin gündemdeki en önemli sorunlarından birisi olan 10 numara yağ satışı sorunu ile ilgili çözüm toplantılarına devam ediyor. Bu doğrultuda komitenin son toplantısı Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik'in katılımı ile gerçekleşti. Toplantıya ayrıca 20. Meslek Komitesi Üyeleri, Çevre İl Müdürü Nurettin Taş, Vergi Dairesi Müdürlüğü Yetkilileri, İl Emniyet Müdürlüğünün ilgili birimlerinin sorumluları, SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Selattin Çakırsoy iştirak etti.
Söz konusu toplantının açılış konuşmasını yapan 20. Meslek Komitesi Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldıray Çakar, şunları söyledi;
“Kayıt dışı ve lisanssız bir faaliyet olarak gerçekleşen “10 numara yağ” adı altındaki kaçak yakıtların günümüzde çok büyük hacimlere ulaştığı ve beraberinde ciddi vergi kayıpları getirdiği, bununla birlikte ülkemizde toplanan vergi gelirleri içinde yüksek bir paya sahip olan akaryakıt sektörüne de büyük zararlar verdiği tüm kesimlerce kabul görmektedir.
10 numara yağ olarak bilinen baz yağların akaryakıta karıştırılması veya akaryakıt gibi kullanılması vergi kaybına ve petrol piyasasında haksız rekabete yol açarken, aynı zamanda 10 numara şemsiyesi altında tenekelerin içindeki çeşitli maddelerin kullanımının çevreye verdiği zarar da dikkat çekici boyutlara ulaşmıştır.
Ticaret ve rekabet kurallarına aykırı, çevreye ve araç motoruna zarar veren bu yağlar, devletin vergilendirme boşluğundan da yararlanarak ekonomiye katkısı olmayan ciddi bir sektörel sorun haline gelmiştir.
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düşük olan baz yağın, akaryakıta karıştırılması veya akaryakıt gibi kullanılması önemli oranda vergi kaybına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra 10 numara yağ satışı ile ilgili herhangi bir müeyyide getiren bir yasa ya da yönetmelik olmadığından bu konuda satış yapanlara herhangi bir cezai işlemde uygulanamamaktadır.
Akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren Odamız üyeleri, sektördeki varlıklarını devam ettirme mücadelesi verirken önlerinde önemli bir sektörel tehdit olarak gördükleri 10 Numara Yağ sorununun çözümü için;
-10 numara yağ sarfiyatlarının muhasebeleştirilirken mali işlemlerde akaryakıt olarak fatura edilmesinin önlenmesi,
-Mali yönden geçerli yakıt olarak kabul edilmemesi,
-Kabul ediliyor ise oransal olarak bir kısıtlama getirilmesi,
-ÖTV ve Vergi Oranlarının motorinle eşdeğer hale getirilmesi,
ve benzeri tedbirlerin alınmasının, söz konusu yağların yakıt olarak satılması ve kullanılmasının önüne geçebileceğini ifade etmektedirler. 
Toplantıda söz alan Sakarya İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü yetkilileri yasadaki boşluklar sebebiyle yasal işlem yapamadıklarını belirterek yaptıkları denetimlerde istasyonda faturasız olarak mal boşaltan tankere savcılık izni ile Maliye ve EPDK yetkilileri ile yaptıkları baskında faturayı bulamamalarına rağmen hiçbir işlem yapamadıklarını istasyon sahibinin faturayı 24 saat içinde ibraz etme hakkı olduğunu beyan etmesiyle bir işlem yapamadıklarını ve geri döndüklerini, istasyon sahibinin faturayı ertesi gün kendilerine ibraz ettiğini yasal hiç bir şey yapamadıklarını dile getirdi.
Söz konusu toplantıda konuşan İl Çevre Müdürü Nurettin Taş, benzin ve motorin ürünleri ile ilgili yönetmeliğe göre denetim bizim uhdemizde değil eğer söz konusu yağ atık yağ olsaydı müdürlüğümüz görevleri içerisinde yer alırdı ancak kullanılan yağların denetimi bizim görev yetkimizin dışında kalmaktadır dedi.
SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Selattin Çakırsoy ise muhasebeciler olarak bu konuda sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek araç sahiplerinin yakıt faturası yerine yağ faturasını getirerek kullanmak istediklerini bu konunun mali işlemler açısından sıkıntı yarattığını ifade etti.
Vergi dairesi yetkilileri ise kurum yetkisi dahilinde istasyonların belgelendirilmeleri hususundaki denetimin kendilerine ait olduğunu ve bu çerçevede belli aralıklarla denetimler yaptıklarını ve gereken müeyyide ve cezaların uygulandığını ifade etti. Ancak 10 numara yağ satışı ile ilgili herhangi bir müeyyide gereken bir yasa ya da yönetmelik çalışması olmadığı için bu konuda herhangi bir cezai işlem uygulayamadıklarını da sözlerine eklediler.
Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik 10 numara yağ olarak bilinen madeni yağ satışı konusunun ülkemizdeki akaryakıt sektörünün önemli bir sorunu olduğunu dile getirerek bu konuda en çok şikayetin Marmara bölgesinden geldiğini tespit ettiklerini ve konunun çözümüne yönelik çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.
Milletvekili Çelik konuşmasının devamında “Satılan her türlü yakıt tenekesinin üzerinde farklı TSE standardının olması ve bu standarda uymayan ürünlerin satışının yasaklanmasına yönelik bir çalışma yapıldı ancak üretim ve dağıtım alanında bu uygulamanın akaryakıt sektör temsilcilerini zorlaması sebebiyle yılsonuna kadar ertelendi. 10 numara yağ satışı konusunda hem istasyon sahipleri hem de araç sahipleri rahatsız. Ticaret ve rekabet kurallarına aykırı çevreye ve araç motoruna zarar veren devletin vergilendirme boşluğu olduğu için ekonomiye de katkısı olmayan ciddi bir sektörel sorun. Bu sorun her taraftan haksız ama her taraftan da haklı görülebilecek bir sorun. Uygulamada yanlışlıklar var. Bu konunun disiplin altına alınarak düzenlenmesi ve ekonomik istismarın ortadan kaldırılması gerek ve hükümet nezdinde sizlerle de birlikte gereken girişimlerde her türlü desteği vereceğiz.”
Toplantının sonunda 10 numara yağların kullanımı ve satışı konusunda detaylı bir rapor hazırlanarak oluşturulacak bir komisyonla birlikte Sakarya Milletvekili Hasan Ali Çelik'in öncülüğünde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na bir ziyaret gerçekleştirilmesine karar verildi.
Haber Tarihi : 8/4/2011
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::