25.000 TL ödül ve 125.000TL'ye varacak desteği alacak genç girişimciler aranıyor

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Genç Girişimciler Kurulu ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) “Yeni İş Fikirleri Proje Yarışması” için tanıtım toplantısı düzenledi.

Doğu Marmara Bölgesi'nde bulunan 4 ilde genç girişimcilerin örnek olacak yenilikçi iş fikirlerinin hayata geçirilmesinin önü açılacak. “Yeni İş Fikirleri Proje Yarışması” ile Doğu Marmara Bölgesi'nde girişimcilik potansiyeli ve değerlerini ortaya çıkaracak en ekonomik, en işlevsel ve yenilikçi çözüm önerilerinin desteklenmesi amaçlanıyor. Konu ile ilgili konuşan SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul şunları söyledi ;

‘'Hedeflerimiz çok büyük, dünya'nın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek istiyoruz.

İlimizi Türkiye' nin en çok ihracat yapan 5 ilinden biri haline getirmek istiyoruz.

Artan istihdam ile gelecekte refah seviyesi yüksek bir toplum istiyoruz.

 O zaman öncelikle girişimci sayımızı artırmamız gerekiyor.

Türkiye'yi büyütme, zenginleştirme hedefiyle yola çıkmış,

 İcat çıkartan, eski köye yeni adet getiren, taşın altına elini koyan gençler istiyoruz.

Peki, bu müteşebbis ruhla ulaştığımız mesafe yeterlimidir? Elbette değildir.

Peki, müteşebbis sayımız yeterli midir? Elbette değildir.

SATSO olarak, şehrimizdeki girişimci sayısını artırmak için çeşitli çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

Düzenlediğimiz girişimcilik eğitimlerine katılarak, işyerlerini kuran girişimcileri gördükçe hedeflerimize bir adım daha yaklaştığımızı hissediyoruz.

Şimdi de, SATSO Genç Girişimciler Kurulu tarafından geliştirilen ve bölgeye örnek olan

Yeni İş Fikirleri Proje Yarışması ile hedeflerimize bir adım daha yaklaşacağımıza inanıyorum.

 Temeli SATSO' da atılan bu projede KOSGEB ve MARKA (Doğu Marmara Kalınma Ajansı); Kocaeli, Düzce ve Yalova' da da en ekonomik, en işlevsel ve yenilikçi projeleri destekleyecektir.

Ben şimdiden düzenleyenleri de yarışmaya katılacak olanları kutluyorum.

Sakarya GGK başkanı Tolga Ballık ve ekibi güzel bir projenin başlatılmasına vesile oldular. İnşallah her yıl tekrarlanır ve desteklenen gençlerin sayısı artar.'

Projeyi oluşturarak gündeme taşıyan Sakarya Genç Girişimciler Kurulu Başkanı tolga Ballık da şunları söyledi ;

‘'Ülkemizin ve şehrimizin en ciddi sorunlarından biri işsizlik ve işsizliğin çağımızda tek çözümü girişimciliktir.

Ülkemizde ortalama olarak bir işletmede 7 kişi çalışmaktadır.

Sakarya gibi bir şehirde her sene 1000 yeni girişimciye ihtiyacımız bulunmaktadır. Ancak bu şekilde şehrimizdeki işsizliği azaltabiliriz.

Esasen girişimcilik hayal kurmakla başlar. Sakarya GGK olarak amacımız bir kişinin bu hayalini gerçekleştirmesine yardımcı olmak ve bunun farkındalık yaratmak.

Bu proje ile yalnızca 25.000 TL ödül vermiyoruz. 125.000 TL'ye varan desteğin önünü açıyoruz. Yeni projesini hayata geçirecek olan kişi veya kişiler

25.000 TL yarışmadan kazanacak

27.000 TL'ye varan KOSGEB hibesinden yararlanmak için eğitime katılma şansı yakalayacak

70.000 TL'ye varan faizsiz imkanına sahip olacak.

Belirtmek isterim ki, biz burada yenilikçi iş fikirleri arıyoruz. Geleceğe dönük, vizyon sahibi, çevresine duyarlı, istihdam yaratıcı, özgün fikirler arıyoruz.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı adına bilgi veren İbrahim Pehlivan ‘'Yarışmanın Amaç ve Öncelikleri'' ni şöyle aktardı ;

 Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Kamu, özel kesim ve STK'lar arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, Bölgesel strateji ve planların hazırlanmasına destek verilmesi, Bölgenin iş ve yatırım imkânlarının tanıtımı, Girişimciliğin desteklenmesi ve geliştirilmesi gibi görevleri yerine getirmek için kurulmuştur. Belki de bunlardan en önemlisi Girişimciliğin desteklenmesi ve geliştirilmesidir. Biz de bu doğrultuda var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. 5 ilde 3 defa Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri düzenledik. Bunların sunucunda 450 girişimci KOSGEB'in UGE desteğini almaya hak kazandı. Ve 4.nün başvurusunu da KOSGEB'e yaptık. Bu programında müjdesini vermiş olalım yaklaşık 1 ay sonra başvuruları almaya başlayacağız.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı ‘nın faaliyet gösterdiği  Kocaeli, Sakarya , Bolu, Düzce ve Yalova illerinde çalışmalarına devam eden Genç Girişimci Kurulları arasında iş birliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla Genç girişimci Kurullarını bir araya getiren Doğu Marmara Genç Girişimci Kurulları İşbirliği Ağını kurduk. Hedefi, Genç girişimci kurullarının hitap ettiği kitle olan gençleri girişimciliğe teşvik etmek , 5 ilde bulunan Girişimci Kurulları arasında ortak akıl içerisinde projeler geliştirmek ve Doğu Marmara Bölgesinden  yeni girişimcilerin çıkmasını  sağlamaktır. Nitekim bu işbirliği ağı meyvelerini vermeye başladı ve Yeni İş Fikirleri Proje Yarışması ortaya çıktı. Sakarya GGK böyle bir yarışma düzenlemek istediklerini bizim de destek olup olamayacağımızı bize sordular. Bizde böyle bir yarışmanın tüm bölgede uygulanırsa daha iyi olacağını düşündük. Tolga Bey'le görüştük, diğer GGK başkanları ile görüştük ve nihayet şimdi yarışmanın tanıtımını yapabiliyoruz. Umarım herkese özellikle genç ve girişimci olanlara hayırlı olur.

‘Yeni İş Fikirleri Proje Yarışması' ile Doğu Marmara Bölgesi'nde girişimcilik potansiyeli ve değerlerini ortaya çıkaracak en ekonomik, en işlevsel ve yenilikçi çözüm önerilerinin desteklenmesi amaçlanmaktadır.  Yarışma, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı koordinatörlüğünde, faaliyet gösterdiği illerde; Doğu Marmara Bölgesi Bölge Planı öncelikleri kapsamında illerde girişimcilik kültürünün geliştirilmesi ve proje ortağı kurumlar tarafından verilecek olan desteklerle her ildeki en iyi iş fikrini destekleme önceliklerine yönelik Genç Girişimciler Kurulu'nun toplumsal tabanını genişletecek yenilikçi yöntem ve uygulamaların desteklenmesini amaçlamaktadır.

 

Yarışma için Sağlanacak Mali Kaynak

Yarışmanın toplam bütçesi 125.000TL olup, yarışma çerçevesinde her ilde birinci olan projeye sağlanacak ödül 25.000 TL'dir. Ayrıca yarışma birincisi;

 

·         KOSGEB'in Uygulamalı Girişimcilik Desteği'nden (27.000 TL hibe ve 70.000 TL sıfır faizli kredi desteği) yararlanabilecek.

·         Yarışmacı iş fikrini korumak için KOSGEB mevzuatı çerçevesinde KOSGEB'in patent desteğinden yararlanabilecek.

·         Sanayi Odası'nın, Sanayi ve Ticaret Odaları'nın düzenlemiş olduğu eğitimlere ücretsiz katılım hakkı kazanacak.

·         Sanayi Odası'nın, Sanayi ve Ticaret Odaları'nın yayınlarında yarışmacının kuracağı firma ilanının ücretsiz yayınlanması hakkı kazanacaktır.

Başvuru Sahibinin Uygunluğu

Fikir/Proje veya Ürün için Gerekli Olan Koşullar

 

1)    Katılımcı adaylarının fikir/proje veya ürünleri yenilikçi, özgün, ve fark yaratacak özellikler taşımalı

2)    Fikir/proje veya ürünün başvuru formunda detaylı şekilde anlatılması ve başvuru sonrası etaplarda final de dâhil olmak üzere, özelliklerinin başvuru formundakilerle aynı olması gerekmektedir.

3)    Fikir/Proje veya Ürün tescile uygun dolayısıyla korunabilir nitelikte, sunulacağı pazar tarafından kabul görme olasılığı yüksek, teknolojik kaynaklar kullanılarak oluşturulmuş faydalı model niteliğini aşmış ve geliştirilmeye uygun olması gereklidir.

4)    Fikir/Proje veya ürünün sunulacağı hedef pazarın ciddi bir büyüme oranı ve potansiyeline sahip olması, fikir/proje veya ürünün var olan bir pazarı uyandırıcı, etkiye sahip olması, yeni bir pazar yaratabiliyor olması aranmaktadır.

5)    Ayrıca, bu fikir/proje ve ürüne ilişkin gerçekleştirilecek yatırımın ilk 5 ila 10 yıl içerisinde girişimin en az 10 katı gelir yaratabilme kapasitesine sahip olması, yatırımın kolayca nakde çevrilebilme olasılığının yüksek olması gerekmektedir.

6)    Katılımcı adayı; yüksek başarı güdüsü, güçlü özgüven sahibi, sürekli olarak yeni fikir ve metot arayışında olan, piyasalar, ilgili pazar ve teknolojik değişikliklere kolayca adapte olabilme yeteneğine sahip, rekabetçi ruh, yüksek motivasyon ve enerji sahibi, eleştiriye açık, riskler analiz edip gerekli önlemleri alma, fırsatları değerlendirme yeteneğine sahip olmalıdır.

7)    Ayrıca Katılımcı adayında, fikir/proje veya ürününün sunulacağı pazara aşinalık ve geçmiş deneyim, fikir/proje veya ürününün ortaya çıkması ve pazarlanmasına ilişkin her türlü detaya hakim ve bu detayları rahatça ifade edebilme ve gerektiğinde pazarlayabilme yeteneğine sahip olması özellikleri aranmaktadır.

8)    Fikir/proje'nin konusunun yahut çıktılarının, Anayasa ve yasalarla korunan menfaatlere, hukuka, genel ahlaka, kamu düzenine, genel sağlığa aykırı olmaması; kullanılması yahut üretilmesi yasaklanmış bulunan ürünleri içermemesi gerekmektedir.

 

Teknik Başvuru Koşulları

1)    Adayların, T.C. vatandaşı, ergin ve vesayet altında bulunmayan 40 yaşını doldurmamış ve kanuni ikametgahları Kocaeli, Sakarya, Yalova, Düzce ve Bolu illerinden biri olan gerçek kişiler olması gerekmektedir. Yarışmaya tüzel kişilerin katılabileceği yönünde karar alınması halinde, şirketin merkezinin sayılan illerden birinde bulunması koşulu aranacaktır. Katılımcılar, belirtilen şartların taşınıp taşınmadığına dair destekleyici evrakları, istendiğinde ibraz etmek zorundadır.

2)    Katılım; bireysel olarak veya en fazla 4 kişiden oluşan takım ile gerçekleştirilebilir. Takım olarak katılım halinde her bir takım üyesinin yukarıdaki koşullara uygunluğu garanti altına alınmalıdır.

3)    Fikir/proje veya ürünün sahibi hem fikrin hem de varsa ürüne ilişkin her türlü hakka sahip olmalıdır. Proje veya ürüne ilişkin katılımın takım halinde gerçekleştirilmesi durumunda, takımdaki her bir kişinin proje ve ürün üzerinde tam ve eksiksiz hak/haklara sahip olması gerekmektedir.

4)    Katılımcı, talep edilmesi halinde, fikir/proje ve varsa ürünün kendisine ait olduğunu belge ile ispatlamakla yükümlüdür. Katılımcı fikir/proje/ürüne ilişkin lisans sahibi olsa dahi, fikir sahibinin bir başkası olması halinde, fikir sahibinin de yarışmaya katılımı (bu halde takımın bir parçası olarak) gerekmektedir. Aksi halde başvuru geçersiz sayılacaktır.

5)    Fikir/proje ve ürünlerin yarışma başvurusu öncesi veya başvuru sırasında katılımcı dışında başka bir kişi/tüzel kişilik/kurum veya kuruluşla sözlü veya yazılı, sözleşmesel yahut başka surette bir bağlantısı olmamalıdır.

6)      Her aday, başvuru formunda veya daha sonrasında kendisinden istenilen bilgileri eksiksiz olarak sağlamakla yükümlüdür. Söz konusu bilgiler arasında, bunlarla sınırlı olmamak üzere, adli sicil kayıtları ve iş geçmişlerine ait bilgiler de yer almaktadır.

Yarışma Süresi:

 

1.    Etap: Yazılı başvuru formatlarının üzerinden 2. Etaba kalacakların belirlenmesi (25 kişi seçilecek)

Tarih: 1 Eylül- 15 Eylül 2011

2.    Etap: 1. Etaptan seçilenlerin iş fikirlerini açıklayacakları mülakat yarışması (5 kişi seçilecek)

Tarih: 15 Eylül - 30 Eylül 2011

3.    Etap: Final  etabı. Kazanan yarışmacı mülakat usulü ile seçilecek

Tarih: 1 Ekim – 15 Ekim 2011

4.    Sonuçların Açıklanması: 15 Ekim 2011

Haber Tarihi : 11/5/2011
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::