Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ile Sakarya Üniversitesi işbirliği ile yürütülen  (SAİGEP) Sakarya'nın İhracatını Geliştirme Projesi çerçevesinde; İGEME- İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi işbirliği ve ortak organizasyonu ile Rusya Federasyonu Pazarı Hakkında Genel Bilgiler ve Devlet destekleri konularında bilgilerin verildiği bir eğitim programı düzenlendi.

İGEME Asya Pasifik Dairesi Uzmanı Ayşe Oya Benli tarafından verilen seminere çok sayıda katılımcı ilgi gösterdi.

Söz konusu eğitim programında pazara giriş imkanları, devlet yardımları ve Rusya pazarının özellikleri hakkında bilgi verilirken Rusya'nın sosyo ekonomik durumu ve yatırımcılar bazında işbirliği fırsatları da anlatıldı.

Eğitmen Oya Benli, ülkenin KOBİ'ler açısından çok şanslı olmadığını belirterek bu sayıyı arttırmak ve imalat sanayinin arttırılması için çeşitli stratejiler uyguladıklarını ifade etti. Benli konuşmasında, “ KOBİ'lerle birlikte Rusya'da aynı zamanda bir orta gelir düzeyi oluşturularak üretimi yükseltmek de hedefleniyor. Bizim orda varlığımızı sürdüre bilmemiz için bu stratejileri büyük bir fırsat. Türkiye imalat ve üretimde oldukça başarılı ve ülkemizin %95'inden fazlası zaten KOBİ.” dedi. Rusya'nın dünyaya yaptığı ihracatta Türkiye 5. Sırada, ithalatında 11. Sırada yer alıyor.

Türk firmalarının uya pazarında karşılaştığı en büyük sorun gümrüklerde yaşanan beklemelerle alakalı sorunlardır.  Ayrıca uygulanan vergi oranları,  ticarette standardizasyon uygulamaları sebebiyle ülke, sahip olduğu avantajlara rağmen çok fazla yabancı yatırım çekemedi. Oysa Rusya, gelişmede olan gelecekte çok gelişeceği düşünüldüğü için dünyanın dikkatini çeken bir ülke. Türkiye ile stratejik ortaklığı olan ve bu ortaklığın ekonomik ilişkileri olumlu etkilediği bir ilişki söz konusu, yani doğru ilerleyen bir ekonomik ve ticari ilişki söz konusudur.” dedi.

Eğitim katılımcıların sorularının cevaplanması ve detaylı bilgilendirmelerin ardından sona erdi.

 

Haber Tarihi : 31/5/2011
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::