SATSO Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı

                          Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Haziran Ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu başkanlığında yapıldı.

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1065 nolu meclis oturumuna ait tutanağın görüşülmesi ve tasvibi ile Mayıs ayı kati mizan ve ekleri ile Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanlığının bütçe izleme raporunun müzakeresi ve tasdiki oy birliği ile kabul edildi.

Hesapları inceleme Komisyonu Başkanı Necmi İbil'in bütçe izleme raporunu sunumunun ardından kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul yönetim kurulunun aylık faaliyetleri ile ilgili meclis üyelerine bilgi verdi.

Kösemusul konuşmasında şunları dile getirdi:

“2011 Genel seçimleri tamamlandı ve milletvekillerimiz belli oldu. 24. Dönem Sakarya Milletvekillerimize başarılar diliyor şehrimiz için önemli projeler gerçekleştirmelerini bekliyoruz.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak Sakarya'da ekonominin nabzını tutan sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte il sorunlarının çözümünde, yatırımların artmasında, daha iyi hizmete ulaşmada bir Sakaryalı bakan isteğini dile getirdik. Konu ile ilgili ortak duygular kağıda dökülerek Başbakan'a iletilmek üzere Ankara'ya gönderildi. Başvurumuzu takip ediyoruz.

SAKARYALI ARTIK KENDİ DİNAMİKLERİ İLE ÜRETMELİDİR

Bu arada bizler Yerli otomotiv fabrikası, otomotiv üssü ve ikinci üniversite gibi Sakarya'nın kaderini değiştirecek, önünü açacak projelere kilitlenmeliyiz. Bu projeler için iktidarı, muhalefeti, emek, sermaye ve hür teşebbüs camiası bir araya gelmeli ve ortak aklı oluşturmalı düşüncesindeyiz.

Bu düşünceyle 5 Haziran günü ilimize gelen Sn. Başbakanımızla bizzat görüştüm.

Sn. Başbakana ilimiz ile ilgili proje ve önerilerimizi aktardım ve bir dosya takdim ettim.

Umudumuz Sakarya'nın sorunlarının bir an önce çözülmesi ve yeni yatırımlarla huzur ve bereket dolu günlere kavuşmasıdır.

Sanayici, Sakarya'da değişimin lokomotif gücü olmalıdır. ‘'Sakaryalı artık kendi dinamikleri ile üretmelidir.

500 Büyük Sanayi Kuruluşu" listesinde her yıl Sakarya'da faaliyet gösteren 20 sanayi kuruluşu yer alıyor.

Sakarya Üniversitesi'nin kente kattığı zenginlik ve değer ortadadır.

Gelecek güzel günlere ulaşmak için bizim üzerimize düşen en önemli görev budur.

SAİGEP YENİ SEKTÖRLERLE DEVAM EDECEK

Sakarya'nın ihracatını geliştirme adına Sakarya Üniversitesi ile sürdürdüğümüz SAİGEP projesinde metal sektöründen sonra tekstil sektöründe de çalışmalara başladık. Arkadaşlarımız projeyi tanıtmak için firmalara ziyaretlerde bulunuyorlar.

SAİGEP projesini daha sonra mobilya ve talep eden diğer sektörlere de uygulamayı düşünüyoruz.

Hedefimiz; önümüzdeki yıllarda Sakarya'nın ülkemizdeki ihracatçı iller sıralamasında ilk beş içinde yer almasını sağlamaktır.

MOBİLYA OSB

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın kapsadığı Kocaeli, Sakarya, Yalova, Düzce ve Bolu İlleri Ticaret Ve Sanayi Odaları mobilya üretici ve satıcıları ile ilgili meslek komiteleri müşterek toplantısında da görüşüldüğü üzere mobilya osb konusunda da güzel gelişmeleri yakında paylaşacağımızı umuyorum.

SATSO SAKARYA ÜNİVERSİTESİ "SANAYİ İŞBİRLİĞİ" PROTOKOLÜ İMZALANDI

Sakarya Üniversitesi'nde öğrenim gören  öğrencilerin bilgilerini pratikte de artırmaları gerekiyor. Bizler işletmelerimizde nitelikli elemanlar istiyorsak eğitim sürecine de katkı sağlamalıyız. İşte bu ihtiyaçlar doğrultusunda Sakarya üniversitesi ile bir protokol imzaladık. Sakarya Üniversitesine bağlı Meslek Yüksek Okullarında eğitim gören yaklaşık 3500 genç odamız üyesi işletmelerde staj görerek iş hayatına hazırlanacaklar.

YÖNETİMDE AR- GE

Sakarya Üniversitesi ile her alanda işbirliği yapmayı planlıyoruz. ''Üretimde Ar-Ge konularında çalışmalarımız var, üzerine çalışmamız gereken bir konu da Yönetimde Ar- Ge.

İşletmelerimizde yöneticilik vasıflarının geliştirilmesi adına da program başlatmalıyız. Örneğin Sakarya'nın bir holdingi yok, Olması için elimizden gelen çabayı göstermeliyiz.

SATSO ÇEVRE

Bizler SATSO olarak Sakarya'nın marka kent olması adına her türlü çalışmada öncülük edeceğimizi her fırsatta belirtiyoruz. Şehrimiz doğal güzellikleri ve çevre bilinciyle marka olmaya adaydır.

KANSERDER'İN ÇALIŞMALARINI DA KAMUOYUNA TAŞIMAK İSTİYORUZ

Meclis üyemiz Özlem Akalın'ın da aralarında bulunduğu KANSERDER'in çalışmalarını da kamuoyuna taşımak istiyoruz, çünkü herkes için önemli uyarıları var. Başkan Nihal akar'ın önerisiyle sizlere elma dağıtımı yapıldı bunun anlamı sağlıklı beslenmeye dikkat çekmek. SATSO olarak tüm üyeleri kansere karşı uyanık olmaya davet ediyorum.

Son olarak Yeni Türk Ticaret Kanunu ile ilgili ING Bank tarından hazırlatılan kitabın sizlere dağıtılması konusunda katkı sağlayan ING Bank Sakarya Şubesi yöneticilerine teşekkür ediyorum.”

Başkan Mahmut Kösemusul'un ardından konuşan Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Vahap Gün Oda tahsilatlarının 2010 yılı ile kıyaslandığında %26'dan %37'ye yükseldiğini ve geçmişe yönelik tahsilat artışının olumlu olduğunu ifade etti.

Meclis Üyesi Muzaffer Güneş ise, gelirlerin artmasında yönetim kurulunun etkisinin büyük olduğunu dile getirerek gelir ve gider dengesinin önemine değindi. Güneş ayrıca, Başkanlığı'nı yürüttüğü Sakarya Bosna Hersekliler Kültür ve Dayanışma Derneği'nin çalışmaları hakkında bilgi vererek Srebrenitza'da yaşayan ve mağdur olan halka yardım kampanyası çerçevesinde 8372 projesi için  SATSO Meclis üyelerinden destek talep etti. Bu projede katliamda canını kaybeden 8372 kişi anısına Taksim Meydanında Birleşmiş Milletlerin UN amblemini tek ayakkabılardan  yazılması ile gerçekleştirilecek.Üyelerden  eski ayakkabılarını  SATSO'ya ulaştırmaları derneğin gelip alacağı belirtildi.

Meslek Komitelerinin sorunlarının görüşülmesi maddesinde kürsüye gelen Meclis Üyesi Süleyman Baş ise, 18.meslek komitesi'nin çalışmaları hakkında bilgi vererek ve Müteahhitler Birliği'nin” Marka Şehir Sakarya İçin İmar ve Şehircilik Çözümleri” konulu panel hakkında bilgi verdi. Sakarya'nın mimari görüntüsü ve imarını kökten ele almak gerektiğini vurguladı.

Meclis Üyesi Ahmet Çıbuk ise işyeri sahipleri için çok büyük önem arz eden “İş sağlığı ve iş güvenliği eğitiminin önemine değinerek yeni uygulamalara göre cezai müeyyidelerin olduğu bu konuda firmaların bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti. İş güvenliği uzmanı bulundurmak ya da danışmanlık almak gerektiğinin ciddiyetini vurgulayan Çıbuk yasa konusunda bilinçlenmenin cezai uygulamalara maruz kalmamak adına önemli olduğunu dile getirdi.

Meclis Üyesi Birol Öner de zincir mağazaların uyguladığı indirim ve kampanyaların haksız rekabete neden olduğunu bir kez daha dile getirerek indirimli satışlarla ilgili düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini gerçek fiyat ve indirimli fiyat arasındaki farkın çok büyük bir çelişki taşıdığını ve bunun halkı mağdur ettiğini ifade etti.

Meclis Üyesi Behlül Bayrak, Türkiye'de cep telefonu şatış sektörünün çok zor durumda olduğunu belirterek bunun temel nedeninin zincir mağazaların uygulamaları olduğunu ifade etti. GSM'in zarar ettiğinin de altını çizen Bayrak bu sektörde haksız rekabetin çok fazla olduğunu ve gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini vurguladı.

Meclis Üyesi Orhan Ünver ise deprem konusundaki hassasiyeti dile getirerek SATSO tarafından bu konuda çalışmalar yapılması gerektiğini dile getirdi. Ünver şehrin dar bir çerçeveye sıkıştığını ve Adapazarı'nın geniş bir hale getirilmesi gerektiğini belirterek “Yeni Sakarya'yı nasıl inşa ederiz'i düşünmeli ve bunu sürekli gündeme getirmeliyiz, yeni yerleşim alanları açılmalı” dedi.Ardından milletvekilliği adaylığı için SATSO'dan istifa edenlerin durumu gündeme geldi.Yasa gereği olması gereken durum tartışıldı.

Meclis Üyesi Kenan Taçyıldız ise kredi kartı ve cep telefonu satışlarının 18 yaş altındaki gençlere de yapıldığını örnek göstererek geliri olmayan gençlere yüklü meblağlarda bu tür ürünlerin pazarlanarak  aileleri zor duruma soktuğunu ve gençlerin ahlaki açıdan gelenek ve göreneklerine bağlı milli değerlerine sahip çıkan bireyler olabilmeleri için çaba gösterilmesi gerektiğini geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerin bilinçli yetişebilmeleri için medyanın da programlarında daha itinalı davranmasının önemli olduğunu vurguladı. Taçyıldız bu konuda SATSO olarak farkındalık yaratmak gerektiğini belirtti.

Meclis Üyesi Arif Pırıldar ise 14 Haziran 2007'de resmi gazete yayınlanarak yürürlüğe giren 5684 sayılı sigortacılık kanunu hakkında bilgi vererek bu kanunla mesleğin çok önemli bir statü kazandığını ifade etti. Pırıldar, sektörün banka kooperatif ve otomotiv firmalarının bizimle yaptığı haksız rekabet ile mücadele ettiğini ancak Hazine Müsteşarlığı tarafından Odamıza gönderilen ve bir hafta süre içinde görüş bildirilmesi istenen yeni bir acentelik taslağının incelendiğini ve bu taslağa göre vakıflara, leasing firmalarına, finans kuruluşlarına, kamu kurumlarına ve benzer kuruluşlara sigorta acenteliği yapma yetki verildiğini dile getirdi.

Pırıldar, “Biz sigorta acentelerine bir sürü zorunluluk ve sınırlama getirilirken, diğer yandan bizlerle rekabet edecek ve kısıtlaması olmayan yeni rakipler ortaya çıkarılıyor” diyerek bu konuda TOBB'a gerekli yazıları yazdıklarını ve bu haksızlığın giderilmesi yönünde çalıştıklarını ifade etti.”

Meslek komitelerinin sorunlarının görüşülmesinin ardından dilek ve temenniler bölümüne geçilen Haziran Ayı Olağan Meclis toplantısında Bahar Turnuvasında 3. Lük ödülü alan SATSO Voleybol Takımı adına takım kaptanı Orhan Yılgenci ve takım oyuncuları olan meclis üyeleri; Murat Kılıç ve Ekrem Seçkin'e SATSO Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu tarafından plaket takdim edildi.

Toplantıda ayrıca Çevre haftası kapsamındaki etkinliklerin gerçekleştirilmesinde göstermiş oldukları çaba ve başarılardan dolayı SASTO Yönetim Kurulu Üyesi ve  Çevre Komisyon Başkanı Önol Taşöz'e ve çevre haftası etkinliklerine destek veren Adapazarı Gaz Dağıtım AŞ AGDAŞ Müdürü Kenan Demir'e SATSO adına Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ve Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu tarafından teşekkür hediye takdim edildi.

Haber Tarihi : 30/6/2011
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::