SAKARYA LİMAN KENTİ OLSUN

 

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Temmuz ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu başkanlığında yapıldı.

 

Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1066 nolu meclis oturumuna ait tutanağın görüşülmesi ve tasvibi ile Haziran ayı kati mizan ve ekleri ile Hesapları İnceleme Komisyonu Başkanlığının bütçe izleme raporunun müzakeresi ve tasdiki oy birliği ile kabul edildi.

 

Hesapları inceleme Komisyonu Başkanı Necmi İbil'in bütçe izleme raporunu sunumunun ardından kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul yönetim kurulunun aylık faaliyetleri ile ilgili meclis üyelerine bilgi verdi.

 

İlk olarak geçtiğimiz ay yapılan meclis toplantısında, meclis üyesi Muzaffer Güneş'in giderler kaleminde bazı kalemlerinin daha dikkatli takip edilmesi ile ilgili önerisi üzerine gerekli hassasiyetin gösterildiğini ifade eden Başkan Kösemusul, Birol Öner'in meclis tutanaklarının internet üzerinden yayınlanması yönündeki talebinde yerine getirildiğini ifade etti. Kösemusul konuşmasına şöyle devam etti: “Geçmiş toplantılarda meclis üyelerimiz Büyükşehir belediyesinin 1/5 bin ve 1/25 bin ölçekli imar planlarına, meclisimizin ilgili komisyon üyelerinin katılması yönündeki isteklerini dikkate alarak yaptığımız girişimler sonucu, bundan sonraki imar planı çalışmalarına ilgili komisyon üyelerimiz katılacaktır”

 

Geçtiğimiz haftalarda SATSO tarafından tanıtımı yapılan Viking projesi ile ilgili bilgi veren Başkan Kösemusul, SATSO olarak ilimizi bir basamak daha yukarı çıkarabilmek adına çabalarının devam ettiğini ifade ederek şunları dile getirdi:

 

“İlimiz ekonomisi ve geleceği açısından oldukça büyük önem teşkil edeceğine inandığımız önemli bir proje var. Sakarya'nın mevcut avantajlarını perçinleyecek bu önemli projenin adı Viking Projesi… Karasu limanında gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılması veya yeni bir liman inşasıyla Sakarya Karasu'nun giriş noktası olmasını amaçlıyoruz.

 Viking Projesi, ilk olarak Litvanya tarafından ortaya atıldı. Ardından Beyaz Rusya ve Ukrayna'nın da katılımı ile büyüyen proje Karadeniz'i İskandinav ülkelerine lojistik olarak bağlamayı amaçlıyor. Ukrayna'nın Odessa yakınlarındaki İllichivks Limanı'nı Litvanya'nın Batlık Denizi'ndeki Klapeda Limanı'na bağlayan ‘Viking‘ tren yolunun Türk işadamlarının AB ülkelerine daha kolay ulaşımı sağlamanın yanısıra Ortadoğu, Güney Kafkasya'dan genel ürünlerin Türkiye üzerinden taşınmasına yardımcı olması öngörülüyor. AB üyesi Litvanya'ya 30 dakikada sınırdan geçiş imkanı tanıması ve vize prosedürlerini kolaylaştırılması, projenin en önemli avantajı. Bu projeye Karasu Limanının da katılması için girişimlerde bulunuyoruz.  SATSO'nun hedefleri;

•          Karasu Limanı'nın yerli ve yabancı ithalat ve ihracatçılara tanıtması,

•          Karasu Limanı'nın uluslararası entegre taşımacılığa uygun hale getirilmesi ve demiryolu bağlantısını tamamlanması,

•          Valilik, milletvekilleri, Büyükşehir belediyesi, STK'lar ile kentin bu projeye dahil olması için ortak çalışma yürütmek,

•          Viking projesi ile ilgili bölgede inceleme yapmaları için projeye dahil olan Beyaz Rusya, Ukrayna ve Litvanya büyükelçilerini kente davet etmek.

Viking Projesi, Türkiye'nin Karadeniz limanlarını "uluslararası ulaştırma ağının merkezine" oturtma amacını taşıyor. Eninde sonunda Karasu bu ağda yerini alacak ama bizler bir an önce sistemde yerimizi almalıyız diyoruz. Bu anlamda geleceği görmeyen ve kendini profesyonel zannederek eleştiri yapanlara da aldırmadan çalışmalarımızı yürütüyoruz.

-Karasu'nun dezavantajı ise, halihazırda güçlü bir limana sahip olmaması ve yeteri kadar bilinirliğinin olmamasıdır. Karasu limanının öncelikli olarak yerli ve yabancı ithalat ve ihracatçılara tanıtımının yapılması gerekmektedir.-Karasu limanının uluslar arası entegre taşımacılığa uygun hale getirilmesi gerekmekte ve demiryolu bağlantısının tamamlanması ile elleçme (antrepo) alanlarının geliştirilmesi gerekmektedir.

İlerleyen günlerde konu ile ilgili istişarelerde bulunmak üzere Ankara Litvanya Büyükelçiliği'ne davet edildik. Ayrıca Viking projesi ile ilgili bölgede inceleme yapmaları için projeye dahil olan Beyaz Rusya, Ukrayna ve Litvanya Büyükelçilerini davet etmeyi de planlıyoruz. TOBB ve işadamı derneklerince çeşitli platformlarda bu projenin önemi dile getirilmiştir.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Valiliğimiz, Milletvekillerimiz, Büyükşehir Belediyemiz, sivil toplum kuruluşları ile birlikte ortak akıl ve güç birliği anlayışından yola çıkarak işbirliği yapmayı ve ilimizin bu projeye dahil olması için gerekli çalışmaları hep birlikte yapmayı hedefliyoruz.

 

MARKA KENT SAKARYA ÖDÜLLÜ LOGO VE SLOGAN YARIŞMASI

İlimizin  “Marka Değerlerinin” ve kentlilik bilincinin geliştirilmesi, geniş kitlelere duyurulması, tanıtımı ve kamuoyunda benimsenmesini sağlamak amacıyla Sakarya Valiliği, Sakarya İl Özel İdaresi, Sakarya İl Genel Meclisi, Sakarya Büyükşehir Belediyesi, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası ve Sakarya Üniversitesi iş birliğinde “ Marka Kent Sakarya Ödüllü Logo ve slogan yarışması” düzenlendi.

Sakarya'yı simgesel olarak temsil edecek bir logo ve slogana ulaşmanın amaçlandığı “ Marka Kent Sakarya logo ve slogan Yarışması”na ait başvuru koşullarını içeren başvuru rehberi ve diğer ayrıntılar www.marka.org.tr adresinde yer almaktadır. Meclisimizde de konuyu gündeme getirmek istedim ki, canlı yayınımızdan bizi izleyenler konu ile ilgili fikir çalışmalarında bulunsunlar,

 

ÜYELERİMİZE ZİYARET

Üyelerimize çeşitli ziyaretlerde bulunarak sorunlarını öğrenmek ve yapabileceklerimiz konusunda fikir değerlendirmesi yapmak  bulunmak  özel zaman harcadığım bir konu.

Çok yararlı geçen bu ziyaretleri gerçekleştirmeye devam edeceğim.. Zirai Aletler Sanayi Sitesi'nin mevcut durumu ve sorunlarını görüşmek üzere  de ziyarette bulunduk. Meslek komitelerinde bu sorunları değerlendirip ilgili yerlerle görüşüp sonuçlarını ilgiliye ulaştırmak amacındayız.

 SATSO olarak üyelerimizin iş dünyasındaki yaşadıkları sıkıntıları en aza indirmek bizim görevimiz ve bu görevi layıki ile yerine getirmeye gayret ediyoruz, edeceğiz de. Bu doğrultuda ziyaretlere sizlerin desteklerini de bekliyoruz.

Ayrıca Odamız bünyesinde bir HUKUK SERVİSİ'ni icraata geçirmiş durumdayız. Avukatımız Melek Bozacı Yener sizlerin her türlü sorununda yardımcı olacaktır.

 

 

ORGANİZE BÖLGELERİMİZ

Ferizli İlçe Kaymakamı Orhan Çiftçi, Ferizli Belediye Başkanı Ahmet Soğuk, SATSO Meclis Üyesi Birol Öner, 4. Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Fikret Aslan, Valilik ve özel idare müdürlüğü yetkilileri ile mevcut durum  ve yapılacak çalışmalar hakkında değerlendirme toplantısı gerçekleştirdik. Hedefimiz Ferizli 4. organize sanayisini bir an önce resmi işlemlerin bitirilip yatırımcı firmaların da isteklerine göre hazırlamaktır Kuzey bölgesinde sanayicilerin en fazla ilgi gösterdiği alanlardır. Buraların kıymetlerini bölge halkı da bilmeli ve iyi değerlendirmelidir.  SATSO olarak 4.Ferizli organize sanayi bölgesinin faaliyete geçmesi ve bölge halkının da ekonomik yönden kalkınmasını sağlamak için desteklerimizi sürdüreceğiz.

Ayrıca geçtiğimiz günlerde Kaynarca OSB'ye yaptığımız ziyarette oradaki OSB yetkilileri ile bölgenin mevcut durumu hakkında istişarelerde bulunduk. Kaynarcadaki OSB'ye hem SAMİB hem de Mobilyacıların oluşturduğu birlik talip olmuş durumdalar. Ancak mobilyacılar OSB için yeterli bir sayıda olmadıklarından dolayı ve Kaynarcadaki OSB'nin genişletilebilir bir alanda kurulması sebebiyle hem SAMİB'in hem de Mobilyacıların aynı anda ihtiyacını karşılayacak şekilde bir düzenlemeye gidilebilir. Bu konu ile ilgili bir çalışma yapmayı düşünüyoruz.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kösemusul, ilimizin ihracat rakamlarına da dikkat çekerek şöyle konuştu:

 

İHRACAT ODAKLI ÜRETİM

“Haziran'da ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22 arttığı  Sakarya , otomotiv sektörü yanında  gıda ve makine aksamları ile de umut vaat ediyor. İhracat  artış hızında son aylarda görülen yükseliş  ihracatı  691.623 dolardan  788.998 dolara çıkan  başta Toyota olmak üzere otomotiv sektörü ile izah edilse de Sakarya'da diğer sektörlerde de ihracat odaklı üretim stratejisi umut vaat ediyor. . Bizler de Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak ihracatı artırma projeleri yürüttüğümüz gibi destek çalışmalarımızı sürdürüyor, ihracat odaklı üretimi gündemde tutuyoruz. Son verilere göre; makine aksamları, gıda sektörü ve kimyevi maddeler de dikkat çekici artışlar gösteriyor

 

OTOMOTİV BÖLGESİ İÇİN KARASU'DA İNCELEME

Türkiye bir otomotiv üssü haline dönüşüyor. Her şeye rağmen firmalar Türkiye'de otomotive yönelik yatırımlarını artırıyorlar.  Sakarya'da da otomotiv sektörü için yeni girişimler var. Sakarya'nın da bu kulvarda yerinin olması için birlikte hareketi başarmamız gerek. Bu amaçla Karasu Bölgesinde incelemeler yaptık.

 Bizler Yerli otomotiv fabrikası, otomotiv üssü ve ikinci üniversite gibi Sakarya'nın kaderini değiştirecek, önünü açacak projelere kilitlenmeliyiz. Bu projeler için iktidarı, muhalefeti, emek, sermaye ve hür teşebbüs camiası bir araya gelmeli ve ortak aklı oluşturmalıdır.

Konu ile ilgili yaptığımız çalışmalar neticesinde Eylül ayında ilimizde çok geniş kapsamlı tüm otomotiv firmalarının yetkili CEO'larının katılacağı bir ÇALIŞTAY yapacağız. Böylelikle yerli otomotiv üssü konusundaki yol haritamız da netleşmiş olacak.

TİGEM

TİGEM arazilerinin ilimiz ekonomisine kazandırılması için yerel yönetimler, Sakarya Valiliği ve il Özel idaresi öncülüğünde ortak bir platformda çalışma yapılması önerimizi gündeme taşıdık.

TİGEM' Karasu arazilerinin Sakarya'nın yararına değerlendirilmesi için elimizden gelen gayreti göstermek istiyoruz.Büyük bir sinerji ve birliktelik sağlayabiliriz” Bu doğrultuda Valimiz Sayın Mustafa Büyük'ü Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu'nu ve Ak Parti Sakarya İl Başkanı Recep Uncuoğlu'nu ziyaret ettik.

Sakarya Valisi Mustafa Büyük, ziyaretimizde konuya duyarlılık gösterdi ve

“TİGEM arazisini İl Özel İdaresinin karşılıklı protokolle almasını ve Bakanlık düzeyinde olumlu bakılırsa Sakarya'ya kazandırmayı isteriz.  Burada önemli olan arazinin atıl kalmaması rantabl bir proje ile aktif hale getirilmesi önemlidir. Siz A.Ş.olarak güzel bir proje hazırlamışsınız eğer burası olmazsa başka bir alanda sizin bu çalışmayı devam ettireceğinize inanıyorum. Sakarya'da tarım ve hayvancılıkta öyle bir yapılandırma hazırlanmalı ki çiftçiye de önderlik etmeli ve ilimize en fazla katma değer sağlayacak şekilde projenin hayata geçirilmesi gerek.” diyerek çalışmayı desteklediğini ifade etti.

Değerli Meclis üyelerimiz ve bizleri SATSO TV canlı yayınından izleyen üyelerimiz bir Ramazan bereketine daha yaklaşıyoruz. Allah ibadetlerinizi kabul, bereketinizi bol eylesin. SATSO olarak geçen yıl verdiğimiz iftar yoğun ilgi gördü. Bira arada oruç açmanın güzelliğini yaşadık, bu yıl da 5 Ağustos'ta Nehirland'da iftarımız düzenlenecek, katılımınızı özellikle rica eder, Ramazan'ın hayırlara vesile olmasını dilerim.

 

ÜNİVERSİTE İSTİŞARE TOPLANTISI

Sanayi-Üniversite işbirliği ve iş dünyasının akademik destekle devamlılığının daha sağlıklı işletmelerin var olacağına inanarak Sakarya üniversitesi bünyesindeki akademisyenlerle belirli aralıklarla istişare toplantıları düzenliyoruz. Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma konusunda Eylül ayında eğitimler, seminerler başlayacaktır.

 

 

SATSO SOSYAL TESİSLERİ

Sosyal tesis ihtiyacının en kısa zamanda karşılanması için yönetim olarak şehir merkezinde bazı hazır işletmelerinin kiralama usulü ile sosyal tesis haline dönüştürülebileceğini belirten Kösemusul, bu konu hakkında ilgili komisyonun araştırma yaptığını belirtti. Yapılan araştırmalar ile ilgili olarak da Bülent Yazar bilgi verdi. Yazar, bu konuda alternatif yerleri inceledikleri ancak iki yer üzerinde durduklarını ifade ederek, “Orhangazi Kültür Merkezi üzerinde ki boş yeri düşündük. Ancak burayı sosyal tesis yapmak için harcama yapmak gerekiyor. Diğer alternatifimiz ise Elegant Kafe'nin yarısı. Meclis üyemiz ve işletme sahibi Rahmi Sak ile yaptığımız görüşmede, bu işletmenin yarısını 8 bin lira kira bedeli ile bize sosyal tesis olarak kazandırılabileceği vurgulandı. Tamamen SATSO üyelerine mahsus, yüzde 15 indirimli ve personelin de hizmeti dahil olmak üzere sosyal tesis olarak değerlendirilebileceği görüşüne vardık” dedi.

 

Yapılan bu açıklama üzerine, SATSO yönetimine tesis ile ilgili karar verme konusunda yetki verildi. Toplantını sonunda ile Karayolları üzerinde bulunan lokanta ve restoranların gıda fiyat tarifesi konusu görüşüldü. İlgili komisyonun çevre illerin rakamları da baz alınarak belirlediği fiyatlar hakkında meclis üyelerinin görüşleri soruldu. Meclis üyelerinden Birol Öner böyle bir uygulamanın serbest piyasa anlayışına ters düştüğünü belirtirken, bu yanlışlığın giderilmesi için TOBB'a ilgili başvurunun yapılması gerektiğini belirtti.

Meclis Üyesi İffet Hacıeyüpoğlu ise  27. Meslek komitesi üyesi olarak yaptıkları fiyat tarifesi çalışmasının çevre iller baz alınarak belirlendiğini ifade etti.

 

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yıldıray Çakar ise konu ile ilgili olarak fiyat tarifesi belirlenirken üst limitteki fiyatların önüne geçilemeyeceğini ve karayolların bu durumda fiyat tarifesi isteme zorunluluklarının olduğunu ifade etti.

Orhan Ünver ise bu fiyat tarifesinin belli bir yönetmelik tarafından belirlenmiş olduğunu ve doğru düşünüldüğünü belirterek rekabet hakkı var diye kimse kendi kafasına göre fiyat koyamaz kartelleşmenin önüne geçmek için ortak bir fiyat tarifesinin belirlenmesi iyi bir uygulama” dedi.

Yapılan görüşmelerin ardından tarife oy birliği ile kabul edildi.

 

Meslek komitelerinin sorunlarının görüşülmesinin ardından dilek ve temenniler bölümüne geçildi.

 

 SATSO Sosyal tesisleri ile ilgili dilek ve temenniler bölümünde görüş bildiren Meclis Üyesi Birol Öner, “Odamıza zaman zaman üst kademeden insanlarımız geliyor. Odamızda güzel bir şekilde hizmet verebileceğimiz yer gerekiyor. Bu tesis Odamıza yakın bir yerde olması daha iyi olur. Misafirlerimiz için gel git olmaz. Diğer proje iptal olsun diye demiyorum sadece gerçekten buna ihtiyacımız olduğu için söylüyorum.

Meclis Üyesi Orhan Ünver ilimizde bir Afet koordinasyon merkezinin olmadığını belirterek ilimizin bir deprem bölgesinde bulunuyor olması sebebiyle bu merkezin büyük önem arz ettiğini dile getirdi. Viking Projesi hakkında da görüş bildiren Ünver, Karasu Liman inşaatının tamamlanması kapasitesinin arttırılması gerektiğini vurgulayarak, “Sakarya'nın gelişimini  Karasu ile birlikte Karadeniz'e ulaştıralım, önümüzdeki 30 yıl içinde Sakarya'yı liman kenti yapalım. Gelecek nesiller bize dua edecektir.”dedi.

Yönetim Kurulu Üyesi M. Önol Taşöz ise çevre komisyonunun faaliyetleri ve çalışmaları hakkında bilgi vererek Darıçayırı'nda kurulması planlanan Çimento Fabrikasının çevreye büyük zarar vereceğini ifade etti. Taşöz çevre komisyonu ile birlikte yaptıkları toplantıda fabrika yetkililerinin yatırımın ve rantabl özelliklerinin ön plana çıkarıldığını ifade etti.

 

 

 

 

 

 

Haber Tarihi : 28/7/2011
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::