Odamız, Türk Patent Enstitüsüne yaptığı başvuru ile ilimizle özdeşleşmiş bulunan “Islama Köfte”, “Kabak Tatlısı”, “Dartılı Keşkek” ve “Kestane Kabağı”nı coğrafi işaretle işaretlemeyi hedeflemektedir.

Bu hedef doğrultusunda Türk Patent Enstitüsüne yaptığımız başvuru neticesinde;

C2009/037 başvuru numarası ile ;  Adapazarı Dartılı Keşkek

C2009/036 başvuru numarası ile ;  Adapazarı Islama Köftesi

C2009/035 başvuru numarası ile ;  Adapazarı Kabak Tatlısı

C2009/038 başvuru numarası ile ; Adapazarı Kestane Kabağı'nın

İlimize has ürünler olduğunu tasdik ettirmek amacıyla coğrafi olarak işaretleme başvurusu yapılmıştır.

Belli bir niteliği, ünü ve diğer özellikleriyle, bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü tanıtıp, gösteren işaretler coğrafi işaret olarak tanımlanmaktadır. Diğer bir tanımla Ürünün/mamulün kaynağının neresi olduğunun ambalaj üzerinde yazılmasına coğrafi işaretleme denilmektedir.

Bir bölgenin herhangi bir ürünü örneğin halısı, meyvesi, taşı, madeni, tatlısı, çeşitli malzemelerle oluşan işlemelerinden ötürü diğer yörelerde üretilenlerden farklılık gösterebilmektedir. Bu ürünlerde o yörenin adının kullanılması, tüketiciler tarafından o ürünün belli bir kaliteye sahip olduğu şeklinde algılanıp, güvenilir bulunmaktadır. Tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri, yörenin adına belli bir güven duyarak aynı nitelikteki diğer ürünlere tercih etmektedirler.

Koruma altına alınmış coğrafi orijin ve işaretler, ürünle ürünün yetiştirildiği özel bölgenin coğrafik, iklimsel, tarımsal özellikleri ve insan tecrübesiyle beraber diğer konuları arasında kuvvetli bir bağın oluşumunu sağlar. Ürünü orijinal yapan kalite ve özel karakteristikleri oluşturan işte bu bağdır.

 

Bu bağlamda, ilimizle adeta özdeşleşmiş bulunan ürünlerin coğrafi işaretle işaretlenmesi ve koruma altına alınması  kültürel turizmimize ivme kazandıracak, yöresel ekonomik gelişmemize katkıda bulunacaktır.

 

Haber Tarihi : 3/11/2009
PAYLAŞ
Son Haberler ::