Sakarya Ticaret ve Sanayi odası tarafından belli aralıklarla ilimizde faaliyet gösteren basın mensupları ile fikir alışverişinde bulunmak, basın ile arasındaki iletişimi sürekli kılmak, şehir gündemindeki konuları istişare etmek amacıyla düzenlediği Yerel Medya Günleri toplantılarının yedincisi Arya Hotel'de gerçekleştirildi.

Toplantıdan önce düzenlenen kokteylde medya mensupları birbirileriyle ve SATSO Yönetim Kurulu Üyeleriyle sohbet etme imkanı da buldular.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul ve Meclis Başkanı Adnan Borazancıoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya ayrıca Meclis Başkan Yardımcısı Arif Pırıldar, Yönetim Kurulu üyeleri; Ahmet Cevherli, Turgay Çelik, Mücahit Aslan ile SATSO Meclis Üyesi ve Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Komisyonu Başkanı Muzaffer Güneş  da iştirak etti.

Toplantıda konuşan Başkan Kösemusul şunları dile getirdi:

"Daha önceki yerel medya günlerinin ana konularını ilki tanışma ve kentin ilk 5 sorununu tartıştık, ikincisi SATSO stratejik plan çalışmasına destek açısından sizlerle anket yaptık ve planda değerlendirildi, bizlerin hizmetlerine de şekil verdiniz.

3ncü yerel medya günlerinde İhracatımızı geliştirmeadına Sakarya Üniversite işbirliğiyle hazırladığımız SAİGEP tanıtıldı, 4ncüsünde genel yayın müdürleriyle basının sorunları tartışıldı, ilgili kurumlarla yazıştık. 

5ncisinde SATSO'da işgeliştirme adına hibe fırsatlarını tanıttık, anlattık Ar-Ge birimimizi kurduk.  Ancaksiz basın mensupları daha çok kentsel dönüşüm konusunu ele aldınız ve bizler de yetkililere ilettik, iptal oldu.

6ncısında şehrimizdeki işsizlik sorununa SATSO'nun da katkısını getirecek olan  UMEM sistemini tanıttık. Konuların bugünkü durumunu şimdi aktaracağım.

SAKARYA'DA DA KAPASİTE KULLANIMI ARTTI

Türkiye'deki 8.8 büyüme oranına Sakarya nasıl cevap veriyor diye bakmak için kapasite kullanım oranlarını incelediğimizde 2009'daki krizde %51'e gerileyen oranların bugün haziran sonu itibariyle %76.8'e ulaştığını görüyoruz.  Yıl sonunda %80'leri bulacağımıza inancım tam.Sakarya, becerikli insanlarıyla bereket dolu bir şehir. Ve son yüzyılda Sakarya sanayinin hızla geliştiği bir şehir.

Türkiye'nin en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında18, ikinci en büyük 500 sanayi kuruluşu arasında da 7 firma Sakarya'da üretim yapmaktadır. Ayrıcaİlimizde13yabancıfirmanınüretimtesisibulunuyor.

2008 yılı verilerine göre Türkiye'de nüfus artışı %13 iken Sakarya'da %19 olarak gerçekleşti. Bu da hızlı bir göç aldığımızı gösteriyor. Buna rağmen gayrisafi hasılada bölgedeki oran %38 artarak 13 bin 265 dolar olmuştur..işgücüne katılma oranı Türkiye'de 54.8 iken Sakarya 'da 52.5 e yükselmiştir

SATSO ÜYE SAYIMIZ ARTTI

-Yine Sakarya'daki verileri incelediğimizde SATSO üyelerinin artış oranına da dikkat çekmek istiyorum

-Geçen yıl %18.36 olan üye artış hızı bu yıl da devam etti. Şu tarih itibariyle %15 artış var. Geçen yıl 1068 üyemiz yeni kaydını yaptırırken ilk 9 aydaki yeni kayıt sayımız 994 üye.

-SATSO olarak üyelerimizin gelişimlerine katkı olarak SAİGEP projesi başta olmak üzere pek çok çalışma yürütüyoruz.

-İGEME' nin ilk kabul ettiği proje olmaktan da gururluyuz. Tekstil sektörüne yönelik olarak çalışmaları devam eden SAİGEP 2 Projesi için Nisan ayında ilk toplantı yapılmış, Tekstil alanında faaliyet gösteren 21 firmadan 17 sine ziyaretler gerçekleştirilmiştir.

GİRİŞİMCİLERE TEŞVİKLER

"İş Aramayın İş Kurun" Projeleriyle onlarca girişimcimize eğitim verdik ve iş sahibi olmalarını sağladık. Yeni kurslarımız gelecek ay sonu başlayacak.

 SATSO Genç girişimciler kurulunun önerisiyle MARKA illeri arasında açılan yeni iş fikirleri yarışması da müteşebbis kültürünü artırdığı gibi yeni icat çıkaran gençleri de teşvik etmektedir. Yarışmayı kazanan fikir sahibi 25 bin TL nakit ödül ve pek çok desteği alacak

UMEM İŞYERLERİNDE İSTİHDAM ARTTI

 UMEM İstihdam Projesi konusuna da dikkat çekmek istiyorum. İşverenlerin üzerindeki yükü yüzde 20 oranında düşüren, işsizlere de meslek ve iş kazandıran bundan daha güzel bir proje yok. Sakarya olarak güzel bir çalışma yaptık ve bu konuda başarılı iller arasında ilk 3 teyiz.

İŞKUR ve Meslek Liselerimiz ile birlikte yürüttüğümüz UMEM (Uzmanlaşmış meslek edindirme merkezleri  ) Projesiyle, bir taraftan üyelerimizin ve girişimcilerimizin kalifiye eleman ihtiyacına cevap vermeye çalıştık diğer taraftan işsiz gençlerimize önemli bir başvuru kapısı oluşturduk. Tam 910 kişi bu proje sayesinde iş sahibi oldu. Yeni kurslarımız açılmaya devam ediyor. Başvuruları bekliyoruz.

AR-GE DESTEKLERİNDEN YARARLANMA BAŞVURUSU ARTTI

Sakarya'da da Türkiye'de de yapılan araştırmalara göre firmaların dörtte biri hiç teşvik kullanmıyor Günümüzün en fazla konuşulan konularının başında gelen ' AR-GE teşvikleri' ancak yüzde 14,7 oranında kaldı. Firmaların yaklaşık dörtte birini tekabül eden yüzde 25,1'lik oranı ise 'hiçbir teşvik kullanmıyorum' yanıtını veriyor. Biz bu durumu değiştirmek için Ar-Ge destek birimi kurduk. AR-GE Destek birimimizle üyelerimizin projelerini hayata geçirmeleri için  yeni bir çalışmada bulunuyoruz. AR-GE Destek birimimiz 2 yılda 4.2Milyon Dolarlık proje yapılmasına destek oldu. Sanayi Bakanlığı, Kalkınma Ajansı, KOSGEB, TÜBİTAK, gibi kurumların açtığı proje destekleme çağrılarına desteğimizle hazırlanıp hayata geçirilen projeler bunlar.

 

TARIM ARAZİLERİ VE SAKARYA OSB LER

Dünyadaki gelişmelere baktığımızda, çevre bilinci ile çevrenin korunmasına ve geliştirilmesine gösterilen hassasiyet, giderek artmaktadır. Sanayici her zaman çevre düşmanı gibi görülse de Sakarya'da biz Çevre Komisyonumuzun önderliğinde Sakarya'da  platform oluşturarak Stratejik Plan çalışmalarını başlattık ve atıkların kullanılması konusunda da yeni girişimimizle  1nci OSB den başlayarak OSB'lerdeki  organik atıklar değerlendirilecek.

İlimizde, tarım ve sanayinin birlikte gelişmesi yönünde çaba sarf eden Odamız,  sanayi yatırımlarımızın çevre dostu, "Organize Sanayi Bölgeleri" mize yönlendirilmesi konusuna, büyük önem vermektedir. İlimizde 3 adet Organize sanayi bölgesi aktif olarak faaliyette olup, bu OSB'lerimiz toplam 772 hektar alan üzerindedir .Bu OSB'lerimizde yaklaşık 100 fabrikamız faaliyette olup bu işletmelerde 15 bine yakın kişi istihdam edilmektedir.Halihazırda 50 civarında sanayi tesisinin de inşaatı devam etmektedir.

SATSO olarak Geyve Gıda İhtisas OSB ve Mobilya İhtisas OSB gibi yeni sanayi alanlarının oluşturulması için girişimlerde bulunduk. Kaynarca ve FerizliOSB'ler için yeni yatırımlar gündemde, görüşmeler sürdürülüyor.

Çarpık Organize Sanayiler ve Kentsel dönüşümlere duygusal olmayacağız. Biz tarım arazileri sanayiye açılsın demiyoruz. Eğer sanayiye açılma kararı alınmış araziler varsa OSB içine dâhil edilmelidir diyoruz.

 Başbakanımız da çarpık sanayileşmeye hepimizin karşı olması gerektiğini hatırlatıyor, kümelenmeye organize sanayi bölgesi oluşumuna özen ve hassasiyet gösteriyor bizde ayni hassasiyeti ticaret ve sanayi odası olarak gösteriyoruz

 Şehir merkezinde bir SATSO sosyal tesisi olsun isteğini de yerine getirme gayretimiz sonuçlanmak üzere.

SATSO olarak ilimizi bir basamak daha yukarı çıkarabilmek adına çabalarımız devam ediyor. İlimiz ekonomisi ve geleceği açısından oldukça büyük önem teşkil edeceğine inandığımız önemli konuyu kamuoyu gündemine taşımak istiyoruz.

SAKARYA İLİ LOJİSTİK MERKEZİ OLMAYA DOĞRU GİDİYOR.

Türkiye'nin 2023 planında çalışma yapılacak önemli iller arasında ilk 5'te Sakarya var. Demiryolu ağı Karasu güzergâhına doğru ilerliyor, inşaat başladı. Ayrıca 3ncü boğaz köprüsü geçiş güzergâhı da Sakarya. Bu veriler ışığında Sakarya'nın bölgenin lojistik merkezi olması ağırlık kazandı. Bu yönde kurumlar arası işbirliğiyle hazırlıklar yapılmalı diyoruz.  Sakarya Üniversitesi'nde konuyla ilgili bir lojistik meslek yüksek okulu açılması gerekiyor. Belediyeler ve SATSO; SESOB işbirliğiyle bu gidişattan Sakarya ekonomisinin hazırlıklı yakalanması için çalışmalar başlatılmalı diyoruz. Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Valiliğimiz, Milletvekillerimiz, Büyükşehir Belediyemiz, sivil toplum kuruluşları ile birlikte ortak akıl ve güç birliği anlayışından yola çıkarak işbirliği yapmayı ve ilimizin bu projeye dâhil olması için gerekli çalışmaları hep birlikte yapmayı hedefliyoruz. Viking Projesi, ilk olarak Litvanya tarafından ortaya atıldı. Bu projede Karasu Limanı bir an önce tamamlanıp yerini almalı görüşünü paylaşıyoruz. Sakarya'nın bu anlamda kazanacağı sosyal ekonomik çok şey var.

YERLİ OTOMOBİL ÜSSÜ SAKARYA OLMALI

Başbakanımızın yerli otomobil üretilmesi isteğinde üs  Sakarya olmalı diyoruz.. Biz yerli üretimde, otomotiv işçiliği konusunda destek vermeye hazırız. Bu yönde yetişmiş ve çok kaliteli bir işgücü potansiyelimiz var. Otomobil teknolojisi konusunda da ülke olarak sıkıntı çekmeyeceğimizi düşünüyoruz. Yerli otomobil üretmememiz için hiçbir sebep yok. Biz de ülke olarak kendi yerli otomobilimizi Sakarya'da üretebiliriz. Başbakanımıza bu konuda destek veriyoruz. Üretim yeri ve işçilik konusunda desteğe hazırız.  .Bu işe ayrılabilecek 10.000 dönüm yer Karasu'da mevcut. MARKA MARMARA Kalkınma Ajansı da aday iller arasında bizi gösteriyor.

Geçen Anadolu ajansı muhabiri yerli otomobil yapmak isteyen birkaç ille görüşme yapmış. Konya, Bursa ve Kocaeli. Seçimi muhabir yapmış. Yetkili kurumlar bakanlık ve Marka.

TOBB AFRİKA'YA YARDIMDA SAKARYA 10NCU

Somali'de açlık çekenlere yardım konusunda il anda Kızılay aracılığıyla ardından TOBB un açtığı yardım kampanyası aracılığıyla verilen destek haklı takdiri kazandı. İlk 10 oda arasına girdik. Yardımsever Sakaryalılara buradan bir daha teşekkür ediyorum. Sözlerime burada son verirken,  28 Eylül  Çarşamba günü  Sakarya'nın yıldızları ödül törenine sizleri bekliyoruz"dedi.


Haber Tarihi : 26/9/2011
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::