SATSO Çevre Komisyonu, Pamukova BIO-SUN tesislerini gezdi

Türkiye'nin ilk bütünsel entegre katı atık yönetimi sistemini yürütmek adına Pamukova'da kurulan Bio-Sun tesisleri SATSO Çevre Komisyonu üyelerince ziyaret edilerek tespit ve incelemelerde bulunuldu. 

Komisyon Başkanı M.Önol Taşöz önderliğindeki heyet Mahnaz Gümrükçüoğlu, Sinan Mehmet Turp, Zeliha İrez, Sabri Aydoğdu, Tunç Özüuğurlu, Abdullah Demir, Bülent Odabaş ve konuk Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Beytullah Eren'in katılımlarıyla tesis sorumluları genel müdür Gürkan Canga ve çevre mühendisi Fatih Garip'den bilgi aldı.

Pamukova'da inşaatı tamamlanmak üzere olan tesis 3 ay içinde tam kapasite faaliyete geçecek.  Bu süreçte Pamukova ve çevresindeki bilgilendirme ve toplama çalışmalarında da büyük yol kat edilmiş. İlçede "ambalaj atıkları", "organik atıklar" ve "kül" ayrı ayrı toplanıyor.  Hane hane farklı atıklar için ayrı konteynırlar dağıtılmış ve hane halkına bilgilendirmede bulunulmuş.  Toplama süreciyle beraber bilgilendirme çalışmaları da devam ediyor.

Biosun Pamukova firması ambalaj atıklarını toplayıp ayırarak ilgili üretim tesislerine ulaştıracak, bu sayede ekonomiye geri kazanım ve katma değer sağlanacak.  Bununla beraber topladığı evsel organik atıkları, hayvan gübrelerini, tavuk çiftliği atıklarını ve pek çok organik atığı işleyip elde ettiği biogazı yakarak elektrik ve ısı üretecek.  Elektrik dağıtım hattına verilerek ülke ekonomisine kazandırılacak, Elde edilen ısı sayesinde 12.500 m3 lük soğuk hava deposu çalıştırılacak ve bölgeye hizmet verecek.  Dahası işlem sonrası ortaya çıkan posaya azot, fosfat ve potasyum katılıp işlenerek organ amineral gübre elde edilecek.  Bu yüksek kaliteli gübre de bölge tarımını olumlu etkileyecek. Tesise giren atığın %94 ü işlenerek sadece %6 lık bir kısmı düzenli atık depolama sahasına gönderilecek.

Bölgede yaygın soba kullanımı neticesinde ortaya çıkan külün değerlendirilmesi mümkün değil ancak şu aşamada evsel atığa karıştığı ve evsel organik atıkların değerlendirilmesini etkilediği için ayrı toplanması önemli.  Bio-Sun külü ayrı toplayarak depolanmasını sağlıyor.

 Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Çevre komisyonunun katkıda bulunduğu 1.OSB ile Bio-Sun arasındaki pilot çalışmanın sürdürülmesi ve pilot uygulamaya destek verilmesi konusunda fikir birliğinde buluşarak gezi sonlandırıldı.

 


Haber Tarihi : 25/10/2011
HABER MEDYA
PAYLAŞ
Son Haberler ::